Mitä eroa on tiivistämisellä ja kapseloinnilla?

Rakentajan toimitus
Päivitetty 09.01.2024
20228_79252.jpg

Hyvä sisäilma on tärkeää niin itse rakennukselle kuin asujille ja käyttäjille. Sisäilman laatuun vaikuttavat monet tekijät, kuten rakenneratkaisuissa käytetyt materiaalit ja rakennuksen ylläpito. Myös ilmatiiveyden ja haitta-aineiden hallinnalla on kokonaisuudessa ratkaiseva osa. Kiillon tiivistysratkaisuilla ehkäistään tehokkaasti ilmavuotoja, lämpövuotoja ja radonin kulkeutumista sisäilmaan.

Varsinkin ulkoseinien ja nurkkien lähettyvillä tuntuva kylmä veto on melko usein merkki ilmavuodoista. Vuotokohta voi olla näkyvillä tai se saattaa myös sijaita pintamateriaalin alla. Syyt voivat johtua esimerkiksi perustusten alapuolisen maa-aineksen painumisesta, rakennusosien siirtymisestä tai rakennusaikaisesta asennusvirheestä.

Jos huomaat ilmavuotoja, niitä on mahdollista paikantaa esimerkiksi lämpökamerakuvauksella. Nämä piilevät vuodot aiheuttavat lämpöhukkaa ja nostavat samalla lämmityskustannuksia ja laskevat asumisviihtyvyyttä. Riskinä voi olla myös radonkaasu kiinteistön sijainnista ja täyttömaasta riippuen. Radonin lisäksi sisäilmaan voi päästä myös haitallisia aineita, kuten mikrobeja, pienhiukkasia sekä kuituja, jotka heikentävät sisäilman laatua huomattavasti.

Jotta vuotokohdat tulevat asianmukaisesti korjattua, asennuksessa on käytettävä vain tähän tarkoitukseen soveltuvia tuotteita. Kiilto tarjoaa yhteensopivan järjestelmän, jolla kokonaisuus toimii tasoituksesta viimeistelyyn saakka.

Tiivistämistä vai kapselointia?

Sisäilmakorjauksia tehdään joko kapseloinnilla tai tiivistämällä. Nämä voivat usein sekoittua keskenään, sillä työmailla saatetaan käyttää tarvittaessa molempia ratkaisuja. Sisäilmakorjausten toteuttamiseen käytetään aina ammattilaisia, mutta maallikonkin on hyvä tietää ratkaisujen ero, jotta pysyy ajantasalla, mitä taloyhtiössä tehdään.

Tiivistäminen liittyy ensisijaisesti ilmatiiveyden hallintaan, eli siihen, että rakennuksen sisäilma vaihtuu asianmukaisesti ja kulkee sieltä, mistä se on suunniteltu. Hallitsemattomat ilmavuodot rakenteissa voivat aiheuttaa sisäilman laadun heikkenemistä, kun korvausilma tulee sisälle epäpuhtaana vääristä paikoista. Rakenteiden liitos- ja saumakohdista löytyvien rakojen seurauksena syntyvät ilmavuodot ovat ongelmana varsinkin vanhemmissa taloissa. Rakenteiden tiivistämisellä voidaan parantaa myös energiatehokkuutta, sillä ilmavuotojen ohella ehkäistään myös lämpövuotoja.

Kapseloinnilla voidaan pelastaa kohteita tarpeettomilta purkutoimenpiteiltä. Sitä voidaan soveltaa silloin, kun rakenteista vapautuu sisäilmaan tunnistettuja haitallisia päästöjä, kuten VOC- tai PAH-yhdisteitä. Kapseloinnissa haitta-aineet suljetaan rakenteisiin, jotta haitallisia emissioita ei enää kulkeutuisi sisäilmaan. Kapselointia voidaan käyttää tietyissä tapauksissa myös kapillaari- ja diffuusiokosteuden hallinnassa.

Lue lisää ja tutustu Kiillon tiivistys- ja kapselointiratkaisuihin >>>

Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen OMAtaloyhtiö-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

tumma seinä kylpyhuoneessa ja valkoiset kalusteet
Pienen kylpyhuoneen ja wc-tilan sisustus – ota vinkit talteen
Pienen kylpyhuoneen tai wc-tilan sisustaminen vaatii erityistä huomiota, sillä tilan optimointi on ensisijaisen tärkeää. Vaikka pinta-ala saattaa olla vain neljä neliömetriä, tunnelma voi olla oikeilla sisustus- ja tuoteratkaisuilla myös avara ja rauhoittava. Laadukkaat materiaalit, kuten kauniit laatat ja harkiten valitut värit, voivat tehdä ihmeitä.
mies istuu polvillaan lattialla ja levittää vesieristettä kylpyhuoneen seinään
Märkätilojen seinät - vedeneristys
Yksi oleellisimmista asioista märkätiloja rakentaessa tai remontoidessa on huolellinen vedeneristys niin seinissä kuin lattiassakin. On tärkeää, että vesieristys tehdään tarkasti eikä huolimattomia kohtia jää eristettävälle alueelle. Materiaalit on myös syytä valita siten, että lopputuloksesta tulee toivottu.
Nanopinnoitus Nanoksi kuvapari ennen ja jälkeen 1
Nanopinnoitus ja syväpuhdistus taloyhtiölle yhteishankintana
Hyväkuntoinen kylpyhuone on paitsi viihtyisä käyttää, myös asunnon arvoa nostava ja riskejä vähentävä tekijä. Kustannustehokasta ratkaisua etsivän kannattaa tutustua nanoteknologian tarjoamiin mahdollisuuksiin. Nanopinnoitus on moderni tapa uudistaa vanhatkin tilat näyttämään lähes uusilta ja samalla helpottaa niiden ylläpitoa ja puhdistusta.
Kokous
Viikon kysymys: Kaksoisrooli yhtiökokouksessa
Voiko sama henkilö toimia yhtiökokouksessa sekä puheenjohtajana että sihteerinä?Yhtiöjärjestyksessä ei mainita asiasta mitään.
Yhtiökokoushuone
Asunto-osakeyhtiölaki: kaikki yhtiökokouksesta
Yhtiökokous on taloyhtiön ylin päätöselin, jossa päätösvaltaa käyttävät osakkeenomistajat. Yhtiökokous käsittelee periaatteessa kaikki yhtiötä koskevat asiat, ellei päätösvaltaa asiassa ole lain tai yhtiöjärjestyksen määräyksen perusteella siirretty yhtiön hallitukselle. Yhtiökokouksista ja muista asunto-osakeyhtiölain velvoitteista lisää tässä artikkelissa.Tästä artikkelista löydät vastauksen:Mitä varsinaisessa yhtiökokouksessa kokoukselle on esitettäväKenellä on osallistumisoikeus taloyhtiön yhtiökokoukseenMitä yhtiökokouksen toimivaltaan kuuluuKenellä on kyselyoikeus yhtiökokouksessaVoiko vuokralaisten osallistua yhtiökokoukseenKenellä on äänioikeus taloyhtiön yhtiökokouksessaMissä taloyhtiön yhtiökokous voidaan järjestääMikä on ylimääräinen yhtiökokousMiten yhtiökokous kutsutaan koolleMiten taloyhtiön yhtiökokouksessa menetellään ja miten päätökset tehdäänMiten yhtiökokouksen päätöksestä voi moittia ja miten se mitätöidään
Kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Kaikki kerrostalokodit saavat vesimittarit
Vuoden 2013 alusta myös vanhoihin kerrostaloasuntoihin on asennettava huoneistokohtaiset vesimittarit – uusissa kerrostaloasunnoissa vesimittarit ovat olleet pakolliset vuoden 2011 alusta. Vesimittareiden piiriin kuuluvat myös liike- ja toimistohuoneistot.Vesimittareiden asennus on seuraus kiristyvistä korjausrakentamisen energiatehokkuusvaatimuksista. Veden kulutuksen seuranta kuuluu osana rakennusten energiatehokkuutta parantaviin toimenpiteisiin. Lämmitetyn veden osuus ja merkitys kasvaa rakennusten muiden lämpöhäviöiden vähenemisen myötä. Kun veden kulutus laskee, laskee myös lämmitysenergian tarve.Vedenkulutus saattaa vaihdella huoneistokohtaisesti 70-400 litran välillä. Huoneistokohtainen vesimittari tekee veden käytön laskutuksesta tasapuolisen – maksetaan vain omasta kulutetusta vedestä. Nykyinen tasapuolinen laskutus ei tee oikeutta nuukasti vettä käyttävälle yksinasujalle. Lisäksi vesimittareiden on oltava sellaisia, että vastikkeen tai vuokran maksuperusteeksi voidaan määrätä veden kulutus. Vesimittarit asennetaan kiinteistöjä eikä vesihuoltolaitoksia varten.Mittareiden asennuksella odotetaan myös asukkaiden kiinnittävän huomiota omaan vedenkulutukseensa. Asiantuntijoiden mukaan pakolliset mittarit vähentävät veden kulutusta noin 25 % tai jopa enemmän. Omakohtainen saattaa myös kiinnittää huomiota omaan veden kulutukseen.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton