• Etusivu
  • Osakas

Taloyhtiön vuosikello tikittää: Toukokuu

Rakentajan toimitus
Päivitetty 01.08.2023
20233_78989.jpg

Ihana toukokuu. Nyt viimeistään voidaan uskoa kevään olevan täällä. Nimensä toukokuun on uskottu saavan sen aikana tehtävistä kyntö- ja kylvötöistä eli toukotöistä. Kylvötöihin ei sentään tarvitse nyt ryhtyä, vaan taloyhtiön hallituksen on ennemminkin aika tarkistaa taloyhtiön sopimukset kuntoon.

Jos kuulut taloyhtiön hallitukseen

Taloyhtiön päättäjän / hallituksen jäsenen muistilista

Näin toukokuussa on hyvä ottaa tarkasteluun taloyhtiön sopimukset. Mitä on sovittu tehtäväksi ja kenen kanssa. Erityisesti isännöinti-, huolto-, siivous sekä sähkö-/kaukolämpösopimukset kannattaa käydä ajatuksella läpi.

Koska olette viimeksi tarkistaneet taloyhtiön vakuutukset? Niiden ajan tasalla pitäminen on taloyhtiölle erittäin tärkeää, jotta mahdolliset äkilliset ja arvaamattomat tapahtumat eivät häiritsisi kovin pahasti elämää.

Vakuutusten määräaikaistarkistus olisi hyvä ajoittaa nyt toukokuulle. Huolehtikaa taloyhtiön mahdollisesti muuttuneet tiedot ajan tasalle vakuutusyhtiöön ja vakuutuskirjaan. Varmistakaa samalla vakuutuksenne riittävyys ja oikeanlainen laajuus. Tarkistettavia vakuutuksia voivat olla esimerkiksi: täysarvovakuutus, mahdolliset uudisrakennukset ja hallituksen vastuuvakuutus.

Vakuutuksien lisäksi ottakaa tarkastelun alle myös muut riskienhallinnat, kuten taloyhtiön tilojen lukitusten kunto sekä avainturvallisuus unohtamatta tietosuojaan liittyviä velvotteita. Jos pelastussuunnitelmaa taloyhtiöön ei ole vielä tehty tai tarkistettu, kannattaa sekin huolehtia kuntoon – erityisen tärkeää on huolehtia pelastusreittien esteettömyydestä sekä sisä- että ulkotiloissa.

Lukuvinkki: Pelastussuunnitelma – asumisesta turvallista

yhtiökokouslistan läpikäynti

Kiinteistön työt toukokuussa

Ulkona:
Koska useimmilla paikkakunnilla maa on jo näin toukokuussa vapautunut lumen alta, on tullut aika tarkistaa mahdolliset vahingot, joita talven aikana on tapahtunut. Onko routa muokannut maata, onko lumitöiden sekä lumenpoiston yhteydessä tapahtunut vahinkoja, jotka tulee huolehtia kuntoon? Tarkistus tulee suorittaa paitsi piha-alueella myös katolla.

Ovatko kattokaivot, syöksytorvet, rännit ja vesikourut säilyneet talven yli hyvässä kunnossa? Toisinaan lumimassojen sekä mahdollisten katolta putoavien jäiden mukana pääsee vahinkoja syntymään ja sen myötä sekä sulamis- että sadevesi pääsee kulkeutumaan paikkoihin, jonne sen ei kuulu päästä.

Piha-alueen siisteydestä ja helppokulkuisuudesta mainittakoon perus kunnostustyöt, kuten haravointi, istutusten laitto sekä maankateaineen täyttö/paikalleen laitto. Tämän lisäksi huolehditaan kuntoon pihan oleskelualueiden kalusteet ja erityisesti lasten leikkipaikan turvallisuus tulee tarkistaa. Mikäli korjattavaa ilmenee, tilatkaa korjaustyö ammattilaisilta.

Lukuvinkit:
Kun lumikuormat aiheuttivat vahinkoa
Leikkikenttä taloyhtiön pihalle

On tullut aika tarkistaa mahdolliset vahingot, joita talven aikana on tapahtunut.
On tullut aika tarkistaa mahdolliset vahingot, joita talven aikana on tapahtunut.

Sisällä:
Nyt on aika kiinnittää huomiota järjestelmien ja verkostojen toimivuuteen. Miten paisuntajärjestelmä, patteriverkosto sekä käyttöveden säätölaitteet ja putkiston vedenpaineet toimivat aktiivisen lämmityskauden päättyessä?

Toimivatko taloyhtiön ovet sekä ikkunat niin kuin pitää, vai onko niissä mahdollisesti toimenpiteitä aiheuttavaa kulumaa tai rikkoutumista? Entä taloyhtiön lukot, ovatko ne kunnossa? Silmäilyyn kannattaa myös ottaa maanpinnan kallistukset – viettäväthän ne pois rakennuksesta.

Käyttövedestä kannattaa tarkistaa muiden muassa oikea lämpötila – onhan se vähintään 55 °C? Lämminvesilaittoistosta tuleva vesi ei saa ylittää 65 asteen lämpötilaa. Tarkistakaa myös kylmävesijohto ja veden lämpötila, jotta nekin pysyvät oikealla tasolla.

Lukuvinkki:
Askarruttaako taloyhtiön putkiremontti? Pitääkö taloyhtiön putkiremonttia pelätä? Kuuntele Kivijalka-podcast aiheesta.

Asukkaalle muistettavaa

Lämpöisesti paistava aurinko houkuttelee viihtymään sekä parvekkeella että yhteisillä piha-alueilla. On siis aika kerrata taloyhtiön yhteisiä pelisääntöjä muiden muassa parvekkeella tupakoinnista ja parvekegrillauksesta. Myös yhteiset pelisäännöt piha-alueen käyttöön kannattaa palauttaa mieleen. Erityisesti jos olet uusi asukas, kannattaa yhteiset säännöt tiedustella.

Lukuvinkit:
Kun parvekegrillaus herättää tunteita
Asiaa parveketupakoinnista
11 vinkkiä – näin luot viihtyisän parvekkeen

Saako parvekkeella grillata? Jos, niin millainen grillin pitää olla?
Saako parvekkeella grillata? Jos, niin millainen grillin pitää olla?

Ajankohtaista jokaiselle

Talkoilu on taas ajankohtainen keskustelun aihe. Aiheesta voidaan myös järjestää pienimuotoinen kokous, jonne asukkaat kutsutaan koolle – muistakaa laittaa kutsut ajoissa. Kokoontukaa yhteen mahdollisia turvallisuussääntöjä noudattaen ja pohtikaa yhdessä, mitä yhteistä tehtävää löytyy.

Yhdessä tekeminen paitsi nostaa me-henkeä, myös herättää tietyllä tavalla suojeluhalua taloyhtiön yhteistä omaisuutta kohtaan. Kannattaa kuitenkin huomioida, että monet tehtävät puuhat sekä talkoisiin osallistumisprosentti riippuvat myös taloyhtiön koosta ja asukkaiden ikäjakaumasta.

Muistakaa hankkia talkoita varten ryhmätapaturva- tai talkoovakuutus!

Liputuksen sekä muun keväisen juhlan ja ilottelun aiheita tässä kuussa ovat:

20225_78072.jpg

Toukokuussa on monenlaista juhlan aihetta.

  • 1.5. aloittaa juhlavan kuukauden – silloin juhlitaan Vappua eli suomalaisen työn päivää
  • 9.5. on luvassa Eurooppa-päivä
  • 12.5. J.V. Snellmanin päivä, tunnetaan myös suomalaisuuden päivänä
  • Toukokuun toisena sunnuntaina juhlimme äitejä ja
  • Toukokuun kolmantena sunnuntaina vietämme kaatuneittein muistopäivää

Lue myös muut vuosikellon osat

Lähde: kiinteistöliitto.fi; kulttuurinvuosikello.fi

Osakas
määräykset
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen OMAtaloyhtiö-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

Kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Osakeluettelo
Yhtiön hallituksen velvollisuutena on uuden asunto-osakeyhtiölain 2-luvun 12 §:n nojalla huolehtia siitä, että taloyhtiössä on asianmukaisesti laadittu ja ylläpidetty osakeluettelo. Osakeluetteloon merkitään kaikki yhtiön osakkeet osakeryhmittäin numerojärjestyksessä, huoneisto, jonka hallintaan osakeryhmä tuottaa oikeuden, osakekirjojen antamispäivä, osakekirjan omistajan nimi ja postiosoite sekä luonnollisen henkilön ollessa omistajana syntymäaika ja oikeushenkilön rekisterinumero.Osakkeen aiempaa omistajaa koskevat osakeluettelotiedot on säilytettävä kymmenen vuotta alkaen siitä, kun osakkeen uusi omistaja on merkitty osakeluetteloon.Osakeluettelo on julkinen asiakirja, joten jokaisella osakasasemasta riippumatta on oikeus tutustua osakeluetteloon ja saada siitä jäljennös. Jäljennöksen toimittamisesta voidaan periä yhtiölle hallituksen hyväksymä kohtuullinen maksu.
20208_66125.jpg
YM: osallistu kyselyyn ja anna kommenttisi rakentamisen vastuista pykäläluonnoksiin
Maankäyttö- ja rakennuslain kokonaisuudistuksen työ on edennyt vaiheeseen, jossa ympäristöministeriö pyytää kommentteja rakentamisen vastuita koskevista alustavista pykäläluonnoksista ja niiden perusteluista.
20192_56270.jpg
Hyvin suunniteltu huoneistokohtainen ilmanvaihto parantaa sisäilmaa
Samankokoisissa kerros- tai rivitaloasunnoissa voi asukkaiden määrä vaihdella sekä pysyvästi että vuorokauden eri aikoina. Asukkaat työskentelevät, laittavat ruokaa ja harrastavat hyvinkin eri aikaan. Vaihtelua esiintyy myös vuodenaikojen mukaan, sillä osa asunnoista saattaa olla pitkiäkin aikoja tyhjillään esimerkiksi mökkeilykautena. Ilmanvaihdon kannalta se tarkoittaa, että keskitetty, tiettyihin kellonaikoihin tehostettu ilmanvaihto ei enää parhaalla mahdollisella tavalla vastaa tarpeita, vaan asukkaat kaipaavat yksilöllisempiä mahdollisuuksia ilmanvaihdon tehon säätöön.
201212_33141.jpg
Taloyhtiön hallituksen kunnossapitovastuu korostuu talvella!
Talven tullessa on jälleen syytä kiinnittää huomio taloyhtiön ylläpitoon liittyviin vastuualueisiin ja voimassa oleviin vastuuvakuutuksiin. Uuden asunto-osakeyhtiölain 7-luvun 2 §:n mukaan taloyhtiön hallituksen yleistehtävänä on huolehtia yhtiön hallinnosta ja toiminnan asianmukaisesta järjestämisestä. Tähän sisältyy lainkohdan mukaan myös velvollisuus huolehtia kiinteistön ja rakennusten ylläpidosta vuodenaika huomioiden. Tällä hetkellä vääjäämättä korostuu kattolumista sekä portaikkojen ja piha-alueiden liukkaudenestosta huolehtiminen.
Kerrostalo alhaalta kuvattuna
Viikon kysymys: Pitääkö osakkaan maksaa vesimaksu asunnon ollessa remontissa vaikka vettä ei voi edes kuluttaa?
Meillä paloi pesukone, jonka seurauksesta WC ja vaatehuone menivät uusiksi. Vakuutusyhtiö palkkasi vaurioiden korjaamiseen toimijan. Työntekijä kyseisestä firmasta sahasi epähuomiossa vesijohdon poikki, jolloin asunto kärsi mittavat vesivahingot. Nyt olemme asuneet yli 6 kk vakuutusyhtiön osoittamassa väliaikaisasunnossa.Olemme maksaneet asunnostamme vain yhtiövastikkeen ja autopaikan. Nyt isännöitsijä krävää meiltä vesimaksua, vaikka asunnossa ei ole edes hanoja, joista vettä voisi päästää. Asuntoa on aloitettu vasta remontoida kuivatusten jälkeen. Asuntoyhtiölaissa on olemassa kohta jossa sanotaan, että yhtiön hyötyessä taloudellisesti osakkeenomistajan rajoitetun käytön vuoksi, tulee kustannus hyvittää myös osakkeen omistajalle.Olenko oikeassa jättäessäni vesimaksun maksamatta, vai pitääkö se maksaa? Isännöitsijä vetoaa yhdenvertaisuuslakiin vaatiessaan vesimaksua.
20139_36461.jpg
Palonsuoja- ja kerrostaso-ovet
1960 - 1980-luvuilla rakennetuissa kerrostaloissa kerrostaso-ovet alkavat olla käyttöikänsä päässä sekä ulkonäön puolesta että teknisesti. Huoneistojen kuluneet ovet tekevät useasti koko porraskäytävän nuhjuisen näköiseksi.Kerrostaso-ovien uusiminen raikastaa taloyhtiön ilmeen sekä lisää asukkaiden turvallisuutta ja asumisviihtyvyyttä. Kauniisti ylläpidetyt yleiset tilat nostavat kiinteistön arvoa.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton