• Etusivu
  • Remontti

Onnistunut sähköremontti alkaa huolellisella suunnittelulla

As.oy Remontti-Mallinnus Osa 10.

Rakentajan toimitus
Julkaistu 04.09.2019Päivitetty 13.10.2023
20199_59743.jpg

As.oy Remontti-Mallinnus on Omataloyhtiö.fi:n kuvitteellinen taloyhtiö, jonka elämää ja remontointia pääset seuraamaan as.oy Remontti-Mallinnus -artikkelisarjassa. Artikkelisarjasta löytyy runsaasti tietoa taloyhtiön elämästä ja remontoinnista.

Kerrostalon sähköremontti on edullisinta ja mukavinta toteuttaa putkiremontin yhteydessä.

Asuinrakennuksen sähkölaitteiden tekniseksi eliniäksi lasketaan tyypillisesti samat reilut neljä vuosikymmentä kuin putkillekin. Aikanaan laadukkaasti toteutettu sähköjärjestelmä saattaa säilyä turvallisessa käyttökunnossa paljon kauemminkin, mutta neljässä vuosikymmenessä huoneistojen sähkönkulutus on moninkertaistunut, eikä vanhan sähköjärjestelmän suorituskyky useinkaan enää riitä vastaamaan tämän päivän vaatimuksia. Rajojen vastaantulon huomaa usein laukeavista sulakkeista, jos esimerkiksi vedenkeittimen ja mikroaaltouunin samanaikainen päälle laittaminen riittää "polttamaan" sulakkeen.

Sähköremontin suunnittelun voi aloittaa sähköjärjestelmän pintapuolisella kuntoarvioinnilla. Sähköalan ammattilainen osaa arvioida suhteellisen nopealla vilkaisulla, kannattaako vanhan järjestelmän osittaista kunnostusta edes harkita, vai onko kaikkien kaapeleiden ja sähkökeskusten uusiminen ainoa järkevä vaihtoehto.

Yleensä vanhaa järjestelmää lähdetään kunnostamaan vain, jos varsinaiseen putkiremonttiin on niin pitkä aika, ettei olemassa olevilla pistorasioilla tulla toimeen remonttiin saakka tai sähköjärjestelmästä löytyy vaarallisia turvallisuuspuutteita. Putkiremontin yhteydessä kannattaa uusia aina vähintään kerrosten väliset nousukaapeloinnit, jotta seinien ja lattioiden myöhemmältä porailulta vältytään.

Lahtelaisen LSK Electrics oy:n myyntipäällikkö Mika Petäjämaa arvioi, että erikseen toteutettuna sähköjärjestelmän uusiminen maksaa noin 10–15 % enemmän kuin putkiremontin yhteydessä tehtynä. – Putkiremontin yhteydessä kaapeleiden vaatimat läpivientireiät saadaan porattua samalla kertaa. Yhden timanttiporalla tehdyn reiän hinnaksi voidaan laskea parikin sataa euroa, Petäjämaa sanoo. Lisäksi esimerkiksi huoneistojen pölysuojauksesta tulee aina jonkin verran kustannuksia.

Huomio

Huomio

Työn kulku

  1. Taloyhtiö valitsee (ja halutessaan kilpailuttaa) sähkösuunnittelijan.
  2. Suunnittelija arvioi mitä pitää tehdä ja arvioi urakan hinnan ja keston. Työn voi suunnitella yksi firma ja toteuttaa toinen, työt voidaan kilpailuttaa erikseen.
  3. Taloyhtiö tekee suunnitelmien perusteella tarjouspyynnön urakoitsijoille.
  4. Valittu urakoitsija toteuttaa saneerauksen.
  5. Valtuutettu sähkötarkastaja hyväksyy työn. Tarkastaja ja urakoitsija luovuttavat tarkastusdokumentit taloyhtiölle.

Suunnitteluun kannattaa panostaa

Petäjämaa toivoo, että sähköremonttia suunnittelevat taloyhtiöt panostaisivat suunnitteluun hieman enemmän, kuin mitä nykyisin usein tehdään. – Jos huolelliseen suunnitteluun panostetaan muutama tuhat euroa enemmän, voi tämä laskea urakan kokonaishintaa. Jos urakoitsija joutuu tekemään tarjouksen epätarkkojen suunnitelmien perusteella, ottaa hän samalla riskin mahdollisesti tulevista ylimääräisistä töistä ja tämä riski pitää hinnoitella tarjoushintaan mukaan, Petäjämaa sanoo. Petäjämaan mukaan taloyhtiöiden sähköremonttien hinnoittelu on monesti haastavaa kokeneellekin tarjouslaskijalle, sillä kohteen työmäärä voi vaihdella valtavasti jopa päälle päin samanlaisilta näyttävissä rakennuksissa. Tämän takia LSK:lla on linjattu, että kohteisiin halutaan käydä tutustumassa aina etukäteen ennen tarjouksen jättämistä.

Rakenteet vaikuttavat remontin hintaan

Petäjämaan mukaan sähköremontin hinta riippuu ennen kaikkea huoneistojen määrästä, eikä kerrosten tai rappukäytävien määrällä ole juuri vaikutusta asiaan.

Remontti-Mallinnuksessa uudelle sähkökeskukselle löytyy kellaritiloista uusi, riittävän tilava ja helposti saavutettava, lukittava paikka. Myös rappukäytävässä on riittävästi tilaa uusille kaapeleille, eivätkä talon kantavat rakenteet ole uusien kaapelinousujen tiellä. Huoneistojen eteisissä on riittävästi tilaa uusille, entistä enemmän tilaa vievillä sähkökeskuksille, ja huoneiston sisäiset kaapelit saa vedettyä keskukselta helposti suoraan kylpyhuoneeseen ja keittiöön. Remontti-Mallinnuksessa ei ole myöskään käytetty niin hienoja pintamateriaaleja, että niiden suojelusta pitäisi erityisesti huolehtia.

LSK:n Mika Petäjämaan mukaan uusia sähköpääkeskuksia on joskus vaikea saada mahtumaan kellaritiloihin, sillä ennen vanhaan sähkökeskukset olivat selvästi nykyistä pienempiä. Vieressä sähköinsinööriksi opiskeleva sähköasentaja Robert Ellmen.
LSK:n Mika Petäjämaan mukaan uusia sähköpääkeskuksia on joskus vaikea saada mahtumaan kellaritiloihin, sillä ennen vanhaan sähkökeskukset olivat selvästi nykyistä pienempiä. Vieressä sähköinsinööriksi opiskeleva sähköasentaja Robert Ellmen.

Pistorasian ei tarvitse olla valkoinen

Remontti-Mallinnuksen asukkaiden toiveet aiheuttivat urakoitsijalle harmaita hiuksia. Vanhan sanonnan mukaan rahalla saa, mutta mikäli kaikki taloyhtiön asukkaat haluavat huoneistoihinsa yksilölliset valaisimet ja pistorasiat, nostaa tämä remontin hintaa helposti niin paljon, että monet tyytyvät sittenkin tavallisen valkoisiin pistorasioihin ja kytkimiin.

– Jos kaikkiin huoneistoihin tilataan erilaiset sähkökalusteet eri valmistajilta, lisää tämä todella paljon urakoitsijan työtä ja vaikeuttaa myös aikataulujen suunnittelua, jos osaa tuotteista joudutaan odottelemaan, joten tälle pitää laskea riittävä hinta, Petäjämaa sanoo.

Päätettiin, että As.Oy Remontti-Mallinnuksessa asukkaat voivat valita kolmesta erilaisesta sähkökalustevaihtoehdosta mieleisensä. Halutessaan he voivat päivittää nämä myöhemmin omalla kustannuksella sisustuksellisesti näyttävämpiin ratkaisuihin.

Sähköjärjestelmä on taloyhtiön vastuulla

Asunto-osakeyhtiölain mukaan kiinteistön sähköjärjestelmä on pääsääntöisesti taloyhtiön vastuulla. Jos osakas itse teettää omaan huoneistoon muita huoneistoja laajemman sähköremontin esimerkiksi taloyhtiön muun remontin yhteydessä, vastaa hän itse kiinteistön sähköistyksen muuta tasoa laajempien tai laadukkaampien lisäysten kustannuksista.

Nykyisin on yleistä, että keskusten ja kylpyhuoneiden ja keittiöiden pistorasioiden ja valaisinkytkimien uusiminen kuuluu taloyhtiön tilaaman sähköurakan perushintaan, ja mikäli asukas haluaa perusratkaisun lisäksi esimerkiksi enemmän pistorasioita, voi hän tilata nämä lisätyönä erilliseen yksikköhintaan.

Jopa 50 vuotta vanhat sähkökeskukset saattavat olla yhä muuten hyvässä kunnossa, mutta niiden mitoitus ei vastaa enää vuosikymmenten varrelle moninkertaistunutta sähkönkulutusta.
Jopa 50 vuotta vanhat sähkökeskukset saattavat olla yhä muuten hyvässä kunnossa, mutta niiden mitoitus ei vastaa enää vuosikymmenten varrelle moninkertaistunutta sähkönkulutusta.

– Remontti-Mallinnuksen asukkaille kerrottiin, mitä mikäkin lisätyö maksaa, ja tämän jälkeen he voivat valita, minkä verran esimerkiksi ylimääräisiä pistorasioita huoneistoon asennetaan, Petäjämaa kertoo.

Aikaisemmin huoneiston pistorasioiden kansien ja valaisinkytkimien katsottiin olevan huoneiston haltijan vastuulla, mutta nykyisin Kiinteistöliiton Taloyhtiön vastuunjakotaulukossa myös näiden linjataan kuuluvan taloyhtiön vastuulle. Sen sijaan kaikki kodinkoneet ja myös kaikki kiinteästi asennetut valaisimet ovat yhä huoneiston osakkaan vastuulla.

Monesti remonttikohteissa törmätään siihenkin, että osa asukkaista on ehtinyt tilata huoneistoihinsa itse aiemmin sähköremontteja, joiden toteutus ylittää reilusti taloyhtiön tilaaman tason.

– Remontti-Mallinnuksessa osa asukkaista oli asennuttanut keittiöihinsä ja kylpyhuoneisiinsa niin upeita valaisimia, etten minä olisi kehdannut edes ehdottaa niiden korvaamista taloyhtiön valitsemilla, sinänsä laadukkailla perusvalaisimilla, Petäjämaa kertoo.

Uudet kaapelit asennetaan listojen alle

Tyyppitalossa kaapelit on asennettu vanhoihin putkituksiin seinien sisään, eikä uusien kaapeleiden asentaminen vanhoihin putkituksiin ole mahdollista. Uudet kaapelit on mahdollista roilottaa seinien sisään, mutta urakan työläyden ja näin ollen myös arvokkuuden takia tähän harvoin ryhdytään. Remontti-Mallinnuksessa päätettiin käyttää johtourilla varustettuja jalka- ja kattolistoja, joiden alle kaapelit saadaan asennettua siististi piiloon.

Huoneiston pistorasioita ei ole lakisääteisen välttämätöntä uusia muun sähköremontin yhteydessä, mutta vanhat, maadoittamattomat pistorasiat eivät ole turvallisuudeltaan läheskään samaa luokkaa maadoitettujen, uusilla vikavirtasuojilla varustettujen pistorasioiden kanssa.

Aikataulu on sopimuskysymys

Mikäli kerrostalon sähköremontti tehdään muun linjasaneerauksen yhteydessä, etenevät työt putkimiesten aikataulujen mukaan. Jos remontti tehdään erikseen, vaihtelee työn aikataulu kahdesta viikosta puoleen vuoteen.

Jos työt halutaan saada nopeasti valmiiksi, voidaan tähän valjastaa runsaasti suuren sähköurakointiliikkeen asentajia painamaan urakalla hommia. Toinen ääripää on palkata työhön yhden miehen yritys, joka tekee työt nousujohto ja huoneisto kerrallaan. Näistä jälkimmäinen on luonnollisesti edullisempi vaihtoehto, sillä nopeasti etevän työmaan tarkka aikatauluttaminen vaatii runsaasti suunnittelua ja resurssien sitomista.

Mikäli remontista aiheutuvat melu- ja pölyhaitat halutaan minimoida, kannattaa tarvittavat läpiviennit porata kerralla valmiiksi. Tämän jälkeen työt voivat edetä rauhassa huoneisto kerrallaan ilman, että tästä aiheutuu huomattavaa haittaa naapureille.

Remontti-Mallinnuksessa kellaritilojen uudet sähköpääkeskukset pystytään sijoittamaan eri paikkaan kuin vanhat, jolloin vanhat keskukset voidaan pitää toiminnassa koko remontin ajan, eikä sähköjä tarvitse katkaista eri työvaiheiden välissä. Toinen vaihtoehto olisi ollut rakentaa kiinteistöön työmaa-aikainen sähkösyöttö, mistä luonnollisesti aiheutuu jonkin verran ylimääräisiä kustannuksia.

Tietoliikennekaapelit uusitaan samalla

Aikaisemmin Viestintäviraston sisäverkkomääräys velvoitti taloyhtiöt uusimaan tietoliikennekaapeloinnin aina sähköremontin yhteydessä, mutta nykyisin tämä ei ole enää välttämätöntä. Sähköremontin yhteydessä valokuitukaapeleiden vedon hinnaksi ei kuitenkaan tule kuin joitakin tuhansia euroa, joten nopeat tietoliikenneyhteydet ja monipuoliset älytelevisiopalvelut mahdollistavasta sisäverkosta ei kannata lähteä tinkimään.

Sähköremontin yhteydessä uusitaan vähintään kiinteistön nousujohdot, pää- ja mittarikeskukset sekä kiinteistön tietoliikennekaapelointi.
Sähköremontin yhteydessä uusitaan vähintään kiinteistön nousujohdot, pää- ja mittarikeskukset sekä kiinteistön tietoliikennekaapelointi.

Kun valokuidut on tuotu huoneiston eteiseen sijoitettavaan kotijakamoon, voidaan huoneistoon asentaa tuttuja antennipistorasioita ja atk-pistorasioita reilun parinsadan euron kappalehintaan. Kiinteät antennirasiat puoltavat yhä paikkaansa, mutta mikäli taloyhtiössä halutaan siirtyä perinteisestä tv-jakelusta verkon yli välitettävän IPTV:n katseluun, voidaan myös tv-kuva tuoda uuteen televisioon tai digiboksiin kotijakamoon sijoitettavasta lähettimestä langattomasti WLAN-mokkulan välityksellä. Tämä edellyttää kuitenkin taloyhtiön päätöstä ja vanhojen digiboksien korvaamista uusilla IPTV-vastaanottimilla. IPTV-palveluiden saatavuus vaihtelee paikkakunnittain, joten asia kannattaa selvittää alueella toimivilta operaattoreilta jo ennen remontin tarkempaa suunnittelua.

Dokumentointi varmistaa asennusten laadun

Asennusten valmistumisen jälkeen sähköurakoitsija tekee sähköasennusten käyttöönottotarkastuksen asiaankuuluvine mittauksineen. Tämän jälkeen suuremmista töistä tulee teettää varmennustarkastus ulkopuolisella, valtuutetulla sähkötarkastajalla, koska kohteen sulakekoko ylittää 35 ampeeria. Koska muuta ei sovittu, huolehti sähköurakoitsija valtuutetun tarkastajan kutsumisesta kohteeseen. Tilaajan tulee saada käyttöönottopöytäkirjat tarkastuksista.

Tämän jälkeen taloyhtiötä urakoitsijan suuntaan edustava sähkösuunnittelija voi vielä tarkastaa, että kaikki on varmasti kunnossa. Lisäksi taloyhtiö voi palkata remontille halutessaan myös ulkopuolisen valvojan. Hyvään lopputulokseen päästään varmimmin hyvämaineisten ja kokeneiden sähköurakoitsijoiden ja -suunnittelijoiden kanssa. Esimerkiksi LSK on palvellut asiakkaitaan hyvällä yhtäjaksoisella menestyksellä vuodesta 1930 lähtien.

Urakoitsijan valinnan lakisääteisenä minimivaatimuksena on, että yrityksellä on Turvallisuus- ja kemikaaliviraston myöntämä lupa sähkötöiden tekoon. Asia on helppo varmistaa Tukesin urakoitsijarekisteristä. Lisäksi kannattaa tarkistaa esimerkiksi Luotettava kumppani -palvelusta, että yritys on hoitanut asianmukaisesti tilaajavastuulain vaatimukset.

As.Oy Remontti-Mallinnuksen hintaesimerkki

Hintaan sisältyy rakennuksen sähköjärjestelmän täydellinen uusiminen, ATK-kaapelointi valokuidulla päätettynä asunnon keskukseen ja älykkäiden liiketunnistimien lisääminen porraskäytävien valaisimiin.

Hinnan jakautuminen tavanomaisessa kohteessa:
Nousujohdot, pääkeskus, asuntokohtainen keskus: 130 000–150 000 €
Suunnittelutyö: 10 000 €
Yhden asunnon WC-tilojen ja keittiön sähköistyksen uusiminen tavanomaisilla sähkökalusteilla ja valaisimilla: 2 500–3 000 €
Pistorasian kaapelointi ja asennus (pinta-asennus)/kpl: 150 €
Valokatkaisijan kaapelointi ja asennus (pinta-asennus)/kpl: 100 €
Antennipistorasian asennus ja kaapelointi (pinta-asennus)/kpl: 250 €
ATK-pistorasian asennus ja kaapelointi (pinta-asennus)/kpl: 300 €
(hinnat sisältävät alv 24 %)

Hinta yhteensä: 250 000–300 000 euroa
9 000–11 000 euroa per huoneisto

Taloyhtiön sähköremontin hinta riippuu ennen kaikkea huoneistojen määrästä, kerrosten tai rappukäytävien määrä ei vaikuta juurikaan hintaan.

Sähköremonttien hinta vaihtelee huomattavasti kohteiden mukaan ja myös paikkakunnittain. Oheiset hinnat ovat LSK Electrics oy:n suuntaa-antavia esimerkkejä Lahden seudulla olevalle, tavanomaiselle kolmikerroksiselle kolmen porraskäytävän taloyhtiön remontille.

Huomio

Huomio

Sanastoa

Pääkeskus: Koko kiinteistön pääkeskus, sijaitsee yleensä kellarissa erillisessä lukitussa tilassa ja on kytkettynä sähköverkkoon. Pääkeskuksia on kiinteistössä aina vain yksi.

Mittarikeskus: Rappukäytäväkohtainen keskus, jossa on energiayhtiön asentamia sähkönkulutusmittareita.

Ryhmäkeskus: Ryhmäkeskukset sijaitsevat asunnoissa, ja on asunnon sähkönjakelun ydin. Nykyään tulppasulakkeet on korvattu automaattisulakkeilla ja keskuksesta löytyy myös antenni- ja ATK pääte.

Nousujohto: Kellarin mittarikeskuksen ja huoneiston ryhmäkeskuksen välinen paksu kaapeli.

Kotijakamo: Erilliseen kaappiin sijoitettu antenni- ja valokuitupääte, josta antenni- ja tietoliikennekaapelit tuodaan huoneiston sisälle. Kotijakamokaapissa on myös sijoituspaikka ja pistorasia langattomalle modeemille.

Valokuitu: Valokuitukaapeli mahdollistaa suuren datamäärän erittäin nopean siirtämisen.

ATK-pistorasia: RJ45, internet-pistorasia. Mahdollistaa laitteiden kytkemisen verkkoon ilman WiFi-antennia/-mokkulaa.

Info

Info

Remontin tekivät:

LSK Electrics Oy, www.lsk.fi

Sähkö- ja teleurakoitsijaliiton ja muiden sähköalan järjestöjen
Löydä Sähkömies -palvelu, www.loydasahkomies.fi

As.oy Remontti-Mallinnus artikkelisarja

Remontti
asuminen
sähkö
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20229_79494.jpg
Säästöä sähkönkulutukseen - näillä vinkeillä onnistut
Kun sähkön hinta nousee, kasvavat myös asumiskustannukset. Sähkösopimuksella on merkittävä vaikutus energialaskun suuruuteen, mutta omia kulutustottumuksia muokkaamallakin laskun pienentäminen on mahdollista.
villa miaelin etuovi on auki
Kotiautomaatio esteettömän arjen helpottajana – Mikaelin tarina
Esteetön ja itsenäinen elämä kotona on entistä saavutettavampi kotiautomaation avulla. Miten kotiautomaatiota voi käyttää arjen helpottamiseen ja itsenäisyyden tukemiseen?Villa Mikael ja sen ABB-free@home -kotiautomaatiojärjestelmä ovat erinomainen esimerkki siitä, miten älykäs teknologia voi tukea esteetöntä asumista ja tarjota aistiesteettömiä ratkaisuja kodinohjaukseen. Tämä älykäs koti mahdollistaa täysipainoisen ja turvallisen elämän omistajalleen.
Mies irroittaa sähköauton latauspistoketta taustalla kerrostaloja
Sähköautoilu ja taloyhtiö, latauspisteiden hankinnasta
Suomi on tunnetusti pitkien välimatkojen maa. Ja kulkeakseen esimerkiksi kodin ja työpaikan väliä tarvitaan useimmiten jonkinlainen ajoneuvo. Suomessa onkin liikennekäytössä jopa 2,76 miljoonaa henkilöautoa – tämä tarkoittaa yhtä autoa kahta asukasta kohden. Vielä tällä hetkellä polttomoottori on yleisin käyttövoima, mutta sähkö herättää yhä enemmän kiinnostusta.Miten sähköautoiluun ja sähköauton lataamiseen tulisi esimerkiksi taloyhtiön suhtautua, entä sähköautoa miettivän? Mitä asioita olisi hyvä tietää?
20224_77803.jpg
Luteiden torjunnassa nopeus on valttia
Lude on taloyhtiöissä yleistyvä riesa, joka salamatkustaa asuntoon yleensä lomatuliaisina matkatavaroissa tai käytetyn huonekalun kätköissä. Torjuntatöihin on syytä ryhtyä nopeasti, sillä pahimmillaan ongelma pitkittyy ja lutikat leviävät talon rakenteiden kautta toisiin huoneistoihin.
201911_61325.jpg
Kun suihku on haalea tai kylmä – onko aika vaihtaa lämminvesivaraaja?
Jos asunto-osakeyhtiön rivi-, pari- tai erillistaloja ei ole liitetty kaukolämpöverkkoon tai lämmintä käyttövettä ei tuoteta keskitetysti maa- tai ilma-vesilämpöpumpulla, jokaisessa asunnossa on yleensä oma lämpimän veden tuotto eli tutummin lämminvesivaraaja.
20228_79425.jpg
Pikkuvihreä: Käymälä- ja jätevesiratkaisuja niin omakotitaloon kuin vapaa-ajanasuntoon
Pikkuvihreä perustettiin vuonna 1993. Perheyritys on erikoistunut ekologisiin käymälöihin, jäteveden puhdistukseen sekä kompostointiin. Pikkuvihreä valmistaa suuren osan tuotteistaan, mutta myös maahantuo valikoituja toisten valmistajien malleja sekä jälleenmyy monia laatumerkkejä.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton