• Etusivu
  • Isännöitsijä

Muista nämä asiat, kun teet osakeluettelon siirtoa

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Maanmittauslaitos
Julkaistu 29.11.2020Päivitetty 25.02.2022
202011_67713.jpg

Kuva: Riku Nikkilä

Osakeluettelo siirretään huoneistotietojärjestelmään sähköisen osakeluettelon siirtopalvelun avulla. Osakeluettelon siirtopalvelu on tarkoitettu tässä vaiheessa ensisijaisesti niille taloyhtiöille, joilla ei ole käytössään isännöintijärjestelmää. Jos taloyhtiön hallintoa hoitaa ammatti-isännöitsijä, osakeluettelon siirrosta tulee aina ottaa yhteyttä isännöitsijään.

Ennen osakeluettelon siirtoa taloyhtiön kannattaa tarkistaa, että osakeluettelon omistajatiedot ovat ajan tasalla ja osakeluettelo vastaa voimassa olevaa yhtiöjärjestystä. Kannattaa myös varmistaa, että taloyhtiön yhteystiedot ovat ajan tasalla yritys- ja yhteisötietojärjestelmässä.

Apua siirtoon Maanmittauslaitokselta

Maanmittauslaitos on perustanut osakeluettelon siirron kysymyksille erillisen osakeluettelon siirron tukipalvelun, josta on mahdollista saada apua osakeluettelon siirtoon sekä puhelimitse että verkkolomakkeella.

Kirjaamissihteeri Oona Orkolan mukaan tukipalveluun tulee kysymyksiä laajasti eri aiheista. Asiakkaat ovat kysyneet esimerkiksi, mistä palveluun kirjaudutaan, miten palvelussa lisätään huoneistolle monta omistajaan ja kuka osakeluettelon siirron voi tehdä.

"Jonkin verran on tullut kysymyksiä sitä, miksei siirtopalvelussa näy yhtiön tietoja, jos on hallituksen jäsen. Onkin hyvä huomata, että ensisijaisesti vain isännöitsijä ja taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja voivat suoraan kaupparekisteritietojen perusteella käsitellä osakeluettelon tietoja ja hyväksyä osakeluettelon siirron. Pelkkä hallituksen jäsenyys tai taloyhtiön nimenkirjoitusoikeus kaupparekisterissä ei siis riitä. Kannattaa siis varmistaa kaupparekisteristä, että sinulla on valtuudet tehdä osakeluettelon siirto."
Oona Orkola, kirjaamissihteeri, Maanmittauslaitos

Osakeluettelon siirtopalveluun kirjaudutaan osakehuoneistorekisteri.fi-sivustolla. Palveluun on tuotu valmiiksi pohjatietoja muilta viranomaisilta, mutta tiedot on tarkistettava ja tarvittaessa korjattava yhtiöjärjestyksen mukaisiksi. Epäselvissä tilanteissa kannattaa Orkolan mukaan olla yhteydessä osakeluettelon siirron tukeen mielellään jo ennen siirron lopullista hyväksymistä, jolloin tietoja on vielä helppo korjata.

– Osakeluettelon siirrossa kannattaa olla erityisen tarkka, koska Maanmittauslaitos ei tarkista siirrettyjä tietoja. Tiedot ovat taloyhtiön vastuulla ja siirtyvät sellaisenaan huoneistotietojärjestelmään, Orkola painottaa.

Taloyhtiön hallitus päättää siirrosta

Vanhojen (ennen vuotta 2019 perustettujen) asunto-osakeyhtiöiden pitää siirtää osakeluettelo Maanmittauslaitoksen huoneistotietojärjestelmään vuoden 2023 loppuun mennessä, joskin siirtymäaikaa ollaan pidentämässä vuodella.

Siirtyminen huoneistotietojärjestelmään vaatii taloyhtiön hallituksen päätöksen ja siirrosta on ilmoitettava osakkeenomistajille. Osakeluettelon siirto on taloyhtiöille maksuton.

Osakeluettelon siirron jälkeen jokainen osakas hakee vielä erikseen omistuksensa rekisteröintiä ja paperisen osakekirjansa mitätöintiä Maanmittauslaitokselta.

Lisätietoja

Haluatko apua tai lisätietoa?

Kiinnostuitko? Jätä yhteydenottopyyntö

Antamasi tiedot välitetään artikkelissa mainitulle yritykselle jatkokäsittelyyn.

Maanmittauslaitos
Isännöitsijä
taloyhtiön hallinnointi
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

Taloyhtiö
Taloyhtiöiden osakeluettelon siirto huoneistotietojärjestelmään vuoden 2023 loppuun mennessä – asiantuntija kertoo miksi ja miten
Osakeluettelon siirto huoneistotietojärjestelmään on ajankohtainen aihe, joka koskettaa taloyhtiöitä, isännöitsijöitä ja osakkaita ympäri Suomen. Huoneistotietojärjestelmä on valtakunnallinen sähköinen rekisteri, johon kerätään tiedot taloyhtiöistä ja niiden osakehuoneistojen omistuksista, panttauksista ja rajoituksista.
20208_66301.jpg
Huoneistotietojärjestelmä – mitä pitää tietää?
Suomessa on otettu käyttöön sähköinen huoneistotietojärjestelmä vuonna 2019, kun huoneistotietojärjestelmää koskeva lainsäädäntö tuli voimaan. Huoneistotietojärjestelmään kerätään tiedot taloyhtiöistä ja huoneistojen, kuten asuntojen ja autopaikkojen, omistuksista, panttauksista ja rajoituksista. Samalla huoneistojen paperiset osakekirjat poistuvat vähitellen. Huoneistotietojärjestelmästä vastaa Maanmittauslaitos
202010_67107.jpg
Miten siirrän taloyhtiöni osakeluettelon huoneistotieto­järjestelmään?
Huoneistotietojärjestelmä otettiin valtakunnallisesti käyttöön vuonna 2019. Huoneistotietojärjestelmään kerätään tiedot osakehuoneistoista, niiden omistuksista ja panttauksista. Huoneistotietojärjestelmän ylläpidosta vastaa Maanmittauslaitos. Taloyhtiön osakeluettelot tulee siirtää järjestelmään – miten siirto siis tapahtuu?
Helsinki ylhäältä päin kuvattuna
Saako vesimittaria asentaa vain yhteen huoneistoon?
Voiko asennuttaa vain yhteen rivitalon vuorattuun huoneistoon vesimittaria? Muut 3 huoneistoa ovat omistuskäytössä. Uudet vuokralaiset käyttävät vettä mielestämme kohtuuttoman paljon.
Kerrostalo iltavalaistuksessa
Pitääkö kaikkien osallistua remonttikuluihin?
Rivitaloyhtiössämme täytyisi tehdä isompi remontti, koska on löytynyt kosteusvaurio alajuoksussa. Alakerran asuntoihin (ulkopuolelle) pitäisi tehdä korjaukset. Voivatko lain mukaan yläkerran asuntojen omistajat hylätä korjaukset? Siis niin, etteivät osallistuisi kustannuksiin? Kaikki muut remontit menevät osakemäärän mukaan.
parisunta istuu sohvalla ja katselee televisiota
Yhdellä laitteella helposti upea äänimaailma kotisohvallesi
Televisioiden omat kaiuttimet jättävät usein toivomisen varaa äänentoiston laadussa. Hyvän televisioäänen saavuttaminen vaatii usein tarkkaa harkintaa ja mahdollisesti ylimääräisiä laitteita, sillä televisioiden omat kaiuttimet ovat rajallisia monipuolisessa äänentoistossa. Hyvään äänentoistoon pyrkiminen saattaa vaatia useitakin erilaisia osia ja niiden lisäosia sekä rahaa.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton