• Etusivu
  • Remontti

Pienen taloyhtiön haasteet kosteusongelman hoidossa

Jenni TommilaKaupallinen yhteistyö SafeDrying Oy
Julkaistu 10.10.2023Päivitetty 16.10.2023
Jäkärlänkuja julkisivu + piha

Kun Jäkärlänkujan rivitaloyhtiö Helsingissä kohtasi mittavat kosteusongelmat, päätti taloyhtiön asukkaat lähestyä ongelmaa innovatiivisella tavalla SafeDrying-järjestelmän avulla. Tämä osoittautui kustannustehokkaaksi ratkaisuksi verrattuna perinteisille kosteudenpoistotekniikoille.

Helsingissä sijaitseva neljän huoneiston rivitaloyhtiö koki mittavat kosteusongelmat, jotka vaativat nopeaa ja kustannustehokasta ratkaisua. Vuonna 1976 rakennetussa taloyhtiössä ilmeni aluksi käyttövesiputken rikkoutuminen taloyhtiön päätyasunnossa, mikä oli kastellut eteiskäytävän rakenteita. Taloyhtiössä päätettiin tehdä käyttövesiputkiremontti. Puolentoista vuoden päästä kuitenkin huomattiin uusi vesivahinko, kun lämmitysputki oli ruostunut puhki kodinhoitohuoneessa.

– Päätyasunnon lattia jouduttiin taas purkamaan. Vesivahinko paljasti laajemman kosteusongelman, joka oli levinnyt myös viereiseen asuntoon, kertoo taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja Tiina Kaartinen.

Ongelman syy oli rakennuksen perustustavassa, joka on maanvarainenlaatta ilman kapillaarikatkoja. Kosteutta oli ilmeisesti jäänyt vesivahinkohuoneistoihin myös aikoinaan sadevesiviemäreistä tulvineesta vedestä, jota ei oltu kuivattu riittävällä tavalla. Oman mausteensa soppaan tuo rakennuksen sijainti niin sanotussa montussa. Ympärillä olevat tontit ovat korkeammalla ja kaikki sadevedet valuvat Jäkärlänkujan rivitalon pihamaalle. Näin ollen maa-aines perustusten ympärillä on suurimman osan ajasta märkää luoden kosteuspainetta rakennuksen perustuksiin ja kapillaarikatkon aiheuttaa sen, että kosteus pääsee maasta nousemaan kapillaarisesti perustusten kautta asuntoihin.

Taloyhtiön asukkaat alkoivat miettimään ja etsimään ratkaisuja vahinkojen korjaamiseksi, mutta avuksi tarvittiin ammattilaisia. Tilanne kuitenkin monimutkaistui entisestään, kun lainan saanti osoittautui vaikeaksi pienen taloyhtiön ja korjaustarpeiden suuren riskin vuoksi. Vaikka taloyhtiöllä oli oma tontti hyvällä sijainnilla, pankit eivät olleet halukkaita myöntämään lainaa. Tämä asetti taloyhtiön vaikeaan tilanteeseen, ja vaihtoehtoja piti miettiä huolella.

Lue lisää kapillaarisesta kosteudesta >>>

Kodinhoitohuoneessa olevat lämmitysputket olivat pahasti ruostuneet kosteuden takia.

Kodinhoitohuoneessa olevat lämmitysputket olivat pahasti ruostuneet kosteuden takia.

SafeDrying-järjestelmä ratkaisi taloyhtiön kosteusongelman

Monen mutkan kautta asukkaat löysivät SafeDrying-järjestelmän rakennusalan messuilta ja päättivät ottaa selvää asiasta. Yhtiö kartoitti ja harkitsi vaihtoehtoja, ja SafeDryingin tarjoama ratkaisu osoittautui sekä taloudellisesti että teknisesti järkevimmäksi vaihtoehdoksi, koska se ei ainoastaan estänyt veden kapillaarista kosteuden nousua vaan poistaa kosteuden. Samalla se tarjosi huomattavasti edullisemman ratkaisun kuin perinteiset korjausvaihtoehdot, joilla olisi jäänyt vielä riski lopputuloksesta.

– Saimme todella kattavasti tietoa SafeDryingilta, koska heidän asiantuntijansa osallistui yhtiökokoukseemme, esitteli järjestelmän ja vastasi kaikkiin osakkaiden kysymyksiin, kertoo Kaartinen.

SafeDrying-järjestelmä perustuu aktiiviseen kapillaarikatkoon, joka estää kosteuden nousemisen rakenteisiin. Se koostuu kuivatusputkista, jotka asennetaan joko betonilaatan sisään tai pinta-asennuksena seinän ja lattian liitoskohtaan. Näiden kanavien avulla kuivataan maaperästä nousevaa kosteutta, joka oli Jäkärlänkujan ongelman ydin. Kuivatusputket asennettiin asunnon lattiaan, jotta mahdollistettiin tehokas kosteudenpoisto.

Järjestelmään kuuluu myös etäluettavat mitta-anturit, jotka tarkkailevat jatkuvasti alapohjan kosteutta. Tämä antaa asukkaille ja taloyhtiölle reaaliaikaista tietoa rakenteiden kosteudesta ja näin varmistetaan myös oikea kuivatusteho. SafeDrying-järjestelmän avulla voidaan varmistaa, että kosteus ei aiheuta vahinkoa rakenteille, vaikka ympäröivä maaperä olisi kostea.

Asennusprosessi vaati huolellista suunnittelua ja toteutusta. Asennus päätettiin toteuttaa kesäkuussa 2021, ja järjestelmän edustaja osallistui myös urakoitsijan ja valvojan tapaamisiin varmistaakseen, että kaikki ymmärsivät järjestelmän toimintatavan.

SafeDrying-järjestelmän asennus sujui suunnitellusti, ja sen vaikutukset olivat havaittavissa nopeasti. Rakenteiden kuivaus aloitetiin tehokuivatuksena, mutta nykyään kuivatusyksikkö on ajastettu toimimaan vain muutaman tunnin päivässä.

Asukkaat kokivat mielenrauhaa, kun kosteusongelmat olivat vihdoin hallinnassa. Järjestelmän ansiosta rakennuksen alapohja pysyy kuivana, vaikka piha olisi ollut vetinen.

Kuivatusyksikkö asennettiin varastoon ja se ajastettu käymään muutaman tunnin päiväsaikaan, jolloin se ei häiritse asukkaita.

Kuivatusyksikkö asennettiin varastoon ja se ajastettu käymään muutaman tunnin päiväsaikaan, jolloin se ei häiritse asukkaita.

Ammattilaiset ovat tärkeässä roolissa haastavissa remonttikohteissa

Yhteistyössä SafeDryingin asiantuntijoiden kanssa Jäkärlänkujan taloyhtiö sai paitsi innovatiivisen ratkaisun kosteusongelmiin myös ammattitaitoisen suunnittelun ja asennuksen. SafeDrying tarjosi kokonaisvaltaisen palvelukokemuksen, jolloin ei ainoastaan korjattu olemassa olevia vaurioita, vaan myös ennaltaehkäistiin tulevia kosteusongelmia, joita perinteiset salaojaremontit eivät olisi kyenneet korjaamaan.

– Voisi sanoakin, että se oli onni onnettomuudessa, ettei saatu yhtään salaojaremonttitarjouksia, toteaa Kaartinen.

Yhteistyöllä ja ammattilaisten asiantuntemuksella onnistuttiin välttämään suurempia vahinkoja ja turvaamaan taloyhtiön tulevaisuus, vaikka tilanne vaikutti aluksi epätoivoiselta.

– Asiantuntevat ammattilaiset ovat matkan varrella olleet meille kullanarvoisia. Epätoivoiselta tuntuvassa tilanteessa olimme onnekkaita, kun saimme luotettavat yhteistyökumppanit SafeDryingin lisäksi vesivahinko- ja jälleenrakennusprojektille, lvi-töille sekä valvonnalle. SafeDryingin asiantuntijuus ja kuivatusjärjestelmä toi meille täydellisen ja kustannustehokkaan ratkaisun kapillaarisen kosteuden estämiseen.

Taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja Tiina Kaartinen on erittäin kiitollinen ammattilaista, joiden kanssa pääsi työskentelemään projektin aikana.

Taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja Tiina Kaartinen on erittäin kiitollinen ammattilaista, joiden kanssa pääsi työskentelemään projektin aikana.

Haluaisitko lisätietoa? SafeDryingin asiantuntijat auttavat mielellään

Antamasi tiedot välitetään artikkelissa mainitulle yritykselle jatkokäsittelyyn.

SafeDrying Oy
Remontti
alapohja
kuivatus
asuminen
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20223_77127.jpg
Kun salaojaremontti ei ole ratkaisu - näin korjaat mahdottomat kosteus­ongelmat
Kosteusongelmat ovat tyypillisiä erityisesti tietyn aikakauden taloyhtiöissä ja omakotitaloissa. Märkä kellaritila on usein oire kosteusongelmasta perustuksissa. Salaojien asentaminen tai korjaus ei välttämättä auta. Usein ongelman lähde on perustamistavassa sekä kapillaarikatkon puutteessa. Tällöin kosteus pääsee nousemaan kapillaarisesti perustuksia pitkin ylöspäin. Ongelma esiintyy varsinkin rinnetonteille rakennetuissa rakennuksissa, joissa salaojaremontti voi olla mahdoton toteuttaa ympärillä olevien olosuhteiden vuoksi eivätkä kosteusongelmat välttämättä ratkea sillä.Kun etsitään vaihtoehtoa salaojille, kannattaa harkita SafeDrying-järjestelmän asennusta.
20209_66652.jpg
Näin ratkaistiin kerrostaloasunnon vuosikymmeniä muhinut kosteusongelma
Vuonna 1992 Tuomas Häme osti perheineen asunnon Töölöstä Apollonkadulta. Ostotilanteessa asunnossa vaikutti olevan kaikki kunnossa ja mahdollisista ongelmista ei kerrottu. Jonkun ajan kuluttua kuitenkin Häme huomasi, että asunnossa ei ollutkaan kaikki kunnossa ja siitä alkoi vuosien mittainen korjauskierre.
202011_67314.jpg
Kosteusongelmat selätettiin Sipoossa - katso kuivumistulokset
Sipoon Torpanmäessä sijaitsevassa rivitalo­yhtiön kolmikerroksisessa neljän asunnon talossa havaittu kosteusongelma oli vähällä viedä asukkailtaan yöunet ja jopa toivon. Rakennuksen muutaman kodin alin, osin maanalainen kerros oli imaissut ulkoa kosteutta sisätiloihin. Selvisi,että rivitalo on monien muiden vastaavien kiinteistöjen ta­voin aikansa rakennustapojen uhri.Useiden koeteltujen, raskaiden ja kallii­denkin korjausyritelmien jälkeen tässä si­poolaisessa taloyhtiössä löydettiin lopul­ta ratkaisu ongelmaan. Rivitalon kostuneet rakenteet kuivattiin patentoidun tampere­laiskeksinnön eli SafeDrying-menetelmän avulla. Sitä ennen koettiin kuitenkin monta mutkaa.
202211_79989.jpg
Rakennusliike meni konkurssiin ja jätti taloyhtiön pulaan - näin siitä selvittiin
Vantaalla sijaitseva taloyhtiö Gammelkullantanhua on ollut poikkeuksellinen saneerauskohde, sillä remontoitavat asunnot olivat uusia ja korjausta vaativien asioiden lista kasvoi pitkäksi.
20164_46104.jpg
Mistä voisi johtua alakäytävän tunkkainen haju?
Monelle asukkaalle ja kiinteistön omistajalle tulee yllätyksenä, missä kunnossa rakennuksen alapohja on. Ongelma havaitaan usein vasta siinä vaiheessa, kun asuin- tai oleskelutiloissa huomataan epämiellyttää hajua. Hajut ja muut ilman epäpuhtaudet kulkeutuvat rakennevuotoina asuintiloihin asuntojen ollessa hieman alipaineisia alapohjaan nähden. Useissa tapauksissa myös kiinteistön ilmanvaihto on muutenkin puutteellista eikä korvausilman saanti ole riittävää.
20187_54186.jpg
Pari- ja rivitalojen ryömintätilat kuiviksi
Pornaisiin 1980-luvun lopulla valmistuneen paritalon saneeraus aloitettiin korjaamalla alapohja. Ryömintätilaan oli kertynyt kosteutta, koska tuuletus ei ollut toiminut. Ryömintätilan sisäpuolisessa kosteussuojaamisessa käytettiin nyt Isodrän Kross -menetelmää. Pornaisten kohteessa alapohja uusittiin kevättalvella. Sen jälkeen on uusittu välipohja, suoristettu alapohjan virheiden takia painunut toisen asunnon lattia ja remontoitu toinen asunto kokonaan.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton