• Etusivu
  • Osakas

Mitä merkitystä yhtiökokouksella on tavalliselle asukkaalle?

Sari Nieminen
Päivitetty 28.01.2025
yhtiökokouksen-merkitys

Yhtiökokouksessa kerrotaan, missä taloyhtiössä nyt mennään ja kuinka asioita taloyhtiössäsi hoidetaan.

Yhtiökokouksella on merkitystä taloyhtiön kaikille asukkaille. Yhtiökokouksessa kerrotaan, missä taloyhtiössä nyt mennään ja kuinka asioita taloyhtiössäsi hoidetaan. Yhtiökokouksessa päätetään muista asioista paitsi sellaisista, jotka päättää ainoastaan hallitus, esimerkiksi isännöitsijän valinta tai varoituksen antaminen asukkaalle. Yhtiökokous kutsutaan koolle vähintään kaksi viikkoa ennen kokousta.

Viikon kysymys: Mikä on noudatettava yhtiökokouksen kutsuaika?

Jos olet taloyhtiön osakas, osakkaan valtuuttama henkilö, valtakirjan kuolinpesän osakkailta saanut leski tai osakkaan avustaja, lähde kuulemaan yhtiökokoukseen tärkeistä taloyhtiösi asioista.

Myös vuokralainen voi osallistua yhtiökokoukseen, jos asialistalla käsitellään yleisten tilojen tai huoneiston käyttöön olennaisesti vaikuttavia asioita esimerkiksi putkiremontti tai järjestyssäännöt.

Info

Info

Taloyhtiön yhtiökokous ja hallitus

Taloyhtiön kokousoppaan mukaan taloyhtiössä varsinaisena johtona toimii yhtiökokouksen valitsema hallitus. Hallituksen johdon ja valvonnan alla puolestaan toimii yhtiön toimitusjohtaja. Taloyhtiön toimitusjohtajaa taas nimitetään asuno-osakeyhtiölain mukaan isännöitsijäksi.

Isännöitsijän valta yhtiökokouksessa

Isännöitsijällä ei ole valtaa kokouksessa, jos hän ei ole osakas eikä hänellä ole valtakirjoja osakkeenomistajilta eikä näin ollen voi äänestää yhtiökokouksessa. Puhe- ja läsnäolo-oikeus hänellä kuitenkin on. Äänestykseen ei myöskään voi osallistua, jos asia koskee vaikkapa osakkaan oman huoneiston hallintaan ottoa. Mielipiteensä voi kuitenkin tuoda ilmi.

Tuonko yhtiökokouksen asialistalle remontit?

Jos mieltäsi kaihertaa kysymys ja haluat, että se otetaan yhtiökokouksessa käsittelyyn asialistassa eikä vain lopussa käytävään keskusteluun, niin vaadi asiaa esityslistalle kirjallisesti hyvissä ajoin. Tällöin asian on kuuluttava yhtiökokoukselle ja vaatimuksen on ehdittävä kokoukseen, jossa hallitus käsittelee yhtiökokouksen kutsumista koolle.

Jos kyseessä on huonosti sujunut remontti ja halutaan tietää hallituksen vastuu asiassa, asia ei kelpaa yhtiökokoukseen. Hallituksen on nimittäin ensisijaisesti katsottava, että urakoitsija valitaan huolellisesti. Jos valitaan halvin tarjous, työn jäljen on silti oltava hyvää. Halvin hinta ei kuitenkaan saa olla ainoa kriteeri. Työn huono jälki ei ole hallituksen vika, vaan remontin valvojan huolimattomuus.

Huonosti tehdystä työstä ilmoitetaan isännöitsijälle tai hallituksen puheenjohtajalle, joka vaatii virheiden korjausta urakoitsijalta. Jos hallituksen päätä haluaa vaatia pölkylle, remonttiasian voi ottaa esille hallituksen vastuuvapautta myönnettäessä. Hallitusta ei silti näillä tiedoin voi syyttää huolimattomuudesta.

Jos mietit ottaa yhtiökokouksessa esille asuntokohtaiset vesimittarit, mieti ensin kustannuksia. Putkiremontin yhteydessä ne tulevat halvemmiksi kuin erikseen asennettaessa. Mikäli mietit vesilaskun maksun suuruuden määräytymistä muuten ja taloyhtiössäsi ei ole huoneistokohtaisia vesimittareita, vesikulut kerätään hoitovastikkeessa, joka määräytyy huoneiston pinta-alan mukaan tai asunnossa asuvien ihmisten lukumäärän perusteella. Vesimaksu on n. 15-30 €/asukas/kk.

Saako yhtiökokouksessa selvyyden asunto-osakeyhtiön rahojen käytöstä?

Remonttikuluista ja niiden jakamisesta on poikkeuksetta aina kysyttävää. Kulut jaetaan pinta-alan tai osakkeiden lukumäärän mukaan, virallisemmin yhtiöjärjestyksessä määrätyn vastikeperusteen mukaisesti. Jos asunto-osakeyhtiössä on liikehuoneistoja, ne saattavat maksaa 1,5-kertaisen ja autotallin 0,5-kertaisen vastikkeen asuinhuoneistoihin verrattuna.

Remontit voidaan kattaa joko hoito- tai pääomavastikkeella. Kun taloyhtiön remonttirahoja rahastoidaan, se on vain taloyhtiön etu. Rahastointia voidaan käyttää taloyhtiön tuloksen tuloksentasauskeinona, jotta yhtiö ei joudu maksamaan veroa. Vuokranantajaosakkaalle rahastointi on sikäli ikävää, että maksettuja vastikkeita ei tällöin voi vähentää vuokratuloista.

Kuuluvatko naapurisopuasiat yhtiökokoukselle?

Naapurien ikävien tapojen tuominen yhtiökokouksen asialistalle saattaa myös käydä mielessäsi, miten naapureiden käyttäytymiseen voitaisiin vaikuttaa – lopettaen parvekkeen pidon terassina, jolta tupakansavu ja melu kantautuvat asuntoosi.

Asiaa ei tarvitse tuoda yhtiökokoukseen, jos hallitus on ajan tasalla asiassa sekä huolehtinut rakennuksen eristeistä niin, etteivät savu ja melu tunkeudu muiden asuntoihin. Sikäli, että edellä mainitut asiat ovat retuperällä, hallituksen on puututtava häiritsevään käytökseen. Jos käytökseen on puututtava, isännöitsijä voi hakea meluajille tuomioistuimelta turvaamistointa. Tällöin meluajia kielletään sakon uhalla jatkamasta häiritsevää käyttäytymistä. Turvaamistoimi on hyvä vaihtoehto huoneiston hallintaanottomenettelylle.

Jos asia kuuluu ainoastaan hallitukselle tai jos asia on jo kertaalleen päätetty yhtiökokouksessa eikä uutta faktatietoa osakkeenomistajan vaatimukseen ole tullut, hallitus voi päättää asian jättämisestä pois esityslistalta.

Kuka pääsee hallituksen jäseneksi?

Hallituksen jäseneksi voidaan valita henkilö, joka ei ole läsnä kokouksessa, mutta joka on antanut suostumuksen tehtävään. Suullinenkin ilmoitus naapurille on suostumus. Vaikka olisit juuri muuttanut aivan upouuteen asuntoon, lähde mukaan taloyhtiön hallitukseen. Paitsi, että hallitustyöskentelyssä oppii uutta, voi myös vaikuttaa siihen, että omaisuutta hoidetaan hyvin. Vuositarkastuksessa esiin tulleet viat reklamoidaan rakennuttajalle.

20225_78018.jpg
  • Vaalilistojen käyttö on hyväksyttävää, jos kaikki ehdokkaat ja yhtiökokous siihen suostuvat.
  • Listavaalia ei voida käyttää, jos se estää listan ulkopuolella olevan ulkopuolisen henkilön ehdolla olon.
  • Jokaisella osakkaalla on oikeus olla ehdolla ja esittää haluamaansa henkilöä hallitukseen.

Taloyhtiön hallituksen kokouspalkkiot

Taloyhtiön hallituksen jäsen on tärkeä henkilö, siksipä n. 75 %:ssa taloyhtiöitä hallituksen jäsenet saavat kokouksista palkkion. Palkkio pitäisi maksaa suhteessa jäsenten tekemään työmäärään. Kohtuullista olisi maksaa yhtiön eteen tehdystä työstä korvaus, kun valmistellaan isoa remonttia tai se on jo meneillään. Kohtuullinen palkkio on 40-70 €/kokous, jos taloyhtiössänne on mietitty kokouspalkkioiden maksua hallituksen jäsenille.

Lähteet: HS, Taloyhtiön kokousopas

Osakas
asuminen
taloyhtiön hallinnointi
vuokraaminen
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen OMAtaloyhtiö-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

kuvassa näkyy käsi joka sovittaa avainta asuinhuoneiston ulko-oveen
Kuka saa käyttää taloyhtiön yleisavainta ja missä tilanteessa?
Taloyhtiön yleisavaimen käyttöön liittyy tarkkoja sääntöjä - sitä voi käyttää ainoastaan pätevästä syystä. Yleisavainta ei voida luovuttaa kenelle tahansa. Avainten sallittua määrää ei ole määritelty, joten yleisavaimia voi olla yksi tai useampia. Suositeltavaa on, että taloyhtiöiden asuntojen ovet, yleiset tilat ja tekniset tilat olisi sarjoitettu eri avainsarjoihin.
piirretty kuva jossa naapurit ojentavat ikkunoistaan toisilleen tavaroita ja juttelevat
Mitkä asiat aiheuttavat eniten kitkaa naapurien välillä?
Parhaimmillaan taloyhtiöissä toimitaan sovussa ja hyvässä hengessä, mutta joissakin tapauksissa tilanteet eskaloituvat. Listasimme yleisimmät asiat, jotka aiheuttavat eniten kitkaa naapurien välillä, ja haimme ratkaisuehdotukset niihin.
20219_72295.jpg
Ilkivalta sotkee pihapiirin
Kuppi kahvia omalla parvekkeella, ilma on tyyni ja tunnelma seesteinen. Naapurin ovi kolahtaa ja parin minuutin kuluttua parvekkeellesi putoaa savuava tupakantumppi. Töihin lähtiessäsi väistät tuoretta virtsalammikkoa rapun oven pielessä. Illalla kotimatkalla huomaat naapurikaupan rikotun ikkunan. - Kuulostaako tutulta? Ilkivalta ja välinpitämättömyys ovat valitettavan yleistä nykypäivän taloyhtiöissä.
20213_69303.jpg
Kuka huolehtii leikki­kentän turvallisuudesta?
Pienelle lapselle taloyhtiön pihalla temmeltäminen on täynnä sääntöjä, kieltoja sekä mahdollisia vaaranpaikkoja. Ajoradoilla ei saa leikkiä, puihin ei saa kiivetä ja värikästä taidetta ei saisi luoda asvalttiin. Monen lapsiperheen helpotukseksi taloyhtiön yhteistä piha-aluetta komistaa lapsille tarkoitettu leikkikenttä. Kenen vastuulle kuuluu leikkikentän turvallisuus?
20204_64036.jpg
Opas taloyhtiöille yhtiökokousten pitämiseksi poikkeusaikana
Koronavirusepidemian vuoksi taloyhtiöt ovat joutuneet miettimään yhtiökokouskäytäntöjään, jotta voidaan järjestää kaikille osakkaille turvalliset olosuhteet yhtiökokoukseen osallistumiseksi. Koostimme tähän asunto-osakeyhtiölain vaatimukset yhtiökokoukselle ja vaihtoehdot yhtiökokouksen pitämiselle.Asunto-osakeyhtiölaki edellyttää, että myös perinteinen kokous on järjestettävä, joten kokousta ei voi kokonaan järjestää teknisten apuvälineiden avulla etäkokouksena. Kokouksella on siis aina oltava aika ja paikka. Kokouspaikalla on oltava vähintään välttämättömät kokousvirkailijat (hallituksen puheenjohtaja + isännöitsijä). Viranomaiset eivät liene suoraan kieltäneen yhtiökokouksia, mutta ohjeistus on, että yli 10 henkilön kokoontumisia ei toteutettaisi. Tätä on syytä mahdollisuuksien mukaan noudattaa.Ellei yhtiöjärjestys kiellä etäosallistumista, voi yhtiön hallitus päättää etäosallistumismahdollisuudesta. Taloyhtiön hallitus päättää, mitä etäyhteyttä yhtiökokouksessa käytetään. Etäosallistumisen mahdollisuudesta ja toteutustavasta on aina mainittava yhtiökokouskutsussa sekä kerrottava riittävän selkeästi osakkaille ohjeet etäosallistumista varten. Kokouskutsusta on käytävä myös ilmi, mikäli etäosallistuminen rajoittaa osakkaan puhe- tai äänivaltaa.
20213_68941.jpg
Miten lopetamme vieras­parkki­paikan jatkuvan väärin­käytön?
Taloyhtiön pysäköintialueella on kolme 4 h kiekollista vieraspaikkaa, joihin kaupungin pysäköinnin valvojilla oli sakotusoikeus ennen tieliikennelain muutosta. Nyt, kun pysäköinnin valvojat eivät enää sakota, pysäköinti on karannut käsistä. Autoja voidaan pitää ilmaiseksi jopa viikkoja parkissa 4 tunnin vieraspaikoilla, ja asialla aina samat asukkaat. Muut asukkaat maksavat parkkipaikoistaan 5-15 euroa kuussa ja haluaisivat vieraspaikat todellisille vieraille.Onko mitään tehtävissä tilanteen normalisoimiseksi?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton