• Etusivu
  • Osakas

Taloyhtiön energiatodistus: Mitä sinun tulee tietää

Rakentajan toimitus
Päivitetty 12.02.2025
20098_18339.jpg

Taloyhtiö voi hankkia energiatodistuksen vain auktorisoidun erillisen energiatodistuksen antajan toimesta. Energiatodistus antaa hyvän pohjan taloyhtiön päätöksen teolle ja investointilaskelmille ja siten ohjaa oikeisiin, energiatehokkuutta ja -luokkaa parantaviin toimenpiteisiin.

Energiatodistus on ollut pakollinen yli 6 asunnon kiinteistöille vuodesta 2008 alkaen, kun asuntoa myydään tai vuokrataan. Energiatodistus on voimassa 10 vuotta, eikä sitä tarvitse uusia vuosittain. Tämä vähentää taloyhtiöille koituvia kustannuksia ja antaa pitkäaikaisemman pohjan energiatehokkuuden parantamiselle.

Mitä energiatodistus sisältää?

Energiatodistukseen kuuluu asetuksen mukaan laskettu energiatehokkuusluku, joka perustuu koko Suomen ilmasto-oloihin. Kiinteistö tarkastetaan niiltä osin, mikä energiatehokkuuteen vaikuttaa. Tarkastuksessa katsotaan ulkoseinien, ikkunoiden ja ovien kunto, eristeiden vahvuus ja kunto, sekä lämmitysjärjestelmän, ilmanvaihdon ja mahdollisten jäähdytyslaitteiden ikä ja kunto. Näiden tietojen perusteella lasketaan energiatehokkaammille ratkaisuille säästö kilowattitunteina vuodessa.

Energiatodistuksen kustannukset

Ympäristöministeriön arvioiden mukaan erillisen energiatodistuksen kustannukset voivat vaihdella 500-700 euron välillä riippuen kiinteistön koosta ja sijainnista. Tämä kustannus on edullisempi pitkällä aikavälillä verrattuna vuosittain uusittaviin todistuksiin, ja se tarjoaa taloyhtiölle arvokasta tietoa energiatehokkuuden parantamiseksi.

Kuntoarvion ja energiatodistuksen yhdistäminen

Ihannetilanne taloyhtiön kannalta olisi, että arvioijalla olisi todellinen osaaminen ja pätevyys sekä kuntoarvioon että erilliseen energiatodistukseen. Kuntoarvioissa otetaan yleensä kantaa vain talon tekniseen kuntoon, mutta energiatodistuksessa keskitytään energiatehokkuuden parantamiseen. Yhdistämällä nämä kaksi arviointia taloyhtiö saa kattavan tiedon talon kunnosta sekä tiedon toimenpiteiden energiansäästövaikutuksista.

Kiinteistön kunnosta ja parannuksesta vastaaminen

Taloyhtiön omistajat, eli osakkeenomistajat, päättävät mitä taloyhtiössä tehdään. Heidän rahoistaan ja omaisuudestaan on kysymys, joten vastuu ei voi siirtyä kenellekään muulle. Hyvä ymmärrys energiatehokkuuden parantamisesta ja kiinteistön arvon nostamisesta on tärkeää, ja tähän tarvitaan usein ulkopuolisen energiatehokkuuden ammattilaisen apua.

Lähteet: Valtioneuvosto, Energiavirasto, Kiinteistöliitto

Osakas
taloyhtiön hallinnointi
määräykset
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen OMAtaloyhtiö-uutiskirje:

Sinua voisi kiinnostaa myös:

Heinäkuu
Taloyhtiön vuosikello tikittää: Heinäkuu
Heinäkuu on yleisesti suosituimpia lomakuukausia ja myös taloyhtiössä vietetään lomaa. Mitään suuria päätettäviä asioita ei tässä kuussa ole tarkoitus tehdä, vaan hallituskin kokoontuu, jos sille on tarvetta.
Kädessä suurennuslasi ja henkilö tutkii sillä sopimuspaperia
Onko taloyhtiössäsi tehty kunnossapitotarveselvitys?
Havaintojen mukaan vain pieni osa, arvioilta noin viidennes taloyhtiöstä, on teettänyt lain hengen mukaisen selvityksen. Laki velvoittaa kuitenkin taloyhtiöitä selvittämään, mitkä ovat ne kunnossapitotarpeet, jotka seuraavan viiden vuoden aikana aiheuttavat taloyhtiölle merkittäviä kustannuksia. Miten asia on hoidettu taloyhtiöissä?
20233_77141.jpg
Taloyhtiön vuosikello tikittää: Maaliskuu
Taloyhtiön näkökulmasta maaliskuu on oiva aika pitää taloyhtiön yhtiökokous. Yhtiökokouksen järjestämistä on mahdollista lykätä myös pidemmälle. Taloyhtiön työlistalla olevien hankkeiden sekä projektien kannalta on toki suotavaa järjestää yhtiökokous jo näin vuoden alkupuolella.
20204_64132.jpg
Asunto-osakeyhtiössä ilmenevä epätietoisuus remonttien vastuiden jakautumisesta
Asunto-osakeyhtiössä ilmenee varsin usein epätietoisuutta siitä, kuuluuko huoneistoissa, ja erityisesti niiden kosteissa tiloissa, tehtyjen remonttien kustannukset taloyhtiölle vai osakkaalle tai osittain kummallekin.
20221_76623.jpg
Kenen vastuulla on huoltaa tai tarkastaa taloyhtiön hissit?
Hissit ovat monessa taloyhtiössä arkipäivää ja joillekin välttämättömyys, jota ilman ei pysty suoriutumaan arkielämästä. Tiedätkö kuka huoltaa ja on vastuussa hissitarkastuksista? Entä kuka on vastuussa hissin turvallisesta toiminnasta? Onko asiaa tiedostettu taloyhtiössänne?
20226_78706.jpg
Miten taloyhtiö rahoittaa korjaushankkeet?
Taloyhtiön tilanteesta, varallisuudesta ja strategiastakin riippuen valitaan rahoitustapa erikseen taloyhtiön kullekin korjaushankkeelle. Yleensä rahoitustapojen vertailu kuuluu hallitukselle ja isännöitsijälle. Rahoitusvaihtoehtoja on vertailtava, sillä rahanlähteitä on yllättävän monia – omia ja ulkoisia. Tämän jälkeen yhtiökokous tekee lopullisen päätöksen siitä, mikä rahoitustapa valitaan.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton