• Etusivu
  • Remontti

Rakentamisen määräykset ja luvat

Rakentajan toimitus
Julkaistu 22.07.2010
Kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg

Taloyhtiönkorjaushanke prosessina monimutkainen. Eräs tärkeä osa kokonaishanketta on mahdollisten lupien hakeminen sekä rakennusmääräysten noudattaminen. Taloyhtiön korjaushankkeessa tämä vastuu tulee yleensä urakoitsijalle ja työn valvojalle. Suunnittelija ottaa osaltaan työssään huomioon kaavoituksen sekä rakennusmääräysten vaikutuksen. Huomattavaa on, että ympäristö rajaa usein käytettävissä olevien ratkaisuvaihtoehtojen määrää huomattavasti.

Rakentamismääräykset

Suomen rakentamismääräyskokoelma on tehty lähinnä uudisrakentamista varten, mutta korjausrakentamiseen näitä määräyksiä on sovellettava koska erillisiä määräyksiä ei korjausrakentamiseen ole. Määräykset ovat velvoittavia, mutta niiden yhteydessä annetut ohjeet se sijaan eivät ole. Ohjeista annetuista ratkaisuista voidaan poiketa mikäli määräykset tulee täytetyksi.

Lue lisää rakentamismääräyksistä...

Rakennuslupa

Rakennusluvasta on säädetty maankäyttö- ja rakennuslain 18. luvun 125 §:ssä.

Korjaustyö, joka on verrattavissa rakennuksen rakentamiseen, laajentamiseen, kerrosalaan laskettavan tilan lisäämiseen tai mikäli korjaustyö muuttaa muutoin rakennusta oleellisen edellyttää työn tekeminen rakennusluvan hankintaa.

Mikäli korjaustyö ei lukeudu mihinkään edellisistä, mutta sillä on kuitenkin ilmeistä vaikutusta rakennuksen turvallisuuteen tai terveydellisiin oloihin on lupa myöskin hankittava. Rakennuksen käyttötarkoituksen muuttuessa on syytä kiinnittää huomiota kaavan toteutumiseen sekä maankäyttöön sekä rakennuksilta vaadittavien ominaisuuksien toteutumiseen.

Hankkeen rakennusluvassa esitetyt mahdolliset ehdot selvitetään ja tarvittavat toimenpiteet ehtojen täyttämiseksi tehdään. Rakennusluvassa edellytetyt tarkastukset tulee pitää oikea-aikaisesti sopimalla asioista riittävän ajoissa rakennustarkastajan kanssa.

Lue lisää rakennusluvasta…

Toimenpidelupa

Toimenpidelupaa on käsitelty maankäyttö- ja rakennusasetuksen 11. luvun 62 §:ssä sekä maankäyttö- ja rakennuslain 18. luvun 126 §:ssä.

Toimenpidelupa tarvitaan maankäyttö- ja rakennuslain mukaan sellaisen rakennelman tai laitoksen jota ei ole pidettävä rakennuksena, pystyttämiseen tai sijoittamiseen taikka rakennuksen ulkoasuun tai tilajärjestelyn muuttamiseen seuraavasti:

  • katoksen, vajan, kioskin, käymälän, esiintymislavan tai vastaavan rakennelman rakentaminen taikka kiinteistökohtaisen jätevesijärjestelmän rakentaminen tai muuttaminen (rakennelma);
  • rakennuksen julkisivun muuttaminen, kattomuodon, katteen tai sen värityksen muuttaminen, ulkoverhouksen rakennusaineen tai värityksen muuttaminen, katukuvaan vaikuttavan markiisin asettaminen taikka ikkunajaon muuttaminen (julkisivutoimenpide);
  • rakennettuun ympäristöön liittyvän erottavan kiinteän aidan tai kadun reunusmuurin rakentaminen (aitaaminen);
  • muut kaupunki- tai ympäristökuvaan merkittävästi ja pitkäaikaisesti vaikuttavat järjestelyt tai muutokset (kaupunkikuvajärjestely);
  • asuinhuoneiston yhdistäminen tai jakaminen (huoneistojärjestely).

Lupa ei ole tarpeen mikäli toimenpide perustuu oikeusvaikutteiseen kaavaan tai katusuunnitelmaan.

Lue lisää maakäyttö- ja rakentamislaista…

Huoneistokohtaisen muutostyön luvat

Taloyhtiön osakkailla on hallintaoikeus osakkeidensa osoittamiin tiloihin. Näissä tiloissa suoritetut muutostyöt voivat olla osin sellaisia, että niihin tarvitaan taloyhtiön tai jopa rakennusviranomaisen lupa. Huoneistokohtaisten muutostöiden osalta kysymys onkin usein siitä kenen vastuulla kyseinen uudistus on ja keneen se vaikuttaa.

Paras tapa välttää hankaluudet on tiedustella taloyhtiöstä jo ajoissa ennen remontin alkua mikä on luvan- tai ilmoituksenvaraista toimintaa. Suurempien muutostöiden osalta tulee lupaa hakea rakennuslautakunnasta tai muulta alueellisesti asiasta vastaavalta taholta. Lupaa hakee yhtiö, jota edustaa hallitus tai hallituksen valtuuttamana osakas itse. Rakennusviraston lupaa vaativista muutoksista mainittakoon jo edellä esitetty huoneiston jakaminen kahdeksi tai useammaksi huoneistoksi.

Remontti
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20219_72590.jpg
Kuka maksaa vahingonteot?
Taloyhtiössä on vuokralainen yksityisen omistamassa asunnossa. Kyseisessä asunnossa tehtiin murto ja parvekkeen ns. parvekkeen ulkoinen liukuovi oli auki mutta parvekkeen ovi oli lukossa, tämä rikottiin ja mentiin sisälle. Kyseinen henkilö ei halunnut tehdä ilmoitusta poliisille mutta taloyhtiön toimesta oven ikkuna korjattiin taloyhtiön laskuun, joka maksoi useita satasia.Kysynkin, eikö tämän korjauksen olisi kuulunut maksaa huoneiston omistaja, kun tämä todistettavasti oli tahallinen vahingonteko. Tämä asunnossa oleva on asunnon omistajan sukulaispoika, eikä näin ollen halunnut, että tämä maksaisi sitä kun hän on kuulemma varaton.Minun mielestäni tällaiset tahalliset vahingonteot ei pitäisi mennä taloyhtiön maksettavaksi.
20209_66579.jpg
Asumiskulut ja yhdenvertaisuus taloyhtiöissä
Monissa taloyhtiöissä on jo siirrytty tai ollaan siirtymässä yhteisestä vastuusta yksilön vastuuseen, jolloin tasapuolisuus taloyhtiöissä toteutuu entistä paremmin.
20195_57766.jpg
Kosteutta kylpyhuoneen rakenteissa?
Ostin asunto-osakkeen syyskuussa 2019. Ostamisen jälkeen selvisi, että kylpyhuoneessa oli kosteusvaurio. Taloyhtiö tutki asian, kosteutta todettiin olevan ja koska olin asunnon hallintaoikeuden vaihduttua joka tapauksessa aloittamassa huoneistoremontin mukaan lukien kylpyhuone, minun käskettiin aloittaa työt. Kylpyhuone purettiin betonipinnoille ja siellä mittauksissa todettiin olevan kosteutta betonilattiassa lattiakaivon ympärillä sekä tummia läikkiä seinärakenteissa. Mitkä työt kuuluvat taloyhtiön vastuulle tulevassa kylpyhuoneremontissani? Rakennus on vuodelta 1962, lattiakaivo ei ole nykymääräysten edellyttämässä paikassa 50 cm seinistä.
20189_54739.jpg
Lämpöpumpputeknologia laskee lämmityskuluja
Maalämpö soveltuu lähes kaikkiin vesikiertojärjestelmillä varustettuihin taloihin ja kiinteistöihin. Järjestelmä kytketään olemassa olevaan lämmönjakoverkkoon. Vanha lämmönlähde korvataan uudella järjestelmällä tai sitä hyödynnetään maalämmön rinnalla.
20224_77731.jpg
Mitä isännöitsijä voi kirjata isännöitsijä­todistukseen?
Jos taloyhtiön viisivuotissuunnitelmassa ei ole kirjattu putkiremonttia niin voiko isännöitsijä laittaa sellaisen isännöitsijätodistukseen?
202111_73744.jpg
Irtisanoimme isännöinnin, hallituksen jäsen hoitaa yhtiön asiat - miten toimia?
Pieni taloyhtiömme on irtisanonut perinteisen isännöintisopimuksen. Tarkoitus on hoitaa taloyhtiön juoksevat asiat hallituksen jäsenen toimesta. Millainen sopimus tulisi hänen kanssaan tehdä ja miten taloyhtiön edustaminen järjestyisi, jos ei haluta tehdä hänen kanssaan oto-isännöintisopimusta. Voidaanko hoitaa hallituksen valtuutuksella vai mikäli olisi suositeltavaa?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton