• Etusivu
  • Materiaalit

Ekologinen, kestävä ja kotimainen – tunnetko kalkkihiekkatiilen ja sen ominaisuudet?

Mariana RavoniusKaupallinen yhteistyö Saint-Gobain Finland Oy / Weber
Julkaistu 24.10.2023Päivitetty 22.01.2024
1920-kahi-harkkojen-ohutsaumamuuraus-valiseinia

Kukapa ei olisi elämänsä aikana vähintään kuullut nimeä Kahi-tiili. Onhan se ollut osa suomalaista rakentamista jo pitkään. Mutta mikä Kahi-tiili on ja mistä se valmistetaan – ja miksi se yhä edelleen säilyttää suosionsa myös tämän hetken rakentajien keskuudessa?

Kahi-tiilen eli kalkkihiekkatiilen valmistus alkoi Suomessa jo vuonna 1897, patentti valmistusmenetelmään oli myönnetty 1880. Varsinainen teollinen tuotanto alkoi 1908 ja nyt tällä hetkellä kalkkihiekkaharkkoja sekä -tiiliä valmistetaan Weberin Kiikalan Kahi-tiilitehtaalla – ainoana koko pohjoismaissa. Tehdas työllistää ihmisiä Suomessa ja valmistuksessa käytetään suomalaisia materiaaleja – kansainväliseen Saint-Gobain konserniin kuulumisen etuna ovat laajat kehitys- sekä tutkimusresurssit.

Kotimainen Kahi® on pohjimmiltaan hyvinkin yksinkertainen sekä turvallinen, luonnonmateriaaleista valmistettu tuote, jonka avulla saavutetaan paljon hyviä ominaisuuksia rakentamisessa. Kahi® ei ainoastaan edusta perinteitä, vaan se täyttää myös modernin rakentamisen vaatimukset.

Kahi-tiilen valmistus ja ympäristöystävällisyys

Poltetun kalkin, kvartsipitoisen hiekan sekä veden yhdistelmästä saadaan korkeassa höyrypaineessa sekä lämpötilassa karkaisemalla aikaan monille tuttu vaalea Kahi-tiili. Itse prosessissa massa ohjataan reaktoreihin, jossa yhtenä raaka-aineena toimiva kalkki sammuu. Kahi-muurauskappaleet saavat tutun muotonsa puristimissa ja lopullisen lujuutensa höyrykarkaisussa.

Jos Kahi-tiilen valmistusta verrataan poltettuun tiileen ja sen valmistukseen, tarvitaan valmistusprosessissa energiaa vähemmän, sillä höyrykarkaisussa lämpötila on polttoon verrattuna alhaisempi. Lisäksi luonnonmateriaalien käyttö yhdistettynä alhaiseen energiatarpeeseen itse valmistusprosessissa, voidaan sanoa Kahi-tiilen olevan hyvin energia- ja ekotehokas rakennusmateriaali.

Ympäristöystävällisyyden näkökulmasta Kahi®-tuotteet ovat ihanteellisia. Ne soveltuvat M1-luokan rakenteisiin ja ovat turvallisia sekä vähäpäästöisiä. Valmistuksessa ei käytetä ylimääräisiä kemikaaleja, joten Kahi®-tuotteet voidaan hyväksyä käytettäväksi Joutsenmerkin saavissa rakennuksissa.

<p data-block-key="yjiq5">Mittatarkkana sekä pinnoistaan tasaisena tuotteena, voidaan Kahi-harkoista ohutsaumamuurata helposti tasaista ja siistiä pintaa.</p>
Mittatarkkana sekä pinnoistaan tasaisena tuotteena, voidaan Kahi-harkoista ohutsaumamuurata helposti tasaista ja siistiä pintaa.

Kahi-tiilen ja -harkon ominaisuuksia

Koska tuotekehityksessä kiinnitetään tarkasti huomiota yksityiskohtiin sekä raaka-aineiden laatuun ja koostumukseen, voidaan 130 mm leveitä Kahi®-tuotteita käyttää myös kantavissa rakenteissa. Materiaalin tiheys taas mahdollistaa rakenteiden hyvän ääneneristävyyden. Mittatarkkana sekä pinnoistaan tasaisena tuotteena, voidaan Kahista muurata helposti tasaista ja siistiä pintaa – ja pienentää samalla tasoitemenekkiä.

Kahi-muuraustuotteet ovat heti valmiita käyttöön, sillä ne ovat saavuttaneet lujuutensa. Lisäksi valmiiksi kuivana tuotteena ne eivät kasvata työmaan kosteuskuormaa, vaan pinnat voidaan pinnoittaa nopeasti.

Suurimmat syyt Kahi-rakenteiden valintaan löytyy kolmesta seikasta: hyvä ääneneristävyys, palonkestävyys sekä rakenteiden pitkäaikaiskestävyys. Hyötynä voidaan myös nähdä valmistusmateriaalin myötä tullut etu – mineraalipohjaisena materiaalina Kahi ei lahoa eikä homehdu. Rakennusmateriaalina se on myös kosteusturvallinen, jolloin se sopii hyvin kylpyhuoneiden sekä märkätilojen seinämateriaaliksi vedeneristyksen ja laatoituksen alle.

Info

Info

Muista Kahi®-tuotteiden ominaisuudet:

  1. Kestävyys: Kahi®-tuotteet eivät lahoa, homehdu eivätkä halkeile kosteuden vaikutuksesta, näiden ominaisuuksien ansiosta tuote soveltuu kosteisiin tiloihin, kuten kylpyhuoneisiin erinomaisesti. Vankka alusta vedeneristyksille sekä laatoitukselle.
  2. Ääneneristävyys: Erityisesti meluisissa ympäristöissä kaipaa hiljaisuutta. Esimerkiksi tieliikennealueilla sekä lento- ja raideliikennemelukohteissa voidaan suositella käytettäväksi Kahi Facadea.
  3. Palonkestävyys: Kahi-tiilet ovat palonkestäviä, mikä osaltaan lisää rakennusten paloturvallisuutta.
  4. Helppo käsitellä ja muurata: Tasapintainen Kahi-harkko on mittatarkka ja helppo asentaa paikoilleen. Siisti pinta saadaan aikaan vain pienellä määrällä tasoitetta.

Kahi Facade on ratkaisu julkisivuihin

Elinkaariajattelun mukaan valittavien materiaalien tulisi kestää aikaa ja käyttöä mahdollisimman pitkään ja jonka jälkeen ne olisivat mahdollisesti vielä kierrätettävissä. Suomen sääolot kun tarjoavat materiaalien osalta melkoisen selviytymisradan, on syytä kiinnittää huomiota siihen, mitä esimerkiksi julkisivuun valitsee. Voimakkaiden viistosateiden sekä tuulten yleistyessä ja pakkasen seilatessa nollan molemmin puolin yhtäjaksoisen pakkasjakson sijaan, tietää se ankaraa rasitusta julkisivulle.

Tutustu Kahi Facade -julkisivuratkaisuihin >>

Kahi Facade on julkisivujärjestelmä, joka saadaan paitsi toteutettua nopeasti sekä taloudellisesti, mutta myös kestävästi. Rapattu ja tuuletettu julkisivu pysyy siistinä huolimatta säiden vaihteluista sekä kuivan, kostean ja kylmän vuorottelusta.

Järjestelmällä on pieni vedenimu. Se hylkii vettä, minkä ansiosta rakenne pysyy kuivana. Jos rakenteisiin pääsisi imeytymään liikaa vettä, aiheuttaisi se pakkasvaurioita tai irrottaisi rappausta. Kahi-tiilillä on myös tässä mielessä pitkä elinkaari sekä alhaiset huolto- ja ylläpitokustannukset.

EU-standardin mukaan julkisivurakenteiden tulee kestää vaurioitumatta viiden syklin jäädytys-sulatustesti, tavanomaiselle rasitukselle suosituksena on 50 sykliä. Kahi Facade-julkisivuratkaisu on kestänyt jopa kuusi kertaa pidemmän ajan, 300 peräkkäisen jäädytys-sulatusvaiheen testin.

Tarvitsisiko julkisivun olla jotain tiettyä värisävyä, sekin onnistuu. Kahi Facaden -julkisivujen pinnoitusmateriaaleissa on laaja värivalikoima ja muita sävyjä pystytään tarvittaessa sävyttämään myös yleisistä värikartoista.

Kahi Facaden käyttö julkisivussa parantaa myös ääneneristävyyttä merkittävästi, joten sitä voidaan suositella käytettäväksi esimerkiksi lento-, raide ja tieliikennemelukohteissa.

kahi-Facade-julkisivun-ohutsaumamuuraus
Saint-Gobain Finland Oy / Weber
Materiaalit
ammattilaisille
seinät
ekologisuus
kunnossapito
julkisivu
paloturvallisuus
runko
suunnittelu
märkätilat
tuotetietous
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20163_45752.jpg
Julkisivuremontilla suuri vaikutus
Mäntynummentiellä Lohjalla 1970-luvun elementtikerrostalon julkisivu oli tullut tiensä päähän. 55 asunnon kerrostalo päätyi tuulettuvaan levyrappaukseen, jossa samalla asennettiin lisäeristystä ulkoseinään 100 mm. Julkisivuremontin jälkeen rakennuksesta saatiin tyylikäs, energiatehokkaampi kuin ennen sekä säänkestävämpi kuin aikanaan valmistuessaan. Lopputulos on kiinteistön arvoa nostava ja kosteusteknisesti turvallinen ulkoasu.Consti Julkisivut Oy toteutti julkisivumuutoksen Weber SerpoVent -levyrappauksella. Projektipäällikkö Juha Ilvonen Constilta toteaa: - Vaikka tuulettuvassa levyrappauksessa on muutama työvaihe lisää, niin meillä Constilla paljon julkisivukohteita tekevänä urakoitsijana tuulettuvasta SerpoVent-levyrappausratkaisusta on vain myönteistä sanottavaa.
20165_46444.jpg
Putkiremontti nopeammin ja taloudellisemmin
Taloyhtiön putkitekniikan käyttöiäksi on arvioitu noin 50 vuotta. Tällä hetkellä suurin linjasaneeraustarve Suomen asuntokannasta kohdistuu erityisesti 1960- ja 70-luvuilla valmistuneisiin asuinkerrostaloihin ja saneeraustarpeen on ennustettu vain kasvavan lähivuosina voimakkaasti arviolta noin 2020-luvulle asti. Näitä asuntoja on Suomessa noin 470 000.Linjasaneerauksissa uusitaan putkistojen, sähkö- ja tietoliikenneyhteyksien lisäksi yleensä myös märkätilat ja mahdollisesti myös keittiöt. Myös muiden tilojen pintaremontteja voidaan liittää samaan urakkaan. Korjauskohteet ovat aina yksilöllisiä, joten saneerauksissa käytettävien rakenneratkaisuiden ja materiaalien valinnassa tulee noudattaa kohteesta laadittuja rakennesuunnitelmia.
20166_46782.jpg
Linjasaneeraus - vihdoin!
Kun taloyhtiön putkistot ja kylpyhuoneet alkavat tulla tiensä päähän, remonttihan siinä on edessä. Vaikka linjasaneeraus sinällään ottaa aikansa, asunnon arvon nousu kiinnostaa kaikkia asuntojen omistajia.
202110_72897.jpg
Kennoharkko yhä useamman koulun runkoratkaisuna
Vietämme huomattavan paljon aikaa sisätiloissa, joten sisäilmastolla ja sisäilman laadulla on suuri merkitys terveyteemme ja hyvinvointiimme. Rakennusten kosteustekninen toimintavarmuus ja vikasietoisuus ovatkin nousseet tärkeiksi kriteereiksi erityisesti koulujen ja päiväkotien rakenneratkaisuissa.
20198_59652.jpg
Keraaminen kennoharkko pientalorakentamisessa
Kennoharkot valmistetaan luonnonmateriaaleista pääraaka-aineena savi. Massiivinen, hengittävä runkorakenne on energiataloudellinen ja kosteusteknisesti turvallinen.
Juha Karilainen "Mr. Brick"
Juha Karilaisen pitkälle uralle selkeä selitys: ”Rakkaus tiileen syttyi jo varhain”
Juha Karilainen, jos kuka, on ansainnut lisänimensä ”Mr. Brick”. Tosin opiskelijat nimittävät häntä rennommin ”Tiilijäbäksi”.Karilainen jäi kesäkuun alusta eläkkeelle 36 vuoden uran jälkeen. – Kertaakaan en ole katunut rakennusalan opintojani ja työtäni tiilien parissa. Tiili on ollut 6 000 vuotta muodissa, eikä se siitä mihinkään hievahda.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton