• Etusivu
  • Remontti

Sadevesijärjestelmän kuntokartoitus

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Vesivek Oy
Julkaistu 10.05.2010Päivitetty 29.07.2013
20105_21716.jpg

Muuttoauton aiheuttama vaurio räystäskouruun. Myös kattotiilet ovat liikkuneet kolhussa.

Sadevesijärjestelmien oletettu käyttöikä on noin 30 vuotta. Materiaalista ja pinnoitteesta riippuen voi uusiminen tulla ajankohtaiseksi jo aiemminkin. Tavoitteellisen käyttöiän saavuttamiseksi on räystäskourut syytä huoltaa kaksi kertaa vuodessa. Liasta aiheutuvat rasitukset voivat paitsi vahingoittaa materiaalia myös muuttaa kaatojen suuntaa, jolloin järjestelmä ei toimi toivotulla tavalla. Kuntokartoitus sadevesijärjestelmän osalta on syytä hoitaa hyvissä ajoin.

Jätä yhteydenottopyyntö Vesivekille

Huonosti ohjattu sadevesi aiheuttaa vaurioita niin betoni- kuin puurakenteisiin.

Huonosti ohjattu sadevesi aiheuttaa vaurioita niin betoni- kuin puurakenteisiin.

Ilmainen kuntokartoitus Vesivekiltä

Vesivekin tarjoaman ilmaisen kuntokartoituksen avulla kartoitettiin vuonna 1991 valmistuneen rivitaloyhtiön sadevesijärjestelmän kuntoa. Kartoituksen suoritti Panu Joensuu. Kartoituksen pohjalla oli vahingoittuneiden räystäiden uusimistarve. Kartoituksen yhteydessä tuli ilmi, että ainoa ongelma ei ollutkaan aiheutuneet vahingot. Sadevesien johtaminen syöksytorvista ja räystäskourujen kiinnitystapa osaltaan aiheuttivat myös ongelmia järjestelmän toimivuudelle.

Sadevesien johtaminen rakennuksen juurelta on osa toimivaa sadevesijärjestelmää. Mikäli syöksytorven suu on liian korkealla, sadevesien hallittu johtaminen rakennuksen luota on lähes mahdotonta.

Suosituksena on, että mikäli sadevedet johdetaan sadevesikaivoon, on syöksytorven suu noin 5 cm:n korkeudella kaivosta ja mikäli kaivoa ei ole, tulisi syöksytorven suun olla noin 15 cm:n korkeudella. Liian lyhyiden syöksytorvien taustalta löytyy usein määrämittaiset putket, joita ei ole jatkettu kohteeseen sopiviksi.

Syöksytorven alareuna on yli 40 cm maanpinnasta.

Syöksytorven alareuna on yli 40 cm maanpinnasta.

Räystäskourujen tarkistaminen

Nykyisin räystäskourut pyritään valmistamaan yhdestä osasta, jolloin saumoissa tapahtuvaa kulumista ei synny. Kaikissa kohteissa tämä ei kuitenkaan ole mahdollista, jolloin liitoksen tekeminen on välttämätöntä. Tarkastellussa kohteessa tämä liitos oli tehty kahdesta kourusta ruuvikiinnityksellä. Tämän liitoksen haittana on liike, joka aiheutuu joko mekaanisesti tai lämpölaajenemisen vuoksi. Liike löystyttää liitoksen ja voi jopa katkaista liitoksessa olevat ruuvit. Vesivekin käyttämä päätylappuliitos ei ole arka liikkeelle vaan elää kourun mukana, jolloin tarvittavien liitosten eheys säilyy läpi käyttöiän.

Liitoksen ollessa kiinteä, kuten tässä tapauksessa, aiheuttaa lämpöliike liitoksen löystymistä. Tumma jälki kourun alareunassa on merkki vuotokohdasta.

Liitoksen ollessa kiinteä, kuten tässä tapauksessa, aiheuttaa lämpöliike liitoksen löystymistä. Tumma jälki kourun alareunassa on merkki vuotokohdasta.

Räystäskourujen määräaikaispuhdistus olisi hyvä suoritaa kahdesti vuodessa, mutta hyvin usein tämä jää tekemättä. Puista tippuvat lehdet tukkivat kourun.

Räystäskourujen määräaikaispuhdistus olisi hyvä suoritaa kahdesti vuodessa, mutta hyvin usein tämä jää tekemättä. Puista tippuvat lehdet tukkivat kourun.

Räystäskourujen puhdistaminen tulisi suorittaa kahdesti vuodessa. Määräaikaispuhdistus tulee kuitenkin liian usein laiminlyötyä, kuten tarkastellussa kohteessa. Kartoituksen yhteydessä todettiin, että paikoissa, joissa lehtien kerääntyminen kouruun on todennäköistä, olisi syytä käyttää ulkopuolisia kannakkeita. Ulkopuolisten kannakkeiden käyttö helpottaisi kourujen puhdistusta ja lika kourussa pääsisi liikkumaan vapaammin.

Toinen kourujen likaantumista edistävä tekijä löytyi syöksytorven lähdöltä. Aukko kourun pohjassa oli halkaisijaltaan noin 5 cm ja syöksytorven kiinnitys kouruun oli tehty ruuvein. Kartoituksen tehnyt Panu Joensuu kertoi, että Vesivekin liitokset tehdään liukulähtöinä, jotka mahdollistavat kourun pohjaan isomman aukon. Tämä osaltaan tarkoittaa sitä, että ruuveja liitoksessa ei tarvita ja tukkeutuminen aukon suulla jää mahdollisimman vähäiseksi.

Kourun sisäpuoliset kannakeet vaikeuttavat kourun puhdistamista, lisäksi kannakkeen estävät lian kulkeutumisen sadeveden mukana.

Kourun sisäpuoliset kannakeet vaikeuttavat kourun puhdistamista, lisäksi kannakkeen estävät lian kulkeutumisen sadeveden mukana.

Räystäskourun pohjaan tehdy aukko oli halkaisijaltaan vain noin 5cm. Syöksytorven kiinnitysruuvit tulivat läpi kourun pohjasta.

Räystäskourun pohjaan tehdy aukko oli halkaisijaltaan vain noin 5cm. Syöksytorven kiinnitysruuvit tulivat läpi kourun pohjasta.

Tarjouksen laatiminen

Kartoituksen yhteydessä todettiin, että rakennusmääräykset ovat 20 vuoden aikana muuttuneet siltä osin, että kattoturvalaitteiden täydentäminen olisi ajankohtaista.

Tarjoukseen päätettiin sisällyttää optiona autotallien ja teknisen tilan räystäille asennettavat lumiesteet sekä sivuräystäälle asennettava tippalista. Tippalista ohjaa katolta valuvan veden vesikouruun, estäen veden pääsyn ja imeytymisen kattorakenteisiin.

Jätä yhteydenottopyyntö Vesivekille

Lopuksi rakennuksen räystäät mitattiin tarjouksen laatimista varten.

Lopuksi rakennuksen räystäät mitattiin tarjouksen laatimista varten.

Vesivek Oy
Remontti
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20111_23936.jpg
Sadevesijärjestelmä ja kattoturvatuotteet kuntoon edullisesti talvella!
Mikäli haluat remontoida sadevesijärjestelmäsi ja kattoturvatuotteesi edullisemmin, voit käyttää talvietua.Talvietu koskee yksityisiä rakentajia/saneeraajia sekä asunto-osakeyhtioissä tehtyjä sopimuksia.Talviedun, -10% saat, kun työ suoritetaan tammi- huhtikuun välisenä aikana ja kauppa on myyjän kanssa sovittu ennen maaliskuun loppua.Haluamme turvata ammattitaitoisten asentajiemme talvityöllisyyden ja romuttaa ajatuksen talvityön vaikeuksista. Talviedusta saat lisätietoa Vesivekin myyjiltä.Jätä yhteydenottopyyntö tästäLue lisää sadevesijärjestelmistä
20112_24504.jpg
Taloyhtiöissä ei riittävästi tietoa
Taloyhtiöissä ei ole riittävästi tietoa sen paremmin uusista kattotuotteista, -materiaaleista kuin -määräyksistäkään, sanoo Markku Kellokoski Vesivek Uusimaa Oy:stä. Ammattirakentamisen yksikön päällikkö toteaa ykskantaan, että toimivia ratkaisuja kyllä löytyisi pulmaan kuin pulmaan, mutta tieto ei vaan mene perille
20115_26262.jpg
Sadevesijärjestelmällä jopa 30 v. Takuu!
Sadevesijärjestelmän todellinen laatu ilmenee yleensä vasta vuosien mittaan. Saumoistaan vuotavat ja lumikuormien painosta repsahtaneet räystäskourut ovat tavallinen näky kaikkialla pohjoisen ilmaston maissa. Ruoste ja pinnan hilseily ovat myös kaikille tuttuja ilmiöitä. Mutta näin ei tarvitse olla!Lisätietoa Vesivekin sadevesijärjestelmästäJätä yhteydenottopyyntö tästä
20236_82063.jpg
Viikon kysymys: Kuka määrää pytyn paikan?
Voiko taloyhtiö määrätä putkiremontin yhteydessä WC-istuimen paikan? Vessa on sijoitettu suunnitelmissa pienen kylpyhuoneen nurkkaan siten, että jalkatila vie seinänvierustilaa, joten kylpyhuone muuttuu entistä ahtaammaksi, enkä voi laittaa sinne kaappeja kuten nykyisin. Nykyisin vessa on siten, että jalkatila on keskelle huonetta, kuten normaalisti pieniin tiloihin on tapana WC sijoittaa. Olen valittanut tästä ja vaatinut saada siirtää WC-istuimen siten, että sen jalkatila edelleen olisi keskelle huonetta ja seinänvierustilaa ei menisi hukkaan. Joko siis jätettäisiin WC paikoilleen tai siirretään keskelle takaseinää.Yleisiä määräyksiä vastaan se ei olisi eli etäisyydet ovat ok. Olen saanut vastauksen, että yhtiö ei suostuisi tähän, koska silloin se ei olisi yhtenäinen muiden kanssa. Eikö taloyhtiö voi kieltää sen vain siinä tapauksessa, että se aiheuttaisi vaaraa tai vahinkoa rakenteisiin, naapureille yms? Teknisesti siirto on mahdollista ja jos ei siirretä, asumisen laatu heikkenee, kun menetän pari kuutiota säilytystilaa pienessä yksiössäni ja epäkäytännöllisen surkean pohjaratkaisun takia voi koko asunnon arvo tipahtaa. Kuitenkin joudun maksamaan kalliin hinnan kylpyhuoneeni putkiremontista ja saan entistä paljon huonomman ratkaisun tilalle. Ei kai sellaiseen voi pakottaa ketään? Omistan asunnon ja putkiremontti ei ole alkanut osakkeeni osalta vielä.
201212_33224.jpg
Ylläpidolla käyttövarmaa ja tehokasta öljylämmitystä
Lämmitysöljyn kulutusta voidaan vähentää ikääntyneiden kattiloiden ja muiden lämmityslaitteiden uusimisella. Lämmitysjärjestelmän kunnostus voi tuoda kiinteistökohtaisesti jopa 30 prosentin säästön öljynkulutukseen. Energiatehokkaan ja toimintavarman lämmitysjärjestelmän takana on kuitenkin säännöllisesti suoritettavat huoltotoimenpiteet. Tämä on todettu myös Axxellin Loviisan kiinteistössä.
201010_23436.jpg
Taloyhtiön siisti ja toimiva jätteidenkeräys
Molokin syväkeräysjärjestelmä on kehitetty ympäristöasiat huomioon ottavasta näkökulmasta. Syväkeräyksen keskeinen ajatus on hyödyntää pystysuuntainen muoto, jolloin kaksi kolmasosaa säilöstä jää maanpinnan alapuolelle. Ratkaisu mahdollistaa perinteiseen jätehuoltoon verrattuna mm. huomattavasti paremman keräyskapasiteetin, pidentyneet tyhjennysvälit, hygieenisemmän ympäristön, helpomman säiliöiden sijoittelun sekä ennen kaikkea taloyhtiötä miellyttävän keräystavan.Lisää Molok-syväkeräysjärjestelmistä...

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton