• Etusivu
  • Materiaalit

Märkätilan vedeneristäminen

Rakentajan toimitus
Julkaistu 12.05.2009Päivitetty 09.01.2024
20233_81259.jpg

Vedeneristys on tärkeä osa märkätilojen rakennetta ja rakennuksen kokonaisuutta. Sen tehtävä on estää veden haitallinen tunkeutuminen rakenteeseen, kun pinta kastuu. Hyvä suunnittelu, oikein tehty vedeneristys ja laadukkaat vedeneristystuotteet ehkäisevät asuinrakennuksissa vesivahinkoja ja kalliita remontteja.

Työskentelyalusta ja olosuhteet

Ennen työn aloittamista on varmistettava, että työskentelyalusta ja olosuhteet soveltuvat vedeneristämiseen. Seuraavat asiat on hyvä huomioida märkätilan pohjatöissä:

  • Alusta voi olla betoni, muurattu rakenne, sementtipohjainen tasoite tai märkätiloihin soveltuva rakennuslevy.
  • Alustan tulee olla myös kuiva, kiinteä ja tasainen.
  • Betonialustan suhteellinen kosteus saa olla maksimissaan 90% ja kaikki tartuntaa heikentävät materiaalit, kuten esimerkiksi sementtiliima tulee poistaa.
  • Epätasaiset alustat hiotaan ja/ tai tasoitetaan tasoitteella.

Lattialämmityslattioissa tasoitus tehdään ensisijaisesti lattialämmitystasoitteella ja lattialämmitysjärjestelmät asennetaan aina vedeneristeen alapuolelle valmistajan ohjeiden mukaisesti. Lattialämmitys on kytkettävä pois päältä 2-3 vrk ennen vedeneristys- ja laatoitustöiden aloittamista.

Info

Info

Tuotevinkit märkätilan pohjatöihin

Eristystyön aloitus– pohjuste, rajakohdat, saumat ja seinät

Vedeneristystyö aloitetaan pohjustamalla pinnat pohjusteella. Pohjusteen annetaan kuivua vähintään kaksi tuntia ennen vedeneristeen levittämistä.

Vedeneriste sekoitetaan ennen käyttöönottoa ja työ aloitetaan levittämällä vedeneristettä siveltimellä seinien pystynurkkiin, ruuvinkantoihin, rakennuslevy- ja muiden seinäalustamateriaalien saumoihin ja rajakohtiin.

Rajakohtiin ja saumoihin asennetaan vahvikenauhat tuoreeseen vedeneristeeseen. Muista varmistaa, että kangas kastuu läpi.

Putkiläpivientien kohdalle leikataan noin 10x10 cm vahvikepala, jonka keskelle leikataan putken ulkohalkaisijaa noin 4mm pienempi reikä. Vaihtoehtoisesti voidaan käyttää valmiita läpivientikappaleita. Läpivienti kiinnitetään tuoreeseen vedeneristeeseen.

<p data-block-key="vs51w">Vedeneristystyö aloitetaan pohjustamalla pinnat pohjusteella, kuten Kiilto PrimerOne -tartuntapohjusteella</p>
Vedeneristystyö aloitetaan pohjustamalla pinnat pohjusteella, kuten Kiilto PrimerOne -tartuntapohjusteella
<p data-block-key="djo85">Läpivientien tiivistys käy kätevästi Kiilto Pro XPU -massalla</p>
Läpivientien tiivistys käy kätevästi Kiilto Pro XPU -massalla

Tämän jälkeen levitetään vedeneriste telalla koko vedeneristettävälle seinäalueelle ja annetaan kuivua 2h, jonka aikana väri muuttuu.

Vedeneriste levitetään vielä toiseen kertaan ja annetaan kuivua vähintään 6h ennen laatoituksen aloittamista.

Pinnan tiiviys tulee tarkistaa ja tarvittaessa ohuet tai huokoiset kohdat tiivistetään vedeneristeellä ja annetaan kuivua riittävästi. Vedeneristeen paksuus seinissä pitää olla vähintään 0,4mm.

Video märkätilan vedeneristystöistä– pohjatyöt ja seinät:

Märkätilojen vedeneristys osa 1

Lattian vedeneristystyöt

Kuiva, pölytön ja tasainen lattiapinta pohjustetaan ennen vedeneristystyön aloittamista 1:1 vedellä ohennetulla pohjusteella.

Lattian vedeneristystyö aloitetaan aina levittämällä vedeneristettä seinän ja lattian rajaan (seinälle ylösnosto vähintään 10cm) sekä läpivientien kohdalle.

Nurkkavahvikenauhat kiinnitetään tuoreeseen vedeneristeeseen ja varmistetaan, että vahvike kastuu läpi. Sisä- ja ulkonurkissa voidaan käyttää valmiita nurkkakappaleita.

Lattiakaivo vedeneristetään joko käyttämällä kaksinkertaista lattiakaivovahviketta tai butyylistä kaivolaippaa.

Vedeneriste levitetään kertaalleen vedeneristettävälle lattia-alueelle ja annetaan kuivua vähintään 2 tuntia, jonka jälkeen vedeneriste levitetään toiseen kertaan ylösnostojen ja lattian alueelle. Vedeneristeen on annettava kuivua vähintään 6 tuntia ennen laatoitustyön aloittamista. Vedeneristeen paksuus lattiassa pitää olla vähintään 0,5 mm.

Vedeneristystyötä tehdessäsi kääri telat ja pensselit eri työvaiheiden välillä tiukasti muovipussiin. Tällöin vedeneriste ei kuivu työkaluihin ja työn loputtua ne on helppo pestä vedellä.

<p data-block-key="u1tve">Kiilto Kerafiber on 1-komponenttinen, kuituvahvistettu ja helppokäyttöinen, nestemäisenä levitettävä vedeneriste, joka on tarkoitettu seinien ja lattioiden vedeneristämiseen silloin kun pintaan tulee keraaminen laatta.</p>
Kiilto Kerafiber on 1-komponenttinen, kuituvahvistettu ja helppokäyttöinen, nestemäisenä levitettävä vedeneriste, joka on tarkoitettu seinien ja lattioiden vedeneristämiseen silloin kun pintaan tulee keraaminen laatta.

Video märkätilan vedeneristystöistä– laatoitus ja lattiat:

Märkätilan vedeneristys osa 2

Märkätilan laatoitus

Ennen lattian laatoitustyön aloittamista leikataan kaivon kohdalle pyöreä, vähintään 40 mm kaivon halkaisijaa pienempi reikä niin, että leikattu reuna ulottuu kaivossa olevan tiivisteen yli (katso kaivonvalmistajan ohje).

Lattiakaivon kohdalla paksuuden pitää olla vähintään 1,5 mm. Kaivoon asennetaan soveltuva kiristysrengas ja kiristysrenkaan alareunan ja kaivon liitos tiivistetään liima- ja tiivistemassalla.

Tämän jälkeen voidaan lattia laatoittaa laastilla. Laatoitus saumataan saumalaastilla, kun kiinnityslaasti on kuivunut. Pysty- ja vaakanurkat sekä läpiviennit tiivistetään saniteettisilikonilla.

<p data-block-key="knqfe">Erikoissaumalaasti Kiilto Pro Core Tile grout sopii mainiosti, kun tavoitteena on helppokäyttöistä, tasaväristä saumaa ilman härmevaaraa.</p>
Erikoissaumalaasti Kiilto Pro Core Tile grout sopii mainiosti, kun tavoitteena on helppokäyttöistä, tasaväristä saumaa ilman härmevaaraa.

Seinien laatoitus aloitetaan yleensä toiseksi alimmalta laattariviltä, kuitenkin vähintään 10cm lattiasta. Seinälaatat voi kiinnittää lähes pölyttömällä laastilla. Laatoitus saumataan saumalaastilla, kun kiinnityslaasti on kuivunut.

Saunassa kiukaan taustaseinän tulisi olla kivirakenteinen, mikäli alustana on levyrakenne, varmista aina rakenteen soveltuvuus levyn valmistajalta ennen laatoitustyötä. Kiukaiden taustoihin tehtävien laatoitusten alle ei tehdä erillistä vedeneristystä. Kivialustat voidaan kostuttaa ennen laatan tai kiven kiinnitystä laattaliimalla.

201412_41886.jpg
Info

Info

Apua kylpyhuoneremontin suunnitteluun

Vedeneristysjärjestelmän valintaa helpottaa Kiillon dokumenttipankki, josta löydät eri vedeneristysjärjestelmien vertailutaulukot, materiaalikortit ja tiivistysmateriaalit sekä vahvikevaihtoehdot.

Kiilto Kerafiber vedeneristysjärjestelmällä on VTT:n Pintarakenteiden Järjestelmäsertifikaatti sekä eurooppalaisen teknisen hyväksynnän mukaan myönnettävä CE – merkki. Lisäksi tuotteet täyttävät rakennusmateriaalien M1-päästöluokituksen.

Materiaalit
vedeneristys
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20194_57241.jpg
Homehtumaton levy sopii märkätiloihin
Suunnitelma, valvonta sekä oikeat materiaalit osaavissa käsissä varmistavat sen, että märkätilapainajaisia ei tarvitse käytännössä kokea.
Vesieristys
Miksi vedeneristys on tärkeimpiä asioita terveessä talossa?
Märkätilat ovat rakennuksessa veden ja vesihöyryn rasitetuimpia tiloja. Sen takia tarvitaan tiivis vedeneristys, joka pitää kosteudet märkätilan puolella. Lattialämmitys ja toimiva ilmastointi kuivattavat märkätilat käytön jälkeen. Kiinnostaako alan koulutus? Tutustu koulutustarjontaan täällä!
20214_69699.jpg
Piilevä vuoto nostaa lämmityskustannuksia ja laskee asumisviihtyvyyttä
Rakenteiden liitos- ja saumakohdista saattaa joskus löytyä rakoja tai halkeamia. Syyt voivat johtua esimerkiksi perustusten alapuolisen maa-aineksen painumisesta, rakennusosien siirtymisestä tai rakennusaikaisesta asennusvirheestä. Näiden seurauksena syntyvät ilmavuodot aiheuttavat rakennukseen lämpövuotoja, ylimääräistä kosteusrasitusta rakenteisiin, ongelmia sisäilmaan sekä riskin radonkaasun haitoista kiinteistön sijainnista ja täyttömaasta riippuen. Pitää myös huomioida, että jokainen tiivistämätön liitos on ilmavuotoreitti. Jotta vuotokohdat tulevat asianmukaisesti korjattua, on asennuksessa käytettävä vain tähän tarkoitukseen soveltuvia tuotteita.
energiankulutuslaskuri
Talojen korjaus tulevaisuudessa
Taloyhtiöiden valtaisa korjaustarve on kiistämätön fakta ja osaltaan on ihme, että tähän on vasta nyt herätty. Ensimmäisenä konkreettisena muutoksena kohti suunnitelmallisempaa kiinteistönpitoa tuli 5-vuotissuunnitelmat peruskorjaushankkeille. Seuraavana merkittävänä korjausrakentamisen uudistuksena ovat tulossa energiatehokkuusvaatimukset. Kuten kaikki uudistukset, myös nämä ovat aiheuttaneet paljon keskustelua. Ongelmana on toistaiseksi ollut laaja tulkinnanvaraisuus. Kuinka taloyhtiöt tulevaisuudessa korjataan ja kuka ottaa suunnannäyttäjän roolin.
20144_38664.jpg
Työmaiden kosteudenhallintaa säädellään asetuksella
Märkänä käytetyt sekä työn aikana kastuvat rakennusmateriaalit ovat yhtenä syynä moneen kosteusvaurioon. Työmailla on nähtävillä valitettavaa huolimattomuutta rakennusmateriaalien säilytyksessä sekä sääsuojauksen osalta. Myös materiaalien välivarastoinnin aikana olisi syytä kiinnittää enemmän huomiota kunnolliseen suojaukseen.
20125_30765.jpg
Pienennä sähkölaskuasi käyttämällä pesutupaa
Aiemmin kovassa käytössä olleiden kiinteistöjen yhteisten pesutupien käyttö väheni viime vuosikymmeninä. Pyykit alettiin pestä kotona omalla koneella ja kuivata kalliisti kuivausrummulla tai valitettavan usein jopa sisällä asuinhuoneissa. Monet asukkaat mieltävät edelleen yhteiset pesutuvat tunkkaisiksi ja arastelevat vaatteidensa jättämistä kuivumaan yön yli yhteisiin tiloihin. Taloyhtiöille erityisesti kuivaushuone sähkökuivaimineen näyttäytyy energiasyöppönä. Nykyaikainen Velco-kuivaushuonejärjestelmä osoittaa ennakkoluulot turhiksi: kunnon laitteilla pyykin kuivauksen ei tarvitse olla sen paremmin hidasta kuin kallistakaan. Päinvastoin, nykyaikainen pesutupa säästää selvää rahaa sekä asukkaille että taloyhtiölle.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton