• Etusivu
  • Isännöitsijä

Maanmittauslaitos auttaa osakeluettelon siirrossa

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Maanmittauslaitos
Julkaistu 06.09.2021Päivitetty 07.09.2021
20219_72311.jpg

Kuva: Riku Nikkilä

Vanhojen (ennen vuotta 2019 perustettujen) asunto-osakeyhtiöiden pitää siirtää osakeluettelo huoneistotietojärjestelmään vuoden 2023 loppuun mennessä. Siirtyminen huoneistotietojärjestelmään vaatii taloyhtiön hallituksen päätöksen ja siitä on ilmoitettava osakkeenomistajille.

Osakeluettelo siirretään huoneistotietojärjestelmään Maanmittauslaitoksen sähköisen osakeluettelon siirtopalvelun avulla. Jos taloyhtiön hallintoa hoitaa ammatti-isännöitsijä, osakeluettelon siirrosta tulee aina ottaa yhteyttä isännöitsijään.

Osakeluettelon siirrolle oma tukipalvelu

Maanmittauslaitos on perustanut osakeluettelon siirron kysymyksille erillisen osakeluettelon siirron tukipalvelun, josta on mahdollista saada apua osakeluettelon siirtoon sekä puhelimitse että verkkolomakkeella. Tällä hetkellä yhteydenottoja tulee keskimäärin 35 viikossa.

– Neuvomme esimerkiksi tarvittavissa toimenpiteissä ennen osakeluettelon siirtoa ja annamme teknistä tukea osakeluettelon siirtopalvelun käyttöön, kertoo kirjaamisasiantuntija Laura Haaksiluoto.

Maanmittauslaitoksen kirjaamisasiantuntija Laura Haaksiluoto on apuna osakeluettelon siirrossa.

Maanmittauslaitoksen kirjaamisasiantuntija Laura Haaksiluoto on apuna osakeluettelon siirrossa.

Helpottaa taloyhtiön työtä

Haaksiluoto neuvoo taloyhtiöitä tarkistamaan jo ennen osakeluettelon siirtoa, että voimassa oleva yhtiöjärjestys vastaa taloyhtiön todellista nykytilaa. Osakeluettelon siirrossa tiedot on annettava yhtiöjärjestyksen mukaisina.

Osakehuoneistorekisteri.fi-sivustolla on osakeluettelon siirtoon paljon ohjeita, joihin kannattaa käydä tutustumassa. Lisäksi kannattaa käydä jo etukäteen kirjautumassa osakeluettelon siirtopalveluun ja katsomassa, miltä omat yhtiöt siellä näyttävät, Haaksiluoto vinkkaa.

Mutta miksi kannattaisi siirtää osakeluettelo nyt, kun aikaa siirron tekemiselle on kuitenkin vielä monta vuotta? Haaksiluoto kannustaa siirtämään osakeluettelon mahdollisimman pian mm. siksi, että se helpottaa pitkällä aikavälillä myös taloyhtiön ja isännöitsijän työtä:

"Taloyhtiön hallinnon hoitaminen helpottuu, kun osakeluettelon päivitysvastuu siirtyy kokonaan Maanmittauslaitokselle eli viranomainen selvittää jatkossa esimerkiksi monimutkaiset omistajavaihdokset. Osakeluettelon siirto on joka tapauksessa pakko tehdä jossakin vaiheessa, ja tällä hetkellä meillä ei ole ruuhkaa, joten apua on hyvin tarjolla. Yhteyttä saa ottaa matalalla kynnyksellä!"
Laura Haaksiluoto, kirjaamisasiantuntija, Maanmittauslaitos

Viisi yleisintä kysymystä osakeluettelon siirrosta

1. Pitääkö yhtiöjärjestystä muuttaa ennen osakeluettelon siirtoa?

– Jos yhtiöjärjestyksen tiedot ovat ajan tasalla, ei muutosta tarvitse tehdä. Jos kyseessä on keskinäinen kiinteistöosakeyhtiö, yhtiöjärjestykseen on lisättävä maininta huoneistotietojärjestelmään kuulumisesta.

2. Mitä osakeluettelon siirto maksaa?

– Maanmittauslaitos ei peri maksua osakeluettelon siirrosta, kun se tehdään määräajassa. Omistuksen rekisteröinti osakeluettelon siirron jälkeen kuitenkin maksaa osakkeenomistajille, ja ajantasainen hinta löytyy aina Maanmittauslaitoksen hinnastosta (tällä hetkellä 60 €).

3. Kuka voi siirtää osakeluettelon?

– Osakeluettelon siirtopalvelussa isännöitsijä ja taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja näkevät yhtiön tiedot ja voivat tehdä siirron kaupparekisterin tietojen perusteella. Siirron voi tehdä myös henkilö, jolle on suomi.fi-palvelussa annettu valtuudet tehdä osakeluettelon siirto.

4. Pitääkö osakekirja toimittaa, kun osakeluetteloa siirretään?

– Ei tarvitse. Osakekirja toimitetaan vasta siinä vaiheessa, kun osakkeenomistaja hakee omistuksensa rekisteröintiä osakeluettelon siirron jälkeen. Omistuksen rekisteröinnin yhteydessä Maanmittauslaitos mitätöi paperisen osakekirjan.

5. Mitä tapahtuu osakeluettelon siirron jälkeen?

– Osakeluettelon siirrosta pitää ilmoittaa osakkaille. Jokainen osakas hakee erikseen omistuksensa rekisteröintiä ja paperisen osakekirjansa mitätöintiä Maanmittauslaitokselta.

Taloyhtiö voi jatkossa hakea ajantasaiset tiedot osakeluettelon siirtopalvelusta, josta saa mm. osakeluettelon sekä osakkaiden yhteystietoluettelon.

Haluatko lisätietoa? Tarvitsetko apua?

Kiinnostuitko? Jätä yhteydenottopyyntö

Antamasi tiedot välitetään artikkelissa mainitulle yritykselle jatkokäsittelyyn.

Maanmittauslaitos
Isännöitsijä
taloyhtiön hallinnointi
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

Taloyhtiö
Taloyhtiöiden osakeluettelon siirto huoneistotietojärjestelmään vuoden 2023 loppuun mennessä – asiantuntija kertoo miksi ja miten
Osakeluettelon siirto huoneistotietojärjestelmään on ajankohtainen aihe, joka koskettaa taloyhtiöitä, isännöitsijöitä ja osakkaita ympäri Suomen. Huoneistotietojärjestelmä on valtakunnallinen sähköinen rekisteri, johon kerätään tiedot taloyhtiöistä ja niiden osakehuoneistojen omistuksista, panttauksista ja rajoituksista.
20208_66301.jpg
Huoneistotietojärjestelmä – mitä pitää tietää?
Suomessa on otettu käyttöön sähköinen huoneistotietojärjestelmä vuonna 2019, kun huoneistotietojärjestelmää koskeva lainsäädäntö tuli voimaan. Huoneistotietojärjestelmään kerätään tiedot taloyhtiöistä ja huoneistojen, kuten asuntojen ja autopaikkojen, omistuksista, panttauksista ja rajoituksista. Samalla huoneistojen paperiset osakekirjat poistuvat vähitellen. Huoneistotietojärjestelmästä vastaa Maanmittauslaitos
202010_67107.jpg
Miten siirrän taloyhtiöni osakeluettelon huoneistotieto­järjestelmään?
Huoneistotietojärjestelmä otettiin valtakunnallisesti käyttöön vuonna 2019. Huoneistotietojärjestelmään kerätään tiedot osakehuoneistoista, niiden omistuksista ja panttauksista. Huoneistotietojärjestelmän ylläpidosta vastaa Maanmittauslaitos. Taloyhtiön osakeluettelot tulee siirtää järjestelmään – miten siirto siis tapahtuu?
Helsinki ylhäältä päin kuvattuna
Saako vesimittaria asentaa vain yhteen huoneistoon?
Voiko asennuttaa vain yhteen rivitalon vuorattuun huoneistoon vesimittaria? Muut 3 huoneistoa ovat omistuskäytössä. Uudet vuokralaiset käyttävät vettä mielestämme kohtuuttoman paljon.
Kerrostalo iltavalaistuksessa
Pitääkö kaikkien osallistua remonttikuluihin?
Rivitaloyhtiössämme täytyisi tehdä isompi remontti, koska on löytynyt kosteusvaurio alajuoksussa. Alakerran asuntoihin (ulkopuolelle) pitäisi tehdä korjaukset. Voivatko lain mukaan yläkerran asuntojen omistajat hylätä korjaukset? Siis niin, etteivät osallistuisi kustannuksiin? Kaikki muut remontit menevät osakemäärän mukaan.
parisunta istuu sohvalla ja katselee televisiota
Yhdellä laitteella helposti upea äänimaailma kotisohvallesi
Televisioiden omat kaiuttimet jättävät usein toivomisen varaa äänentoiston laadussa. Hyvän televisioäänen saavuttaminen vaatii usein tarkkaa harkintaa ja mahdollisesti ylimääräisiä laitteita, sillä televisioiden omat kaiuttimet ovat rajallisia monipuolisessa äänentoistossa. Hyvään äänentoistoon pyrkiminen saattaa vaatia useitakin erilaisia osia ja niiden lisäosia sekä rahaa.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton