Muista nämä asiat, kun teet osakeluettelon siirtoa

Kuva: Riku Nikkilä
Osakeluettelo siirretään huoneistotietojärjestelmään sähköisen osakeluettelon siirtopalvelun avulla. Osakeluettelon siirtopalvelu on tarkoitettu tässä vaiheessa ensisijaisesti niille taloyhtiöille, joilla ei ole käytössään isännöintijärjestelmää. Jos taloyhtiön hallintoa hoitaa ammatti-isännöitsijä, osakeluettelon siirrosta tulee aina ottaa yhteyttä isännöitsijään.
Ennen osakeluettelon siirtoa taloyhtiön kannattaa tarkistaa, että osakeluettelon omistajatiedot ovat ajan tasalla ja osakeluettelo vastaa voimassa olevaa yhtiöjärjestystä. Kannattaa myös varmistaa, että taloyhtiön yhteystiedot ovat ajan tasalla yritys- ja yhteisötietojärjestelmässä.
Apua siirtoon Maanmittauslaitokselta
Maanmittauslaitos on perustanut osakeluettelon siirron kysymyksille erillisen osakeluettelon siirron tukipalvelun, josta on mahdollista saada apua osakeluettelon siirtoon sekä puhelimitse että verkkolomakkeella.
Kirjaamissihteeri Oona Orkolan mukaan tukipalveluun tulee kysymyksiä laajasti eri aiheista. Asiakkaat ovat kysyneet esimerkiksi, mistä palveluun kirjaudutaan, miten palvelussa lisätään huoneistolle monta omistajaan ja kuka osakeluettelon siirron voi tehdä.
"Jonkin verran on tullut kysymyksiä sitä, miksei siirtopalvelussa näy yhtiön tietoja, jos on hallituksen jäsen. Onkin hyvä huomata, että ensisijaisesti vain isännöitsijä ja taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja voivat suoraan kaupparekisteritietojen perusteella käsitellä osakeluettelon tietoja ja hyväksyä osakeluettelon siirron. Pelkkä hallituksen jäsenyys tai taloyhtiön nimenkirjoitusoikeus kaupparekisterissä ei siis riitä. Kannattaa siis varmistaa kaupparekisteristä, että sinulla on valtuudet tehdä osakeluettelon siirto."
Oona Orkola, kirjaamissihteeri, Maanmittauslaitos
Osakeluettelon siirtopalveluun kirjaudutaan osakehuoneistorekisteri.fi-sivustolla. Palveluun on tuotu valmiiksi pohjatietoja muilta viranomaisilta, mutta tiedot on tarkistettava ja tarvittaessa korjattava yhtiöjärjestyksen mukaisiksi. Epäselvissä tilanteissa kannattaa Orkolan mukaan olla yhteydessä osakeluettelon siirron tukeen mielellään jo ennen siirron lopullista hyväksymistä, jolloin tietoja on vielä helppo korjata.
– Osakeluettelon siirrossa kannattaa olla erityisen tarkka, koska Maanmittauslaitos ei tarkista siirrettyjä tietoja. Tiedot ovat taloyhtiön vastuulla ja siirtyvät sellaisenaan huoneistotietojärjestelmään, Orkola painottaa.
Taloyhtiön hallitus päättää siirrosta
Vanhojen (ennen vuotta 2019 perustettujen) asunto-osakeyhtiöiden pitää siirtää osakeluettelo Maanmittauslaitoksen huoneistotietojärjestelmään vuoden 2023 loppuun mennessä, joskin siirtymäaikaa ollaan pidentämässä vuodella.
Siirtyminen huoneistotietojärjestelmään vaatii taloyhtiön hallituksen päätöksen ja siirrosta on ilmoitettava osakkeenomistajille. Osakeluettelon siirto on taloyhtiöille maksuton.
Osakeluettelon siirron jälkeen jokainen osakas hakee vielä erikseen omistuksensa rekisteröintiä ja paperisen osakekirjansa mitätöintiä Maanmittauslaitokselta.
Lisätietoja
Haluatko apua tai lisätietoa?
Kiinnostuitko? Jätä yhteydenottopyyntö
Aiheeseen liittyvää

Taloyhtiöiden osakeluettelon siirto huoneistotietojärjestelmään vuoden 2023 loppuun mennessä – asiantuntija kertoo miksi ja miten

Huoneistotietojärjestelmä – mitä pitää tietää?

Miten siirrän taloyhtiöni osakeluettelon huoneistotietojärjestelmään?

Saako vesimittaria asentaa vain yhteen huoneistoon?

Pitääkö kaikkien osallistua remonttikuluihin?
