• Etusivu
  • Remontti

Tehokas osakuivatus ratkaisi taloyhtiön kosteusongelmat

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö SafeDrying Oy
Päivitetty 15.10.2021
20219_72417.jpg

Helsinkiläinen taloyhtiö koostuu viidestä rakennuksesta, johon kuuluu rivi- ja pienkerrostaloja.

Vesilammikko, märkä alapohja ja perunakellarin haju olivat vastassa helsinkiläisen taloyhtiön teknistä isännöitsijää, kun hän alkoi selvitellä yhtiön kosteusongelmia. Niiden korjaamiseen saatiin yli miljoonan euron kustannusarvio, mutta apu löytyikin reilusti edullisemmasta SafeDrying-järjestelmästä.

Kosteusvaurio oli muhinut pitkään

Helsingissä sijaitsevassa taloyhtiössä alettiin ratkoa kosteusongelmien korjaamista viime syksynä, kun sen teknisenä isännöitsijänä aloitti Niels Lipasti. Taloyhtiössä oli teetetty jo aiemmin kuntokartoitus ja hankesuunnitelma sekä kilpailutettu korjausehdotukset. Yhtiölle ehdotettiin salaojien uusimista, maa-aineksen vaihtoa ja alapohjan remontointia.

– Alapohjassa oli todella paljon vettä, eikä sinne ollut asiaa ilman saappaita. Maa-aines on hiekkaa, ja perunakellarin haju oli voimakas. Vesi ei päässyt virtaamaan ulos, joten se aiheutti kosteusongelmia ja mikrobikasvustoja, Lipasti kertoo havainnoistaan.

Vuonna 1965 rakennettu taloyhtiö koostuu pienkerrostalosta, rivitalosta ja vanhoista liikehuoneistoista, joista osa on muutettu asuinkäyttöön. Talojen alapohja on kärsinyt kosteudesta pitkään. Rakennuksen alla on maanalaisia lähteitä, ja sen vuoksi maaperä pysyy kosteana. Rakennusaikana maaperän kuntoa ei ilmeisesti ollut selvitetty, ja nykyiset rakennusvaatimukset ovat silloisia tiukemmat.

Ainakin yhden talon kellarissa oli jäljellä rakennusaikaisia puisia muottimateriaaleja, jotka olivat lahonneet kosteuden vaikutuksesta ja päästivät mikrobien aineenvaihduntatuotteita tilaan. Kellarin yläpuolen asunnot olivat siis vaaravyöhykkeessä. Pidemmän päälle kosteus uhkaa myös niitä tiloja, joissa kosteutta ei juuri nyt esiinny.

Lähtötilanteessa alapohjassa oli todella paljon vettä ja perunakellarin haju oli voimakas.
Lähtötilanteessa alapohjassa oli todella paljon vettä ja perunakellarin haju oli voimakas.

Kustannustehokas kuivaus SafeDrying-ratkaisulla

SafeDrying-kuivatus- ja kuivanapitojärjestelmän kehittäjä Esa Tommola oli yhteyksissä Niels Lipastiin muissa asioissa, kun heille tulivat samalla puheeksi taloyhtiön kosteusongelmat. Selvisi, että taloyhtiössä voisi käyttää SafeDrying-järjestelmää.

Kesällä 2021 taloyhtiö päätti asennuttaa järjestelmän ja tehdä rakenteiden kuivatuksesta pilottihankkeen taloyhtiölle. Kuivatus tehdään osissa talo kerrallaan. Kunkin osakuivatuksen tulokset esitetään osakkaille ja hallituksen jäsenille, ja tämän jälkeen päätetään muiden osien korjauksista. Näin taloyhtiö voi päättää tulevista korjauksista vain, jos edelliset osoittautuvat onnistuneiksi.

– Perinteiset korjaustavat eivät olisi olleet hyvä vaihtoehto, koska perustukset ja alapohja olisi pitänyt kaivaa auki. Lisäksi tulvimisen estämiseksi tiloihin olisi pitänyt asentaa pohjapumput. Maa-aines olisi täytynyt vaihtaa ja salaojat sekä patolevyt uusia. Hinta olisi ollut seitsemännumeroinen. Nyt kustannus on vain murto-osan tästä, vaikka kuivatus SafeDryingilla tehdään useassa osassa, Lipasti kertaa.

SafeDrying-tulokset yllättivät myönteisesti

Korjauksia laajennetaan taloyhtiössä ensi vuonna, kun tähänastiset tulokset ja kustannusrakenne on käyty läpi osakkaiden ja hallituksen jäsenten kanssa. Tänä vuonna korjauksia on tehty noin neljäsosassa rakennuksista.

– Kustannustehokkainta olisi tehdä kaikki kerralla. SafeDrying on kuitenkin edullinen tapa korjata kosteusongelmia, sillä siinä saadaan näkyviä tuloksia pienellä alkupanostuksella, Lipasti kertoo.

Saadut kuivatustulokset näyttävät erittäin hyviltä, ja rakenteet ovat lähteneet hyvin kuivumaan ylhäältä päin. Myös aistinvaraisten havaintojen muutos on huomattava.

– Kävin katsomassa tilanteen elokuussa ja perunakellarin haju oli jo hävinnyt kokonaan. Siellä tuoksui kuiva hiekka. Pärjäsin myös tavallisilla kengillä, koska hiekka oli kuivunut ja lieju kadonnut.

Elokuussa tilanne näytti jo paljon paremmalta. Liejuinen hiekka oli kuivunut ja tuoksu oli miellyttävä.
Elokuussa tilanne näytti jo paljon paremmalta. Liejuinen hiekka oli kuivunut ja tuoksu oli miellyttävä.

Tehokas apu haastaviin tilanteisiin

Lipastin mukaan taloyhtiön hallitus hämmästeli kuivatuksen suurta sähkönkulutusta, mutta se tasaantuu tehokuivatusvaiheen jälkeen. Järjestelmän ylläpitovaiheessa sähkönkulutus on melko pientä.

– SafeDrying-järjestelmä on äärimmäisen hyvä haastavien kosteusongelmien korjaustapa. Myös kaikki referenssikohteet puhuvat hienosti järjestelmän puolesta, Lipasti toteaa.

Alapohjaongelmat ovat tyypillisiä tietyn ikäisissä taloissa, ja ne tulevat aina yllätyksenä taloyhtiön osakkaille. Joskus tiukka taloudenpito on voinut johtaa tinkimiseen rakennuksen ja vaikkapa salaojien huoltamisesta. Lopputuloksena voi kuitenkin Lipastin mukaan olla massiivinen remontti, joka johtaa taloyhtiön talousongelmiin.

Tekninen isännöitsijä Niels Lipasti
Tekninen isännöitsijä Niels Lipasti

– Jokaiselle taloyhtiölle, joilla on vastaavia kosteusongelmia, tämä on hyvä tapa tarttua niihin. Korjausvelka voi kasvaa liian suureksi muilla korjaustavoilla. Myös lainaneuvottelut saattavat olla hankalia, eivätkä pankit välttämättä myönnä taloyhtiölle lainaa.

Kerromme taloyhtiön SafeDrying-kuivatuksen tuloksista tarkemmin, kun kokonaisuus valmistuu vuoden 2022 aikana.

Kiinnostuitko? Tilaa esite tai jätä yhteydenottopyyntö

Haluaisitko lisätietoa? SafeDrying Oy:n asiantuntijat auttavat mielellään

Antamasi tiedot välitetään artikkelissa mainitulle yritykselle jatkokäsittelyyn.

SafeDrying Oy
Remontti
huoneisto
kuivatus
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen OMAtaloyhtiö-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20214_70101.jpg
Mitä on kapillaarinen kosteus ja miten aiheutuneet ongelmat korjataan?
Tunkkainen sisäilma, hajuhaitat, kalkkihärmä perustuksissa, kosteutta rakenteissa, märkä kellari – kuulostaako tutulta? Nämä kaikki ovat tyypillisiä haittavaikutuksia, jotka voivat johtua kapillaarisen kosteuden aiheuttamista kosteusongelmista. Näistä kosteusongelmista kärsivät yleensä vanhemmat rakennukset, jotka on perustettu aikansa rakennustavan mukaisesti perusmaan tai liian hienojakoisen aineksen kuten hiekan päälle. Näiden perustusten alla ei ole käytetty kapillaarikatkoja. Nykyään perustusten alle laitetaan esimerkiksi pestyä sepeliä katkaisemaan kapillaarinen kosteudennousu maasta. Perustusten alaisen kapillaarisen maa-aineksen vaihtaminen jälkikäteen on käytännössä mahdotonta. Tällöin tarvitsee etsiä muu ratkaisu ongelman korjaamiseen.
20215_70685.jpg
Kosteus­ongelmien pysyvä ratkaisu toi mielen­rauhan asukkaille - katso tulokset
Kosteusongelmien korjaaminen voi olla haastavaa varsinkin, jos huomataan, että yleisesti käytetty korjaustapa ei toimikaan omassa kohteessa. Näin kävi vuonna 1988 rakennetussa rivitaloyhtiössä, jossa kosteusongelmia oli yritetty korjata injektoimalla. Ongelmat kuitenkin jatkuivat ja oli pakko löytää kestävämpi korjausvaihtoehto. Toimivan korjaustavan löytäminen jäi taloyhtiön hallituksen puheenjohtajalle, kun ehdotetut vaihtoehdot vaikuttivat mahdottomilta.
Rivitalon etupiha
Pienen taloyhtiön haasteet kosteusongelman hoidossa
Kun Jäkärlänkujan rivitaloyhtiö Helsingissä kohtasi mittavat kosteusongelmat, päättivät taloyhtiön asukkaat lähestyä ongelmaa innovatiivisella tavalla SafeDrying-järjestelmän avulla. Tämä osoittautui kustannustehokkaaksi ratkaisuksi verrattuna perinteisille kosteudenpoistotekniikoille.
202012_67899.jpg
Valitse oikea seinäliima tapetointiin
Markkinoilla on monenlaisia tapetteja ja joskus oikean seinäliiman tai liisterin valinta voi tuntua vaikealta. Tärkeää kauniin tapetoinnin onnistumisessa on kunnolliset pohjatyöt sekä oikea liima, jotta tapetti pysyy seinällä vielä vuosienkin päästä eikä kupruile tai repsota.
20186_53515.jpg
Väliseinän ja -pohjan eristäminen kannattaa
Joskus saattaa kotona ilmetä ongelma, mikä vaikuttaa huomattavasti asuinviihtyvyyteen. Nimittäin äänet! Olemassa oleva eriste ei eristä ääntä ollenkaan ja/tai äänieristyksen huomioon ottaminen edellisen remontin tai rakentamisen yhteydessä on unohtunut vallan tai ratkaisut ovat osoittautuneet epäonnistuneiksi. Yläkerrasta kuuluvat askelten äänet ja naapurihuoneesta pienimmätkin pihahdukset. Kaukana on levollinen elämä näissä tilanteissa omassa kodissa. Mitä sitten voisi tehdä? Väliseinän ja -pohjan oikeanlaisella eristämisellä vaikutat suuresti ääneneristykseen - unohtamatta myöskään lämmöneristävyyden paranemista.
201812_55751.jpg
Tee onnistunut matka uuteen kotiin - haaveista totta
Haaveistako totta? Useat meistä haaveilevat yksilöllisesti suunnitellusta kodista − omien tärkeimpien mielikuvien ja toiveiden toteutumisesta niin paperilla kuin myös todellisuudessa. Moni on ehkä raapustanut ruutupaperille huonejakoja ja miettinyt, miten uuden talon huonetilat keskenään jakautuisivat. On kuitenkin hyvä kysyä itseltä, onnistuukohan tämä nyt omalla osaamisella. Kultainen neuvo tähän on: omat visiot kannattaa käydä rohkeasti esittelemässä ammattitaitoiselle ja kokonaisuudet hallitsevalle arkkitehdille heti hankkeen alussa. Ammattilainen hahmottaa kokonaisuudet ja kuuntelee tarkkaan rakennuttajan toiveet.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton