• Etusivu
  • Remontti

Onnistu pintaremontissa

Panosta laadukkaisiin asennustuotteisiin

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Kiilto Oy
Julkaistu 16.02.2018Päivitetty 08.08.2023
20182_51707.jpg

Remonttitarve iskee tyypillisesti muuton yhteydessä, jolloin kodista halutaan sisustaa oman näköinen. Lattia- ja seinäpinnat uusitaan, myös märkätilat kaakelipintoineen, mikäli edeltävästä asennuksesta on enemmän aikaa. Tapettien, maalien ja laattojen valinta tehdään harkiten, mutta myös asennustuotteet kuten kiinnitysmassat, laastit, liimat ja vedeneristeet tulisi valita huolella. Näin varmistetaan työn sujuvuus sekä laadukas lopputulos.

Seinille uudet tapetit

Tapetointi ei ole vaikeaa, vaikka urakka saattaa tuntua haastavalta ja työläältä. Remonttikohteissa parhaan lopputuloksen saat, kun poistat kaikki vanhat tapettikerrokset seinistä. Irrotuksen voit tehdä esimerkiksi valmiilla tapetinpoistolla, jonka voit telata suoraan tapettipinnalle.

Epätasaiset pinnat tasoitetaan, kolot täytetään ja naarmut viimeistellään esimerkiksi valmistasoitteilla. Valmistasoitteet sopivat hyvin tapetointipohjaksi, koska ne ovat pinnaltaan sileitä, niitä on helppo levittää tasoituslastalla ja työnaikaiset epätasaisuudet on helppo hioa.

Tapetti kiinnitetään aina tapetin valmistajan ohjeiden mukaan. Jokaisen rullan mukana tulee etiketti, jossa on kiinnitysohje. Vuotien suoruus tarkistetaan jokaisen nurkan jälkeen. Tapettityypistä riippuen liisteri tai liima levitetään joko vuodan taakse ja annetaan vettyä tai telataan suoraan seinälle. Tapetti painetaan paikoilleen ja tapetointilastan tai -harjan avulla hierretään kiinni. Saumoista ylitse pursuava liisteri tai liima tulee pyyhkiä heti pois. Tapettivuodan ylä- ja alareunat viimeistellään tapetointiveitsellä heti vuodan asentamisen jälkeen.

Katso lisää tapetoinnista

20199_59865.jpg

Lattioiden kunnostus

Jos parkettilattia on kovin naarmuinen ja kolhuilla, lattialle kannattaa tehdä välihionta ja huoltolakkaus tai tarvittaessa hioa puhtaalle puulle ja lakata alusta asti uudelleen. Parketin vaihtaminen uuteen tulee kyseeseen, kun kolhut tai halkeamat ovat syviä sekä puun pinta vaurioitunut esim. kosteudesta. Uuden lautaparketin alustaanliimaus edellyttää tekijältä ammattiosaamista. Liimaukseen soveltuvan lautaparketin tulee olla rakenteeltaan ristiinliimattu kolmikerrosrakenne, jonka pintakerros on jalopuuta. Parketin paksuuden tulee olla korkeintaan 15 mm, josta pintakerroksen vähintään 2,5 mm. Muiden lautaparkettityyppien osalta alustaanliimattavuus on tarkistettava parketin toimittajalta.

Tuotteet uuden puulattian asentamiseen.

20192_56298.jpg

Kylpyhuoneremontti

Kylpyhuonetta uusittaessa selvitetään yleensä ensimmäisenä, tarvitaanko tiloihin uusi vedeneristys. Sen mukaan rakentuvat remontin eri vaiheet.

Kylpyhuoneremontin suunnittelussa huomioitavia asioita ovat:

  • vanhojen pintojen pohjustuskäsittelyt
  • vedeneristys
  • lattiakaivojen liitokset
  • läpiviennit
  • lattialämmitys
  • laattojen kiinnitys ja saumaus
  • pintojen vaatimat hoitokäsittelyt

Märkätiloissa vedeneristystä tarvitaan estämään kosteusvauriot rakenteissa. Vedeneristys tehdään aina pintamateriaalikerroksen, eli laatan, alle. Vedeneristyskerroksen on oltava kestävä, joustava ja yhtenäinen rakennusosien liitosten sekä läpivientien osalta. Tällä varmistetaan, ettei kosteus pääse kulkeutumaan rakenteisiin. Huomioi kuitenkin, että vedeneristäminen vaatii aina ammattiosaamista. Tuotteet vedeneristyksiin

Katso lisää vedeneristyksestä

Kiilto KeraProlla vedeneristyksen saa tehtyä päivässä valmiiksi.

Kiilto KeraProlla vedeneristyksen saa tehtyä päivässä valmiiksi.

Laatoitus viimeistelee märkätilojen pinnat. Laatoituksessa on aina huomioitava alusta, jonka tulee olla luja, puhdas, pölytön ja suora. Alustasta tulee poistaa kaikki vanhat ja heikot sekä tartuntaa heikentävät kerrokset, kuten muovimatot, mattoliiman jäänteet ja betonilattialta sementtiliima. Laatoitusalustan tulee olla elämätöntä materiaalia.

Laatoitusalustaksi soveltuvat useimmat sementtipohjaiset lattia- ja seinätasoitteet sekä kaikki levyt, joiden valmistaja suosittelee ne laatoitettaviksi. Puuainespohjainen materiaali kuten lastulevy, vanerilevy tai vesivaneri ei sovellu laatoitusalustaksi.

Kiinnityslaasti levitetään alustaan laastikamman suoralla reunalla ja kammataan auki. Laatta painetaan kiinni tuoreeseen laastiin ja annetaan kuivua. Kiinnityslaastin (tai laattaliiman) kuivuttua laatoitus saumataan.

Yleisesti vanhan laatan päälle ei suositella laatoittamista, erityisesti jos tila on märkätila tai vanhan laatoituksen alustana on esimerkiksi lastulevy tai kipsilevy. Keittiössä kalusteiden välitilassa vanhan laatan päälle voidaan laatoittaa, kun ensin vanha laatta pestään huolellisesti Maalarinpesulla ja karhennetaan hiomapaperilla. Tällöin uudet laatat voidaan kiinnittää esimerkiksi saneerauslaastilla.

Katso lisää kylpyhuoneremontista

Saumauksessa apuna kannattaa käyttää saumanarua.

Saumauksessa apuna kannattaa käyttää saumanarua.

Laattojen saumaus voidaan tehdä 5 h - 3 vrk kuluttua laatoituksesta kiinnityslaastista ja alustasta riippuen.

Laattojen saumaus voidaan tehdä 5 h - 3 vrk kuluttua laatoituksesta kiinnityslaastista ja alustasta riippuen.

Saumojen kuivuttua laatat puhdistetaan kostealla sienellä.

Saumojen kuivuttua laatat puhdistetaan kostealla sienellä.

Kiilto Oy
Remontti
vedeneristys
huoneisto
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20214_69699.jpg
Piilevä vuoto nostaa lämmityskustannuksia ja laskee asumisviihtyvyyttä
Rakenteiden liitos- ja saumakohdista saattaa joskus löytyä rakoja tai halkeamia. Syyt voivat johtua esimerkiksi perustusten alapuolisen maa-aineksen painumisesta, rakennusosien siirtymisestä tai rakennusaikaisesta asennusvirheestä. Näiden seurauksena syntyvät ilmavuodot aiheuttavat rakennukseen lämpövuotoja, ylimääräistä kosteusrasitusta rakenteisiin, ongelmia sisäilmaan sekä riskin radonkaasun haitoista kiinteistön sijainnista ja täyttömaasta riippuen. Pitää myös huomioida, että jokainen tiivistämätön liitos on ilmavuotoreitti. Jotta vuotokohdat tulevat asianmukaisesti korjattua, on asennuksessa käytettävä vain tähän tarkoitukseen soveltuvia tuotteita.
2714_54430231_201634103333.jpg
Uudenlainen vedeneristysjärjestelmä
Vedeneristyksen tehtävä on suojata rakenteita kosteudelta. Tämän vuoksi vedeneristyskerroksen tulee olla kauttaaltaan yhtenäinen, kerrospaksuuden tasainen, sekä läpiviennit oikein toteutettu. Lähtökohtana luotettavalle vedeneristykselle ovat käytettävät materiaalit, joiden tulee täyttää tarvittavat laatuvaatimukset. Yhtä tärkeää on myös työn huolellinen suorittaminen, jotta vältytään piileviltä riskeiltä. Kiillon uudella KeraSafe -vedeneristysjärjestelmällä asennus käy kätevästi ja varmasti.
20071_3232.jpg
Kiilto Keramix
Kiilto Oy on tuonut markkinoille Kiilto Keramix -vedeneristysjärjestelmän, joka soveltuu sekä sisä- että ulkotiloihin: asuntojen märkätilat, parvekkeet, terassit, mökkisaunat...Kiilto Keramix on kaksikomponenttinen tela/sivellinlevitteinen vedeneristysmassa kylpyhuoneiden, saunojen ja vastaavien märkätilojen lattia- ja seinäpintojen vedeneristyksiin ennen laatoitusta. Se soveltuu myös ulkokäyttöön yhdessä läpivienteihin ja saumakohtiin asennettavien butyylivahvikkeiden kanssa.Kiilto Keramix vedeneristeelle on myönnetty VTT Pintarakennejärjestelmäsertifikaatti VTT-C-690-06. Lisäksi se kuuluu rakennusmateriaalien päästöluokkaan M1.
20214_70101.jpg
Mitä on kapillaarinen kosteus ja miten aiheutuneet ongelmat korjataan?
Tunkkainen sisäilma, hajuhaitat, kalkkihärmä perustuksissa, kosteutta rakenteissa, märkä kellari – kuulostaako tutulta? Nämä kaikki ovat tyypillisiä haittavaikutuksia, jotka voivat johtua kapillaarisen kosteuden aiheuttamista kosteusongelmista. Näistä kosteusongelmista kärsivät yleensä vanhemmat rakennukset, jotka on perustettu aikansa rakennustavan mukaisesti perusmaan tai liian hienojakoisen aineksen kuten hiekan päälle. Näiden perustusten alla ei ole käytetty kapillaarikatkoja. Nykyään perustusten alle laitetaan esimerkiksi pestyä sepeliä katkaisemaan kapillaarinen kosteudennousu maasta. Perustusten alaisen kapillaarisen maa-aineksen vaihtaminen jälkikäteen on käytännössä mahdotonta. Tällöin tarvitsee etsiä muu ratkaisu ongelman korjaamiseen.
20186_53515.jpg
Väliseinän ja -pohjan eristäminen kannattaa
Joskus saattaa kotona ilmetä ongelma, mikä vaikuttaa huomattavasti asuinviihtyvyyteen. Nimittäin äänet! Olemassa oleva eriste ei eristä ääntä ollenkaan ja/tai äänieristyksen huomioon ottaminen edellisen remontin tai rakentamisen yhteydessä on unohtunut vallan tai ratkaisut ovat osoittautuneet epäonnistuneiksi. Yläkerrasta kuuluvat askelten äänet ja naapurihuoneesta pienimmätkin pihahdukset. Kaukana on levollinen elämä näissä tilanteissa omassa kodissa. Mitä sitten voisi tehdä? Väliseinän ja -pohjan oikeanlaisella eristämisellä vaikutat suuresti ääneneristykseen - unohtamatta myöskään lämmöneristävyyden paranemista.
201812_55751.jpg
Tee onnistunut matka uuteen kotiin - haaveista totta
Haaveistako totta? Useat meistä haaveilevat yksilöllisesti suunnitellusta kodista − omien tärkeimpien mielikuvien ja toiveiden toteutumisesta niin paperilla kuin myös todellisuudessa. Moni on ehkä raapustanut ruutupaperille huonejakoja ja miettinyt, miten uuden talon huonetilat keskenään jakautuisivat. On kuitenkin hyvä kysyä itseltä, onnistuukohan tämä nyt omalla osaamisella. Kultainen neuvo tähän on: omat visiot kannattaa käydä rohkeasti esittelemässä ammattitaitoiselle ja kokonaisuudet hallitsevalle arkkitehdille heti hankkeen alussa. Ammattilainen hahmottaa kokonaisuudet ja kuuntelee tarkkaan rakennuttajan toiveet.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton