• Etusivu
  • Piha

11 vinkkiä viihtyisän parvekkeen luomiseen

Rakentajan toimitus
Julkaistu 19.04.2021Päivitetty 13.04.2023
20224_77965.jpg

Sama parveke päivällä ja illalla. Tunnelmaa saat luotua pienillä jutuilla. (Kuva: Jenni T.)

Kauniisti somistettu parveke tuo kesäistä lisätilaa asuntoon – melkein yhden huoneen verran. Pieneenkin tilaan voi luoda vehmaan ja kukoistavan puutarhan. Käytä amppeleita ja seiniä hyväksesi, ja laita vain vaikka muutama ruukku lattialle, jolloin parvekkeella mahtuu vielä kulkemaankin. Nappaa tästä vinkkejä viihtyisän parvekkeen luomiseen ja ota kesä vastaan omalla keitaallasi.

1. Huomioi käytettävän tilan koko

Käytä tilaa säästäviä huonekaluja ja kalusteita, joilla voi olla monta käyttötarkoitusta. Esimerkiksi taitettavilla huonekaluilla säästät tarvittaessa hurjasti tilaa. Kapean pöydän voit tarvittaessa siirtää vaikka sisätiloihin ja käyttää tarjoilu- tai työpöytänä.

2. Käytä rohkeasti värejä ja eri materiaaleja

Käytä värikkäitä kalusteita piristämään arjen harmautta. Kannattaa myös hyödyntää vanhat huonekalut parvekkeella. Enää ei ole väliä, vaikka ne kastuisivatkin.

Tee esimerkiksi vanhasta lipastosta kukkalaatikkoasetelma.
Tee esimerkiksi vanhasta lipastosta kukkalaatikkoasetelma.

3. Luo tunnelmaa erilaisilla valoilla

Kiinnitä huomiota tunnelmavalaistukseen. Muista, että seinistäkin saa valaistuksella upeita katseenvangitsijoita.

Muista lisätä parvekkeelle myös tunnelmavalaistusta. (Kuva: Shutterstock)
Muista lisätä parvekkeelle myös tunnelmavalaistusta. (Kuva: Shutterstock)

4. Parvekkeesta toinen olohuone

Sisusta parvekkeesi kuin se olisi olohuoneesi. Tällaisessa tilassa viihtyy varmasti ja rentoutuu. Jos parvekkeelle mahtuu vanha nojatuolisi tai peräti pieni sohva, vie se sinne, ennen kuin heität kaatopaikalle. Kirpputorit tarjoavat runsaasti huonekaluvaihtoehtoja tähän tarkoitukseen. Peitä väärän värinen nojatuoli esimerkiksi kauniilla torkkupeitolla.

Lue lisää
Kesäinen parveke – toinen olohuone

Parveke verhoilla tai ilman. (Kuva: Jenni T.)
Parveke verhoilla tai ilman. (Kuva: Jenni T.)
Avaa ovet uudelle olohuoneellesi. (Kuva: Jenni T.)
Avaa ovet uudelle olohuoneellesi. (Kuva: Jenni T.)

5. Hyötypuutarhan lumoa parvekkeelle

Aloita kasvikokoelma ja sisusta parvekkeesi vihreäksi keitaaksi tai istuta hyötypuutarha purkkeihin.

Lue lisää
Parvekekasvatuksesta kysyttyä

6. Huomioi erilaiset kasvit

Korkeilla kasveilla saat luotua enemmän yksityisyyttä parvekkeellesi. Kasvit myös luovat ihanan metsäisen tunnelman ja oikeilla istutuksilla houkuttelet paikalle vaikka perhosia istujien iloksi. Käytä myös parvekelaatikoita, jotka kiinnitetään parvekkeen kaiteeseen. Laatikko kiinnitetään parvekkeen sisäpuolelle, sillä ulkopuolelle kiinnittäminen on yleensä turvallisuussyistä kiellettyä.

Lue lisää
Pienikin parvekeistutus auttaa pölyttäjähyönteisiä
Köynnöskasvit parvekkeella

Ilmettä sisustukseen tuovat myös erilaiset ruukut. (Kuva: Jenni T.)
Ilmettä sisustukseen tuovat myös erilaiset ruukut. (Kuva: Jenni T.)

7. Haluatko paikan rentoutumiseen?

Lisää lomatunnelmaa riippumatolla tai -tuolilla.

Riippukeinun väri voi määrittää myös muun sisustuksen värimaailmaa, tyyliä ja muotoja. (Kuva: Shutterstock)
Riippukeinun väri voi määrittää myös muun sisustuksen värimaailmaa, tyyliä ja muotoja. (Kuva: Shutterstock)
Riippukeinu lisää parvekkeelle heti lomailun tunnelmaa. (Kuva: Shutterstock)
Riippukeinu lisää parvekkeelle heti lomailun tunnelmaa. (Kuva: Shutterstock)

8. Suojaa auringolta

Kiinnitä huomiota varjoisan paikan luomiseen, eteenkin etelään päin aukeavalla parvekkeella. Hanki pieni aurinkovarjo tai laskoskaihdin estämään liiallinen paahde.

9. Seinämateriaalit

Peitä ikävän näköinen betoniseinä esimerkiksi bambumatolla tai puisella säleiköllä.

Tee itse kalusteet parvekkeelle trukkilavoista.
Tee itse kalusteet parvekkeelle trukkilavoista.

10. Huomioi yksityisyys

Lisää yksityisyyttä sermillä tai sisusta parvekkeesi pelkillä lattiatyynyillä ja istu kaiteen takana piilossa.

11. Lattiamateriaalin valinta

Käytä lattialla puisia ritilöitä. Ne on helppo tuoda parvekkeelle ja asentaa. Puukomposiitista saa huoltovapaan ja näyttävän parvekekattauksen, joka kestää elämää. Parvekekattauksella saat uuden upean lattiapinnan, joka lisää viihtyisyyttä ja pidempää käyttöikää parvekkeelle myöhemmälle syksyyn ja aikaisemmin keväällä.

Eikö näytäkin kauniilta? Tällainen ruohomatto tuntuisi mahtavalta paljaiden jalkojen alla ympäri vuoden.
Eikö näytäkin kauniilta? Tällainen ruohomatto tuntuisi mahtavalta paljaiden jalkojen alla ympäri vuoden.

...Ja nyt sisustamaan omaa keidasta!

Info

Info

Oletko vuokralainen, osakkeenomistaja tai isännöitsijä? Kiinnostavatko taloyhtiön asiat ja miten taloyhtiöitä tulisi hoitaa? Tilaa nyt viikottain ilmestyvä Omataloyhtiö-uutiskirje ja pysyt ajan tasalla siitä, mitä taloyhtiörintamalla tapahtuu.

Piha
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20236_82003.jpg
Isännöitsijäntodistuksen toimittaminen?
Olen osakas ja olen pyytänyt jo kaksi kertaa (kuukausi sitten) isännöitsijäntodistusta. En ole saanut sitä vieläkään. Aina sanotaan että ensi viikolla. Mitä minun pitää tehdä? Ei ole edes tilinpäätöstä saatu tehtyä. Kuinka kauan pitää odottaa lain sallimissa oloissa isännöitsijäntodistusta? En saa myytyä asuntoa ilman sitä.
20146_39589.jpg
Terassille uusi laatoitus
Terassin ei aina tarvitse olla perinteistä puuta. Rapattu omakotitalo saa tyylikkään silauksen tummista laatoista, jotka kestävät vuodesta toiseen ja jotka on helppo pitää puhtaana.
Lempeä lämpö maalämpökaivon poraus
Kuortinkartano hankki maalämmön – lue asiakastarina
Pertunmaan Kuortissa, Etelä-Savossa, sijaitsee Kuortinkartano. Kiinteistön omistaa Kympin Lapset, eli HYKSin lapsisyöpäpotilaiden vanhemmat ja ystävät ry. Kympin Lapset järjestää Kuortinkartanolla erilaisia toimintaansa kuuluvia viikonlopputapahtumia ja leirejä. Kartano tarjoaa myös majoitus- ja ravitsemuspalveluita kohderyhmän ulkopuoliselle yleisölle. Alun perin Pertunmaan kunnan kunnalliskodiksi valmistunut, vuonna 1929 käyttöön vihitty rakennus, pitää sisällään lukuisia lämmitettäviä neliöitä. Nyt, kun energiakustannukset ja energiaremontoinnit puhuttavat monia, tuli aihe puheeksi myös Kuortinkartanolla. Kartano kun on aktiivisessa käytössä ympäri vuoden. Se mitä kartanolla tarvittiin oli ekologinen, vaivaton sekä varma lämmitysratkaisu.
20232_80898.jpg
Voidaanko kookkaiden ajoneuvojen pysäköin­tiä rajoittaa talo­yhtiön parkkipaikalla?
Pysäköintipaikat taloyhtiössämme ovat taloyhtiön, joten vuokraamme niitä taloyhtiön asukkaille. Onko taloyhtiöllämme mahdollisuus rajoittaa autopaikan vuokrasopimuksessa kookkaiden pakettiautojen sekä asuntoautojen pysäköintiä taloyhtiön pysäköintiruuduissa? Jos ruuduissamme on kookas kulkuväline, niin se hankaloittaa naapuriruutujen pysäköintiä.
20215_70783.jpg
Taloyhtiö: näin valmistaudut osakeluettelon siirtoon
Ennen vuotta 2019 perustettujen asunto-osakeyhtiöiden tulee siirtää osakeluettelonsa huoneistotietojärjestelmään vuoden 2023 loppuun mennessä. Tällä hetkellä (toukokuu 2021) huoneistotietojärjestelmässä on noin 5 400 taloyhtiöitä, joista noin 2 100 on osakeluettelonsa siirtäneitä, vanhoja yhtiöitä. Lue seuraavassa miten taloyhtiö voi valmistautua osakeluettelon siirtoon.
20223_77482.jpg
Miten talo­yhtiö voi varautua veden ja sähköt katkaisevaan verkko­hyökkäykseen?
Väylä väärinkäytöksille on auki, kun kiinteistön hallinnan ja huollon laitteet on kytketty verkkoon. Digitalisaatio tarkoittaa aina myös kyberuhkaa, joka pätee kaikenkokoisissa ja -ikäisissä taloyhtiöissä. Isännöitsijän ja hallituksen on osattava varautua siihen, että ulkopuolinen voi verkon kautta aiheuttaa asukkaille merkittävän vahingon – katkaista sähköt tai vedentulon tai hajottaa laitteen ja saada aikaan tulipalon.Suomen Rakennusinsinöörien Liitto RIL on laatinut Kyberturvallisuus asuinkiinteistöissä -julkaisusarjan taloyhtiöpäättäjien käyttöön. Tutustuimme ensimmäiseen osaan ja listasimme, mitä jokaisen taloyhtiöpäättäjän pitää tietää kyberturvallisuudesta.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton