• Etusivu
  • Remontti

Mielenrauhaa kattoturvakatselmuksella

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Vesivek Oy
Julkaistu 13.07.2017
20177_49784.jpg

Kuvassa vasemmalta Kari Järvinen, Jari From ja Kari Komu.

Löytyykö katolta kunnolliset kattosillat? Entä turvaköyden kiinnityspisteet? Ovatko lu­miesteet kunnossa – tai onko niitä ensinkään? Muun muassa näitä asioita kannattaa jokaisessa taloyhtiössä pohtia. Asunto Oy Juvankulmassa ja Asunto Oy Juvanvainiossa asiat pistettiin kuntoon ja nyt hallituskin voi nukkua yönsä levollisesti.

Kari Komu Vesivekin Pirkkalan toimipisteestä on kattoturvakatselmusten konkari. Hänen toimenkuvaansa kuuluu paitsi riskien ja korjaustarpeiden myös vastuuasioiden selvittäminen asianosaisille tahoille – siis isännöitsijälle ja taloyhtiön hallitukselle.

Vastuu isännöitsijällä ja hallituksella

- Läheskään kaikki eivät tiedä, että isännöitsijä ja taloyhtiön hallitus vastaavat, jos jotain sattuu. Kun kerrostalon katolta putoaa esimerkiksi jäätä, vahingot voivat olla todella vakavia. Onneksi asioihin voi varautua ja riskit minimoida. Kannattaa myös huomioida, että pykälien mukaan turvallisuuspuutteet estävät katolla tehtävät huolto- ja korjaustyöt. Jos nimittäin turvallisuus ei ole kunnossa, katolle ei saa mennä. Se jo itsessään aiheuttaa turhia hankaluuksia ja kustannuksia, kun asiat pitää hoitaa vaikeimman kautta esimerkiksi nostolavan avulla. Tai pahimmillaan huollot ja korjaukset jäävät kokonaan tekemättä, Komu kertoo.

Lue lisää Vesivekin ratkaisuista taloyhtiöön

Kattoturvakatselmus

Komu suoritti myös Asunto Oy Juvankulman ja Asunto Oy Juvanvainion kattoturvakatselmukset. Taloyhtiöt sijaitsevat toistensa naapureina.

- Homma alkaa yhteydenotolla isännöitsijään. Kun katselmuksesta on sovittu, tutkin katolla mahdolliset korjaustarpeet sekä lumen ja jään aiheuttamat riskit. Maksuttoman katselmuksen jälkeen toimitan kuvallisen raportin toimenpidesuosituksilla. Raportista selviää täyttääkö rakennuksen kattoturva tämän päivän määräykset. Jos puutteita löytyy, annan tarjouksen niiden korjaamiseksi. Juvankulmassa tarjous sisälsi kattosillat ja lapetikkaat. Juvanvainiossa tarvetta oli kattosiltojen, lapetikkaiden ja nousukiskojen lisäksi sadevesijärjestelmän uusimiselle.

Asiat kerralla kuntoon vaivattomasti

Juvankulmassa hallituksen puheenjohtajana toimii Kari Järvinen. Hänen mukaansa Vesivekin kattoturvakatselmuksesta ja sitä seuranneista toimenpiteistä seurasi monenlaista hyvää.

- Vesivek oli ennestään tuttu. Kun tarjouskin oli hyvä, hallitus päätti tarttua siihen. Turvallisuus on totta kai tärkeää. Katolle asennettiin lapetikkaat ja kattosillat, joiden ansiosta siellä voi nyt liikkua ja suorittaa tarpeellisia huolto- tai korjaustöitä turvallisin mielin. Lisäksi meillä oli taloudellisia intressejä. Talon ympärillä kasvaa paljon puita, joista lähtevät lehdet tukkivat rännien kourut. Koska katon turvallisuus oli puutteellinen, huoltoa ei saanut tehdä sieltä käsin. Jokaista puhdistusta varten piti siis aina vuokrata nostolava, josta sitten operoitiin. Vuokra maksoi useamman satasen per kerta. Kun tällaiset ylimääräiset kustannukset jäävät nyt pois, pitkässä juoksussa taloyhtiö säästää, Järvinen kertoo.

20177_49787.jpg

Asiakkaat säästivät henkilönostinkustannuksissa

Juvankulman ja Juvanvainion remontit tehtiin samaan aikaan yhdessä päivässä. Näin säästettiin kuluissa, kun esimerkiksi yksi nostolava palveli molempia työmaita.

Juvanvainion hallituksen puheenjohtaja Jari From on myös tyytyväinen, että katselmus tehtiin ja puutteet korjattiin. Kattoturvatuotteiden lisäksi rännit uusittiin.

- Turvallisuuden lisäksi haluttiin samalla saada kuntoon myös sadevesijärjestelmä. Rännejä oli kyllä vuosien saatossa uusittu sieltä täältä, mutta kokonaisvaltaista remonttia ei oltu tehty. Kun Vesivekin tarjous oli hyvä, tilaisuuteen oli helppo tarttua. Kattoturvatuotteista asennettiin kattosillat, lapetikkaat ja nousukiskot. Siinä ei ollut edes oikeastaan vaihtoehtoja, että asennetaanko vai ei, koska esimerkiksi ilmanvaihtokoneen kanssa oli ongelmia, joita ei oltu kunnolla päästy ratkomaan puutteellisen turvallisuuden takia. Nyt sekin puoli on kunnossa, ja tarvittavat huolto- ja korjaustyöt päästään tekemään.

Lue lisää Vesivekin ratkaisuista taloyhtiöön

Loppu hyvin, kaikki hyvin

Kari Komun mukaan lähes kaikissa taloyhtiöissä löytyy kattoturva-asioissa petrattavaa.

- Säädökset määrittelevät mitä kaikkea pitää huomioida. Ammattilaisen kanssa asioiden hoitaminen kuntoon on helppoa ja kustannustehokasta. Sen jälkeen kaikki voivat nukkua yönsä paremmin.

Kattoturva-asiat kuntoon

- Suosittelen kaikki hoitamaan kattoturva-asiat kuntoon – ja nimenomaan hyvissä ajoin. Se on pieni hinta turvallisuudesta ja mielenrauhasta, ja säästää lisäksi pitkässä juoksussa rahaa. Vesivekin kanssa kaikki meni kuten oli sovittu, eli homma hoitui taloyhtiön kannalta helposti ja huolettomasti, Järvinen toteaa tyytyväisenä.

Kiinnostuitko? Jätä yhteydenottopyyntö

Antamasi tiedot välitetään artikkelissa mainitulle yritykselle jatkokäsittelyyn.

Vesivek Oy
Remontti
kattoturvatuotteet
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20175_49340.jpg
Kattoturvakatselmus takaa asukkaiden turvallisuuden
Vuosittain sattuu lukuisia vahinkoja, jotka johtuvat kattoturvatuotteiden puutteista tai niiden käytön laiminlyömisestä. Erityisesti putoava lumi aiheuttaa vaaratilanteita, jotka pahimmassa tapauksessa voivat vaatia ihmishenkiä. Vastuu kiinteistön turvallisuudesta on aina kiinteistön omistajalla.
20167_47085.jpg
Peltikouru vaihtui alumiiniin
Tamperelaisen As Oy Atalansalon hallituksen puheenjohtaja Petteri Niemelä vaikuttaa tyytyväiseltä. Vuonna 1986 rakennetun rivitalon alkuperäiset peltiset sadevesikourut on vaihdettu ruostumattomaan ja saumattomaan alumiiniratkaisuun.
20105_21716.jpg
Sadevesijärjestelmän kuntokartoitus
Sadevesijärjestelmien oletettu käyttöikä on noin 30 vuotta. Materiaalista ja pinnoitteesta riippuen voi uusiminen tulla ajankohtaiseksi jo aiemminkin. Tavoitteellisen käyttöiän saavuttamiseksi on räystäskourut syytä huoltaa kaksi kertaa vuodessa. Liasta aiheutuvat rasitukset voivat paitsi vahingoittaa materiaalia myös muuttaa kaatojen suuntaa, jolloin järjestelmä ei toimi toivotulla tavalla. Kuntokartoitus sadevesijärjestelmän osalta on syytä hoitaa hyvissä ajoin.Jätä yhteydenottopyyntö Vesivekille
201711_50891.jpg
Toimivaa, kaunista ja kestävää kattoturvaa
Kattoturvatuotteet ovat oleellinen osa yksilöllistä sadevesijärjestelmä- ja kattoturvasuunnitelmaa. Siinä huomioidaan talon tekniset ja toiminnalliset vaatimukset turvallisen, tarkoituksenmukaisen ja esteettisen ratkaisun saavuttamiseksi. Vesivek on kehittänyt eri käyttökohteisiin räätälöitäviä tikasjärjestelmiä, joiden avulla sekä huoltotoiminta että hätäpoistuminen rakennuksesta on mahdollisimman turvallista.Jätä yhteydenottopyyntö kattoturvatuotteista!
20219_72267.jpg
Toimimaton ränni voi johtaa kosteusongelmiin
Kesän sade- ja ukkoskuurot pistävät katon ja erityisesti sadevesijärjestelmät koville. Ränneissä puutteelliset huollot näkyvät heti − hallitsemattomasti kouruista yli valuva vesi kastelee ulkoseinän ja sokkelin. Ongelman jatkuessa se altistaa rakennuksen kosteusvaurioille. Ennen kesän sateita on hyvä varmistaa, ettei sadevesijärjestelmät ole tukkiutuneet lehdistä, havuista tai muista roskista.
Suihku
Viikon kysymys: Väärin perustein perittyjä vesimaksuja
Omistan vuokrakäytössä olevan asunnon pienessä yhtiössä. Vuokralaisen A:n vedenkulutusta on laskutettu mittarilukemien 1-91.9 m3 mukaan 31.12.2021 saakka. Tämän jälkeen A sopi isännöitsijän kanssa vesiennakkomaksuista. Asunnossa vaihtui 1.12.2022 vuokralainen (B), mistä ilmoitin isännöitsijälle marraskuussa.Nyt on ilmennyt, että isännöitsijä on laskuttanut B:tä 1.12.2022 alkaen vesimittarin alkulukeman 91.9 m3 mukaan. Vuokralainen A oli kuitenkin jo maksanut vesiennakoita 11 kuukauden ajan mittarilukemasta 91.9 m3 alkaen.Isännöitsijä istuu taloyhtiön hallituksessa, eikä tunnusta virhettä. Hallitus ei puutu asiaan. Kaksoislaskutuksesta on tositteet. Miten minun tulisi toimia asiassa?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton