• Etusivu
  • Isännöitsijä

Viikon kysymys: Menetelläänkö putkiremontissamme oikein?

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Jurinet Oy
Päivitetty 30.09.2024
taloyhtiö-asunto-osakeyhtiö-omataloyhtiö

Taloyhtiömme on pieni kerrostalo,11 asuntoa ja 10 osakasta. Nyt taloyhtiöllä on tarkoitus tehdä taloon putkiremontti sukittamalla. Remontin aikana asukkaat saisivat asua asunnoissa, mutta vesipisteitä ei voisi käyttää. Voiko taloyhtiö tehdä näin?

Talossa asuu myös pieniä lapsia, jopa alle 2-vuotiaita. Urakoitsija on luvannut hankkia kuivakäymälän remontin ajaksi.

Yhtiöön tehtiin noin 7 vuotta sitten ikkuna+maalämpöremontti, josta noin puolella on vielä taloyhtiölainaa jäljellä, kuinka paljon taloyhtiö voi vaatia osakasta maksamaan rahoitusvastiketta?

Yhtiöstä on yli 70 % sijoittajien omistamia asuntoja. Remonttia ei ole edes kilpailutettu. Taloyhtiön hallitus on valittu isännöitsijän mielen mukaan, eikä hallitus uskalla sanoa mitään. Isännöitsijä määrää.

Yhtiökokouksissa ei käy muita kuin hallitus pitkän matkan takia.

Vastaus:

Asunto-osakeyhtiön tulee huolehtia hallinnassaan olevien kiinteistöjen ja rakennusten pidosta siten kuin laissa säädetään ja yhtiöjärjestyksessä määrätään.

Yhtiökokous, hallitus tai isännöitsijä ei saa tehdä päätöstä tai ryhtyä muuhun toimenpiteeseen, joka on omiaan tuottamaan osakkeenomistajalle tai muulle epäoikeutettua etua yhtiön tai toisen osakkeenomistajan kustannuksella.

Laissa ei erikseen säädetty, kuinka paljon asunto-osakeyhtiö voi vaatia osakasta maksamaan rahoitusvastiketta.

Osakkeenomistajat käyttävät päätösvaltaansa yhtiökokouksessa ja päättävät siten myös remonttien hyväksymisestä ja hallituksen valinnasta. Osakas voi osallistua yhtiökokoukseen myös valtuutetun välityksellä sekä käyttää avustajaa kokouksessa.

Huomio

Huomio

"Tämä vastaus on annettu vain kysymyksestä ilmenevien seikkojen perusteella tuntematta asiaan liittyviä yksityiskohtia. Vastauksessa ei näin ollen ole voitu huomioida kaikkia asian ratkaisuun vaikuttavia seikkoja. Jos käytät tätä vastausta jossain muussa asiayhteydessä ei vastauksen laatija ole siitä vastuussa. Jos haluat lisätietoja, ota yhteyttä vastauksen laatineeseen juristiin, puhelin 029 009 2590."

Jurinet logo

Kysymykseen vastasi:

MARKUS TALVIO
Toimitusjohtaja, OTM
Kiinteistölakimies
Jurinet Oy Lakiasiaintoimisto

Markus on erikoistunut asuntokauppaan-, rakentamiseen-,
ja kiinteistönvälitykseen- sekä asunto-osakeyhtiö- ja
kiinteistöoikeuteen liittyviin riita-asioihin.
Talvio on arvostettu ja kokenut kouluttaja. Markus on luennoinut
vuosia myös Rakentaja.fi ja Omataloyhtiö.fi seminaareissa ja
messuilla.

Jurinet Oy on perustettu vuonna 2011 Tampereella
15 asianajotoimiston yhteenliittymäksi. Vuodesta 2015 lähtien
Jurinet on ollut valtakunnallinen itsenäinen toimisto.

lakimies Markus Talvion kuva

Jätä yhteydenottopyyntö lakimiehelle

Antamasi tiedot välitetään artikkelissa mainitulle yritykselle jatkokäsittelyyn.

Jurinet Oy
Isännöitsijä
taloyhtiön hallinnointi
viikon kysymys
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen OMAtaloyhtiö-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

Kerrostalo alhaalta kuvattuna
Voiko koirista alkaa perimään vesimaksuja?
Koirat ovat isoja asunto-osakeyhtiön rahasyöppöjä ja ympäristöterveyden pilaajia: niitä pitää juottaa, pestä, monilla on pestävät vaatteet ja tossut. Monet niistä/niiden isännistä aiheuttavat närää, kun valkoisena hohtavilla hangilla on kusilaikkuja ja kakkakokkareita. Jos niillä on sisäkäymälöitä, niiden käymälätilat pitää puhdistaa. Tullessaan ulkoa käytävään ne varistavat turkistaan liat seinille. Iso koira tuottaa jätettä enemmän kuin pieni lapsi. Jos minäkin nakkelisin pihalle esikoisemme plöröt tai kuten nyt teemme käyttäen kertakäyttövaippoja ja öljypyyhkeitä, voinko saada vapautuksen vesimaksuista, sillä naapurin boodeli käyttää taatusti enemmän vettä, huohottaa ilmanvaihtoon ja kuseskelee ja kakkaa pihamaamme ympäristöön samalla kun isäntä käy nakkelemassa natsojaan luontopoluillemme?
Helsinki ylhäältä päin kuvattuna
Yhtiökokous: osakkaan kyselyoikeus hallituksen hankintaratkaisuista?
Meidän taloyhtiöön ilmestyi kallis ulkogrilli, jonka hinta oli noin 8000 euroa. Hallituksen omaosto, peruste oli, että syksyllä järjestämme Grillijuhlat. Käyttöaste on pieni, ja tietääkseni ketään lähellä olevia osakkaita ei ole kuultu. Kysymys: onko minulla oikeus tutustua hallituksen pöytäkirjoihin? Meidän taloyhtiössä poistettiin vinossa oleva tamppausteline, Isännöitsijä ilmoitti että tulee asennettavaksi uusi, tästä ilmoituksesta on jo kulunut reilut puolivuotta. Taloyhtiössä on kyllä useita tamppaustelineitä, ne ovat jakautuneet tasapuolisesti, mutta tästä puuttuvasta telineestä aiheutuu lisäharmia muille osakkaille pölyhaitat ym. Onko minulla oikeus tutustua hallituksen pöytäkirjoihin tässäkin asiassa, vai onko tämäkin ollut keskustelun aiheena..
201510_44492.jpg
Kulujen oikeudenmukainen jakaminen taloyhtiössä?
Taloyhtiömme yhtiökokous on päättänyt rahoittaa lukkojen asennuksen hankevastikkeella. Yhtiöjärjestyksen mukaan korjaukset rahoitetaan kuten hoitovastike. Nyt isännöitsijä ja jotkut muut väittävät, että hankevastike tarkoittaa kustannusten tasajakoa. Se suosii isoja asuntoja ja asettaa osakkaat eriarvoiseen asemaan. Pöytäkirjassa ei ole mainintaa kustannusten jaosta tasajaolla.Tarkoittaako hankevastike kustannusten tasajakoa vai suoritetaanko jako yhtiöjärjestyksen määräysten mukaisesti?
20222_76719.jpg
Onko yhtiökokouskutsu aina pakko toimittaa?
Toimin pienen, kolme asuntoa käsittävän taloyhtiön hallituksen puheenjohtajana. Olemme ymmärtäneet, että koska yhtiökokouksissa on aina olleet paikalla kaikki osakkaat, emme ole laittaneet virallista kokouskutsua osakkaille vaan olemme suullisesti sopineet asiasta ja kaikki on toiminut erinomaisesti.Onko tämä nyt kuitenkaan laillista? Eli onko nuo mielestämme turhat kokouskutsut lähetettävä näinkin pienessä yhtiössä?
20219_72651.jpg
Saako hallituksen päätöstä ilma­lämpö­pumppujen asennuksesta pyörtää?
Taloyhtiössämme hallitusta on pyydetty muutaman asukkaan toimesta käsittelemään hallituksen kokouksessa ilmalämpöpumpun asennusta kerrostalohuoneiston parvekkeelle. Hallitus suhtautuu asiaan myönteisesti ja on antamassa asennukselle vihreää valoa.Äskettäin kuitenkin ilmeni, että noin 10 vuotta sitten ilmalämpöpumpun asennuksesta on äänestetty yhtiökokouksessa ja silloin enemmistö äänesti asennusta vastaan. Voiko hallitus tässä tapauksessa kuitenkin tehdä asennusta koskevan päätöksen ilman asian käsittelyä yhtiökokouksessa, vaikka asennus on aikoinaan evätty yhtiökokouksessa?
20215_70440.jpg
Rakennuslupa­kiista: Voiko vastuu­vapauden jättää tässä tapauksessa myöntämättä?
Yhtiössämme on viime tilikaudella haettu jälkeenpäin rakennuslupia neljään huoneistoon, jossa on 2000-luvun alussa tehty yläkerrat. Yläkerrat on rakennettu osakkaiden keskinäisellä sopimuksella, kantavia rakenteita muokaten, vastoin hyvää rakennustapaa, ilman rakennuslupia tai muutakaan dokumentaatiota.Asia on kesken, eikä muutostöiden teettäjien motivaatio ole riittänyt asian eteenpäin viemiseen. Tilannekatsaukset on kuitattu ylimalkaisesti ja että asioiden eteen tehdään koko ajan paljon. Mutta rakennusvalvonnalta, arkkitehdiltä ja suunnittelijalta tiedustellessa vastaus on, että teettäjien toimeksiantoa tarvittavista selvityksistä odotetaan.Hallituksessa on 8 jäsentä ja luvan hakeminen koskee neljää jäsentä. Voidaanko näille neljälle olla myöntämättä vastuuvapautta tältä osin?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton