• Etusivu
  • Remontti

Seurantakohde: Rivitalohuoneiston pesuhuone- ja saunaremontti, osa 1

Tarjoukset ja remontin aloittaminen

Virve Rintasalo
Päivitetty 22.05.2024
4 Tyhjä-4888

Kohdetiedot: Satakunnassa sijaitseva, 1989 valmistunut rivitaloyhtiö, jossa on painovoimainen ilmanvaihto ja sähkölämmitys. Saunan ja pesuhuoneen lattiapinta-alaa on noin kymmenen neliötä. Saunan on saanut lämpimäksi 80 asteeseen alle puolessa tunnissa 6 kWh:n kiukaalla.

Remontti sai sysäyksen lattiassa olevista irtonaisista laatoista eli kopolaatoista. Vaikka lattia litisi kyseisten laattojen kohdalla suihkun jälkeen, ei taloyhtiön teettämässä kosteusmittauksessa löytynyt kohonneita arvoja. Mikäli pesuhuoneessa olisi ollut kosteusvaurio, olisi remontti siirtynyt taloyhtiön korjausvastuulle. Pesuhuoneessa oli myös seinissä muutama huonosti kiinni oleva laatta sekä murtuneita saumalaasteja. Lauteet ja saunan panelointi olivat ikänsä mukaisessa kunnossa. Näistä syistä ja koska alkuperäisessä kunnossa olleiden märkätilojen tekninen käyttöikä oli jo tullut täyteen, päätti asukas teettää remontin sen sijaan, että irronneet laatat olisi vain kiinnitetty takaisin.

Tarjoukset ja urakoitsijan valitseminen

Tarjouksia pyydettiin eri urakoitsijoilta, ja saatujen tarjousten taso vaihteli. Osa ilmoitti pelkän loppusumman ilman tarkempaa erittelyä, kun taas toisilta tuli hyvinkin tarkka luettelo tarjouksen sisältämistä töistä ja tarvikkeista.

Urakoitsijaksi valikoitui Rakennusliike Mannonen, jolla oli kaikki tarvittavat sertifikaatit ja joka huomioi parhaiten asukkaan toiveet remontin lopputuloksesta.

saunan ja pesuhuoneen pohjapiirros

Remonttipäivä 1: Purkaminen alkaa

Urakan aloituspäivään mennessä asukas oli tyhjentänyt pesuhuoneesta ja saunasta kaiken, minkä irti sai, kiuaskivet mukaan lukien. Samaten kulkuväylältä oli poistettu taulut ja huonekalut.

Remontti alkoi oviaukkojen ja kulkuväylän lattian suojaamisella. Purkaminen aloitettiin saunasta ja pesuhuoneen katosta, sillä asbestikartoituksen tulos puuttui vielä aloituspäivänä, mikä esti laatoituksen purkamisen. Saunan paneloinnin takaa paljastui hapertuneita teippauksia ja sinänsä kohtuukuntoiset, mutta selvästi käyttöikänsä loppupuolella olevat alumiinipaperit.

teipattu ja suojattu pesuhuone

Purkujätteet esilajiteltiin pakettiautoon ja vietiin Rakennusliike Mannosen varastolle käsin lajiteltavaksi.

Lauteiden alla sijainnut Jäspi-lämminvesivaraaja tyhjennettiin ja irrotettiin kytkennöistä. 24-vuotias varaaja olikin viimeinen alkuperäinen varaaja, joka taloyhtiössä oli vielä käytössä. Ruosteista päätellen tämä varaaja ei olisi enää ollut kovinkaan pitkäikäinen. Kylmä vesi kytkettiin toimimaan asukkaan toiveesta, sillä asukas jäisi asuntoon remontin ajaksi.

Saunan ovi irrotettuna pesuhuoneen puolella
Saunan panelointi purettu alumiinipaperiin asti ja koolaukset näkyviin

Remonttipäivät 2 ja 3: Märkätiloista löytyneet yllätykset

Asbestikartoituksen tuloksen puuttuessa oli työmaa hiljainen kolme päivää. Kun tulos viimein saapui, oli se negatiivinen, joten asbestisuojausta ei tarvittu. Laatoitusta purettaessa naapurin vastaiselta seinältä paljastui vanha vesivaurio. Vaurio itsessään ei tarvinnut toimenpiteitä, mutta sen tutkiminen paljasti, että höyrynsulkumuovi oli aikanaan vedetty kipsilevyn ja villojen väliin. Tämä edellytti vanhojen kipsilevyjen poistoa ja rakenteen korjaamista.

Pesuhuoneen ja saunan väliseinä osoittautui kieroksi, mikä osaltaan selitti lauteiden narskumista ja saunanoven ajoittaista huonoa toimintaa. Uusi väliseinä rakennettiin kertopuisista runkotolpista, joka pysyy suorana ja on suorempaa kuin tavallinen sahattu runkotolppa.

Muilta osin rakenteista ei paljastunut mitään ongelmia purkutöiden yhteydessä.

rakentaja seisoo pesuhuoneessa uudelleen rakennetun väliseinän edessä. Taustalla villaa seinän väliin asennettavaksi

Remonttipäivä 4: Putkiremontti alkaa

Pesuhuoneen kaivoa piikatessa paljastui, että saunan kuivakaivon sekä pyykkikoneen poistoputkiksi oli laitettu taipuisaa vesiputkea viemäriputkien sijasta. Samaa vesiputkea oli myös varaajan tippavuotoputkena. Tämä tarkoitti lisäpiikkauksia, jotta putket saadaan vaihdettua määräysten mukaisiksi.

Koska seinärakenteet olivat auki, oli vain järkevää uusia myös käyttövesiputket samassa yhteydessä. Artturi Välimäki, Putki Tare Oy, suositteli kohteeseen PEX-putkia, joita tänä päivänä käytetään uudiskohteissakin. PEX-putket asennetaan rakenteiden sisään suojaputkessa siten, että putket ovat vaihdettavia ja vuodot tulevat näkyviin rakennusmääräysten mukaisesti.

Vanha lämminvesivaraaja lauteiden alla
Rakentaja asentaa uusia putkia kattoon

Jakotukit sijoitettiin pesuhuoneen kattoon ja niille tehdään katon paneloinnin yhteydessä tarkistusluukku. PEX-putkia käyttämällä vältyttiin myös keittiön puolelle tehtävästä pinta-asennuksesta ja koteloinnista sekä kaapistojen uudelleen asennuksesta. Wc:n puolella pesuallashanan putket ovat pinta-asennettuja ja wc-istuimen huuhteluvesi oli johdettu pesuallashanan kylmävesiputkesta haaroittamalla. Käyttövesiputkien uusimisen yhteydessä wc-istuin sai oman vesiputken.

PEX-putken menekki: ø15 mm putkea 45 metriä ja ø18 mm putkea 10 metriä.

Info

Info

Seurantakohde-juttusarja

Seuraava osa tästä remonttiseurannasta ilmestyy lähiaikoina. Pysy mukana remontin vaiheissa ja tilaa Omataloyhtiö.fi -uutiskirje.

Osat:

Seurantakohde: Rivitalohuoneiston pesuhuone- ja saunaremontti, osa 1

Seurantakohde: Rivitalohuoneiston pesuhuone- ja saunaremontti, osa 2

Seurantakohde: Rivitalohuoneiston pesuhuone- ja saunaremontti, osa 3

Remontti
asuminen
kylpyhuone
sauna
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen OMAtaloyhtiö-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

vesieristys kylpyhuoneessa
Rivitalohuoneiston pesuhuone- ja saunaremontti, osa 3
Tämä artikkeli on jatkoa rivitalohuoneiston pesuhuone- ja saunaremontin seurantakohteelle, jonka edellisen osan voit lukea tästä:Seurantakohde: Rivitalohuoneiston pesuhuone- ja saunaremontti, osa 2 >>Kertauksena kohdetiedot: Satakunnassa sijaitseva, 1989 valmistunut rivitaloyhtiö, jossa on painovoimainen ilmanvaihto ja sähkölämmitys. Saunan ja pesuhuoneen lattiapinta-alaa on noin kymmenen neliötä. Saunan on saanut lämpimäksi 80 asteeseen alle puolessa tunnissa 6 kWh:n kiukaalla.Remontti sai sysäyksen lattiassa olevista irtonaisista laatoista eli kopolaatoista. Vaikka lattia litisi kyseisten laattojen kohdalla suihkun jälkeen, ei taloyhtiön teettämässä kosteusmittauksessa löytynyt kohonneita arvoja. Mikäli pesuhuoneessa olisi ollut kosteusvaurio, olisi remontti siirtynyt taloyhtiön korjausvastuulle.Pesuhuoneessa oli myös seinissä muutama huonosti kiinni oleva laatta sekä murtuneita saumalaasteja. Lauteet ja saunan panelointi olivat ikänsä eli alkuperäisen mukaisessa kunnossa. Edellä mainittujen seikkojen lisäksi alkuperäisessä kunnossa olleiden märkätilojen tekninen käyttöikä oli jo tullut täyteen, päätti asukas teettää remontin sen sijaan, että irronneet laatat olisi vain kiinnitetty takaisin.
Naapurin vastaiselle seinälle asennettiin uudet kipsilevyt.
Rivitalohuoneiston pesuhuoneen ja saunan remontti, osa 2
Tämä artikkeli on jatkoa rivitalohuoneiston pesuhuone- ja saunaremontin seurantakohteelle, jonka edellisen osan voit lukea tästä:Seurantakohde: Rivitalohuoneiston pesuhuone- ja saunaremontti, osa 1 >>Kertauksena kohdetiedot: Satakunnassa sijaitseva, 1989 valmistunut rivitaloyhtiö, jossa on painovoimainen ilmanvaihto ja sähkölämmitys. Saunan ja pesuhuoneen lattiapinta-alaa on noin kymmenen neliötä. Saunan on saanut lämpimäksi 80 asteeseen alle puolessa tunnissa 6 kWh:n kiukaalla.Remontti sai sysäyksen lattiassa olevista irtonaisista laatoista eli kopolaatoista. Vaikka lattia litisi kyseisten laattojen kohdalla suihkun jälkeen, ei taloyhtiön teettämässä kosteusmittauksessa löytynyt kohonneita arvoja. Mikäli pesuhuoneessa olisi ollut kosteusvaurio, olisi remontti siirtynyt taloyhtiön korjausvastuulle.Pesuhuoneessa oli myös seinissä muutama huonosti kiinni oleva laatta sekä murtuneita saumalaasteja. Lauteet ja saunan panelointi olivat ikänsä eli alkuperäisen mukaisessa kunnossa. Edellä mainittujen seikkojen lisäksi alkuperäisessä kunnossa olleiden märkätilojen tekninen käyttöikä oli jo tullut täyteen, päätti asukas teettää remontin sen sijaan, että irronneet laatat olisi vain kiinnitetty takaisin.
kipsilevyratkaisut remontoijalle
Remontoijan luottokaveri – monipuolinen kipsilevy
Jokaiselle se oma koti on kaikkein rakkain paikka. Siellä viihdytään niin yksi kuin perheen ja ystävien kanssa. Ajan myötä kuitenkin se kaikkein rakkainkin paikka kaipaa pientä huolenpitoa ja laittoa – vaikkei muusta syystä kuin perheen koon kasvamisen tai pienenemisen johdosta.Toisinaan tuotevalikoima häkellyttää, voiko näin monelle ratkaisulle ja vaihtoehdolle olla todella tarvetta. Kyllä voi, sillä ratkaisut on tehty sillä ajatuksella että rakentaja ja remontoija löytää niiden joukosta omiin tarpeisiinsa parhaiten soveltuvan tuotteen ja rakennustavan. Vaikka vaihtoehtoja on paljon, löytyy niiden joukosta sopiva tuote nopeasti.
20238_82720.jpg
Suunnitteilla kylpyhuoneremontti? Tässä ohjeita aloittelevalle
Onnistuneesti remontoitu kylpyhuone lisää oleellisesti asumisviihtyvyyttä ja nostaa huoneiston arvoa.Kylpyhuoneremontin voi teettää kokonaan ammattilaisella, mutta remontointikokemusta omaava voi halutessaan tehdä osan töistä myös itse. Sähkö- ja putkityöt on kuitenkin aina jätettävä ammattilaisen tehtäviksi.
20204_63968.jpg
Kaunis kylpyhuone ja sauna - mitä valita pintamateriaaliksi?
Olisiko aika uusia kylpytila ja sauna? Monelle kylpytilojen ja saunan uudistus on unelmoitu uudistuksen kohde. Kaikki haluavat hemmotella itseään, siksi tiloihin halutaan ekologisuutta ja materiaaleilta pitkää elinkaarta – ja nämä toiveet kivi täyttää erinomaisesti. Luonnonkivi tuo ympärilleen yksilöllisyyttä, aitoutta ja arvokkuutta. Sisustusmateriaalina siinä yhdistyvät ainutlaatuisella tavalla käytännöllisyys, esteettisyys ja kestävyys. Lisäksi luonnonkiven ominaisuudet ovat arvostettuja, mikä merkitsee arvonnousua asunnolle, jossa kiveä on käytetty.
201710_50496.jpg
Betoniset ulkoportaat kuntoon
Nyt on hyvä aika laittaa vanhat tai laatoittamattomat betoniset ulkoportaat uuteen kuosiin. Vuosien varrella sääolosuhteiden vaihtelut sekä kulkemisen aiheuttama mekaaninen rasitus voivat aiheuttaa betoniin lohkeilua ja murentumista. Betoniportaat saa korjauttua siistiksi ja kestäviksi käyttämällä tähän soveltuvia massoja ja tasoitteita.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton