• Etusivu
  • Remontti

Seurantakohde: Rivitalohuoneiston pesuhuone- ja saunaremontti, osa 2

Valutyöt, vedeneristys sekä laatoitus

Virve Rintasalo
Päivitetty 22.05.2024
2 Kipsilevy-5020 1920

Tämä artikkeli on jatkoa rivitalohuoneiston pesuhuone- ja saunaremontin seurantakohteelle, jonka edellisen osan voit lukea tästä:

Seurantakohde: Rivitalohuoneiston pesuhuone- ja saunaremontti, osa 1 >>

Kertauksena kohdetiedot: Satakunnassa sijaitseva, 1989 valmistunut rivitaloyhtiö, jossa on painovoimainen ilmanvaihto ja sähkölämmitys. Saunan ja pesuhuoneen lattiapinta-alaa on noin kymmenen neliötä. Saunan on saanut lämpimäksi 80 asteeseen alle puolessa tunnissa 6 kWh:n kiukaalla.

Remontti sai sysäyksen lattiassa olevista irtonaisista laatoista eli kopolaatoista. Vaikka lattia litisi kyseisten laattojen kohdalla suihkun jälkeen, ei taloyhtiön teettämässä kosteusmittauksessa löytynyt kohonneita arvoja. Mikäli pesuhuoneessa olisi ollut kosteusvaurio, olisi remontti siirtynyt taloyhtiön korjausvastuulle.

Pesuhuoneessa oli myös seinissä muutama huonosti kiinni oleva laatta sekä murtuneita saumalaasteja. Lauteet ja saunan panelointi olivat ikänsä eli alkuperäisen mukaisessa kunnossa. Edellä mainittujen seikkojen lisäksi alkuperäisessä kunnossa olleiden märkätilojen tekninen käyttöikä oli jo tullut täyteen, päätti asukas teettää remontin sen sijaan, että irronneet laatat olisi vain kiinnitetty takaisin.

Remonttipäivä 5: Piikkaus

Vanhan lattiakaivon ympärystä oli piikattu jo aiemmin ja nyt piikattiin saunakaivo auki sekä urat asianmukaisille viemäriputkille. Meteli oli melkoinen, mutta pölyä ei juurikaan levinnyt tilan ulkopuolelle.

Huomion arvoista on, että työmaa siivottiin säännöllisesti. Kaikki roskat ja jätteet sekä ylimääräiset työkalut vietiin päivän päätteeksi pois.

Lattian piikkaus

Remonttipäivä 6: Tulppalevyä seinään

Naapurin vastaiselle seinälle asennettiin uudet kipsilevyt, jotka toimivat asuntojen välissä osana palokatkoa. Putkiasennusten tieltä poistetun lasivillan tilalle laitettiin kivivillaa. Pesuhuone levytetään Tulppa-levyillä, sillä se toimii samaan aikaan rakennuslevynä ja vedeneristeenä.

Ensimmäinen Tulppa-seinä saatiin valmiiksi. Saunan eristetään alumiinipintaisella FF-PIR Sauna -lämpöeristeellä ja eristäminen aloitettiin.

  • Kipsilevyn menekki: 8 kpl

Lue, miksi kohteeseen valittiin Tulppa-levyt

<p data-block-key="6iqm8">Tulppa-märkätilalevy nopeuttaa kylpyhuoneremonttia, sillä levy toimii sekä rakennuslevynä että vedeneristeenä.</p>
Tulppa-märkätilalevy nopeuttaa kylpyhuoneremonttia, sillä levy toimii sekä rakennuslevynä että vedeneristeenä.
Lattiakaivon ympärille tehdään valu.

Remonttipäivä 7: Kiireinen päivä

LVI töiden suhteen Putki Tare Oy asensi uudet kaivot saunaan ja pesuhuoneeseen sekä uudet viemäri- ja poistoputket. Pesuhuoneen kaivossa on irrotettava hajulukko, jolloin sen puhtaanapito helpottuu. Samaan aikaan saunan lämpöeristys jatkui. Saunan katosta poistettiin vanhat höyrynsulkumuovit tarpeettomina, sillä FF-PIR-levyissä on höyrynsulku. 

Sähkötöistä vastasi työmaalla Epori Oy:stä Tuomas Trög, joka oli paikalla asentamassa lattialämmitykselle tulevaa anturia sekä saunan led-valojen varauksia. Samalla vaihdettiin myös kattolampun hapera sähkörasia.

Kaivo- ja sähköasennusten jälkeen saatiin saunan ja pesuhuoneen väliseinä villoitettua ja pesuhuoneen seinät levytettiin loppuun Tulppa-levyillä.

Päivän päätteeksi kaivojen ja viemäriputkien urat käsiteltiin ensin tartunnan parantamiseksi Weber MD 16 dispersiolla, minkä jälkeen urat ja kaivon ympäristö valettiin umpeen Weber 8000 kylpyhuonemassalla.

  • Tulppa-levyjen menekki: 15 kpl 
  • Kaivovalun menekki: 6 säkkiä Weber 8000 kylpyhuonemassa

Remonttipäivät 8 ja 9: Lämmityskaapelia ja lattiavalua

Weber MD 16 dispersion levitys

Tulevaa lattiavalua varten lattia esikäsiteltiin telaamalla Weber MD 16 dispersiota, joka parantaa valumassan tartuntaa. Lämmityskaapeli kiinnitettiin kuivahtaneen dispersion päälle kuumaliimatipoilla. Kaapelia ei asenneta pesukoneelle varattuun paikkaan, koska koneen alla ei ole riittävästi ilmatilaa, joten kaapeli saattaa kuumeta liikaa ja vaurioitua.

  • Lattialämmityskaapelin menekki: 70 metriä

Saneerauskohteissa käytettävälle lämmityskaapelille riittää pienempi valusyvyys kuin uudiskohteissa. Lattiavaluun käytettiin Weber 5400 Lämpölattiamassaa. Valupäivä sattui sopivasti perjantaille, joten lattia sai kuivua rauhassa viikonlopun yli.

  • Menekki lattiavaluun: Weber 5400 Lämpölattiamassa 11 säkkiä
Lattialämmityskaapelin asennus kuivuneen dispersion päälle.

Remonttipäivät 10 ja 11: Pesuhuoneen nurkka ja kaadot

Lattiavalu oli kuivunut ja kaadot saatiin tarkistettua. Kattoihin rakennettiin koolaus ja saunan kattoon asennettiin FF-PIR-levyt. Pesuhuoneen saippuahylly rakentui kertopuusta ja Tulppa-levystä. Koska hyllyä ei tehty seinäupotuksena, vaati sen rakentamisen suunnittelu hieman enemmän aikaa.

  • Menekki kattokoolauksiin: 14 metriä

Saippuahylly valmistui. Sen viereen tehtiin suihkuseinän kiinnitystä varten tuki Tulppa-levysiivuista. Pesuhuoneen nurkat ja läpiviennit tiivistettiin. Koska asuntoon tuleva vesiliittymä on lähellä saunan takaseinää, takaseinä jouduttiin eristämään alumiinipaperilla. Näin toteutettiin, koska FF-PIR -levyt ja koolaukset olisivat kasvattaneet seinän vahvuutta liikaa. Saunan levyjen saumat teipattiin ja koolaus aloitettiin. Lattiasta hiottiin epätasaisuudet pois.

Finnfoamin FF-PIR-levyä saunan seinissä.
<p data-block-key="h1px4">Saunaan haluttiin pystypanelointi ja siksi toteutettiin tuplakoolaus. Näin varmistetaan riittävä ilmakierto paneelin takana.</p>
Saunaan haluttiin pystypanelointi ja siksi toteutettiin tuplakoolaus. Näin varmistetaan riittävä ilmakierto paneelin takana.

Remonttipäivä 12: Pientä muokkausta

Suihkuseinän alle tulee veden liikkumista rajaava koroke. Sen kohdalle siveltiin lattiaan jälleen Weber MD 16 dispersiota ja tehtiin laudoitus valua varten. Koroke valettiin Weber 5400 Lämpölattiamassalla ja samalla saunan kaivon ympärille ja nurkkaan tehtiin pieni lisäoikaisuvalu.

Vaikka nykyään vaakapanelointi on suositumpaa, halusi asukas kuitenkin pystypaneloinnin. Jotta ilma kiertää paneloinnin takana, tehtiin saunan seiniin tuplakoolaus.

Pesuhuoneessa nurkat ja läpiviennit vahvistettiin Weber Kuitukangasnauhoilla ja vesieristettiin Weber WP:llä.

  • Menekki seinäkoolaukseen: 112,5 metriä

Remonttipäivät 13 ja 14: Uutta pintaa näkyvissä!

Seinien laatoitus alkoi laatoitustuen kiinnityksellä. Laatoiksi oli valittu valkoinen ja tummanharmaa 25 x 40 cm, tehosteeksi mosaiikkiraidat kahdelle seinälle sekä saippuahyllyn reunaan. Laastina käytettiin Weber Flex Fix. Kaksi seinää saatiin valmiiksi.

  • Kiinityslaastin menekki yhteen seinään: Yksi säkki Weber Flex Fix

14. remonttipäivänä jatkui seinien laatoitus, joka saatiin valmiiksi. Valkoisista laatoista kaikki eivät olleetkaan samaa polttoerää, joten laatikoita jouduttiin vaihtamaan, että samalle seinälle ei tulisi sävyeroja.

  • Laastin menekki seiniin yhteensä: Neljä säkkiä Weber Flex Fix
Seinälaattojen asennus
Kylpyhuoneen seinät valmiina
Info

Info

Seurantakohde-juttusarja

Seuraava osa tästä remonttiseurannasta ilmestyy lähiaikoina. Pysy mukana remontin vaiheissa ja tilaa Omataloyhtiö.fi -uutiskirje.

Osat:

Seurantakohde: Rivitalohuoneiston pesuhuone- ja saunaremontti, osa 1

Seurantakohde: Rivitalohuoneiston pesuhuone- ja saunaremontti, osa 2

Seurantakohde: Rivitalohuoneiston pesuhuone- ja saunaremontti, osa 3

Remontti
asuminen
kylpyhuone
laatat
sauna
vedeneristys
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

vesieristys kylpyhuoneessa
Rivitalohuoneiston pesuhuone- ja saunaremontti, osa 3
Tämä artikkeli on jatkoa rivitalohuoneiston pesuhuone- ja saunaremontin seurantakohteelle, jonka edellisen osan voit lukea tästä:Seurantakohde: Rivitalohuoneiston pesuhuone- ja saunaremontti, osa 2 >>Kertauksena kohdetiedot: Satakunnassa sijaitseva, 1989 valmistunut rivitaloyhtiö, jossa on painovoimainen ilmanvaihto ja sähkölämmitys. Saunan ja pesuhuoneen lattiapinta-alaa on noin kymmenen neliötä. Saunan on saanut lämpimäksi 80 asteeseen alle puolessa tunnissa 6 kWh:n kiukaalla.Remontti sai sysäyksen lattiassa olevista irtonaisista laatoista eli kopolaatoista. Vaikka lattia litisi kyseisten laattojen kohdalla suihkun jälkeen, ei taloyhtiön teettämässä kosteusmittauksessa löytynyt kohonneita arvoja. Mikäli pesuhuoneessa olisi ollut kosteusvaurio, olisi remontti siirtynyt taloyhtiön korjausvastuulle.Pesuhuoneessa oli myös seinissä muutama huonosti kiinni oleva laatta sekä murtuneita saumalaasteja. Lauteet ja saunan panelointi olivat ikänsä eli alkuperäisen mukaisessa kunnossa. Edellä mainittujen seikkojen lisäksi alkuperäisessä kunnossa olleiden märkätilojen tekninen käyttöikä oli jo tullut täyteen, päätti asukas teettää remontin sen sijaan, että irronneet laatat olisi vain kiinnitetty takaisin.
Weberin WeberSafe -vedeneristysjärjestelmän havainnekuva
Kestäviä märkätiloja – pohjatyöt ja vedeneristys
Kylpyhuone on yksi niistä kodin tiloista, joissa huolellisuus ja tarkkuus itse tekemisessä palkitaan. On tärkeää toteuttaa pohjatyöt asianmukaisesti ja varmistaa, että vedeneristys on tiivis ja asiaankuuluvasti tehty. Mitä pohjatöitä tulee tehdä seinien ja lattian osalta – miten vedeneristys toteutetaan oikein?
GlasrocH-Ocean-gyproc
Kipsilevy toimii märkätilassa
Oivallinen rakennusmateriaali märkätiloihin on kipsilevy. Gyprocin tarjoama, märkätiloihin soveltuva sertifioitu Gyproc-kylpyhuonejärjestelmä soveltuu käytettäväksi sekä uudis- että korjausrakentamiseen.Järjestelmän etuihin kuuluu hyvä kosteudenkestävyys sekä elämätön ja halkeilematon rakenne. Järjestelmä on myös nopea asentaa. Kylpyhuoneen pinnoitteena on mahdollista käyttää niin kaakeli-, klinkkeri- kuin luonnonkivilaattaakin. Myös hitsatulla saumalla oleva muovimatto soveltuu tilaan.Kosteusteknisesti vaativiinkiin olosuhteisiin soveltuva kipsilevy, Glasroc GHOE Ocean Ergo Märkätilalevy, on valmistettu kipsikivestä ja vahvistettu lasikuidulla.
Moderni mustavalkoinen keittiö
Uusi ilme keittiöön: laatoita välitila uusiksi
Kun kotia haluaa uudistaa, ei tarvitse välttämättä puhua suurista remonteista tai kalliista ratkaisuista. Parhaimpia uudistuksia ovat ne, joissa lopputuloksena on itselle mieluisa kokonaisuus riippumatta siitä paljonko kunnostustyöhön on käyttänyt rahaa.Miten kotiaan voi sitten raikastaa, tässä muutama vinkki keittiöön.
20129_32067.jpg
JuriNet asianajotoimistot auttavat lakiasioissa
JuriNet on Suomalaisten asianajotoimistojen nopeasti kasvava ja nykyaikainen yhteenliittymä. JuriNet tarjoaa asianajopalveluja taloyhtiöille, sekä kaikille rakennus- ja kiinteistöalan ammattilaisille vaivattomasti, kustannustehokkaasti ja edullisesti. Toimistoissa on Suomessa noin 50 ammattilaista. JuriNetistä löydät helposti osaavat juristit, jotka ovat valmiita perehtymään juuri teidän asiaanne. JuriNetillä on lukuisia luotettavia rakennus- ja kiinteistöalan ammattilaisia yhteistyökumppaneina ja kokemusta vaativistakin toimeksiannoista.Jätä yhteydenottopyyntö!
20236_82003.jpg
Voidaanko minut häätää kodistani remontin ajaksi?
Putkiremontti on ollut tuloillaan monta vuotta, olin vielä töissä kun sen pakollisuudesta isännöitsijä ilmoitti. Tilanteet muuttuvat. Irtisanominen, eläke. Ja nyt putkiremonttia suunnitellaan tämä vuosi, ensi vuonna toteutus. Olen ilmoittanut isännöitsijälle monet kerrat kirjallisesti, että minulla ei ole varaa asua vuokralla muualla remontin ajan eikä minulla ole muuta paikkaa mihin mennä. Olen yrittänyt myydäkin asuntoani.Miten minut voidaan häätää omasta kodistani? Enhän minä voi kadullakaan asua sitä aikaa. Enkä minä pysty säästämään. Lisäksi ikkunaremontin jäljiltä ei ikkuna ole auennut. Kenelle kuuluu korjaus?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton