• Etusivu
  • Remontti

Seurantakohde: Rivitalohuoneiston pesuhuone- ja saunaremontti, osa 1

Tarjoukset ja remontin aloittaminen

Virve Rintasalo
Päivitetty 22.05.2024
4 Tyhjä-4888

Kohdetiedot: Satakunnassa sijaitseva, 1989 valmistunut rivitaloyhtiö, jossa on painovoimainen ilmanvaihto ja sähkölämmitys. Saunan ja pesuhuoneen lattiapinta-alaa on noin kymmenen neliötä. Saunan on saanut lämpimäksi 80 asteeseen alle puolessa tunnissa 6 kWh:n kiukaalla.

Remontti sai sysäyksen lattiassa olevista irtonaisista laatoista eli kopolaatoista. Vaikka lattia litisi kyseisten laattojen kohdalla suihkun jälkeen, ei taloyhtiön teettämässä kosteusmittauksessa löytynyt kohonneita arvoja. Mikäli pesuhuoneessa olisi ollut kosteusvaurio, olisi remontti siirtynyt taloyhtiön korjausvastuulle. Pesuhuoneessa oli myös seinissä muutama huonosti kiinni oleva laatta sekä murtuneita saumalaasteja. Lauteet ja saunan panelointi olivat ikänsä mukaisessa kunnossa. Näistä syistä ja koska alkuperäisessä kunnossa olleiden märkätilojen tekninen käyttöikä oli jo tullut täyteen, päätti asukas teettää remontin sen sijaan, että irronneet laatat olisi vain kiinnitetty takaisin.

Tarjoukset ja urakoitsijan valitseminen

Tarjouksia pyydettiin eri urakoitsijoilta, ja saatujen tarjousten taso vaihteli. Osa ilmoitti pelkän loppusumman ilman tarkempaa erittelyä, kun taas toisilta tuli hyvinkin tarkka luettelo tarjouksen sisältämistä töistä ja tarvikkeista.

Urakoitsijaksi valikoitui Rakennusliike Mannonen, jolla oli kaikki tarvittavat sertifikaatit ja joka huomioi parhaiten asukkaan toiveet remontin lopputuloksesta.

saunan ja pesuhuoneen pohjapiirros

Remonttipäivä 1: Purkaminen alkaa

Urakan aloituspäivään mennessä asukas oli tyhjentänyt pesuhuoneesta ja saunasta kaiken, minkä irti sai, kiuaskivet mukaan lukien. Samaten kulkuväylältä oli poistettu taulut ja huonekalut.

Remontti alkoi oviaukkojen ja kulkuväylän lattian suojaamisella. Purkaminen aloitettiin saunasta ja pesuhuoneen katosta, sillä asbestikartoituksen tulos puuttui vielä aloituspäivänä, mikä esti laatoituksen purkamisen. Saunan paneloinnin takaa paljastui hapertuneita teippauksia ja sinänsä kohtuukuntoiset, mutta selvästi käyttöikänsä loppupuolella olevat alumiinipaperit.

teipattu ja suojattu pesuhuone

Purkujätteet esilajiteltiin pakettiautoon ja vietiin Rakennusliike Mannosen varastolle käsin lajiteltavaksi.

Lauteiden alla sijainnut Jäspi-lämminvesivaraaja tyhjennettiin ja irrotettiin kytkennöistä. 24-vuotias varaaja olikin viimeinen alkuperäinen varaaja, joka taloyhtiössä oli vielä käytössä. Ruosteista päätellen tämä varaaja ei olisi enää ollut kovinkaan pitkäikäinen. Kylmä vesi kytkettiin toimimaan asukkaan toiveesta, sillä asukas jäisi asuntoon remontin ajaksi.

Saunan ovi irrotettuna pesuhuoneen puolella
Saunan panelointi purettu alumiinipaperiin asti ja koolaukset näkyviin

Remonttipäivät 2 ja 3: Märkätiloista löytyneet yllätykset

Asbestikartoituksen tuloksen puuttuessa oli työmaa hiljainen kolme päivää. Kun tulos viimein saapui, oli se negatiivinen, joten asbestisuojausta ei tarvittu. Laatoitusta purettaessa naapurin vastaiselta seinältä paljastui vanha vesivaurio. Vaurio itsessään ei tarvinnut toimenpiteitä, mutta sen tutkiminen paljasti, että höyrynsulkumuovi oli aikanaan vedetty kipsilevyn ja villojen väliin. Tämä edellytti vanhojen kipsilevyjen poistoa ja rakenteen korjaamista.

Pesuhuoneen ja saunan väliseinä osoittautui kieroksi, mikä osaltaan selitti lauteiden narskumista ja saunanoven ajoittaista huonoa toimintaa. Uusi väliseinä rakennettiin kertopuisista runkotolpista, joka pysyy suorana ja on suorempaa kuin tavallinen sahattu runkotolppa.

Muilta osin rakenteista ei paljastunut mitään ongelmia purkutöiden yhteydessä.

rakentaja seisoo pesuhuoneessa uudelleen rakennetun väliseinän edessä. Taustalla villaa seinän väliin asennettavaksi

Remonttipäivä 4: Putkiremontti alkaa

Pesuhuoneen kaivoa piikatessa paljastui, että saunan kuivakaivon sekä pyykkikoneen poistoputkiksi oli laitettu taipuisaa vesiputkea viemäriputkien sijasta. Samaa vesiputkea oli myös varaajan tippavuotoputkena. Tämä tarkoitti lisäpiikkauksia, jotta putket saadaan vaihdettua määräysten mukaisiksi.

Koska seinärakenteet olivat auki, oli vain järkevää uusia myös käyttövesiputket samassa yhteydessä. Artturi Välimäki, Putki Tare Oy, suositteli kohteeseen PEX-putkia, joita tänä päivänä käytetään uudiskohteissakin. PEX-putket asennetaan rakenteiden sisään suojaputkessa siten, että putket ovat vaihdettavia ja vuodot tulevat näkyviin rakennusmääräysten mukaisesti.

Vanha lämminvesivaraaja lauteiden alla
Rakentaja asentaa uusia putkia kattoon

Jakotukit sijoitettiin pesuhuoneen kattoon ja niille tehdään katon paneloinnin yhteydessä tarkistusluukku. PEX-putkia käyttämällä vältyttiin myös keittiön puolelle tehtävästä pinta-asennuksesta ja koteloinnista sekä kaapistojen uudelleen asennuksesta. Wc:n puolella pesuallashanan putket ovat pinta-asennettuja ja wc-istuimen huuhteluvesi oli johdettu pesuallashanan kylmävesiputkesta haaroittamalla. Käyttövesiputkien uusimisen yhteydessä wc-istuin sai oman vesiputken.

PEX-putken menekki: ø15 mm putkea 45 metriä ja ø18 mm putkea 10 metriä.

Info

Info

Seurantakohde-juttusarja

Seuraava osa tästä remonttiseurannasta ilmestyy lähiaikoina. Pysy mukana remontin vaiheissa ja tilaa Omataloyhtiö.fi -uutiskirje.

Osat:

Seurantakohde: Rivitalohuoneiston pesuhuone- ja saunaremontti, osa 1

Seurantakohde: Rivitalohuoneiston pesuhuone- ja saunaremontti, osa 2

Seurantakohde: Rivitalohuoneiston pesuhuone- ja saunaremontti, osa 3

Remontti
asuminen
kylpyhuone
sauna
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

Naapurin vastaiselle seinälle asennettiin uudet kipsilevyt.
Rivitalohuoneiston pesuhuoneen ja saunan remontti, osa 2
Tämä artikkeli on jatkoa rivitalohuoneiston pesuhuone- ja saunaremontin seurantakohteelle, jonka edellisen osan voit lukea tästä:Seurantakohde: Rivitalohuoneiston pesuhuone- ja saunaremontti, osa 1 >>Kertauksena kohdetiedot: Satakunnassa sijaitseva, 1989 valmistunut rivitaloyhtiö, jossa on painovoimainen ilmanvaihto ja sähkölämmitys. Saunan ja pesuhuoneen lattiapinta-alaa on noin kymmenen neliötä. Saunan on saanut lämpimäksi 80 asteeseen alle puolessa tunnissa 6 kWh:n kiukaalla.Remontti sai sysäyksen lattiassa olevista irtonaisista laatoista eli kopolaatoista. Vaikka lattia litisi kyseisten laattojen kohdalla suihkun jälkeen, ei taloyhtiön teettämässä kosteusmittauksessa löytynyt kohonneita arvoja. Mikäli pesuhuoneessa olisi ollut kosteusvaurio, olisi remontti siirtynyt taloyhtiön korjausvastuulle.Pesuhuoneessa oli myös seinissä muutama huonosti kiinni oleva laatta sekä murtuneita saumalaasteja. Lauteet ja saunan panelointi olivat ikänsä eli alkuperäisen mukaisessa kunnossa. Edellä mainittujen seikkojen lisäksi alkuperäisessä kunnossa olleiden märkätilojen tekninen käyttöikä oli jo tullut täyteen, päätti asukas teettää remontin sen sijaan, että irronneet laatat olisi vain kiinnitetty takaisin.
vesieristys kylpyhuoneessa
Rivitalohuoneiston pesuhuone- ja saunaremontti, osa 3
Tämä artikkeli on jatkoa rivitalohuoneiston pesuhuone- ja saunaremontin seurantakohteelle, jonka edellisen osan voit lukea tästä:Seurantakohde: Rivitalohuoneiston pesuhuone- ja saunaremontti, osa 2 >>Kertauksena kohdetiedot: Satakunnassa sijaitseva, 1989 valmistunut rivitaloyhtiö, jossa on painovoimainen ilmanvaihto ja sähkölämmitys. Saunan ja pesuhuoneen lattiapinta-alaa on noin kymmenen neliötä. Saunan on saanut lämpimäksi 80 asteeseen alle puolessa tunnissa 6 kWh:n kiukaalla.Remontti sai sysäyksen lattiassa olevista irtonaisista laatoista eli kopolaatoista. Vaikka lattia litisi kyseisten laattojen kohdalla suihkun jälkeen, ei taloyhtiön teettämässä kosteusmittauksessa löytynyt kohonneita arvoja. Mikäli pesuhuoneessa olisi ollut kosteusvaurio, olisi remontti siirtynyt taloyhtiön korjausvastuulle.Pesuhuoneessa oli myös seinissä muutama huonosti kiinni oleva laatta sekä murtuneita saumalaasteja. Lauteet ja saunan panelointi olivat ikänsä eli alkuperäisen mukaisessa kunnossa. Edellä mainittujen seikkojen lisäksi alkuperäisessä kunnossa olleiden märkätilojen tekninen käyttöikä oli jo tullut täyteen, päätti asukas teettää remontin sen sijaan, että irronneet laatat olisi vain kiinnitetty takaisin.
20157_43824.jpg
Saunan iv kuntoon vanhoja kanavia hyödyntäen
Vanhaa taloa remontoidessa unohtuu usein ilmanvaihdon osuus. Etenkin pesutiloissa saattaa tulla vastaan hajua, jotka eivät kuulu ilmanvaihdoltaan toimivaan taloon. Toimiva pesutilojen ilmanvaihto estää rakenteiden ruostumisen ja lahoamisen, varmistaa miellyttävän sisäilman löylyteltäessä ja kuivattaa tilat käytön jälkeen. Näiden puolien lisäksi koneellinen tulo- ja poistoilmajärjestelmän ansiosta myös pesutiloihin saadaan hallittu, vedoton ja energiataloudellinen ilmanvaihto.Tuloilmaventtiilin paikka saunassa on vähintään puoli metriä kiukaan kivien yläpuolella seinässä tai katossa. Poistoilma-aukko pitää olla lauteiden alapuolella. Pienissä saunoissa poisto tapahtuu saunan oven alta kylpyhuoneen poiston kautta.Pesutilojen tuloilma on saunan siirtoilmaa. Jos pesuhuoneess on ikkuna, tuloilman pitäisi osua siihen, jotta ikkunan pinta pysyy kirkkaana.Monet pitävät mahdottomana ajatusta vanhaan taloon asennettavasta koneellisesta ilmanvaihdosta. Nyt on aika muuttaa ajatelutapaa, sillä maailma uudistuu. Valloxin BlueSky -ilmanjakojärjestelmä on mitä mainioin remontoitavaan kohteseen.Lue lisää talotuuletinilmanvaihdon muuttamisesta energiaystävälliseksi ilmanvaihdoksiTilaa esite Vallox-ilmanvaihdosta
20217_71648.jpg
Miltä näyttäisi luonnonkivi kodin sisustuksessa?
Kaipaatko kotiisi kulutusta kestävää laattapintaa, mutta perinteisten keraamisten laattojen valikoimasta ei oikein löydy mieleistä? Oletko ajatellut aitoa, ekologista sekä pitkäikäistä luonnonkiveä, joka sopii lattia- ja seinäpintojen lisäksi myös pöytätasoihin?
201710_50634.jpg
Mukavuuskytkin sammuttaa valot perässäsi
Valitse kylpytiloihin samanlaiset asennuskalusteet kuin muuallakin kotonasiKalusta kylpytilat samoilla sähköasennuskalusteilla kuin kodin muutkin pistorasiat ja kytkimet. Impressivo-sarjasta voit valita myös värin sopivaksi kylpytilojen kaakelointiin, jolloin perusvärit ovat valkoinen, alumiini ja antrasiitti.Impressivo-sarjan monipuolisuus on sen vahvuus. Se käy sekä uppo- että pinta-asennukseen. Myös kosteisiin tiloihin löytyy oikeat ratkaisut. Impressivon voi asentaa myös ulos sekä uppoon että pintaa.Lue lisääTilaa ilmainen ABB asennuskalusteet -esite EsitepalvelustaTilaa Ratkaisut sähkösaneeraukseen -esite Esitepalvelusta
IDO Glow Art TurboFlush
Tiesitkö tämän muotoilun helmestä, joka löytyy useimmista vessoista? Tutustu pieneen historiikkikatsaukseen
Mikä on se suomalaisen muotoilun helmi, joka löytyy lähes jokaisen suomalaisen kodista, työpaikalta tai vapaa-ajan asunnolta? Jopa eduskunnassa ”istuntoja” pidetään kyseisellä posliinisella istuimella. Sehän on tietysti IDOn ikoninen wc-istuin, joka on 150 vuodessa valloittanut suomalaisten sydämet ja saniteettitilat.Otetaanpa pieni katsaus, miten tähän tilanteeseen on päädytty. Mitä innovaatioita IDOn historia ja tulevaisuus pitää sisällään unohtamatta myös palautella mieliin kylpyhuoneiden värimaailmojen trendien eri aikakausia.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton