• Etusivu
 • Remontti

Ilmavuodot syytä selvittää ja korjata ajoissa

Rakentajan toimitus
Päivitetty 09.01.2024
20214_69699.jpg

Rakenteiden liitos- ja saumakohdista saattaa joskus löytyä rakoja tai halkeamia. Syyt voivat johtua esimerkiksi perustusten alapuolisen maa-aineksen painumisesta, rakennusosien siirtymisestä tai rakennusaikaisesta asennusvirheestä. Näiden seurauksena syntyvät ilmavuodot aiheuttavat rakennukseen lämpövuotoja, ylimääräistä kosteusrasitusta rakenteisiin, ongelmia sisäilmaan sekä riskin radonkaasun haitoista kiinteistön sijainnista ja täyttömaasta riippuen. Pitää myös huomioida, että jokainen tiivistämätön liitos on ilmavuotoreitti. Jotta vuotokohdat tulevat asianmukaisesti korjattua, on asennuksessa käytettävä vain tähän tarkoitukseen soveltuvia tuotteita.

Piilevä vuoto nostaa lämmityskustannuksia ja laskee asumisviihtyvyyttä

Mikäli ulkoseinän läheisyydessä tai nurkassa tuntuu kylmää vetoa, on tilanne syytä tarkistaa. Vuotokohta voi olla silmin havaittavissa, mutta se saattaa sijaita myös pintamateriaalin alla, jolloin lämpökamerakuvaus, tiiviysmittaus tai merkkisavututkimus on tarpeen. Paikannetut ilmavuodot aiheuttavat lämpöhukkaa, joka osaltaan lisää rakennuksen lämmitysenergian tarvetta. Hallitsemattomat ilmavuodot myös vaikeuttavat ilmanvaihdon toimintaa, jolloin ilmanvaihdon säädöt menevät epätasapainoon.

Ilmavuotojen seurauksena myös sisäilman laatu saattaa heiketä. Epäpuhtaudet ja hajut kulkeutuvat asuntoon virheellisesti korvausilman tullessa osittain vuotokohtien kautta. Yhdessä kosteuden kanssa mikrobit voivat alkaa muodostamaan rakenteisiin hometta, josta voi seurata oireita tilojen käyttäjille. Radon on maaperästä sisätiloihin nouseva radioaktiivinen kaasu, joka voi aiheuttaa merkittävän terveyshaitan asukkaille. Mitä suurempi mitattu radonpitoisuus on, sitä merkittävämmän terveyshaitan se voi aiheuttaa.

Ilmanvuodot tulee aina korjata huolellisesti

Tilanteen kartoittamisessa ongelmakohdat selvitetään kuntotutkimuksen avulla, jonka jälkeen laaditaan korjaussuunnitelma. Lähtökohtana korjaamisessa on rakojen tiivistäminen huolellisesti siten, että vuotokohdat tulevat kauttaaltaan umpeen. Tiivistykset tulisi tehdä aina rakenteiden liitoksiin eikä esimerkiksi uivan lattiarakenteen ja seinän rajaan, jolloin ilma pääsee edelleen vuotamaan uivan lattiakerroksen alle.

Ilmavuotojen korjauksia tehtiin aiemmin vedeneristyksen ja saumanauhan avulla, mutta nyt markkinoilla on Kiillon Airblock-tiivistysaineet, jotka ovat moderni, seuraavan sukupolven tapa tehdä tiivistystöitä. Niiden kanssa ei ole välttämätöntä käyttää saumanauhaa, koska niiden halkeamansilloituskyky on huomattavasti suurempi kuin vedeneristeellä. Lisäksi Airblock-tiivistysaineet kestävät UV-säteilyä paremmin ja soveltuvat itsessään pinnoitteeksi. Jokaisen kohteen vuotokorjaukset tulee suunnitella aina tapauskohtaisesti.

Menetelmästä riippuen korjauksessa käytettävät tuotteet kannattaa valita huolella, jotta varmistutaan lopputuloksen laadusta. Kiilto on pitkään kehittänyt erilaisia ratkaisuja liimaamiseen, tiivistämiseen ja eristämiseen sekä ulko- että sisäkäyttöön. Laajasta valikoimasta löytyy tuotteet eri rakennekerroksiin ja yhteensopiviksi testattuina.

Tutustu tuotteisiin >>

Ammattilaisen valinta ilmavuotojen ja radonin hallintaan

Kiilto Airblock -tiivistystuotteet ovat nauhattomia ratkaisuja ilmavuotojen tiivistämiseen. Tuotteet on testattu sekä ilmavuotojen mukana kulkevan radonin että rakenteiden läpi diffuusiona kulkevan radonin torjuntaan soveltuviksi. Kiilto Airblock Coat ja Kiilto Airblock Fiber ovat 1-komponenttisia, vesiohenteisia ja liuotteettomia. Niillä on myös M1-hyväksyntä. Tuotteet sopivat erinomaisesti monen tyyppisille alustoille, kuten sementtipohjaiset seinä- ja lattiatasoitteet, betoni, tiili, puu ja alumiini.

Kiilto Airblock-käsitellyt seinäpinnat voidaan maalata vesiohenteisilla akrylaattipintamaaleilla tai jättää lopulliseksi pinnaksi. Tiivistetyt seinät voidaan myös tasoittaa. Valikoimasta löydät käyttökohteesta ja rasitusluokasta riippuen tarkoitukseen soveltuvat tasoitteet, joiden päälle voi maalata. Kiilto Airblock-käsitelty lattiapinta voidaan laatoittaa tai päällystää kelluvalla parketilla tai laminaatilla, kunhan lattia on riittävän suora ja tasainen. Lisätietoa saat Kiillon kotisivuilta, aluepäälliköiltä sekä teknisestä neuvonnasta.

Kiilto Airblock Coat

 • Erittäin elastinen suojapinnoite ilmavuotojen tiivistämiseen
 • Nestemäinen, päälle maalattavissa
 • Seinien ja yläpohjan tiivistämiseen
 • Seinä-, lattia- ja yläpohjaliitosten sekä saumojen tiivistämiseen sisätiloissa
 • Levitetään korkeapaineruiskulla tai telalla pysty-, vaaka- ja kattopinnoille
20196_58737.jpg

Kiilto Airblock Fiber

 • Erittäin elastinen suojapinnoite ilmavuotojen tiivistämiseen
 • Kuituvahvisteinen
 • Pastamainen
 • Päälle maalattavissa
 • Läpivientien, ikkuna- ja oviliitosten, lattian ja seinän rajan sekä yläpohjan välisen sauman tiivistämiseen sisätiloissa
 • Levitetään siveltimellä tai telalla pysty-, vaaka- ja kattopinnoille
20196_58732.jpg
Remontti
huoneisto
vedeneristys
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20182_51707.jpg
Vinkit pintaremontteihin
Remonttitarve iskee tyypillisesti muuton yhteydessä, jolloin kodista halutaan sisustaa oman näköinen. Lattia- ja seinäpinnat uusitaan, myös märkätilat kaakelipintoineen, mikäli edeltävästä asennuksesta on enemmän aikaa. Tapettien, maalien ja laattojen valinta tehdään harkiten, mutta myös asennustuotteet kuten kiinnitysmassat, laastit, liimat ja vedeneristeet tulisi valita huolella. Näin varmistetaan työn sujuvuus sekä laadukas lopputulos.
20214_70101.jpg
Mitä on kapillaarinen kosteus ja miten aiheutuneet ongelmat korjataan?
Tunkkainen sisäilma, hajuhaitat, kalkkihärmä perustuksissa, kosteutta rakenteissa, märkä kellari – kuulostaako tutulta? Nämä kaikki ovat tyypillisiä haittavaikutuksia, jotka voivat johtua kapillaarisen kosteuden aiheuttamista kosteusongelmista. Näistä kosteusongelmista kärsivät yleensä vanhemmat rakennukset, jotka on perustettu aikansa rakennustavan mukaisesti perusmaan tai liian hienojakoisen aineksen kuten hiekan päälle. Näiden perustusten alla ei ole käytetty kapillaarikatkoja. Nykyään perustusten alle laitetaan esimerkiksi pestyä sepeliä katkaisemaan kapillaarinen kosteudennousu maasta. Perustusten alaisen kapillaarisen maa-aineksen vaihtaminen jälkikäteen on käytännössä mahdotonta. Tällöin tarvitsee etsiä muu ratkaisu ongelman korjaamiseen.
Weberin WeberSafe -vedeneristysjärjestelmän havainnekuva
Kestäviä märkätiloja – pohjatyöt ja vedeneristys
Kylpyhuone on yksi niistä kodin tiloista, joissa huolellisuus ja tarkkuus itse tekemisessä palkitaan. On tärkeää toteuttaa pohjatyöt asianmukaisesti ja varmistaa, että vedeneristys on tiivis ja asiaankuuluvasti tehty. Mitä pohjatöitä tulee tehdä seinien ja lattian osalta – miten vedeneristys toteutetaan oikein?
20186_53515.jpg
Väliseinän ja -pohjan eristäminen kannattaa
Joskus saattaa kotona ilmetä ongelma, mikä vaikuttaa huomattavasti asuinviihtyvyyteen. Nimittäin äänet! Olemassa oleva eriste ei eristä ääntä ollenkaan ja/tai äänieristyksen huomioon ottaminen edellisen remontin tai rakentamisen yhteydessä on unohtunut vallan tai ratkaisut ovat osoittautuneet epäonnistuneiksi. Yläkerrasta kuuluvat askelten äänet ja naapurihuoneesta pienimmätkin pihahdukset. Kaukana on levollinen elämä näissä tilanteissa omassa kodissa. Mitä sitten voisi tehdä? Väliseinän ja -pohjan oikeanlaisella eristämisellä vaikutat suuresti ääneneristykseen - unohtamatta myöskään lämmöneristävyyden paranemista.
201812_55751.jpg
Tee onnistunut matka uuteen kotiin - haaveista totta
Haaveistako totta? Useat meistä haaveilevat yksilöllisesti suunnitellusta kodista − omien tärkeimpien mielikuvien ja toiveiden toteutumisesta niin paperilla kuin myös todellisuudessa. Moni on ehkä raapustanut ruutupaperille huonejakoja ja miettinyt, miten uuden talon huonetilat keskenään jakautuisivat. On kuitenkin hyvä kysyä itseltä, onnistuukohan tämä nyt omalla osaamisella. Kultainen neuvo tähän on: omat visiot kannattaa käydä rohkeasti esittelemässä ammattitaitoiselle ja kokonaisuudet hallitsevalle arkkitehdille heti hankkeen alussa. Ammattilainen hahmottaa kokonaisuudet ja kuuntelee tarkkaan rakennuttajan toiveet.
Kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Osakkeenomistajan oikeudet
Osakkeenomistajan oikeudet yhtiössä ovat kahdentyyppisiä. Toiset oikeudet liittyvät yhtiön päätöksentekoon ja yhtiötä kokonaisuutena koskeviin asioihin (hallinnoimisoikeudet). Toiset oikeudet puolestaan sisältävät erilaisia yhtiön ja osakkeenomistajan omaa varallisuutta koskevia seikkoja (varallisuuspitoiset oikeudet).Hallinnoimisoikeuksina on pidetty mm. seuraavia oikeuksia:oikeus osakekirjan saamiseenoikeus osakeluettelomerkintöjen ja muiden vastaavien tekemiseenoikeus osallistua yhtiökokoukseen ja käyttää siellä osakasoikeuksiaoikeus vaatia haluamansa asian käsittelyä yhtiökokouksessa oikeus saada määrätyissä tilanteissa henkilökohtainen kutsu yhtiökokoukseenoikeus moittia yhtiökokouksen päätöstä ja vaatia sen muuttamistaoikeus vaatia kanteella yhtiöjärjestyksen kohtuullistamista oikeus vaatia uuden asunto-osakeyhtiölain 9-luvun 13 §:n tarkoittamissa tapauksissa erityistä tarkastustaEdellä mainittu luettelo ei ole tyhjentävä, vaan asunto-osakeyhtiölaissa on lukuisia muita hallinnoimisoikeuksina pidettäviä oikeuksia.Osakkeenomistajan varallisuuspitoisia oikeuksia ovat mm.:oikeus hallita yhtiöjärjestyksen huoneistoselitelmässä tarkoitettua huoneistoa tai muuta osaa rakennuksesta tai kiinteistöstäoikeus esittää, mikäli yhtiöjärjestyksessä on lunastuslauseke, sen mukainen lunastusvaatimus ja lunastaa osakkeet sekäoikeus vahingonkorvausvaatimuksen esittämiseenMyöskään tämä luettelo ei ole tyhjentävä ja em. oikeuksien sisältö saattaa olla eri yhtiöissä hieman erilainen johtuen taloyhtiön yhtiöjärjestyksen määräyksistä.Osakkeenomistajalla ei ole lakiin perustuvaa velvollisuutta osakasoikeuksiensa käyttämiseen. Tästä johtuu, että osakkeenomistajan passiivisuus ei yksinään aiheuta itse osakkeenomistajan osakasaseman menettämistä.Määrätyissä tilanteissa osakkeenomistajan on kuitenkin säilyttääkseen oikeutensa toimittava määräajassa. Esimerkkinä tästä voidaan mainita yleensä siirtyneen osakkeen lunastusvaatimuksen esittäminen, päätöksentekoon liittyvän moitekanteen nostaminen sekä korvausvaatimuksen esittäminen.Mikäli määräaikaa ei noudateta, ei osakkeenomistajalla ole oikeutta esittää vaatimusta määräajan päätyttyä.Vaikka osakkeenomistaja ei käyttäisikään osakkeenomistajan oikeuksia, on hän siitä huolimatta velvollinen suorittamaan yhtiölle yhtiöjärjestyksen ja yhtiökokouksen päätösten mukaiset velvoitteet, jotka perustuvat hänen osakasasemaansa yhtiössä.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton