• Etusivu
  • Remontti

Kosteusongelmien pysyvä ratkaisu toi mielenrauhan asukkaille

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö SafeDrying Oy
Julkaistu 19.05.2021Päivitetty 06.07.2021
20215_70685.jpg

Vanhempien rakennuksien kosteusongelmat johtuvat yleensä aikansa perustustavoista ja kapillaarikatkojen puuttumisesta.

Kosteusongelmien korjaaminen voi olla haastavaa varsinkin, jos huomataan, että yleisesti käytetty korjaustapa ei toimikaan omassa kohteessa. Näin kävi vuonna 1988 rakennetussa rivitaloyhtiössä, jossa kosteusongelmia oli yritetty korjata injektoimalla. Ongelmat kuitenkin jatkuivat ja oli pakko löytää kestävämpi korjausvaihtoehto. Toimivan korjaustavan löytäminen jäi taloyhtiön hallituksen puheenjohtajalle, kun ehdotetut vaihtoehdot vaikuttivat mahdottomilta.

Espoon Puosunrinteessä sijaitseva rivitaloyhtiö koostuu kolmesta rakennuksesta A, B ja C. Vuonna 2018 oli taloyhtiön A-talon kahdessa asunnossa jo kokeiltu injektointikorjausta. Kuitenkin keväällä 2020 ongelmat vaan jatkuivat, jolloin kosteusongelmia löydettiin myös kolmannesta asunnosta. Näistä A-talon asunnoista oli tullut valitusta seinän kupruilusta ja jonkinasteisista sisäilmaongelmista. Asunnoissa tehtiin pintakosteusmittaukset, mikä varmisti epäilyt. Kosteutta löytyi seinästä ja jalkalistojen alla tilanne oli vielä pahempi.

Rakennuksien perustusten alla on käytetty hiekkaa eikä perustuksissa ole kapillaarikatkoja. Näin kosteus pääsee nousemaan kapillaarisesti perustuksia pitkin ylöspäin asuntoihin. Taloyhtiön A-rakennus on perustettu puoli metriä alemmalle tasolle kuin vieressä oleva B-rakennus. Talon pihapiirissä on myös kallio, jota pitkin sadevedet pääsevät valumaan talon alle.

Taloyhtiön hallituksen puheenjohtajan suuri vastuu

Jan Pesonen aloitti taloyhtiön hallituksen puheenjohtajana vuonna 2018. Pestin aloitusajankohta ei ollut paras mahdollinen, koska taloyhtiössä oli meneillään kosteusongelmien selvittämisen lisäksi kattoremontin valmistelut sekä muita pienempiä remontteja.

Kun kosteusongelmat uusiutuivat vuonna 2020, korjaamiseen ehdotetut vaihtoehdot olivat kalliita ja massiivisia toteuttaa. Asuntoihin ehdotettiin seinien tasoitteiden vaihtoa, jotta tasoitteen taakse kertynyt kosteus pääsee siirtymään sieltä pois. Toinen vaihtoehto oli uusia salaojat rakennuksen molemmille puolille, mikä olisi tarkoittanut pihojen ja kulkuteiden kaivamista auki.

Taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja Jan Pesonen
Taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja Jan Pesonen

Pesonen tutki talon piirustuksia ja aikaisempia remontteja. Hän varmisti, että takapihan puolelta varmasti löytyi toimivat salaojat. Sen jälkeen hän alkoi etsimään netistä tietoa ja lopulta löysikin SafeDrying-järjestelmän.

Hän tutustui ja luki materiaalia kohteista, joissa oli käytetty järjestelmää. Kiinnostavia kohteita olivat esimerkiksi rivitaloyhtiöt Sipoossa sekä Vihdissä ja kerrostalo Töölössä. Pesonen soitti muun muassa Liisankadun arvokiinteistön taloyhtiön hallituksen puheenjohtajalle, joka kertoi kokemuksia järjestelmän käytöstä erittäin haastavassa korjauskohteessa.

-Referenssikohteet ja soitot niiden hallitusten puheenjohtajille vakuuttivat minut. Enää piti vakuuttaa isännöitsijä ja taloyhtiön osakkaat, kertoo Pesonen.

Pesonen ja SafeDryingin myyntijohtaja Joni Kotipelto keskustelivat teknisen isännöitsijän ja teknisen yksikön päällikön kanssa, jotka näyttivät vihreää valoa SafeDrying-järjestelmälle. Sen jälkeen oli helpompi vakuuttaa hallitus ja taloyhtiön osakkaat. Elokuussa 2020 yhtiökokous hyväksyi esityksen ja remontti päästiin aloittamaan.

Rivitalon alimmaisessa kerroksessa sijaitsevat häkkivarastot sekä makuuhuoneet. Häkkivarastoissa ei ollut kosteutta, vaan ongelma oli nimenomaan asuintiloissa.
Rivitalon alimmaisessa kerroksessa sijaitsevat häkkivarastot sekä makuuhuoneet. Häkkivarastoissa ei ollut kosteutta, vaan ongelma oli nimenomaan asuintiloissa.
Kolmen asunnon yhteinen kuivatusyksikkö.
Kolmen asunnon yhteinen kuivatusyksikkö.

SafeDrying-järjestelmän kuivatuskanavat asennettiin takapihan puolella olevien huoneiden lattiaan. SafeDrying oli kehittänyt valun sisään seinää vasten asennettaville kuivatuskanaville uuden kiinnitystavan. Tätä kiinnitystä käytettiin myös tässä kohteessa, jolloin pystyttiin optimoimaan kuivatustulokset. Tulokset olivatkin huomattavasti parempia kuin aikaisemmin.

Kaikkien kolmen asunnon yhteinen kuivatusyksikkö sijoitettiin ulos. Ulkona oleva yksikkö pääsee vapaammin tuulettumaan ja näin rakenteiden kuivuminen nopeutuu entisestään. Käytetyn asennustavan ja ulkoyksikön ansiosta asumismukavuus saatiin myös maksimoitua, koska tällöin ei ollut pelkoa minkäänlaisista äänistä asuintiloissa.

Onnistunut lopputulos toi mielenrauhan asukkaille

Kosteusongelmien kuivatus alkoi syyskuussa 2020. Melko pian raporteista nähtiinkin, että ratkaisu on toimiva ja asukkaat saivat mielenrauhan. SafeDrying-järjestelmä ei poista ongelman lähdettä, mutta pitää rakennukset kuivina, terveinä ja asumiskelpoisina. Ongelman lähteen poistaminen olisi mahdotonta, koska käytännössä koko talo tarvitsisi nostaa ilmaan ja maa-aines myös perustusten alta vaihtaa. Järjestelmä varmisti myös tasoitteen ja mahdollisesti myös injektoinnin kuivumisen, jolloin pintojen viimeistely voitiin tehdä hyvin mielin.

Remontin loppuvaiheessa harmia aiheutti remonttimiesten vaihtuminen. Lopputulos oli kuitenkin onnistunut ja Pesosen selvitystyön ansiosta taloyhtiö säästi rahaa kosteusongelmien korjaamisessa.

-Hyvin toimii! Asukkaat ovat olleet tyytyväisiä ja raportointi on vienyt epävarmuuden pois, toteaa Pesonen.

SafeDrying-järjestelmästä saatavat raportit hyödyttävät osakkaita myös mahdollisissa myyntitilanteissa. Ostajille voidaan näyttää raportista sen hetkinen tilanne. Reaaliaikaisen etävalvonnan avulla pystytään myös reagoimaan nopeasti muuttuviin tilanteisiin ja mahdollisiin poikkeustilanteisiin.

Kuivatusgraafista nähdään, miten kuivuminen on rakenteissa tapahtunut.
Kuivatusgraafista nähdään, miten kuivuminen on rakenteissa tapahtunut.

Kiinnostuitko? Tilaa esite tai jätä yhteydenottopyyntö

Haluaisitko lisätietoa? SafeDryingin asiantuntijat auttavat mielellään

Antamasi tiedot välitetään artikkelissa mainitulle yritykselle jatkokäsittelyyn.

SafeDrying Oy
Remontti
huoneisto
kuivatus
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20214_70101.jpg
Mitä on kapillaarinen kosteus ja miten aiheutuneet ongelmat korjataan?
Tunkkainen sisäilma, hajuhaitat, kalkkihärmä perustuksissa, kosteutta rakenteissa, märkä kellari – kuulostaako tutulta? Nämä kaikki ovat tyypillisiä haittavaikutuksia, jotka voivat johtua kapillaarisen kosteuden aiheuttamista kosteusongelmista. Näistä kosteusongelmista kärsivät yleensä vanhemmat rakennukset, jotka on perustettu aikansa rakennustavan mukaisesti perusmaan tai liian hienojakoisen aineksen kuten hiekan päälle. Näiden perustusten alla ei ole käytetty kapillaarikatkoja. Nykyään perustusten alle laitetaan esimerkiksi pestyä sepeliä katkaisemaan kapillaarinen kosteudennousu maasta. Perustusten alaisen kapillaarisen maa-aineksen vaihtaminen jälkikäteen on käytännössä mahdotonta. Tällöin tarvitsee etsiä muu ratkaisu ongelman korjaamiseen.
20219_72417.jpg
Tehokas osakuivatus ratkaisi taloyhtiön kosteus­ongelmat
Vesilammikko, märkä alapohja ja perunakellarin haju olivat vastassa helsinkiläisen taloyhtiön teknistä isännöitsijää, kun hän alkoi selvitellä yhtiön kosteusongelmia. Niiden korjaamiseen saatiin yli miljoonan euron kustannusarvio, mutta apu löytyikin reilusti edullisemmasta SafeDrying-järjestelmästä.
Rivitalon etupiha
Pienen taloyhtiön haasteet kosteusongelman hoidossa
Kun Jäkärlänkujan rivitaloyhtiö Helsingissä kohtasi mittavat kosteusongelmat, päätti taloyhtiön asukkaat lähestyä ongelmaa innovatiivisella tavalla SafeDrying-järjestelmän avulla. Tämä osoittautui kustannustehokkaaksi ratkaisuksi verrattuna perinteisille kosteudenpoistotekniikoille.
202012_67899.jpg
Valitse oikea seinäliima tapetointiin
Markkinoilla on monenlaisia tapetteja ja joskus oikean seinäliiman tai liisterin valinta voi tuntua vaikealta. Tärkeää kauniin tapetoinnin onnistumisessa on kunnolliset pohjatyöt sekä oikea liima, jotta tapetti pysyy seinällä vielä vuosienkin päästä eikä kupruile tai repsota.
20186_53515.jpg
Väliseinän ja -pohjan eristäminen kannattaa
Joskus saattaa kotona ilmetä ongelma, mikä vaikuttaa huomattavasti asuinviihtyvyyteen. Nimittäin äänet! Olemassa oleva eriste ei eristä ääntä ollenkaan ja/tai äänieristyksen huomioon ottaminen edellisen remontin tai rakentamisen yhteydessä on unohtunut vallan tai ratkaisut ovat osoittautuneet epäonnistuneiksi. Yläkerrasta kuuluvat askelten äänet ja naapurihuoneesta pienimmätkin pihahdukset. Kaukana on levollinen elämä näissä tilanteissa omassa kodissa. Mitä sitten voisi tehdä? Väliseinän ja -pohjan oikeanlaisella eristämisellä vaikutat suuresti ääneneristykseen - unohtamatta myöskään lämmöneristävyyden paranemista.
201812_55751.jpg
Tee onnistunut matka uuteen kotiin - haaveista totta
Haaveistako totta? Useat meistä haaveilevat yksilöllisesti suunnitellusta kodista − omien tärkeimpien mielikuvien ja toiveiden toteutumisesta niin paperilla kuin myös todellisuudessa. Moni on ehkä raapustanut ruutupaperille huonejakoja ja miettinyt, miten uuden talon huonetilat keskenään jakautuisivat. On kuitenkin hyvä kysyä itseltä, onnistuukohan tämä nyt omalla osaamisella. Kultainen neuvo tähän on: omat visiot kannattaa käydä rohkeasti esittelemässä ammattitaitoiselle ja kokonaisuudet hallitsevalle arkkitehdille heti hankkeen alussa. Ammattilainen hahmottaa kokonaisuudet ja kuuntelee tarkkaan rakennuttajan toiveet.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton