• Etusivu
  • Remontti

Mitä eroa on tiivistämisellä ja kapseloinnilla?

Rakentajan toimitus
Päivitetty 09.01.2024
20228_79252.jpg

Hyvä sisäilma on tärkeää niin itse rakennukselle kuin asujille ja käyttäjille. Sisäilman laatuun vaikuttavat monet tekijät, kuten rakenneratkaisuissa käytetyt materiaalit ja rakennuksen ylläpito. Myös ilmatiiveyden ja haitta-aineiden hallinnalla on kokonaisuudessa ratkaiseva osa. Kiillon tiivistysratkaisuilla ehkäistään tehokkaasti ilmavuotoja, lämpövuotoja ja radonin kulkeutumista sisäilmaan.

Varsinkin ulkoseinien ja nurkkien lähettyvillä tuntuva kylmä veto on melko usein merkki ilmavuodoista. Vuotokohta voi olla näkyvillä tai se saattaa myös sijaita pintamateriaalin alla. Syyt voivat johtua esimerkiksi perustusten alapuolisen maa-aineksen painumisesta, rakennusosien siirtymisestä tai rakennusaikaisesta asennusvirheestä.

Jos huomaat ilmavuotoja, niitä on mahdollista paikantaa esimerkiksi lämpökamerakuvauksella. Nämä piilevät vuodot aiheuttavat lämpöhukkaa ja nostavat samalla lämmityskustannuksia ja laskevat asumisviihtyvyyttä. Riskinä voi olla myös radonkaasu kiinteistön sijainnista ja täyttömaasta riippuen. Radonin lisäksi sisäilmaan voi päästä myös haitallisia aineita, kuten mikrobeja, pienhiukkasia sekä kuituja, jotka heikentävät sisäilman laatua huomattavasti.

Jotta vuotokohdat tulevat asianmukaisesti korjattua, asennuksessa on käytettävä vain tähän tarkoitukseen soveltuvia tuotteita. Kiilto tarjoaa yhteensopivan järjestelmän, jolla kokonaisuus toimii tasoituksesta viimeistelyyn saakka.

Tiivistämistä vai kapselointia?

Sisäilmakorjauksia tehdään joko kapseloinnilla tai tiivistämällä. Nämä voivat usein sekoittua keskenään, sillä työmailla saatetaan käyttää tarvittaessa molempia ratkaisuja. Sisäilmakorjausten toteuttamiseen käytetään aina ammattilaisia, mutta maallikonkin on hyvä tietää ratkaisujen ero, jotta pysyy ajantasalla, mitä taloyhtiössä tehdään.

Tiivistäminen liittyy ensisijaisesti ilmatiiveyden hallintaan, eli siihen, että rakennuksen sisäilma vaihtuu asianmukaisesti ja kulkee sieltä, mistä se on suunniteltu. Hallitsemattomat ilmavuodot rakenteissa voivat aiheuttaa sisäilman laadun heikkenemistä, kun korvausilma tulee sisälle epäpuhtaana vääristä paikoista. Rakenteiden liitos- ja saumakohdista löytyvien rakojen seurauksena syntyvät ilmavuodot ovat ongelmana varsinkin vanhemmissa taloissa. Rakenteiden tiivistämisellä voidaan parantaa myös energiatehokkuutta, sillä ilmavuotojen ohella ehkäistään myös lämpövuotoja.

Kapseloinnilla voidaan pelastaa kohteita tarpeettomilta purkutoimenpiteiltä. Sitä voidaan soveltaa silloin, kun rakenteista vapautuu sisäilmaan tunnistettuja haitallisia päästöjä, kuten VOC- tai PAH-yhdisteitä. Kapseloinnissa haitta-aineet suljetaan rakenteisiin, jotta haitallisia emissioita ei enää kulkeutuisi sisäilmaan. Kapselointia voidaan käyttää tietyissä tapauksissa myös kapillaari- ja diffuusiokosteuden hallinnassa.

Lue lisää ja tutustu Kiillon tiivistys- ja kapselointiratkaisuihin >>>

Remontti
kylpyhuone
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen OMAtaloyhtiö-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

tumma seinä kylpyhuoneessa ja valkoiset kalusteet
Pienen kylpyhuoneen ja wc-tilan sisustus – ota vinkit talteen
Pienen kylpyhuoneen tai wc-tilan sisustaminen vaatii erityistä huomiota, sillä tilan optimointi on ensisijaisen tärkeää. Vaikka pinta-ala saattaa olla vain neljä neliömetriä, tunnelma voi olla oikeilla sisustus- ja tuoteratkaisuilla myös avara ja rauhoittava. Laadukkaat materiaalit, kuten kauniit laatat ja harkiten valitut värit, voivat tehdä ihmeitä.
mies istuu polvillaan lattialla ja levittää vesieristettä kylpyhuoneen seinään
Märkätilojen seinät - vedeneristys
Yksi oleellisimmista asioista märkätiloja rakentaessa tai remontoidessa on huolellinen vedeneristys niin seinissä kuin lattiassakin. On tärkeää, että vesieristys tehdään tarkasti eikä huolimattomia kohtia jää eristettävälle alueelle. Materiaalit on myös syytä valita siten, että lopputuloksesta tulee toivottu.
Kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Taloyhtiöprojektin synty ja tavoitteet
Taloyhtiöprojektia on kehitelty ajatusmielessä jo vuodesta 2005 lähtien, mutta sen varsinainen toteutus lähti liikkeelle Tekesin ja rakennusteollisuuden kanssa suoritettujen alkukeskustelujen jälkeen alkuvuodesta 2008. Molemmat osapuolet kiinnostuivat hankkeesta ja kehottivat aloittamaan hankkeen mahdollisimman nopeassa aikataulussa.Taloyhtiöiden korjaustarpeiden voimakas kasvu oli huomioitu ja samalla todettu ettei kyseiselle sektorille ole olemassa kokonaisvaltaista neuvonta- /ohjeistuspalvelua. Ennen hankkeen aloitusta käytiin vielä varmistusneuvotteluja useamman taloyhtiön isännöitsijän sekä hallituksen kesken. Viesti oli kaikissa sama, eli yksittäisiä tiedontarjoajia löytyy mutta yksikään ei tarjoa palveluja koko taloyhtiösektorille. Kaikki osapuolet olivat yksimielisiä siitä että mikäli uutta palvelukokonaisuutta lähdetään rakentamaan on sen palveltava sekä asunto- että kiinteistöyhtiöitä ja näiden kaikkia osapuolia, eli asukkaita, osakkaita, hallituksen jäseniä, isännöitsijöitä sekä kiinteistönhoitoalan henkilöitä.
20123_30069.jpg
Asunto-osakeyhtiörakentaminen 1800-luvun lopulta nykypäivään
Rakennuskantamme kertoo monista toisistaan eroavista vaiheista. Suomen suurimmissa kaupungeissa monikerroksisten asuin- ja liiketalojen rakentaminen aloitettiin 1800-luvun viimeisinä vuosikymmeninä. 1900-luvun alkupuoliskolla alkoi orastava asuntopula, mutta rakentaminen oli enemmän tai vähemmän tasapainottelua aallonharjan ja -pohjan välillä. Pääomapulaa seurasi rakentamisen vilkastuminen. Sitä seurasi lama. Todellinen asunto-osakeyhtiöiden rakennusbuumi alkoi kuitenkin vasta sotien jälkeen. Aluksi rakentaminen oli sodan jälkeisen ajan erikoisolosuhteiden rakentamista, mutta 1960–70-luvuilla päästiin todelliseen massarakentamiseen, jonka tavoitteena oli asuinrakennusten määrällisten tavoitteiden täyttyminen.
20236_82145.jpg
Autopaikkamaksujen yhdenvertaisuus?
Taloyhtiössämme on ollut noin 30 vuotta sopimus autojen lohko- ja sisätila lämmittimien käytöstä: ne jotka käyttävät maksavat sähkön kulutusmaksua. Viime vuonna maksu oli 7 euroa kuukaudessa. Ne, joilla ei ole autoa, eivät maksaneet maksua. Lämpöpisteet on jokaisella osakkaalla, jokainen maksoi lämpöpylväät itse.Nyt hallitus toi kokoukseen ehdotuksen, että kaikkien on maksettava sähkönkuluksesta käytti tai ei, maksu siirrettiin yhtiövastikkeeseen eikä erillistä maksua peritä. Hallitus toi äänestykseen nimellä: "parkkipaikkamaksun poistaminen" - meillä ei ole koskaan ollut kyseistä maksua vaan sähkönkulutusmaksu. Sanoin kokouksessa, että kuinka sellaisesta voidaan äänestää jota meillä ei ole ollut. Hallituksen yksi jäsen oli kerännyt asukkailta valtakirjoja joilla äänesti sähkömaksun poiston puolesta. Nyt siis kaikille tuli sähkön kulutusmaksu.Voiko sellaisesta äänestää mitä ei ole ollut, oliko hallitukselta oikein tuoda äänestykseen kyseinen asia? Menikö tämä nyt aivan oikein?
20197_59114.jpg
Kattoremontti ilman stressiä
Monimuotoisen tiilikaton asentaminen vaatii ammattitaitoa ja tarkkuutta, mutta erityisen haasteelliseksi työ saattaa muodostua vanhaa kattoa korjattaessa. Vanhan katon kanssa ei aina voi tietää, mitä rakenteista purettaessa paljastuu.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton