• Etusivu
  • Piha

11 vinkkiä viihtyisän parvekkeen luomiseen

Rakentajan toimitus
Päivitetty 10.05.2024
parvekkeen-sisustus-1920x1080

Tunnelmaa parvekkeelle saat luotua pienillä jutuilla.

Kauniisti somistettu parveke tuo kesäistä lisätilaa asuntoon – melkein yhden huoneen verran. Pieneenkin tilaan voi luoda vehmaan ja kukoistavan puutarhan. Käytä amppeleita ja seiniä hyväksesi, ja laita vain vaikka muutama ruukku lattialle, jolloin parvekkeella mahtuu vielä kulkemaankin. Nappaa tästä vinkkejä viihtyisän parvekkeen luomiseen ja ota kesä vastaan omalla keitaallasi.

Huomioi käytettävän tilan koko

Käytä tilaa säästäviä huonekaluja ja kalusteita, joilla voi olla monta käyttötarkoitusta. Esimerkiksi taitettavilla huonekaluilla säästät tarvittaessa hurjasti tilaa. Kapean pöydän voit tarvittaessa siirtää vaikka sisätiloihin ja käyttää tarjoilu- tai työpöytänä.

Käytä rohkeasti värejä ja eri materiaaleja

Käytä värikkäitä kalusteita piristämään arjen harmautta. Kannattaa myös hyödyntää vanhat huonekalut parvekkeella. Enää ei ole väliä, vaikka ne kastuisivatkin.

Parvekkeesta toinen olohuone

Sisusta parvekkeesi kuin se olisi olohuoneesi. Tällaisessa tilassa viihtyy varmasti ja rentoutuu. Jos parvekkeelle mahtuu vanha nojatuolisi tai peräti pieni sohva, vie se sinne, ennen kuin heität kaatopaikalle. Kirpputorit tarjoavat runsaasti huonekaluvaihtoehtoja tähän tarkoitukseen. Peitä väärän värinen nojatuoli esimerkiksi kauniilla torkkupeitolla.

Lue lisää: Kesäinen parveke – toinen olohuone

Pinkillä sisustettu parveke jossa on runsaasti myös kasveja
Keltaisilla tyynyillä ja kukkivilla kukilla sisustettu parveke

Luo tunnelmaa erilaisilla valoilla

Kiinnitä huomiota tunnelmavalaistukseen. Muista, että seinistäkin saa valaistuksella upeita katseenvangitsijoita.

nainen istuu parvekkeella pöydän vieressä ja pöytään on upotettu tunnelmavalot
20224_70130.jpg

Hyötypuutarhan lumoa parvekkeelle

Aloita kasvikokoelma ja sisusta parvekkeesi vihreäksi keitaaksi tai istuta hyötypuutarha purkkeihin.

Lue lisää
Parvekekasvatuksesta kysyttyä

Huomioi erilaiset kasvit

Korkeilla kasveilla saat luotua enemmän yksityisyyttä parvekkeellesi. Kasvit myös luovat ihanan metsäisen tunnelman ja oikeilla istutuksilla houkuttelet paikalle vaikka perhosia istujien iloksi. Käytä myös parvekelaatikoita, jotka kiinnitetään parvekkeen kaiteeseen. Laatikko kiinnitetään parvekkeen sisäpuolelle, sillä ulkopuolelle kiinnittäminen on yleensä turvallisuussyistä kiellettyä.

Lue lisää
Pienikin parvekeistutus auttaa pölyttäjähyönteisiä
Köynnöskasvit parvekkeella

<p data-block-key="kqlkq">Ilmettä sisustukseen tuovat myös erilaiset ruukut. (Kuva: Jenni T.)</p>
Ilmettä sisustukseen tuovat myös erilaiset ruukut. (Kuva: Jenni T.)

Haluatko paikan rentoutumiseen?

Lisää lomatunnelmaa riippumatolla tai -tuolilla. Riippukeinun väri voi määrittää myös muun sisustuksen värimaailmaa, tyyliä ja muotoja.

Suojaa auringolta

Kiinnitä huomiota varjoisan paikan luomiseen, eteenkin etelään päin aukeavalla parvekkeella. Hanki pieni aurinkovarjo tai laskoskaihdin estämään liiallinen paahde.

Seinämateriaalit

Peitä ikävän näköinen betoniseinä esimerkiksi bambumatolla tai puisella säleiköllä.

Huomioi yksityisyys

Lisää yksityisyyttä sermillä tai sisusta parvekkeesi pelkillä lattiatyynyillä ja istu kaiteen takana piilossa.

Lattiamateriaalin valinta

Käytä lattialla puisia ritilöitä. Ne on helppo tuoda parvekkeelle ja asentaa. Puukomposiitista saa huoltovapaan ja näyttävän parvekekattauksen, joka kestää elämää. Parvekekattauksella saat uuden upean lattiapinnan, joka lisää viihtyisyyttä ja pidempää käyttöikää parvekkeelle myöhemmälle syksyyn ja aikaisemmin keväällä.

<p data-block-key="ogd4v">Eikö näytäkin kauniilta? Tällainen ruohomatto tuntuisi mahtavalta paljaiden jalkojen alla ympäri vuoden.</p>
Eikö näytäkin kauniilta? Tällainen ruohomatto tuntuisi mahtavalta paljaiden jalkojen alla ympäri vuoden.

...Ja nyt sisustamaan omaa keidasta!

Info

Info

Oletko vuokralainen, osakkeenomistaja tai isännöitsijä? Kiinnostavatko taloyhtiön asiat ja miten taloyhtiöitä tulisi hoitaa? Tilaa nyt viikottain ilmestyvä Omataloyhtiö-uutiskirje ja pysyt ajan tasalla siitä, mitä taloyhtiörintamalla tapahtuu.

Piha
pihasuunnittelu
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

Muhevainen oma sato
Omaa satoa parvekepuutarhasta helposti ja vaivattomasti
Parvekkeilla ja patioilla kasvattaminen kiinnostaa, sillä niillä halutaan viettää aikaa ja kasvit tuovat sinne viihtyisyyttä. Ruokaa voi mainiosti tuottaa ruukuissa eikä erillistä kasvimaata tarvita. Parveke- tai patioviljelyssä ei tarvitse tinkiä istutusten kauneudesta, sillä monet satoa tuottavat lajit ovat jo itsessään kauniita. Asukkaat kaipaavat tietoa siitä, mitä voi kasvattaa ja miten se tapahtuu. Tässä vinkkejä jaettavaksi asukkaille vaikkapa asukastiedotteeseen tai yhtiökokoukseen.
20189_54840.jpg
Piha- ja salaojaremontti ajankohtaista?
Taloyhtiön piha- ja salaojaremontin tarvekartoitus sekä suunnittelu kannattaa ehdottomasti antaa luotettavan suunnittelutiimin hoidettavaksi. Suunnittelua johtaa kokenut pääsuunnittelija. Piha- ja rakennesuunnittelija kiinnitetään taloyhtiön palvelukseen heti alussa.Arkkitehti- ja insinööritoimisto Doventus Oy:n arkkitehti ja toimitusjohtaja Tero Seppänen, tiivistää:-Yhteistyö on voimaa ja asiakas voittaa aina, kun suunnittelijoiden yhteistyö toimii heti hankkeen alusta saakka. Tarjoamme rakennesuunnitteluun yhdistettynä pihasuunnitteluosaamisen ja lopputuloksena on salaojaremontin jälkeen teknisesti erinomaisesti toimiva ja viihtyisämpi hyvin suunniteltu pihaympäristö. Kiinteistön arvo nousee.
20213_69461.jpg
Hyvin hoidettu piha kasvattaa kiinteistön arvoa
Piha on taloyhtiön käyntikortti. Huolellisesti hoidetut piha-alueet ja ajallaan tehdyt pihan pintojen korjaukset auttavat säilyttämään ja nostamaan asunto-osakeyhtiön osakkeiden arvoa. Pihan kunto on jokaisen kävijän nähtävissä yhdellä silmäyksellä ja on vierailijaa vastassa ensimmäisenä. Rakennusten kunnon arvioimiseen taas täytyy usein perehtyä tarkemmin.
202211_80178.jpg
Pihakiveyksen huolto: huolehdi nämä syksyllä ja talvella
Puutarhassa tehtävät puuhat vaihtelevat vuodenaikojen mukaan. Syksyisiin pihalla tehtäviin toimiin haravoinnin lisäksi kannattaa sisällyttää myös pihan kiveyksen huolto. Oletko kiinnittänyt koskaan sen enempää huomiota pihakiveykseesi? Jotta pihakiveys säilyisi kauniina ja hyvässä kunnossa, kaipaa sekin toisinaan huolehtimista.Tässä muutama toimi, jotka kannattaa tehdä:
20081_8031.jpg
Kukkapenkki muurikivistä
Matalaan muuriin istutettu kukkaryhmäTasattaessa pihan korkeuseroja joudutaan tekemään täyttöjä, leikkauksia, penkereitä ja luiskia sekä viistämään maanpintaa sopiviin kaltevuuksiin. Jos tontilla on vähän tilaa tai jos halutaan erottaa istutusryhmiä muusta maastosta, se voidaan tehdä matalalla muurilla.
202011_67461.jpg
Mielisairaalasta asuin- ja toimistotiloja
Turun Kupittaalla Kurjenlinnan alueella sijaitseva vanha B-mielisairaala kävi läpi täydellisen remontin, jossa vanhat sairaalatilat muutettiin sekä vuokra-asunnoiksi että toimistotiloiksi. Värikkään historian omaava arvorakennus on täystiilinen rapattupintainen talo, jonka laajennusosan muuraukset tehtiin vanhoja perinteitä kunnioittaen massiivirakenteisena, mutta nyt keraamisista Poroton-kennoharkoista.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton