• Etusivu
  • Remontti

Onko talkoisiin pakko osallistua?

Rakentajan toimitus
Julkaistu 03.07.2015Päivitetty 06.06.2022
20226_78575.jpg

Kuvituskuva, Shutterstock.

Kesällä on hyvää aikaa siistiä omia ja yhteisiä tiloja. Talkoot herättävät kuitenkin monia tunteita. Samalla kun toinen riemuitsee sosiaalisesta tapahtumasta, toinen käpertyy tiukemmin sohvan nurkkaan. Onko talkoisiin kuitenkin pakko osallistua? Mitä sitten, jos en menekään?

Kaikki eivät kuitenkaan tule

Talkoisiin osallistuminen on aina vapaaehtoista. Kaikki eivät välttämättä lähde liikkeelle makkaran ja virvokkeiden houkuttamina, vaan jättäytyvät talkoista pois. Tämä saattaa aiheuttaa eripuraa naapurustossa. Talkootyö on palkatonta työtä, joka tehdään ihan muista syistä. Talkoiden tarkoituksena voi olla hoitaa siivous- tai kunnostustyö omin voimin, ilman palkattua apua. Parhaassa tapauksessa talkoista syntyy taloyhtiölle suuri säästö.

On hyvä muistaa, etteivät kaikki jää talkoista pois silkkaa laiskuuttaan. Vanhuksilla tai liikuntarajoitteisilla voi talkoisiin osallistuminen olla mahdotonta, vaikka he sitä haluaisivatkin. Jokaisella on oikeus olla osallistumatta ilman sormella osoittelua ja syyttelyä.

Maalataanpa aita talkoilla

Yhteisen raja-aidan tai julkisivun maalaaminen talkootyönä on hyvä idea, mutta ketään siihen ei kuitenkaan voi pakottaa. Taloyhtiö hankkii välineet, maalit ja tiedottaa asukkaille talkoista hyvissä ajoin. Mukavan puuhastelun jälkeen on kiva paistaa makkaraa taloyhtiön grillikatoksessa ja jutustella mukavia.

Työ pääsee hyvin vauhtiin, mutta kaikkia asukkaita ei vieläkään näy. Joskus kultaisen keskitien löytäminen on kovinkin haastavaa ja yhteisymmärryksen syntyminen tuntuu mahdottomalta. Jos taloyhtiön muut asukkaat maalaavat oman osuutensa, mitä tehdä sille yhdelle maalaamattomalle osalle? Koska ketään ei talkootöihin voi pakottaa, yhtenä vaihtoehtona on hankkia maalari, joka hoitaa työn loppuun.

Kun taloyhtiö palkkaa työvoimaa, tulee siitä työnantaja. Tällöin yhtiön on selvitettävä, mitä lakisääteisiä työnantajamaksuja tästä koituu. Myös lyhyet työsuhteet on vakuutettava. Eläkevakuutusyhtiöiden verkkosivuilta löydät paljon tietoa työnantajalle. Siellä hoidat myös työntekijän TyEL-vakuutuksen kuntoon.

Entä jos jotain tapahtuu?

Asukkaiden ottamat vapaaehtoiset vapaa- ajan tai täysajan tapaturmavakuutukset kattavat myös heille talkoissa sattuneet vahingot. Ellei kaikilla talkoisiin osallistuvilla ole tällaista vakuutusta, taloyhtiön on hyvä ottaa heitä varten ns. talkoovakuutus. Talkoovakuutuksen saa vakuutusyhtiöstä.

Hyvällä menestyksellä talkoot tekevät taloyhtiölle suuren säästön, joka voi vaikuttaa vastikkeisiin. Talkoiden päätarkoituksen ei kuitenkaan tarvitse olla säästöissä vaan yhteisöllisyydessä ja yhteishengen nostattamisessa. Jokainen tekee oman valintansa, joten osallistutaan talkoisiin hyvällä fiiliksellä piikittelemättä niistä pois jääneitä.

Remontti
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20136_35539.jpg
Lähestyykö lämmönjakolaitteiden uusiminen?
Kaukolämpökiinteistössä lämmitys on huoletonta, toimintavarmaa ja edullista. Lämmönjakolaitteet kaipaavat uusimista vain parinkymmenen vuoden välein.
20177_49766.jpg
Korvausilmaventtiilin äänenvaimennus
Äänenvaimennus on tekijä, jota kannattaa tarkastella ilmanvaihtoa parannettaessa. Toimivan ilmanvaihdon ansiosta kotona on helpompi hengittää ja yöunen laatu paranee. Raikas ilma ei lohduta, jos yöunet menetetään ulkoa kantautuvan melun vuoksi. Terveysilman kaikissa venttiiliratkaisuissa on myös mahdollisuus äänenvaimentimien asennukseen.
Kerrostalo alhaalta kuvattuna
Onko taloyhtiön johtohenkilö esteellinen?
Jos taloyhtiön hallituksessa on kolme henkilöä. Hallituksen puheenjohtaja, hänen siskonsa ja yksi henkilö näiden lisäksi. Kaikki asuvat talossa, isännöitsijä ei asu. Onko tässä esteellisyysongelma?
20216_71077.jpg
Taloyhtiön yhteisen pihan valtaaminen ja käyttö?
Ostimme osakkeen rivitaloyhtiöstä johon kuuluu 2 taloa. Asuntomme sijaitsee talon päädyssä, toisen samaan yhtiöön kuuluvan talon vieressä. Asunnossamme n. 15 v. sitten asunut osakas on "vallannut" käyttöönsä istutuksin ja aidoin talojen välissä olevan n. 2 m kaistaleen. Tästä ei ole merkintää taloyhtiön papereissa / kokouspöytäkirjoissa.Yhtiöjärjestyksessä pihoja ei ole määritelty. Asunto on "valtauksen" jälkeen myyty eteenpäin 2 kertaa ennen meitä eikä istutuksia ole missään vaiheessa vaadittu purettaviksi. Voiko viereisen talon asukas nyt vaatia meiltä osaa pihasta? Hän on asunut talossa koko ajan (yli 15 vuotta), eikä ole aiemmin mitään vaatinut. Luulimme pihan olevan se kuin se on istutusten ja maaston perusteella. Maksoimme asunnosta enemmän juuri pihan vuoksi.
20227_79035.jpg
Isännöintisopimus ja isännöitsijän vaihto?
Rakentaja on valinnut meidän isännöitsijämme. Olemme usempaan otteeseen pyytäneet nähdä sopimusta, mutta hän ei ole suostunut sitä näyttämään, eikä uutta sopimusta suostu tekemään.Mikä on meidän oikeutemme tässä asiassa? Olemme tyytymättömiä ja luottamus pula on myös. Vastuuvapaudesta sai äänestää myös he itse, jota asia koski eli itse vastuuvapautta itselleen.
20098_18409.jpg
Suorakanava osaksi Sanoma-konsernia
Taloyhtiöpalvelun tarjoavan Suorakanava Oy:n pääomistaja on Sanoma Digital, joka on osa suurta Sanoma-konsernia.Mikä on Suorakanavan merkitys Sanomalle?Suorakanava ja Rakentaja.fi ovat Sanoma Digitalille tärkeä osa verkkopalveluiden portfoliossa. Kaikilla valitsemillaan toimialueilla Sanoma haluaa olla markkinajohtajan asemassa ja Rakentaja.fi:n kautta olemme saavuttaneet tavoiteaseman rakentamisen ja remontoinnin alueilla.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton