• Etusivu
  • Remontti

Seurantakohde: Rivitalohuoneiston pesuhuone- ja saunaremontti, osa 2

Valutyöt, vedeneristys sekä laatoitus

Virve Rintasalo
Julkaistu 14.05.2024Päivitetty 15.05.2024
2 Kipsilevy-5020 1920

Tämä artikkeli on jatkoa rivitalohuoneiston pesuhuone- ja saunaremontin seurantakohteelle, jonka ensimmäisen osan voit lukea tästä:

Seurantakohde: Rivitalohuoneiston pesuhuone- ja saunaremontti, osa 1 >>

Kertauksena kohdetiedot: Satakunnassa sijaitseva, 1989 valmistunut rivitaloyhtiö, jossa on painovoimainen ilmanvaihto ja sähkölämmitys. Saunan ja pesuhuoneen lattiapinta-alaa on noin viisi neliötä. Saunan on saanut lämpimäksi 80 asteeseen alle puolessa tunnissa 6 kWh:n kiukaalla.

Remontti sai sysäyksen lattiassa olevista irtonaisista laatoista eli kopolaatoista. Vaikka lattia litisi kyseisten laattojen kohdalla suihkun jälkeen, ei taloyhtiön teettämässä kosteusmittauksessa löytynyt kohonneita arvoja. Mikäli pesuhuoneessa olisi ollut kosteusvaurio, olisi remontti siirtynyt taloyhtiön korjausvastuulle.

Pesuhuoneessa oli myös seinissä muutama huonosti kiinni oleva laatta sekä murtuneita saumalaasteja. Lauteet ja saunan panelointi olivat ikänsä eli alkuperäisen mukaisessa kunnossa. Edellä mainittujen seikkojen lisäksi alkuperäisessä kunnossa olleiden märkätilojen tekninen käyttöikä oli jo tullut täyteen, päätti asukas teettää remontin sen sijaan, että irronneet laatat olisi vain kiinnitetty takaisin.

Remonttipäivä 5: Piikkaus

Vanhan lattiakaivon ympärystä oli piikattu jo aiemmin ja nyt piikattiin saunakaivo auki sekä urat asianmukaisille viemäriputkille. Meteli oli melkoinen, mutta pölyä ei juurikaan levinnyt tilan ulkopuolelle.

Huomion arvoista on, että työmaa siivottiin säännöllisesti. Kaikki roskat ja jätteet sekä ylimääräiset työkalut vietiin päivän päätteeksi pois.

Lattian piikkaus

Remonttipäivä 6: Tulppalevyä seinään

Naapurin vastaiselle seinälle asennettiin uudet kipsilevyt, jotka toimivat asuntojen välissä osana palokatkoa. Putkiasennusten tieltä poistetun lasivillan tilalle laitettiin kivivillaa. Pesuhuone levytetään Tulppa-levyillä, sillä se toimii samaan aikaan rakennuslevynä ja vedeneristeenä.

Ensimmäinen Tulppa-seinä saatiin valmiiksi. Saunan eristetään alumiinipintaisella FF-PIR Sauna -lämpöeristeellä ja eristäminen aloitettiin.

  • Kipsilevyn menekki: 8 kpl

Lue, miksi kohteeseen valittiin Tulppa-levyt

<p data-block-key="6iqm8">Tulppa-märkätilalevy nopeuttaa kylpyhuoneremonttia, sillä levy toimii sekä rakennuslevynä että vedeneristeenä.</p>
Tulppa-märkätilalevy nopeuttaa kylpyhuoneremonttia, sillä levy toimii sekä rakennuslevynä että vedeneristeenä.
Lattiakaivon ympärille tehdään valu.

Remonttipäivä 7: Kiireinen päivä

LVI töiden suhteen Putki Tare Oy asensi uudet kaivot saunaan ja pesuhuoneeseen sekä uudet viemäri- ja poistoputket. Pesuhuoneen kaivossa on irrotettava hajulukko, jolloin sen puhtaanapito helpottuu. Samaan aikaan saunan lämpöeristys jatkui. Saunan katosta poistettiin vanhat höyrynsulkumuovit tarpeettomina, sillä FF-PIR-levyissä on höyrynsulku. 

Sähkötöistä vastasi työmaalla Epori Oy:stä Tuomas Trög, joka oli paikalla asentamassa lattialämmitykselle tulevaa anturia sekä saunan led-valojen varauksia. Samalla vaihdettiin myös kattolampun hapera sähkörasia.

Kaivo- ja sähköasennusten jälkeen saatiin saunan ja pesuhuoneen väliseinä villoitettua ja pesuhuoneen seinät levytettiin loppuun Tulppa-levyillä.

Päivän päätteeksi kaivojen ja viemäriputkien urat käsiteltiin ensin tartunnan parantamiseksi Weber MD 16 dispersiolla, minkä jälkeen urat ja kaivon ympäristö valettiin umpeen Weber 8000 kylpyhuonemassalla.

  • Tulppa-levyjen menekki: 15 kpl 
  • Kaivovalun menekki: 6 säkkiä Weber 8000 kylpyhuonemassa

Remonttipäivät 8 ja 9: Lämmityskaapelia ja lattiavalua

Weber MD 16 dispersion levitys

Tulevaa lattiavalua varten lattia esikäsiteltiin telaamalla Weber MD 16 dispersiota, joka parantaa valumassan tartuntaa. Lämmityskaapeli kiinnitettiin kuivahtaneen dispersion päälle kuumaliimatipoilla. Kaapelia ei asenneta pesukoneelle varattuun paikkaan, koska koneen alla ei ole riittävästi ilmatilaa, joten kaapeli saattaa kuumeta liikaa ja vaurioitua.

  • Lattialämmityskaapelin menekki: 70 metriä

Saneerauskohteissa käytettävälle lämmityskaapelille riittää pienempi valusyvyys kuin uudiskohteissa. Lattiavaluun käytettiin Weber 5400 Lämpölattiamassaa. Valupäivä sattui sopivasti perjantaille, joten lattia sai kuivua rauhassa viikonlopun yli.

  • Menekki lattiavaluun: Weber 5400 Lämpölattiamassa 11 säkkiä
Lattialämmityskaapelin asennus kuivuneen dispersion päälle.

Remonttipäivät 10 ja 11: Pesuhuoneen nurkka ja kaadot

Lattiavalu oli kuivunut ja kaadot saatiin tarkistettua. Kattoihin rakennettiin koolaus ja saunan kattoon asennettiin FF-PIR-levyt. Pesuhuoneen saippuahylly rakentui kertopuusta ja Tulppa-levystä. Koska hyllyä ei tehty seinäupotuksena, vaati sen rakentamisen suunnittelu hieman enemmän aikaa.

  • Menekki kattokoolauksiin: 14 metriä

Saippuahylly valmistui. Sen viereen tehtiin suihkuseinän kiinnitystä varten tuki Tulppa-levysiivuista. Pesuhuoneen nurkat ja läpiviennit tiivistettiin. Koska asuntoon tuleva vesiliittymä on lähellä saunan takaseinää, takaseinä jouduttiin eristämään alumiinipaperilla. Näin toteutettiin, koska FF-PIR -levyt ja koolaukset olisivat kasvattaneet seinän vahvuutta liikaa. Saunan levyjen saumat teipattiin ja koolaus aloitettiin. Lattiasta hiottiin epätasaisuudet pois.

Finnfoamin FF-PIR-levyä saunan seinissä.
<p data-block-key="h1px4">Saunaan haluttiin pystypanelointi ja siksi toteutettiin tuplakoolaus. Näin varmistetaan riittävä ilmakierto paneelin takana.</p>
Saunaan haluttiin pystypanelointi ja siksi toteutettiin tuplakoolaus. Näin varmistetaan riittävä ilmakierto paneelin takana.

Remonttipäivä 12: Pientä muokkausta

Suihkuseinän alle tulee veden liikkumista rajaava koroke. Sen kohdalle siveltiin lattiaan jälleen Weber MD 16 dispersiota ja tehtiin laudoitus valua varten. Koroke valettiin Weber 5400 Lämpölattiamassalla ja samalla saunan kaivon ympärille ja nurkkaan tehtiin pieni lisäoikaisuvalu.

Vaikka nykyään vaakapanelointi on suositumpaa, halusi asukas kuitenkin pystypaneloinnin. Jotta ilma kiertää paneloinnin takana, tehtiin saunan seiniin tuplakoolaus.

Pesuhuoneessa nurkat ja läpiviennit vahvistettiin Weber Kuitukangasnauhoilla ja vesieristettiin Weber WP:llä.

  • Menekki seinäkoolaukseen: 112,5 metriä

Remonttipäivät 13 ja 14: Uutta pintaa näkyvissä!

Seinien laatoitus alkoi laatoitustuen kiinnityksellä. Laatoiksi oli valittu valkoinen ja tummanharmaa 25 x 40 cm, tehosteeksi mosaiikkiraidat kahdelle seinälle sekä saippuahyllyn reunaan. Laastina käytettiin Weber Flex Fix. Kaksi seinää saatiin valmiiksi.

  • Kiinityslaastin menekki yhteen seinään: Yksi säkki Weber Flex Fix

14. remonttipäivänä jatkui seinien laatoitus, joka saatiin valmiiksi. Valkoisista laatoista kaikki eivät olleetkaan samaa polttoerää, joten laatikoita jouduttiin vaihtamaan, että samalle seinälle ei tulisi sävyeroja.

  • Laastin menekki seiniin yhteensä: Neljä säkkiä Weber Flex Fix
Seinälaattojen asennus
Kylpyhuoneen seinät valmiina
Info

Info

Seurantakohde-juttusarja

Seuraava osa tästä remonttiseurannasta ilmestyy lähiaikoina. Pysy mukana remontin vaiheissa ja tilaa Omataloyhtiö.fi -uutiskirje.

Osat:

Seurantakohde: Rivitalohuoneiston pesuhuone- ja saunaremontti, osa 1

Seurantakohde: Rivitalohuoneiston pesuhuone- ja saunaremontti, osa 2

Remontti
asuminen
kylpyhuone
laatat
sauna
vedeneristys
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

GlasrocH-Ocean-gyproc
Kipsilevy toimii märkätilassa
Oivallinen rakennusmateriaali märkätiloihin on kipsilevy. Gyprocin tarjoama, märkätiloihin soveltuva sertifioitu Gyproc-kylpyhuonejärjestelmä soveltuu käytettäväksi sekä uudis- että korjausrakentamiseen.Järjestelmän etuihin kuuluu hyvä kosteudenkestävyys sekä elämätön ja halkeilematon rakenne. Järjestelmä on myös nopea asentaa. Kylpyhuoneen pinnoitteena on mahdollista käyttää niin kaakeli-, klinkkeri- kuin luonnonkivilaattaakin. Myös hitsatulla saumalla oleva muovimatto soveltuu tilaan.Kosteusteknisesti vaativiinkiin olosuhteisiin soveltuva kipsilevy, Glasroc GHOE Ocean Ergo Märkätilalevy, on valmistettu kipsikivestä ja vahvistettu lasikuidulla.
Weberin WeberSafe -vedeneristysjärjestelmän havainnekuva
Kestäviä märkätiloja – pohjatyöt ja vedeneristys
Kylpyhuone on yksi niistä kodin tiloista, joissa huolellisuus ja tarkkuus itse tekemisessä palkitaan. On tärkeää toteuttaa pohjatyöt asianmukaisesti ja varmistaa, että vedeneristys on tiivis ja asiaankuuluvasti tehty. Mitä pohjatöitä tulee tehdä seinien ja lattian osalta – miten vedeneristys toteutetaan oikein?
20226_78638.jpg
Sauna kuntoon kesällä - parafiiniöljy on parasta saunalle
Lenkillä, puutarhahommissa tai kuntosalilla käytyäsi varmasti haluat peseytyä? Saman verran tai jopa enemmänkin hikoilet, kun käyt saunassa. Silti saunan pesu ja käsittely helposti vain unohtuu, vaikka juuri se pitää saunasi hyvässä kunnossa. Kerran vuodessa ei vain riitä.
20157_43824.jpg
Saunan iv kuntoon vanhoja kanavia hyödyntäen
Vanhaa taloa remontoidessa unohtuu usein ilmanvaihdon osuus. Etenkin pesutiloissa saattaa tulla vastaan hajua, jotka eivät kuulu ilmanvaihdoltaan toimivaan taloon. Toimiva pesutilojen ilmanvaihto estää rakenteiden ruostumisen ja lahoamisen, varmistaa miellyttävän sisäilman löylyteltäessä ja kuivattaa tilat käytön jälkeen. Näiden puolien lisäksi koneellinen tulo- ja poistoilmajärjestelmän ansiosta myös pesutiloihin saadaan hallittu, vedoton ja energiataloudellinen ilmanvaihto.Tuloilmaventtiilin paikka saunassa on vähintään puoli metriä kiukaan kivien yläpuolella seinässä tai katossa. Poistoilma-aukko pitää olla lauteiden alapuolella. Pienissä saunoissa poisto tapahtuu saunan oven alta kylpyhuoneen poiston kautta.Pesutilojen tuloilma on saunan siirtoilmaa. Jos pesuhuoneess on ikkuna, tuloilman pitäisi osua siihen, jotta ikkunan pinta pysyy kirkkaana.Monet pitävät mahdottomana ajatusta vanhaan taloon asennettavasta koneellisesta ilmanvaihdosta. Nyt on aika muuttaa ajatelutapaa, sillä maailma uudistuu. Valloxin BlueSky -ilmanjakojärjestelmä on mitä mainioin remontoitavaan kohteseen.Lue lisää talotuuletinilmanvaihdon muuttamisesta energiaystävälliseksi ilmanvaihdoksiTilaa esite Vallox-ilmanvaihdosta
Kerrostalo alhaalta kuvattuna
Viikon kysymys: Vastuun jako sähkötöistä keittiöremontin yhteydessä?
Olen uusimassa keittiötä osahuoneistossa. Talo on rakennettu v. 1976 eikä sähköjen osalta vastaa enää nykyvaatimuksia. Esim. valaistukset ovat kaksivaiheisia nykyisten kolmivaiheisten sijaan. Luonnollisesti joudumme lisäämään sähköpistokkeita ja vaihtamaan niiden paikkaa. Tältä osin joudutaan johdotukset vetämään uusiksi.Isännöitsijän mielestä kyseessä on oman asunnon tason nostamisesta ja kun varsinaista vikaa ei sähköjen osalta ole ilmennyt, joudumme maksamaan sähkötyöt täysin. Tosin hyvitys maksettaisiin vasta sitten, kun koko taloyhtiössä suoritetaan sähköuudistustyöt. Vastuunjakotaulukossa lukee: "Huoneistojen sisäiset sähkö- ja tiedonsiirtojohdot kiinteän verkon osalta kuuluvat yhtiölle" mukaan lukien ryhmäkeskus joka varmaan menee myös uusittavaksi. Miten on?
kattopuutarha
Viheralueiden kunnossapito taloyhtiössä
Kellastuva nurmikko voi olla merkki siitä, että on aika harkita uudenlaista lähestymistapaa viheralueiden kunnossapitoon. Monilajinen niitty tuo taloyhtiön pihaan elämää ja väriä, tarjoten samalla ekologisen ja helppohoitoisen vaihtoehdon perinteiselle nurmikolle. Kansipuutarhat puolestaan tarjoavat ainutlaatuisen mahdollisuuden hyödyntää kaupunkitilaa vihreänä keitaana, edistää luonnon monimuotoisuutta sekä hallita hulevesiä. On harkinnan arvoinen asia luoda kestävä ja toiminnallinen ympäristö taloyhtiön asukkaille.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton