• Etusivu
  • LVI

Miksi ilmanvaihtoremontti kannattaa taloyhtiössä?

Erik RahialaKaupallinen yhteistyö Vallox Oy
Julkaistu 16.04.2024
Vallox ilmanvaihto

Hyvä sisäilma on tärkeä hyvinvoinnin osa-alue taloyhtiön asukkaille ja tilojen käyttäjille. Asuntojen sekä yhteiskäytössä olevien tilojen ilman tulee vaihtua tarpeeksi usein, jotta se pysyy hyvänä hengittää ja ylimääräinen kosteuskuorma poistuu. Ilmanvaihdon uudistaminen parantaa asumisviihtyvyyttä ja tehostaa energian käyttöä tuoden säästöjä taloyhtiölle. Mutta mikä on paras toteutusratkaisu?

Puutteellinen ilmanvaihto laskee asumisviihtyvyyttä

Monissa vanhemmissa taloyhtiöissä painitaan samanlaisten sisäilman laatuongelmien kanssa. Asunnoissa tuntuu kesällä kuumalta, talvella kylmältä ja aina tunkkaiselta. Asukkaat saattavat kokea vedon tunnetta, joka tuo isännöitsijöille ylimääräistä työtä erilaisina valituksina. Myös jatkuvat kiistanaiheet ilmanvaihdon ajoista saattavat kiristää tunnelmaa taloyhtiön kokouksissa.

Syynä on, että ilmanvaihto on taloyhtiössä toteutettu joko koneellisella poistoilmanvaihdolla tai niissä on painovoimainen ilmanvaihto. Lämpöä menee ilmanvaihdon myötä hukkaan, eikä ilmanvaihdon määrä ja ajoitus täysin vastaa asukkaiden erilaisia tarpeita.

Taloyhtiön pohtiessa ilmanvaihtoremonttia, kannattaa vertailla vanhan iv-järjestelmän korjauksen ja kokonaan uuden ilmanvaihtojärjestelmän asentamisen välillä. Päätöksenteon pohjaksi vertailussa kannattaa huomioida muun muassa energiatehokkuus, ilmanvaihdon toimivuus, vaadittavat huollot ja asumisviihtyvyys. Mikäli putkiremontti on ajankohtainen, siihen yhdistetty ilmanvaihdon uusiminen säästää kustannuksia, ja asukkaat pääsevät yksillä remonttipölyillä.

Automaattisesti tarpeen mukaan säätyvä ilmanvaihto

Taloyhtiön taloudet ovat eri kokoisia, ja asukkailla on yleensä erilaisia tottumuksia ja elämärytmejä. Järkevintä onkin toteuttaa ilmanvaihto asunto- ja tilakohtaisesti, jolloin se toimii parhaiten tarpeiden mukaan. Esimerkiksi kotona etätyötä tekevä asukas tarvitsee raikasta tuloilmaa jatkuvasti, kun taas saunaosaston ilmanvaihto kannattaa pitää isommalla teholla vain, kun tila on käytössä. Liiketilojen käyttäjämäärät ja sen myötä myös ilmanvaihdon tarve sen sijaan voi vaihdella hyvinkin paljon eri aikoina.

Tänä päivänä ilmanvaihtotekniikka huomioi tilan ja käyttäjien tarpeet automaattisesti. Nykyisissä Vallox-ilmanvaihtokoneissa on sisäänrakennettuna kosteus- ja hiilidioksidianturit, jotka "haistelevat" sisäilman laatua. Havaintojen perusteella kone automaattisesti säätää ilmanvaihdon tehoa asukkaan tai tilan käyttäjän puolesta. Älykäs ilmanvaihto myös tunnistaa, kun tila on tyhjillään ja pitää tällöin ilmanvaihdon automaattisesti pienemmällä teholla. Kun ilmanvaihdon tehoa pienennetään puoleen, sen kuluttama energia pienenee alle puoleen parantaen kiinteistön energiatehokkuutta.

Vaihto uudempaan IV-tekniikkaan tuo säästöjä

Taloyhtiöissä hukataan tyypillisesti eniten energiaa ilmanvaihdossa. Vanhemmissa taloissa painovoimainen ja 60-90 -luvuilla paljon käytetty keskitetty poistoilmanvaihto on rakennuksen suurin yksittäinen energiankuluttaja. Ilman lämmön talteenottoa oleva ilmanvaihto saattaa viedä jopa 20-40 % lämmitysenergiasta.

Koneellisen ilmanvaihdon kulutukseen vaikuttavat muun muassa ilmanvaihtokoneen puhaltimien energiatehokkuus sekä lämmöntalteenottokyky. Vuosikymmenten kuluessa molemmissa on tapahtunut huomattavia harppauksia eteenpäin, ja lisäksi kehittynyt automatiikka on tuonut vaivattomuutta ilmanvaihdon ohjaukseen.

Tehokkaalla lämmöntalteenotolla varustettu koneellinen ilmanvaihto pienentää asuntojen lämmityksen tarvetta selvästi. Nykyaikaisissa ilmanvaihtokoneissa lämmön talteenoton vuosihyötysuhde on korkea, jopa 80%, joka tuo pitkällä aikavälillä merkittävää energiansäästöä ja lisää samalla asumismukavuutta. Säästöä saavutetaan myös ilmanvaihdon tarpeenmukaisella käytöllä ja älykäs ilmanvaihtokone hoitaa sen automaattisesti.

ilmanvaihdon etäohjaus

Millainen ilmanvaihtoratkaisu omaan taloyhtiöön?

Ilmanvaihtosaneerauksessa tulee ottaa huomioon käytössä oleva iv-järjestelmä sekä sen toimintojen uudistaminen vastamaan paremmin asukkaiden tarpeita. Tavoitteena on nostaa asumisviihtyvyyttä sekä samalla tehostaa ja laskea kiinteistön energiankäyttöä. Nykyaikainen Vallox-ilmanvaihtojärjestelmä pitää sisäilman raikkaana ja tuo taloyhtiölle säästöjä.

Huoneistokohtainen ilmanvaihto: Huoneistokohtainen ilmanvaihtokone lämmöntalteenotolla tuo ja vie asunnosta yhtä paljon ilmaa, joten haitallisesta alipaineesta päästään eroon, tuloilmasta voidaan suodattaa pölyt pois ja vedon tunne poistuu. Huoneistokohtaisen ilmanvaihdon suuri etu on, että asukkaat voivat säätää ilmanvaihdon määrää tarpeidensa mukaan. Taloyhtiö voi myös päättää, että annetaan ilmanvaihtokoneen automatiikan huolehtia tehostuksesta, jolloin ilmanvaihto toimii aina tarpeen mukaisesti, energiatehokkaasti ja käyttövirheet vähenevät.

Pienempiinkin asuntoihin soveltuva Vallox 99 MV CF -ilmanvaihtokone kompensoi rakennuksen paine-eroja ja pitää ilmavirrat vakiona olosuhteista riippumatta, ja on siten myös erinomainen vaihtoehto korkeiden rakennusten asuntoilmanvaihdon ratkaisuksi. Markkinoiden matalimman koneen voi sijoittaa vaivatta esimerkiksi kylpyhuoneessa pesutornin päälle, ja alhaisen äänitason myötä sitä on mahdollista käyttää jopa suuremmissa asunnoissa kuin muita ilmamääriltään vastaavan kokoisia ilmanvaihtokoneita. Vallox 99 MV CF -ilmanvaihtokoneen tehokas lämmöntalteenotto takaa energiatehokkuuden, sekä kosteus- ja hiilidioksidianturit säätävät ilmanvaihdon tehoa automaattisesti tarpeen mukaan, jolloin se on energian kulutuksen kannalta järkevintä.

Nykyaikainen ilmanvaihto on helppokäyttöinen ja energiatehokas, mutta vanhemmilla ilmanvaihtokoneilla varustetuissa asunnoissa tilanne on usein huonompi. Saneeraustarpeeseen kehitetty Vallox 125 MV -ilmanvaihtokone tekee ilmanvaihdon uudistamisesta aiempaa helpompaa ja nopeampaa: sen useilla eri malleilla voidaan korvata kymmeniä vanhoja ilmanvaihtokonemalleja, jolloin saavutetaan energiatehokas ja ominaisuuksiltaan nykyaikainen ilmanvaihto.

Poistoilmajärjestelmät: Huippuimurit on tarkoitettu poistoilmajärjestelmien puhaltimiksi, jotka asennetaan katolle. Vallox Exxeo DS on saneerauskäyttöön tarkoitettu 2-nopeusmalli, jolla voidaan korvata helposti vanha 2-nopeushuippuimuri. Asennusvaiheessa ei tarvita muutoksia sähköistyksiin, vaan kaikki säädöt eri pyörimisnopeuksille tehdään huippuimurin sisällä. Laite soveltuu kaikenlaisiin kohteisiin − mallisto sisältää seitsemän eri kokoista (150–4100 dm3/s) huippuimuria, joista sopiva valitaan tarvittavien ilmamäärien mukaan. Tyylikäs, modernisti muotoiltu Exxeo-huippuimuri voidaan tilauksesta maalata halutulla RAL-värikartan sävyllä, jolloin se täsmää täydellisesti esimerkiksi katon värin kanssa.

Keskitetty ilmanvaihto: Usein asuinkerrostalon katutasossa on käytössä liiketiloja. Myös näiden tilojen osalta saattavat keskitetyn ilmanvaihdon koneet olla vaihdon tarpeessa. Taloyhtiön uudistaessa kiinteistön ilmanvaihtoa, soveltuu liike- ja toimistotiloihin tehokas ja kompakti Vallox Pureo TX 500 -ilmankäsittelykone. Huippuominaisuuksilla varustettu Vallox Pureo TX 500 on suunniteltu Suomen vaativiin ilmasto-olosuhteisiin. Koneen asennus sujuu mutkitta sen päällä sijaitsevien kanavalähtöjen ansiosta. Tyylikkään ulkonäkönsä puolesta Pureo-koneet voidaan sijoittaa näkyvälle paikalle.

Vallox Oy
LVI
ilmanvaihto
suunnittelu
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

huoneistokohtainen ilmanvaihto
Ilmanvaihto kuntoon omassa asunnossa
Hyvä sisäilma on raikas ja terveellinen. Yksi riittävän ilmanvaihdon tunnusmerkki on huoneilman pysyminen raikkaana myös makuuhuoneissa yön aikana. Muita tunnusmerkkejä ovat mm. pesuhuoneen ja saunan tehokas kuivuminen ja raikas ilma wc:ssä (pesuhuoneen peili kuivuu suihkun jälkeen viimeistään 15 minuutin kuluessa).
huoneistokohtainen ilmanvaihto
Asuntosaneerauksissa näkyvä osa ilmanvaihdolla
Saksalaiset ovat tunnettuja perusteellisuudestaan ja tämä näkyy myös saneerausliiketoiminnassa. Tutustuminen kahteen alueelliseen toimijaan Saksassa osoitti, että toiminnasta löytyi paljon yhtäläisyyksiä ja opittavaakin.
Kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Miksi ja miten tehdään kerrostalon energiataloudellinen nykyaikaistaminen asukkaiden toiveet huomioiden?
Suomen kerrostaloasunnoista suurin osa on valmistettu 1950–1980 -luvulla. Kyseisellä aikakaudella rakennetut kerrostalot tehtiin sen aikaisista raaka-aineista ja aikakauden teknisillä sovelluksilla. Energiatehokkuus tämän päivän toteutuksiin verrattuna on todella heikkoa.Asumistottumukset ovat muuttuneet lisääntyneen tekniikan ja erilaisten harrastusten vaikutuksesta. Myös ostettavan energian – sähkö ja lämpö – sekä veden ja jäteveden hinnat ovat nousseet niin, että on alettu miettiä, miten asuntojen tiloja pitäisi muuttaa ja miten kustannuksia voitaisiin pienentää.Rakennusten iän ollessa jo 40–60 vuotta, on sekin osaltaan vaikuttanut siihen, että on ryhdyttävä rakenteita korjaaviin ja nykyaikaistaviin toimenpiteisiin, koska usein rakennusten ylläpitävät korjaukset on laiminlyöty.Jotta rakennuksen ehostaminen tapahtuisi kustannus- ja energiatehokkaasti, on koko hankkeen onnistumiseksi syytä järjestää asukkaille yhteisiä keskustelu ja tiedostustilaisuuksia.
Kodin suunnittelu
Suunnittele kotisi ilmanvaihto huolella
Hyvä ilmanvaihto on kotisi keuhkot – se toimii parhaiten, kun sitä ei huomaa. Jotta ilmanvaihto toimii tarkoituksenmukaisesti ja huomaamattomasti, kannattaa sen suunnitteluun paneutua huolella. Hankkiessasi talopaketin, voi ilmanvaihtojärjestelmä koneineen kuulua siihen, mutta silloinkin kannattaa varmistua, että se todella vastaa omia tarpeita ja käyttötoiveita.Kokosimme vinkkilistan hyvän ilmanvaihdon suunnitteluun.
20161_45202.jpg
Terve sisäilma uuteen ja vanhaan taloon
Sisäilman kosteustason hallinta on tärkeääIlmanvaihdon tärkeitä tehtäviä ovat:- Sisäilmassa olevan kosteuden poistaminen – 4 henkinen perhe tuottaa toimillaan sisäilmaan vuorokaudessa keskimäärin 7-10 litran kosteuskuorman. Asunnon kosteuslähteitä ovat mm. ruoanlaitto, astianpesu, peseytyminen, saunominen, pyykinpesu, huonekasvit ym.- Rakennus- ja sisustusmateriaaleista tulevien päästöjen poistaminen sisäilmasta.- Hiilidioksidipitoisuuden pitäminen riittävän alhaisena. Jos sisäilmassa ei ole riittävästi happea, voi se aiheuttaa mm. väsymystä ja päänsärkyä.- Puhtaan, suodatetun ja oikean lämpöisen ilman sisääntuonti, joka on merkittävä tekijä asumismukavuudelle. Mitä puhtaampaa sisäilma, sitä paremmin asukkaat voivat ja jaksavat. Lämmittämällä tuloilmaa vältetään myös vedon tunne.
20235_81907.jpg
Näin voit suojata katon tai alapohjan kosteusvaurioilta
48 prosenttia katoista pitää korjata ennen niiden varsinaisen käyttöiän päättymistä. Tätä mieltä ovat Kantarin* haastattelemat asiantuntijat, jotka vastaavat kiinteistöjen kattojen kunnosta ja niiden korjausrakentamisesta. Vakuutuksesta ei useinkaan saa korvauksia näistä vaurioista.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton