• Etusivu
  • Remontti

Näin ratkaistiin kerrostaloasunnon vuosikymmeniä muhinut kosteusongelma

Talo on pysynyt kuivana jo yli 5 vuotta

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö SafeDrying Oy
Päivitetty 11.09.2024
20209_66652.jpg

Apollonkadun kerrostalot on rakennettu vieri viereen rinteeseen kallion päälle.

Vuonna 1992 Tuomas Häme osti perheineen asunnon Töölöstä Apollonkadulta. Ostotilanteessa asunnossa vaikutti olevan kaikki kunnossa ja mahdollisista ongelmista ei kerrottu. Jonkun ajan kuluttua kuitenkin Häme huomasi, että asunnossa ei ollutkaan kaikki kunnossa ja siitä alkoi vuosien mittainen korjauskierre.

Ongelmia alkoi ilmestyä asunnon oston jälkeen

170 m2:n huoneisto sijaitsee vuonna 1928 rakennetussa kerrostalossa. Apollonkadun kerrostalot on rakennettu kiinni toisiinsa rinteeseen kallion päälle. Hämeen huoneisto sijaitsee katutasossa, joten osa asunnon seinistä on osittain maan alla.

Tuomas Häme kertoo, että jonkun ajan kuluttua asunnon oston jälkeen he huomasivat vaimonsa kanssa asunnossa sisäilmaongelmia. Ilma tuntui tunkkaiselta ja asunnossa oli hajuhaittoja. Pian selvisi, että jo ennen asunnon ostoa, asunnossa oli ollut sisäilma- ja kosteusongelmia. Tästä alkoivat ongelmien selvittelyt ja pitkä korjauskierre.

Remontteja remonttien perään

Yli 20 vuoden aikana kosteusongelmia on ilmennyt aina aika ajoin. Ensimmäisten remonttien aikana 1990-luvulla naapuritaloyhtiön jätevedet tulivat asuntoon. Onneksi lattia oli jo revitty auki, joten vedet tulivat soraperustusten päälle.

Taloyhtiössä tehtiin putkiremontti vuonna 2003, jolloin keittiöstä löytyi kosteutta. Myös kadun puolella oleva sähkökaappi oli asennettu väärin ja sen takaa olevasta onkalosta vesi pääsi valumaan olohuoneeseen. Lopulta Helsingin Energia poisti sähkökaapin kokonaan.

Putkiremontin yhteydessä taloyhtiöön asennettiin uudet korvausilmaventtiilit, mutta ne eivät auttaneet sisäilmaongelmiin. Sisäilmatutkimuksessa huoneistossa havaittiin mikrobihaittoja, minkä jälkeen asunnossa alkoivat perusteelliset korjaukset.

Näiden kaikkien korjausten vuoksi vuosien saatossa Tuomas Häme perheineen on joutunut muuttamaan pariin otteeseen remontin alta pois. Puhumattakaan kerroista, jotka he ovat joutuneet asumaan remontin keskellä.

Perustamistapa syynä kosteusongelmiin

Taloyhtiön kosteusongelmat johtuivat pitkälti 1920-luvun aikaisesta rakentamistavasta. Ongelma on korkeammalle rakennetun naapuritaloyhtiön rakennuksen alta kallionpintoja ja kallion halkeamia pitkin kulkeutuva kosteus matalammalle rakennettuun taloon. Matalammalle rakennetun talon seinä ottaa täten kaikki kosteudet vastaan. Sitä ei voi mitenkään estää muuta kuin purkamalla rakennus.

Ongelmaa ei pystytty korjaamaan ulkoapäin, koska salaojat oli mahdollista toteuttaa ainoastaan takapihan puolella, muut ulkopuoliset ratkaisut olisivat mahdotonta toteuttaa. Kosteusongelma oli pakko korjata asunnon sisältä ja löytää siihen sopiva ratkaisu.

Onneksi SafeDrying-järjestelmällä pystytään poistamaan nämäkin kosteudet ja pitämään ne myös kuivina.

Lue myös: Vaihtoehto salaojille – näin korjaat mahdottomat kosteusongelmat

<p data-block-key="p298n">Takapihan muurista näkee, miten jatkuva kosteus on sitä rapauttanut. Kuvasta näkee myös hyvin, kuinka paljon korkeammalla viereisen taloyhtiön piha on tähän taloyhtiöön verrattuna.</p>
Takapihan muurista näkee, miten jatkuva kosteus on sitä rapauttanut. Kuvasta näkee myös hyvin, kuinka paljon korkeammalla viereisen taloyhtiön piha on tähän taloyhtiöön verrattuna.

Ratkaisu löytyi soittokierroksella korkeakouluihin

Kun sopivaa korjausmenetelmää ei löytynyt ja tuntui, että kaikki oli jo kokeiltu, alkoi Tuomas Häme itse etsiä ongelmaan ratkaisua. Hän aloitti soittokierroksen ammattikorkeakouluihin. Lopulta Aalto-yliopistosta vinkattiin hänelle SafeDrying-järjestelmästä.

SafeDrying oli tehnyt Amos Rex -taidemuseoon kuivatuksen, josta oli tehty artikkeli Betoni-lehteen. Häme etsi artikkelin käsiinsä ja sen jälkeen soitti SafeDrying-järjestelmän kehittäjälle Esa Tommolalle.

Artikkeli ja Tommola vakuuttivat Hämeen, että tässä olisi oikea ratkaisu heidän taloyhtiöönsä. Taloyhtiö vakuuttui ratkaisusta ja alkoi viemään projektia eteenpäin.

Huoneiston remontti oli aloitettu syksyllä 2018 ja esimerkiksi asunnon lattiat oli jo revitty auki, kun SafeDrying Oy tuli mukaan remonttiin. Rakennukseen kiinteästi asennettavan SafeDrying-järjestelmän asennus saatiin nopeasti käyntiin talvella 2019 heti taloyhtiön hyväksynnän jälkeen. Kuivatuskanavisto asennettiin takapihan puoleisiin makuuhuoneisiin lattiavaluun. Muualla asunnossa kuivatuskanavisto kulkee seinän vieressä putkistoa varten lattiaan jyrsityssä urassa.

Itse kuivatusyksikkö sijoitettiin taloyhtiön kellariin, jossa se sai hurista rauhassa. Itse asunnossa ei kuulunut mitään ylimääräisiä ääniä, vaikka kuinka yritti kuunnella. Myöskään kuivatusyksikön ääni ei kuulunut rappukäytävään tai häirinnyt talon asukkaita mitenkään.

<p data-block-key="a02bk">Oleskeluhuoneen seinän takana sijaitsee naapuritaloyhtiön autotalli.</p>
Oleskeluhuoneen seinän takana sijaitsee naapuritaloyhtiön autotalli.
<p data-block-key="80o8z">Taloyhtiöillä on yhteinen palomuuri, joka on tehnyt korjausolosuhteista haastavia.</p>
Taloyhtiöillä on yhteinen palomuuri, joka on tehnyt korjausolosuhteista haastavia.

Nyt on siirrytty ylläpitovaiheeseen

Nyt varsinainen tehokuivatusvaihe on saatu päätökseen ja rakenteet kuiviksi. Kuivatettavan alueen osalta on siirrytty kevyempään normaalikuivatukseen ja ylläpitoon. Rakenteiden kuivana pysymistä valvotaan SafeDrying-järjestelmään avainominaisuuksina kuuluvan pilvipohjaisen etävalvonnan avulla, jonka ansiosta seurataan rakenteiden kosteustilaa reaaliajassa ja varmistetaan niiden pysyminen kuivina. Taloyhtiön hallitukselle raportoidaan saadut lukemat säännöllisin väliajoin. Jos lukemat olisivat jostain syystä liian korkeat, pystyttäisiin niihin reagoimaan nopeasti.

Taloyhtiön ja SafeDrying Oy:n toiveena olisi ollut, että järjestelmä olisi asennettu myös viereiseen taloyhtiöön, mutta viereisen taloyhtiön alimmaisessa kerroksessa sijaitsevat autotallit, joten taloyhtiö ei ollut halukas satsaamaan niihin, eikä rakennusvalvonta myöskään edellyttänyt sitä.

<p data-block-key="riuj2">Tuomas Häme on tyytyväinen SafeDrying-järjestelmään ja yritykseltä saamaansa palveluun.</p>
Tuomas Häme on tyytyväinen SafeDrying-järjestelmään ja yritykseltä saamaansa palveluun.

Hämeet pääsivät muuttamaan takaisin kotiinsa kesällä 2019 asuttuaan vuoden pois kotoaan. Nyt 5 vuotta myöhemmin asunto on edelleen kuiva ja Hämeet ovat tyytyväisiä kotiinsa. Hajuhaittoja ei enää ole ja sisäilma on raikasta.

-Tutkijalla pitää aina olla pientä pelivaraa, ettei mitään voi sanoa varmaksi, mutta uskon, että tämän parempaa ratkaisua ei olisi helpolla löytynyt, Tuomas Häme toteaa lopuksi.

Haluaisitko lisätietoa? SafeDrying Oy:n asiantuntijat auttavat mielellään

Antamasi tiedot välitetään artikkelissa mainitulle yritykselle jatkokäsittelyyn.

SafeDrying Oy
Remontti
kuivatus
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen OMAtaloyhtiö-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

Rivitalon etupiha
Pienen taloyhtiön haasteet kosteusongelman hoidossa
Kun Jäkärlänkujan rivitaloyhtiö Helsingissä kohtasi mittavat kosteusongelmat, päättivät taloyhtiön asukkaat lähestyä ongelmaa innovatiivisella tavalla SafeDrying-järjestelmän avulla. Tämä osoittautui kustannustehokkaaksi ratkaisuksi verrattuna perinteisille kosteudenpoistotekniikoille.
20214_70101.jpg
Mitä on kapillaarinen kosteus ja miten aiheutuneet ongelmat korjataan?
Tunkkainen sisäilma, hajuhaitat, kalkkihärmä perustuksissa, kosteutta rakenteissa, märkä kellari – kuulostaako tutulta? Nämä kaikki ovat tyypillisiä haittavaikutuksia, jotka voivat johtua kapillaarisen kosteuden aiheuttamista kosteusongelmista. Näistä kosteusongelmista kärsivät yleensä vanhemmat rakennukset, jotka on perustettu aikansa rakennustavan mukaisesti perusmaan tai liian hienojakoisen aineksen kuten hiekan päälle. Näiden perustusten alla ei ole käytetty kapillaarikatkoja. Nykyään perustusten alle laitetaan esimerkiksi pestyä sepeliä katkaisemaan kapillaarinen kosteudennousu maasta. Perustusten alaisen kapillaarisen maa-aineksen vaihtaminen jälkikäteen on käytännössä mahdotonta. Tällöin tarvitsee etsiä muu ratkaisu ongelman korjaamiseen.
20213_69542.jpg
Ilmastonmuutos aiheuttaa haasteita taloyhtiöillekin
Välillä hallituksen puheenjohtajalle tulee isoja tehtäviä eteen. Näin kävi myös Helsingin Eirassa sijaitsevassa taloyhtiössä, kun vuonna 1911 rakennetun arvokiinteistön koko ulkovaippa päätettiin remontoida perusteellisesti. Kiinteistö on rakennettu rinteeseen kallion päälle lähelle merenrantaa, jossa mereltä puhaltava tuuli ja sade asettavat julkisivut suuren säärasituksen alle.
20223_77127.jpg
Kun salaojaremontti ei ole ratkaisu - näin korjaat mahdottomat kosteus­ongelmat
Kosteusongelmat ovat tyypillisiä erityisesti tietyn aikakauden taloyhtiöissä ja omakotitaloissa. Märkä kellaritila on usein oire kosteusongelmasta perustuksissa. Salaojien asentaminen tai korjaus ei välttämättä auta. Usein ongelman lähde on perustamistavassa sekä kapillaarikatkon puutteessa. Tällöin kosteus pääsee nousemaan kapillaarisesti perustuksia pitkin ylöspäin. Ongelma esiintyy varsinkin rinnetonteille rakennetuissa rakennuksissa, joissa salaojaremontti voi olla mahdoton toteuttaa ympärillä olevien olosuhteiden vuoksi eivätkä kosteusongelmat välttämättä ratkea sillä.Kun etsitään vaihtoehtoa salaojille, kannattaa harkita SafeDrying-järjestelmän asennusta.
20164_46104.jpg
Mistä voisi johtua alakäytävän tunkkainen haju?
Monelle asukkaalle ja kiinteistön omistajalle tulee yllätyksenä, missä kunnossa rakennuksen alapohja on. Ongelma havaitaan usein vasta siinä vaiheessa, kun asuin- tai oleskelutiloissa huomataan epämiellyttää hajua. Hajut ja muut ilman epäpuhtaudet kulkeutuvat rakennevuotoina asuintiloihin asuntojen ollessa hieman alipaineisia alapohjaan nähden. Useissa tapauksissa myös kiinteistön ilmanvaihto on muutenkin puutteellista eikä korvausilman saanti ole riittävää.
20236_82003.jpg
Vesivahinko remontin aikaisesta huolimattomuudesta
Taloyhtiössä on käynnissä kylpyhuoneremontti. Urakoitsija A on purkutyön yhteydessä katkaissut käyttövesiputket kylpuhuoneista ja sulkenut jakotukista käyttövesihanat, mutta putkenpäät oli jätetty tulppaamatta. Remontin aikana toinen putkiurakoitsija, urakoitsija B tuli tekemään muuta työtä, joka työ ei liity mitenkään kylpyhuoneremonttiin, avasikin nämä kylpyhuoneeseen johtavat vesijohdot, aiheuttaen sen, että vettä lorisi kylpyhuoneen lattialle muutaman vuorokauden ajan.Vesivuoto aiheutti huoneistoon kosteuden nousun, jonka johdosta kylpyhuoneen vieressä sijaitsevan makuuhuoneen parkettilattia ns. korkkasi irti. Toistaiseksi koko vahingon laajuus ei ole selvillä.Kuuluuko urakoitsija A:n tulpata katkaisemansa käyttövesiputket tai estää niiden avaaminen muulla tavalla? Olisiko urakoitsija A:n pitänyt informoida urakoitsija B:tä asiasta?Mikä on urakoitsijan B vastuu tässä tilanteessa?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton