• Etusivu
  • LVI

Milloin on aika puhdistaa kiinteistön ilmanvaihtokanavat?

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Vallox Oy
Päivitetty 07.11.2024
Ilmanvaihtokanavien puhdistus

Venttiili irti, letku kanavan suulle ja katolta tuleva harja ohjautuu imun voimasta oikeaan kanavaan.

Ilmanvaihtojärjestelmiin kertyy ajan mittaan epäpuhtauksia, kuten pölyä, siitepölyä, homesieniä, mikrobeja, bakteereja, savu-, käry- ja kemikaalien jäämiä. Myös kanaviin päässyt kosteus levittää epäpuhtauksia. Epäpuhdas sisäilma vaikuttaa suoraan terveyteen, viihtyvyyteen, paloturvallisuuteen sekä työtehoon.

Toimiva ilmastointijärjestelmä paitsi parantaa sisäilmaa, myös auttaa pitämään kiinteistön rakenteet kunnossa poistamalla haitallisen kosteuden rakenteista ja parantaa samalla rakennuksen energiataloudellisuutta. Suositus on puhdistaa ilmanvaihtokanavat 10 vuoden välein.

Asukkaille puhdistustyöstä vain vähän vaivaa

Huoneistojen haltijoille ilmanvaihtokanavien puhdistus aiheuttaa vain vähän vaivaa. Jokaisen on huolehdittava oman asuntonsa kohdalla siitä, että puhdistajalla on esteetön pääsy puhdistuskohteisiin, kuten keittiöön, wc/ kylpyhuoneeseen, vaatehuoneeseen ja saunaan. Mahdolliset asunnoissa olevat korvausilmaventtiilit tulee avata ennen työn aloitusta ja ne on pidettävä auki koko työn keston ajan. Muita ennakkovalmisteluja asukkaiden ei tarvitse tehdä, ellei perheestä löydy esimerkiksi arkaa kissaa tai ärhäkkää koiraa, joka vaatisi siirtoa puhdistuksen ajaksi muualle.

Nuohooja Jani Grönfors Nuohous- ja Ilmastointipalvelu Nokipojat Oy:stä kertoo työn tapahtuvan alipaineistamalla. –Ilma saadaan alipaineistamalla liikkumaan reilusti, ja samalla kaveri katolta harjaa kanava kerrallaan koneellisesti pölyn irti, Grönfors kuvailee puhdistustyötä.

Ilmanvaihtokanavat saattavatkin olla jo varsin tukkoiset.

–Täällä talitiaiset ovat päässeet tekemään pesiä kanaviin. Linnut olivat käyneet nyppimässä villaa talon katolla sijaitsevasta avonaisesta kokoojalaatikosta ja tiputtaneet villanpalasia ilmanvaihtokanaviin. Talosta puuttuivat kokonaan lintuverkot, joiden asentaminen ilmanvaihtokanaviin puhdistamisen yhteydessä toi 150 euron suuruisen lisäkustannuksen, Grönfors toteaa.

Mikä tukkii ilmanvaihtokanavat?

Ohjeistus puhdistaa ilmanvaihtokanavat kerran 10 vuodessa on Grönforsin mielestä selkeästi liian harvaan.

– Huomaa hyvin, että sellaisilla alueilla, joilla kaivetaan ja rakennetaan, kanavat ovat varsin tukossa. Riippuu myös ympäristöstä, miten usein ilmanvaihtokanavat kaipaisivat huoltoa ja puhdistusta, hän muistuttaa.

Pienehkön rivitaloyhtiön ilmanvaihtokanavien puhdistustyöt säätöineen veivät kahdelta mieheltä aikaa nelisen tuntia. Grönfors painottaa, että kaikki puhdistukset ovat keskenään erilaisia.

– Myös taloyhtiöt ovat erilaisia suhtautumisessaan ilmanvaihtokanavien puhdistuksiin. Jotkut hoitavat puhdistamisen hyvin säännöllisesti kun taas parhaassa tai pahimmassa tapauksessa kyseessä voi olla kohde, jossa 40 vuotta vanhan kiinteistön ilmanvaihtokanavia ei ole milloinkaan puhdistettu, hän kertoo.

Linnut ovat riesana monissa muissakin kiinteistöissä. Grönforsin mukaan naakat ovat selvästi lisääntyneet ja tekevät kiusaa monissa paikoissa. Aivan äskettäin poistettiin erään pienkerrostalon ilmanvaihtokanavista neljä tuhtia naakanpesää. Jos tukos on todella hankala, viimeinen mahdollisuus on avata kanavan kylkeen reikä ja repiä tukkiva materiaali sen kautta irti.

<p data-block-key="we2t3">Venttiileissä oli vähintään 15 vuoden likakertymä. Venttiilit pestiin ennen asennusta takaisin kattoon.</p>
Venttiileissä oli vähintään 15 vuoden likakertymä. Venttiilit pestiin ennen asennusta takaisin kattoon.

Väärin asennetut keittiökalusteet aiheuttavat ongelmia

Ongelmia ilmanvaihtoon aiheuttaa usein myös hieman yllättävä taho: ilmanvaihdon kannalta väärin suunnitellut ja asennetut keittiökalusteet. – Kerrostaloissa on yhteishormi ja keittiöissä venttiili sijaitsee usein kaapistojen takana. Pahimmassa tapauksessa venttiili jätetään kokonaan pois kaapistojen takaa, jolloin yhdessä asunnossa on hirveä määrä ilmaa, kun seinässä on pelkkä reikä, ja tämän vuoksi muissa asunnoissa ei ilma kierrä ollenkaan, Grönfors kuvailee ongelmaa.

Keittiöremonttia tehdessä kalusteiden suunnittelussa ja mitoituksessa tulisi tämän vuoksi huolehtia myös siitä, että ilmanvaihtokanavat tulevat paikkoihin, joista kanavat päästään puhdistamaan ilman, että kaapistoja pitää purkaa. Venttiilit on myös syytä pitää paikoillaan.

– Kaikkea on nähty, toteaa Grönfors ja kertoo tapauksesta, jossa tuli ilmi, että edellinen asukas oli käyttänyt ilmanvaihtokanavaa roskakuiluna. Taloyhtiölle tuli asukkaan omintakeisesta toiminnasta ilmanvaihtokanavien puhdistuksen yhteydessä tuntuva lisälasku.

Koneellisessa ilmanvaihtojärjestelmässä venttiilit säädettävä tarkasti

Kun ilmanvaihtokanavien puhdistus tehdään nykyaikaisessa koneellisessa tulopoistojärjestelmässä, jossa on lämmön talteenotto, toimenpide vaatii enemmän työtä. Puhaltimet pitää irrottaa ja puhdistaa, samoin lämmön talteenottokuutio puhdistetaan ja ilmanvaihtokone pestään. Puhdistaminen tehdään alipaineistamalla samoin kuin painovoimaisessa järjestelmässä. Koneellisen ilmanvaihtojärjestelmän kanavia puhdistettaessa tulokanavat myös desinfioidaan.

Grönfors muistuttaa, että koneellisessa ilmanvaihdossa venttiilit pitäisi aina säätää ja säädöt mitata ilmanvaihtokanavien puhdistamisen yhteydessä. Tämä on tärkeää siksi, että liian alipaineinen asunto vetää korvausilmaa sisätiloihin rakenteiden vuotokohtien tai tulisijan kautta. Asunnossa tuntuva maan haju johtuukin lähes aina ongelmista ilmanvaihdon säädöissä ja korvausilman kulkemisesta rakenteiden läpi.

Jos korvausilma tulee liian alipaineiseen asuntoon tulisijan kautta, ilmenee se siten, ettei tulisija vedä normaalisti. Ylipaineisessa asunnossa taas on merkittävä kosteusvaurion riski, kun asunnossa syntyvä kosteus painuu rakenteisiin.

– Etenkin nykyaikaiset omakotitalot tehdään niin tiiviiksi ja alipaineisiksi, että joka syksy tulee nuohoojalle soittoja, että tulisija ei vedä, Grönfors kuvailee ongelmien laajuutta.

Asukkaan hyvä puhdistaa venttiilit säännöllisesti

Suodattimet tulee koneellisessa ilmanvaihdossa vaihtaa vähintään kerran vuodessa. Asukkaan on myös hyvä puhdistaa asunnon katossa olevat venttiilit säännöllisesti siten, että koko venttiilipaketti irrotetaan. Venttiiliä ei pidä rullata edestakaisin auki, irti ja kiinni, koska asetuksiin ei saisi koskea.

Myös painovoimaisessa ilmanvaihtojärjestelmässä asukkaan kannattaa kiinnittää huomiota venttiileihin. Tällöin säädöt voi kuitenkin unohtaa, sillä painovoimaisessa järjestelmässä ilma joko kulkee tai ei, mutta tarkempia säätöjä, jollaisia tarvitaan koneellisessa ilmanvaihtojärjestelmässä, ei ole. Sen varmistaminen, että ilma edelleen kulkee, on kuitenkin jokaisen vastuulla.

– Esimerkiksi nyt työn alla olleesta taloyhtiöstä löytyi kaksi venttiiliä, jotka olivat täysin tukossa. Silloin tällöin kannattaa siis ottaa venttiili irti ja koettaa kädellä, kulkeeko ilma ollenkaan. Samalla on hyvä pestä venttiilit, Grönfors evästää.

Asukkaan kommentti:

– Vasta puhdistuksen jälkeen huomasi, että ilma oli ollut aavistuksen paksua. Eron aisti jo pari tuntia puhdistuksen jälkeen. Nyt, puoli vuotta myöhemmin, ilma on edelleen raikasta.
Info

Info

Laske itse paljonko ilmanvaihtokoneesi kuluttaa energiaa

Voit arvioida nykyisen ilmanvaihtokoneesi energiankulutusta Suomen ilmastossa käyttämällä alla olevaa energiankulutuslaskuria. Laskuri auttaa sinua myös selvittämään, kuinka paljon voit säästää, kun vaihdat vanhan ilmanvaihtokoneesi uuteen, energiatehokkaaseen Vallox-ilmanvaihtokoneeseen. Tämä on kätevä tapa nähdä, miten voit parantaa kotisi energiatehokkuutta ja säästää rahaa pitkällä aikavälillä.

Vallox Oy
LVI
ilmanvaihto
koneellinen ilmanvaihto
painovoimainen ilmanvaihto
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen OMAtaloyhtiö-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20192_56171.jpg
Hyvä ilmanvaihto on hiljainen ja pienessä paketissa
Puhdas ja raikas sisäilma tuo elämiseen huomaamatonta laatua. Asukkaiden mielestä hyvä ilmanvaihto on parhaimmillaan, kun sitä ei huomaa ja sen toimintaan voi luottaa. Huoneistokohtaisella ilmanvaihdolla tarjotaan taloyhtiön asukkaille mahdollisuus vaikuttaa oman kotinsa ilmanvaihtoon tarpeenmukaisesti ja saavutetaan energiatehokkaampaa asumista. Ilmanvaihtokoneuutuus on entistä pienikokoisempi ja voidaan sijoittaa kätevästi kylpyhuoneeseen pesutornin päälle.Tilaa veloitukseton Huoneistokohtainen asuntoilmanvaihto -esite Esitepalvelusta
huoneistokohtainen ilmanvaihto
Ilmanvaihto kuntoon omassa asunnossa
Hyvä sisäilma on raikas ja terveellinen. Yksi riittävän ilmanvaihdon tunnusmerkki on huoneilman pysyminen raikkaana myös makuuhuoneissa yön aikana. Muita tunnusmerkkejä ovat mm. pesuhuoneen ja saunan tehokas kuivuminen ja raikas ilma wc:ssä (pesuhuoneen peili kuivuu suihkun jälkeen viimeistään 15 minuutin kuluessa).
huoneistokohtainen ilmanvaihto
Asuntosaneerauksissa näkyvä osa ilmanvaihdolla
Saksalaiset ovat tunnettuja perusteellisuudestaan ja tämä näkyy myös saneerausliiketoiminnassa. Tutustuminen kahteen alueelliseen toimijaan Saksassa osoitti, että toiminnasta löytyi paljon yhtäläisyyksiä ja opittavaakin.
Ilmanvaihto hyvä huomioida remonteissa
Korvausilmanvaihto on tärkeä osa monen remonttien onnistumista
Moni energiatehokkuuden parantamiseen tähtäävä remontti vaikuttaa suoraan ilmanvaihtoon. Etenkin rakennusten ilmatiiviyttä parantaessa on tärkeää varmistua ilmanvaihdon toimintaedellytyksistä. Korvausilmaventtiilit ovat tärkeä osa ilmanvaihtoa ja ne tulisi löytyä kaikista kiinteistöistä, joissa on painovoimainen tai koneellinen poistoilmanvaihtojärjestelmä.
20138_36041.jpg
Viisi tapaa suorittaa iv-remontti onnistuneesti
Ilmanvaihdon nykyaikaistaminen on tärkeä osa lämmitysjärjestelmän saneerausta. Perinteisen talon lämmitysenergian kulutuksesta noin 20–40 prosenttia johtuu ilmanvaihdosta. Siksi ilmanvaihtojärjestelmän energiatehokkuus on tärkeä tekijä matalaenergiarakentamisessa. Lämmitysjärjestelmän saneerauksen, lisäeristyksen tai ikkunoiden uusimisen yhteydessä on erityisen tärkeää nykyaikaistaa ilmanvaihtojärjestelmä sellaiseksi, että se tukee niitä energiansäästöpyrkimyksiä, joita saneerauksella tavoitellaan eikä säästöä tehdä sisäilman laadun kustannuksella.Viisi kohdetta ja viisi onnistunutta tapaa parantaa ilmanvaihtoa. Tutustu siihen, mitä ilmanvaihdon saneeraus pitää sisällään ja mitä ratkaisua Vallox Sinulle suosittelee.Tilaa esite Vallox-ilmanvaihdosta
202111_73743.jpg
Kuka maksaa luvattoman lämmitys­patterien vaihdon?
Taloyhtiön osakas vaihtoi sähköpatterit 4 kpl asuntoonsa ilmoittamatta taloyhtiön hallitukselle työstä. Työn tehnyt urakoitsija lähetti laskun pattereista ja vaihtotyöstä isännöitsijälle, jolloin luvaton työ tuli ilmi. Taloyhtiö kieltäytyi maksamasta laskua koska vaihtoon ei ollut pyydetty hallituksen lupaa. Valvontaa työstä ei siis ollut taloyhtiön puolesta. Osakas maksoi laskun itse.Kyseinen osakas oli itse taloyhtiön toiminnantarkastajana kyseisenä vuonna ja hän vahvisti toiminnantarkastuskertomuksen ja näin ollen myönsi vastuuvapauden vastuuvelvollisille. Kesällä 2020 Osakkaalta tuli perintäkirje laskusta. Selityksessään osakas väitti saaneensa isännöitsijältä suullisen lupauksen patterien vaihtoon. Ei ole saanut.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton