• Etusivu
  • Remontti

Parveke kuuluu kerrostaloon

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Lumon Suomi Oy
Julkaistu 06.07.2017Päivitetty 22.06.2023
20177_49747.jpg

Parveke kuuluu kerrostaloon.

Kimmo Hilliaho Tampereen teknillisestä yliopistosta on seurannut kerrostalo- ja parvekerakentamista tiiviisti tutkijan silmin jo pidempään ja pistänyt merkille kohtuuhintaisen asuntotuotannon nousun uudeksi trendiksi. Siinä kompromissit ainakin parvekeasumisen kohdalla ovat selvästi nähtävissä. Hän on jopa nähnyt asuntorakennuskohteita, joissa parvekkeita ei tehdä asuntoihin lainkaan. Onko parvekkeen peruskäytön ymmärrys katoamassa?

Asuntojen hintataso erityisesti pääkaupunkiseudulla on sitä luokkaa, että asumisen laadusta ollaan valmiita tinkimään rajustikin. Hilliaho toivoo, että asukas säilyy silti jatkossakin parvekesuunnittelun lähtökohtana. Muuten palataan aikaan, jossa parvekkeita ei voi käyttää hyödyttömän kokoluokan takia.

Tilaa maksuton esite!

Suunnittelijat tarvitaan jatkossakin asukkaan tueksi

Parveke on keskeinen osa kerrostalorakentamista. Se tarjoaa suoran yhteyden asunnosta ulkoilmaan. Samalla se tekee mahdolliseksi yksityisen ulko-oleskelun tai harrastamisen, joka muuten ei kaupunkiasumisessa ole mahdollista. Parvekkeen käyttömahdollisuus kaventaa omakotiasumisen ja kerrostaloasumisen välistä kuilua.

Kautta historian arkkitehdit ja suunnittelijat ovat esitelleet ihmisille parvekkeiden ihanteellisia ominaisuuksia tai moninaisia käyttötarkoituksia: Mikä on parvekkeen järkevä minimikoko tai millaiseen toimintaan se sopii? Kerrostaloparvekkeiden kannalla ovat olleet myös suuret suomalaiset arkkitehdit, kuten Alvar Aalto ja Reima Pietilä. Suunnittelijoiden vaikutus parveke- ja terassirakentamisessa on jatkossakin merkittävä: Heidän työnsä määrittää sen, kuinka asumme nyt ja tulevaisuudessa.

Kuuluisien arkkitehtien tavoin Hilliaho toteaa, että parveke kuuluu keskeisenä osana kerrostaloasuntoon ja kokoluokallisesti parveke tulee suunnitella siten, että se mahdollistaa järkevän ulko-oleskelun. Tämä ajaa käytännössä noin 10 m² kokoluokkaan parvekkeissa. Hän toivookin, että nämä arkkitehtien viisaat ajatukset säilyisivät ohjenuorana parvekesuunnittelussa vielä pitkään.

Lue lisää parvekelasituksesta

Lähde: Kimmo Hilliaho, Tampereen teknillinen yliopisto

Kiinnostuitko? Jätä yhteydenottopyyntö

Antamasi tiedot välitetään artikkelissa mainitulle yritykselle jatkokäsittelyyn.

Lumon Suomi Oy
Remontti
parveke
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

201510_44609.jpg
Parvekkeet kannattaa korjata ajoissa
Kun taloyhtiöllä on osaava isännöitsijä ja päätöksentekokykyinen hallitus, tärkeät rakenteiden kuntoa koskevat päätökset tulevat tehdyiksi ajoissa. Perustana päätöksille on hyvä olla huolella tehty kuntotutkimus. Parvekkeet kuuluvat rakenteista vaurioalttiimpiin, mutta onneksi löytyy keinoja niiden elinkaaren jatkamiseen kohtuukustannuksin: maalaamalla pinnat ja varustamalla parveke lasituksin.Tilaa maksuton esite!
20154_43255.jpg
Parvekelasien huolto helposti
Lumon parvekelasitus on tehty kestämään. Hyväkin tuote kaipaa aika-ajoin huolto ja säätöä. Lumon tarjoaa nyt helpon tavan huoltaa ja säätää parvekelasitus toimimaan uuden lailla. Parvekelasien huolto antaa turvallisia ja viihtyisiä lisävuosia parvekkeelle.Tilaa maksuton esite!
20103_20872.jpg
Lumon lasiterassi
Lasikuistit, porstuat ja verannat ovat kuuluneet perinteiseen, suomalaiseen talonrakentamiseen. Vuosien saatossa ovat talojen ilme ja rakennusmateriaalit muuttuneet ja lasikuistit pelargonioineen ovat päässeet unohtumaan. Energiansäästötavoitteet, rakennusten kalliit neliöhinnat ja luontoarvojen korostuminen ovat nostaneet nykyajan lasikuistit uuteen kukoistukseen.
20163_45893.jpg
Nyt voit ladata Lumonin uuden suunnittelutyökalukirjaston
Nyt voit ladata Lumonin sivuilta uuden suunnittelutyökalukirjaston, joka pitää sisällään tekniset aineistot, tuotteiden DWG-aineiston, referenssit ja paljon muuta. Kirjasto on helppo ja nopea asentaa omalle koneelle, jonka jälkeen kaikki suunnittelumateriaali on vaivattomasti käytettävissä. Esimerkiksi Lumon-tuotteiden poikkileikkauskuvien hyödyntäminen on nyt entistä helpompaa: valitsette vain haluamanne tuotteen rakennekuvan ja viette sen nappia painamalla AutoCAD-ohjelmaan.Lataa suunnitteluaineisto tästä
1960-luvun kerrostalon remontti 2
Parvekelasitus suojaa
Tampereen teknillisen yliopiston tohtori Jussi Mattila on tutkinut parvekelasitusten vaikutuksia betonirakenteiden rapautumisen hidastamisessa. Runsaat kaksi vuotta kestänyt tutkimus todisti parvekelasitusten suojaavan sekä itse rakenteita että pinnoitteita.Tutkimuskohteena oli kolme, vuonna 1978 valmistunutta kerrostaloa, jotka sijaitsivat Tampereella ja Espoon Suvelassa. Tutkitut parvekkeet avautuivat etelään ja länteen ja mukana oli sekä lasitettuja että lasittamattomia parvekkeita.
Parvekelasituksen huoltoa ei kannata väheksyä
Parvekelasitusten huolto on tärkeää – sitä ei kannata väheksyä
Parvekelasitus on tehty kestämään aikaa ja elämää, mutta hyväkin tuote kaipaa tasaisin väliajoin huoltoa ja säätöä. Parvekelasien huolto antaa turvallisia ja viihtyisiä lisävuosia parvekkeelle.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton