• Etusivu
  • Osakas

Asuntokaupan uudet näkymät: varainsiirtovero, tarjouskauppaa ja LKV

Varainsiirtoveron osuus asuntokaupan hinnassa nousee

Sari Nieminen
Päivitetty 11.07.2025
asunnon ostaminen ja varainsiirtovero 1920x1080

Valtiovarainministeriössä valmistellaan varainsiirtoverolain muutosta 2025 (Kuva Adobe Stock).

Asunnon ostaminen on monelle elämän suurin taloudellinen päätös. Siksi on tärkeää ymmärtää paitsi markkinoiden kehitystä, myös lainsäädännön muutoksia ja kauppaan liittyviä käytäntöjä. Tässä artikkelissa käymme läpi kolme ajankohtaista teemaa: varainsiirtoveron suunnitellun muutoksen vaikutukset, tarjouskaupan toimintamallin sekä kiinteistönvälittäjän LKV-pätevyyden merkityksen.

Vaikuttaako varainsiirtoveron muutosesitys asunnon ostajaan?

Asunto-osakkeiden varainsiirtovero on jo nykyisin 1,5 prosenttia asunnon velattomasta hinnasta. Tämä tarkoittaa, että vero lasketaan sekä kauppahinnasta että ostajan yhtiölainaosuudesta – riippumatta siitä, maksetaanko laina kerralla kaupanteon yhteydessä vai myöhemmin rahoitusvastikkeena. Esimerkiksi 200 000 euron kauppahinnalla ja 100 000 euron yhtiölainalla vero määräytyy 300 000 eurosta, jolloin maksettavaa kertyy 4 500 euroa.

Hallituksen esityksessä HE 39/2025 vp ei esitetä muutoksia tähän käytäntöön asunto-osakkeiden osalta. Sen sijaan esitys selkeyttää lain sanamuotoja ja yhdenmukaistaa terminologiaa esimerkiksi kiinteistökauppojen yhteydessä.

Sen sijaan vuoden 2025 alussa poistui ensiasunnon ostajan varainsiirtoverovapaus. Aikaisemmin 18–39-vuotias ensiasunnon ostaja saattoi tietyin ehdoin saada vapautuksen verosta kokonaan. 1.1.2025 alkaen tätä verovapautta ei enää myönnetä, mikä lisää ensiasunnon ostajien kustannuksia. Muutos koskee kaikkia kauppoja, joissa omistusoikeus on siirtynyt 1.1.2025 tai sen jälkeen. Varainsiirtoverolain 5 §, joka sääti verovapaudesta, on kumottu lailla 1244/2023.

Lisää aiheesta Verottaja sivulla.

Lähde: valtiovarainministeriö esitys HE 39/2025 vp

Info

Info

Varainsiirtoveron uudistus tiivistettynä

  • Varainsiirtovero asunto-osakkeista on jo nykyisin 1,5 % asunnon velattomasta hinnasta, eli kauppahinnan ja yhtiölainaosuuden summasta.
  • Käytäntö ei ole muuttumassa – hallituksen esitys HE 39/2025 vp ei sisällä tähän kohtaan muutoksia.
  • Vuoden 2025 alusta poistui ensiasunnon ostajan verovapaus, mikä kasvattaa nuorten ostajien kustannuksia.
  • Vuonna 2025 tehdyissä kaupoissa varainsiirtovero lasketaan edelleen velattomasta hinnasta.

Miten tarjouskauppa toimii asuntokaupassa nykyään?

Tarjouskauppa on yleistynyt viime vuosina erityisesti suosituilla asuinalueilla, joissa asunnoista on kilpailua. Tässä myyntitavassa asunnolle asetetaan lähtöhinta, ja ostajat tekevät tarjouksia, jotka ovat yleensä sitä korkeampia. Tarjoukset voivat olla näkyvillä julkisesti esimerkiksi kiinteistönvälittäjän verkkopalvelussa tai ne voidaan esittää suljetusti välittäjälle.

Tavoitteena on lisätä läpinäkyvyyttä ja mahdollistaa avoin kilpailu ostajien välillä. Ostaja voi seurata muiden tekemiä tarjouksia ja tehdä oman tarjouksensa niiden perusteella. Myyjä ei kuitenkaan ole velvollinen hyväksymään korkeinta tarjousta, vaan voi valita ostajan esimerkiksi maksuehtojen tai muiden syiden perusteella.

Vaikka tarjouskauppa tuo uudenlaista dynamiikkaa kaupankäyntiin, ostajan kannattaa lähestyä tilannetta maltilla. Tarjouskauppa voi houkutella ylittämään oman budjetin, siksi on tärkeää määritellä oma maksimi etukäteen ja pysyä siinä. Välittäjän vastuulla on kertoa tarjouskaupan säännöistä selkeästi ennen tarjousten tekemistä.

Tarjouskauppa ei poista tavallisen kaupankäynnin ehtoja: lain vaatimat tiedot, kuten myyntiesite, asuntoa koskevat asiakirjat ja kuntotiedot, on aina toimitettava ostajalle riippumatta myyntitavasta.

Miksi LKV-pätevyys on tärkeä asuntokaupassa?

Nykyisin jokaisessa kiinteistönvälitysliikkeen toimipaikassa vähintään puolella välittäjistä tulee olla laillistettu kiinteistönvälittäjä (LKV). Tämä pätevyysvaatimus on ollut voimassa jo vuosia, ja se on lisännyt ammattitaitoa ja luotettavuutta alalla.

LKV-pätevyys edellyttää hyväksytysti suoritettua koetta, jossa mitataan muun muassa lainsäädännön tuntemusta, kaupankäynnin käytäntöjä ja asiakaspalveluosaamista. Kun asuntoasioita hoitaa koulutettu ja osaava välittäjä, myös ostajan ja myyjän oikeusturva on paremmassa turvassa.

Asuntokauppaa suunnittelevan kannattaa varmistaa, että valittu välittäjä on LKV-pätevyyden omaava ammattilainen. Välitysliikkeen sivuilta tai julkisista rekistereistä voi tarkistaa välittäjän pätevyyden.

Hallituksen esitys HE 39/2025 vp

  • Annettu: 21.3.2025
  • Antaja: Valtiovarainministeriö
  • Nimi: Hallituksen esitys eduskunnalle laeiksi varainsiirtoverolain ja autoverolain muuttamisesta sekä Verohallinnosta annetun lain muuttamisesta
  • Linkki eduskunnan asiakirjaan: HE 39/2025 vp – Eduskunta.fi
Osakas
asuminen
laki
taloyhtiön hallinnointi
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen OMAtaloyhtiö-uutiskirje:

Sinua voisi kiinnostaa myös:

katukuva kerrostaloista porista
Asuntoa ostamassa? Muista tarkistaa nämä asiat
Vuoden 2025 asuntomarkkinat näyttävät lupaavilta asunnon ostajille sekä sijoittajille. Joidenkin ennusteiden mukaan vanhojen asuntojen kauppa kasvaa Suomessa 8–10 prosenttia. Korkojen odotettu lasku lisää asuntojen kysyntää ja parantaa sijoitusasuntojen tuottavuutta. Erityisesti vanhat asunnot ovat herättäneet kiinnostusta ja käyvät paremmin kaupaksi kuin uudiskohteet.Kun suunnittelet asunnon ostoa asumis- tai sijoitusmielessä, on tärkeää muistaa, että pelkkä huoneiston kunto ei riitä. Taloyhtiön kunto on siitä tarkistaa huolellisesti, sillä se vaikuttaa merkittävästi asumiskuluihin ja asunnon arvoon pitkällä aikavälillä.
20218_71758.jpg
10 tärkeintä tarkastus­kohtaa hissin määrä­aikaistarkas­tuksessa
Hissionnettomuuksia sattuu onneksi harvoin, mutta seuraukset voivat olla vakavia – kuten Kaunialan sairaalassa kuolemaan johtaneessa hissitapaturmassa. Sairaalan hoitaja ja pyörätuolissa ollut kuntoutuja olivat poistumassa hissikorista. Kesken poistumisen hissikori lähti liikkeelle ylöspäin. Kuntoutuja jäi puristukseen korin lattian ja kerrostason kulkuaukon yläkarmiin ja menehtyi.Tapaturmassa syynä oli nostokoneisten jarrun vikaantuminen. Hissien osat vaativat huoltoa ja tarkastustoimenpiteitä. Onnettomuuksilta vältytäänkin parhaiten ennakoimalla hissin huoltotoimenpiteitä säännöllisien ja lain vaatimien hissitarkastuksen avulla. Mutta mitä itse hissitarkastuksessa oikein tarkastetaan ja miksi? Onko teidän taloyhtiössänne hissiturvallisuus kunnossa?
tyylikäs skandinaavinen olohuone, jossa vaalean harmaa sohva ja taustalla kirjoituspöytä puisine tuoleineen
Älykäs ilmanvaihto: tehokas tapa vähentää taloyhtiön energiakuluja
Kun energian hinta nousee, on taloyhtiöiden aiempaa tärkeämpää löytää keinoja lämmityskulujen hallintaan. Merkittäviä säästöjä on mahdollista saavuttaa ilman, että se tarkoittaa suuria investointeja tai vastikkeiden kasvattamista huomattavasti.Mitä ratkaisuja ja kustannustehokkaita tapoja on vähentää taloyhtiön energiankulutusta?
juristin nuija ja puinen kysymysmerkki pöydällä. taustalla kerrostalo
Lakineuvontaa JuriNetiltä Omataloyhtiön kyky-vastaamme -palstalla
Olemme iloisia voidessamme vihdoin ilmoittaa, että erittäin suosittu Kysy-vastaamme -palsta on jälleen auki omataloyhtio.fi -sivustolla! Rakentaja.fi -palveluiden omistajavaihdoksen vuoksi palsta oli hetken pois käytöstä, mutta nyt se on palannut entistä parempana ja valmiina tarjoamaan lakineuvontaa kaikkiin taloyhtiöasioihin liittyviin kysymyksiinne.
20235_81981.jpg
Viikon kysymys: Mitä tulisi huomioida asuntokaupan purussa?
Ostin yrityksen saneeraaman asunnon rivitaloyhtiöstä, joka on rakennettu 80-luvun alussa. Asunto saneerattiin "lattiasta kattoon" sisäpuolisesti, salaojat ja viemärit kuvattuna ja huuhdeltuna. Kysyin ennen ostoa, onko asunto valesokkeli, koska asuntoon noustaan porrasaskelman verran. Myyjä kertoi ettei asunto ole valesokkeli. Asunto on puurunkoinen tiiliverhoiltu talo maavaraisella betonilaatalla.
kolme kerrostaloa talvisen kadun varrella. lunta on aurattu talojen seinustalle todella paljon
Taloyhtiöt voivat tänä talvena saada jopa sakkoja lumitöidensä laiminlyömisestä
Rakennusvirasto ja Helsingin Poliisilaitos ovat sopineet uuden yhteisen toimintamallin, jolla tehostetaan kiinteistölle kuuluvan talvikunnossapitovelvoitteen toteutumista. Jos kiinteistö laiminlyö velvoitetta, laiminlyönnistä voidaan määrätä sakkorangaistus.Aiempien talvikausien kokemukset ovat osoittaneet, että kiinteistön velvoitteita ei ole aina noudatettu. Tähän on vaikuttanut tietämättömyys, poikkeukselliset sääolosuhteet ja joskus myös tontinomistajan piittaamattomuus"Aikaisemmin kaupunki oli laiminlyöntien edessä melko hampaaton, mitä jotkut kiinteistöt käyttivät hyväkseen. Nyt tilanne muuttuu. Uskon, että muutos näkyy muun muassa paremmin hoidettuina jalkakäytävinä", sanoo alueidenvalvontapäällikkö Petri Ojala rakennusvirastosta.Helsingissä kiinteistöille kuuluvan katujen kunnossa- ja puhtaanapitovelvoitteen valvontavastuu siirtyi rakennusvalvontavirastolta rakennusvirastolle 1.1.2012.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton