• Etusivu
  • LVI

Ilmanvaihtokoneen jälkilämmitys sähköllä vai vedellä?

Rakentajan toimitus
Kaupallinen yhteistyö
Vallox Oy logoVallox OyLue lisää
Päivitetty 13.05.2025
ilmanvaihtokoneen jälkilämmitys-VALLOX 1920x1080

Ilmanvaihtokoneiden hyötysuhteiden noustessa ns. jälkilämmityspatterien energiankulutus on samalla pienentynyt. Ilmanvaihtokoneen lämmöntalteenottokenno lämmittää talvella sisään tulevaa ilmaa poistoilman lämmöllä. Mikäli tuloilman lämpötila on lämmöntalteenottokennon jälkeen liian alhainen, tuloilmaa voidaan lämmittää lisää joko sähköisellä tai joissakin koneissa vesikiertoisella jälkilämmityspatterilla.

Uudet, korkean hyötysuhteen ristivastavirtakennot kykenevät lämmittämään tuloilman suurimman osan vuodesta yli +17 asteeseen pelkästään poistoilman lämpöenergialla. Tuloilman lisälämmitys on silloin lähes tarpeetonta. Valloxin pienissä korkean hyötysuhteen ilmanvaihtokoneissa on aina sähköinen jälkilämmitys, koska vesipatterin korkeampia hankinta- ja asennuskustannuksia ei ole mahdollista kuolettaa järkevässä ajassa. Sähköpatteri on myös varmatoimisempi eikä esim. sähkökatkos tai kiertovesipumpun rikkoutuminen pakkasella voi aiheuttaa sähkövastukselle vahinkoa.

Lue lisää ilmanvaihtokoneista ja niiden energiatehokkuudesta

Esimerkiksi keskikokoisen rivi- tai kerrostaloasunnon 37 l/s ilmamäärällä Vallox 90 ilmanvaihtokoneen jälkilämmityspatterin energiankulutus on Keski-Suomessa 18 asteen tuloilman lämpötilalla vain n. 200 kWh vuodessa. Sähköllä lämmitys maksaa reilut 20 € vuodessa ja vedellä yleensä hiukan vähemmän. Vesikiertoisen patterin korkeampia hankinta- ja asennuskuluja ei voi kuolettaa koneen käyttöaikana. Tuloilman lämpötilan nostaminen luonnollisesti lisää jälkilämmityspatterin energiankulutusta.

Sähköinen jälkilämmitys ja rakennuksen E-luku

Uudet energiamääräykset "rankaisevat" sähkölämmitystä energiakertoimella 1,7, mutta jälkilämmityksen energiankulutus ja siten sen vaikutus rakennuksen E-lukuun on hyvin pieni, kun E-luvun laskemisessa käytetään järkevää tuloilman lämpötilaa. Sähköpatteri on pienissä asuntoilmanvaihtokoneissa edelleen ainoa järkevä vaihtoehto, ilmanvaihtokoneella ei kuitenkaan ole tarkoitus lämmittää asuntoa.

Käytä jälkilämmitystä oikein

Asuntoon puhallettavan tuloilman oikea lämpötila on hyvin henkilökohtainen asia. Tuloilman lämpötila kannattaa pitää niin alhaisena kuin voi ilman että tuntuu vetoisalta. Silloin asunnon oma lämmönsäätö toimii oikein myös silloin kun esim. aurinko tai takka tuo taloon ylilämpöä. Tuloilman lämpötilaa ei kannata nostaa huoneilman lämpötilaa korkeammaksi, koska ei ole järkevää yrittää lämmittää asuntoa ilmanvaihtokoneella.

Mikäli venttiilistä tuleva ilma tuntuu epämukavan viileältä vaikka koneelta lähtee kanavaan lämmintä ilmaa (toki lähellä venttiiliä alle 37 asteinen liikkuva ilma tuntuu aina iholla viileältä), kannattaa mitata sekä koneelta kanavaan lähtevän että venttiilistä tulevan ilman lämpötila. Mikäli ilma jäähtyy kanavassa usealla asteella, kanavaeristys on puutteellinen. Myös venttiilien ilmavirran suuntaus, ikkunat tai lämmitysjärjestelmä voi vaikuttaa vedon tunteeseen.

Ullakolle asennetuissa huonosti eristetyissä kanavissa sekä tulo- että poistoilma jäähtyy. Se huonontaa lämmön talteenoton toimintaa ja lisää jälkilämmityksen energiankulutusta. Mikäli poistoilma jäähtyy matkalla poistoventtiililtä ilmanvaihtokoneelle keskimäärin yhdellä asteella, se huonontaa ilmanvaihtokoneen vuosihyötysuhdetta lähes 4 prosenttiyksikköä. Kun kanavat on asennettu höyrysulun lämpimälle puolelle, lämmön talteenotto toimii tehokkaasti ja tuloilman lämpötila venttiililtä on yleensä vielä korkeampi kuin koneelta lähtiessä.

Jälkilämmityspatterin todellinen energiankulutus

Oheisesta taulukosta voi verrata jälkilämmityksen energiankulutusta eri ilmanvaihtokoneilla, ilmavirroilla ja tuloilman lämpötiloilla. Vallox 90:n laskelma pätee varsin tarkasti myös muihin pienempiin ristivastavirtakennolla oleviin koneisiin, kuten TSK Multi 50 ja 80, 096, 121, 110 ja 145. Digit2:n laskelmaa voi vastaavasti käyttää muiden pienemmällä ristivirtakennolla oleviin koneisiin, kuten Vallox 75, 95 ja 132E. Vallox 150:n laskelmaa voi käyttää myös isompiin koneisiin, kuten Vallox 200 ja 280.

Vallox ilmanvaihtokoneiden etu- ja jälkilämmityksen energiantarve

<p data-block-key="vzb1d">(klikkaa kuva suuremmaksi)</p>
(klikkaa kuva suuremmaksi)

Tilaa esite

Antamasi tiedot välitetään artikkelissa mainitulle yritykselle jatkokäsittelyyn.

Vallox Oy
LVI
ilmanvaihto
koneellinen ilmanvaihto
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen OMAtaloyhtiö-uutiskirje:

Sinua voisi kiinnostaa myös:

vainen istuu lattialla ikkunan edessä ja nauttii raikkaasta ilmasta
Tuloilman lämpötila vs. jäteilman lämpötila – mitä eroista on hyvä tietää?
Koneellinen ilmanvaihto ja lämmöntalteenotolla varustetut ilmanvaihtokoneet ovat olennainen osa nykyaikaisten taloyhtiöiden sisäilman hallintaa, mutta koneellisen ilmanvaihdon tai laitteiden toiminta ei ole välttämättä asukkaille selvää. Mielessä saattaakin herätä kysymys, pitääkö tai voiko ilmanvaihtokoneen asetuksille itse tehdä jotain?
huoneistokohtainen ilmanvaihto
Ilmanvaihto kuntoon omassa asunnossa
Hyvä sisäilma on raikas ja terveellinen. Yksi riittävän ilmanvaihdon tunnusmerkki on huoneilman pysyminen raikkaana myös makuuhuoneissa yön aikana. Muita tunnusmerkkejä ovat mm. pesuhuoneen ja saunan tehokas kuivuminen ja raikas ilma wc:ssä (pesuhuoneen peili kuivuu suihkun jälkeen viimeistään 15 minuutin kuluessa).
vanha kerrostalon julkisivu
Asuntosaneerauksissa näkyvä osa ilmanvaihdolla
Saksalaiset ovat tunnettuja perusteellisuudestaan ja tämä näkyy myös saneerausliiketoiminnassa. Tutustuminen kahteen alueelliseen toimijaan Saksassa osoitti, että toiminnasta löytyi paljon yhtäläisyyksiä ja opittavaakin.Muutamat havainnot nousivat ylitse muiden: uudistuotannon ohella myös perusparannuksiin liitetään aina lämmöntalteenotolla varustetun ilmanvaihtojärjestelmänasentaminen, asunnot korjataan pääsääntöisesti asuttuina ja vuokralainen on peruskorjauksen keskipisteessä.
20194_57624.jpg
10 vinkkiä ilmanvaihtoon
Talon rakentaminen on useimmille elämän suurin investointi. Rakennusvaiheessa kodin ilmanvaihtoon ja ilmanvaihtokoneen valintaan kannattaa kiinnittää riittävästi huomiota, sillä se vaikuttaa suuresti sekä asumisviihtyvyyteen että energiakustannuksiin. Ohessa 10 kohtaa, jotka tulee huomioida ilmanvaihdon toteuttamisessa.
20186_53694.jpg
Raikas ilma – myös sisällä
Toimiva ilmanvaihto parantaa asumismukavuutta ja turvaa niin perheesi kuin talosikin terveyden. Oletpa sitten rakentamassa uutta tai korjaamassa vanhaa, älykäs ja energiatehokas ilmanvaihto huolehtii, että voit nauttia puhtaasta ja raikkaasta sisäilmasta.
20195_57720.jpg
Tuplasti asuintilaa ja moderni ilmanvaihto rintamiestaloon
Vesa Vuorisen ja Tiina Haaksilahden koti Raision Kuloisissa on alun perin 1950-luvulla rakennettu tunnelmallinen rintamamiestalo. Opettajapariskunta on ehostanut talon sisäosia erinäisillä remonteilla vuosien mittaan ja viimeksi oli uudistettu asunnon kylpy- ja saunatilat. Pariskunnan seuraava tavoite oli kunnostaa 1,5-kerroksisen talon yläkerta. Toisen kerroksen tilat olivat ahtaat ja liian matalat, lisäksi sinne johtava portaikko oli hankalakulkuinen ja vaarallisen jyrkkä.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton