• Etusivu
  • LVI

Kiinteistön alapohja kuntoon

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Velco
Päivitetty 05.10.2018
20164_46104.jpg

Monelle asukkaalle ja kiinteistön omistajalle tulee yllätyksenä, missä kunnossa rakennuksen alapohja on. Ongelma havaitaan usein vasta siinä vaiheessa, kun asuin- tai oleskelutiloissa huomataan epämiellyttää hajua. Hajut ja muut ilman epäpuhtaudet kulkeutuvat rakennevuotoina asuintiloihin asuntojen ollessa hieman alipaineisia alapohjaan nähden. Useissa tapauksissa myös kiinteistön ilmanvaihto on muutenkin puutteellista eikä korvausilman saanti ole riittävää.

Alipaineistamalla eroon ongelmista

Haju- ja terveyshaitat voidaan ehkäistä Velco APT-laitteistolla, jolloin alapohjasta saadaan hieman alipaineisempi asuintiloihin nähden. Samalla alapohja tuulettuu ja tilan kosteus saadaan puhallettua ulos. Laitteisto koostuu poistopuhaltimesta, ulko- ja sisäyksiköstä. Poistopuhallin puhaltaa alapohjan ilman ulos ulkoyksikön kautta ja sisäyksikkö ottaa tilalle raikasta korvausilmaa. APT-laitteiston energiankulutus on maksimissaan 140 W/h ja laitetta suositellaankin pidettäväksi päällä jatkuvasti.

Alapohjan lämmin ja kostea ilma on oivallinen kasvupaikka homeelle. Kun alapohja saadaan alipaineistettua ja ilman kulkusuunta käännettyä oikeaksi, voimme ehkäistä merkittävän terveysriskin. Samalla vähennetään alapohjan rakenteiden altistumista kosteudelle ja saadaan tuuletettua myös maaperästä nouseva radon.

Rakennusvaiheessa alapohjaan on saatettu jättää puutavaraa tai muuta rakennusjätettä, joka on alkanut vuosien saatossa lahota. Tämä vaikuttaa omalta osaltaan ilmanlaatuun niin alapohjassa kuin sisätiloissakin. Tässä tapauksessa Velco APT kannattaa asentaa ennen kuin ylimääräistä rakennusainesta tai maaperää aletaan poistamaan. Näin vältytään pöllyttämästä mikrobeja entistä enemmän asukkaiden kiusaksi. Kun laite on ollut päällä sen aikaa, että tilan kosteusprosenttia on saatu merkittävästi laskettua, voidaan alapohjan siistiminen aloittaa. Tällöin ilman kulkusuunta on saatu käännettyä pois asuintiloista eivätkä epäpuhtaudet kulkeudu enää asukkaiden hengitysilmaan.

Lukuisia käyttökohteita

Velco APT-laitteisto sopii niin omakotitalon, rivitalon kuin kerrostalonkin alapohjan tuuletukseen ja alipaineistamiseen. Näiden lisäksi laite soveltuu myös päiväkoteihin ja kouluihin, joissa sisäilmaongelmien parissa kamppaillaan päivittäin.

Velco APT -laitteiston hinta on asennettunakin vain muutamia tuhansia euroja. Saatavaan hyötyyn nähden puhutaan siis edullisesta investoinnista.

Lisätietoja laitteesta ja sen käyttömahdollisuuksista antaa Terveysilman asennusvastaava
Juha Teppana,
juha.teppana@terveysilma.fi

20164_46107.jpg


Velco
LVI
alapohja
kuivatus
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20154_42984.jpg
Märän alapohjan kuivatus = parempi sisäilma
Kosteus, home, hajut – tiedostatko kiinteistön alapohjan ongelmat?Talon alapohjan huono tai puutteellinen ilmanvaihto ja rakenteelliset ongelmat aiheuttavat hajua, kosteusvaurioita ja jopa hometta. Asukkaille ne ovat terveysriski, jota ei aina tiedosteta.VELCO APT -laitteisto on tehokas ja taloudellinen tapa kuivata kiinteistön alapohja pitäen sen kuivana ja tuuletettuna pysyvästi. VELCO voidaan asentaa niin omakoti-, rivi- kuin kerrostaloonkin. Se soveltuu kaikkiin tiloihin, joissa tarvitaan kosteuden kurissa pitävää tuuletuslaitteistoa.Jätä yhteydenottopyyntö Velco APT -laitteistosta
20179_50248.jpg
Märkä alapohja tuottaa ongelmia
Alapohjien kosteusongelmat ovat maassamme varsin yleisiä. Ongelmat korostuvat siinä vaiheessa, kun alapohjan ilmanvaihto on riittämätön ja sieltä virtaa ilmaa asuintiloihin. Monesti myös kiinteistön asuintilojen ilmanvaihto on puutteellinen eikä korvausilmansaanti ole riittävää.
20153_42513.jpg
Hajuhaitta huoneistossa voi johtua alapohjan kosteudesta
Taloyhtiöiden alapohjien kaksi tyypillisintä ongelmaa ovat kosteus sekä radon. Näihin molempiin oli törmätty myös Helsingin kaupungin vuokrataloyhtiöissä.Herttoniemen Siilitiellä sijaitsevan kerrostalon kosteus- ja radonongelma saatiin ratkaistua, vaikka 1950–60-luvulla rakennettu kerrostalo on osaksi kallion päällä valitettavasti vieläpä niin, että pintavesien valuminen kohti perustuksia on väistämätöntä.Jätä yhteydenottopyyntö Velco APT -laitteistosta
Rivitalon etupiha
Pienen taloyhtiön haasteet kosteusongelman hoidossa
Kun Jäkärlänkujan rivitaloyhtiö Helsingissä kohtasi mittavat kosteusongelmat, päätti taloyhtiön asukkaat lähestyä ongelmaa innovatiivisella tavalla SafeDrying-järjestelmän avulla. Tämä osoittautui kustannustehokkaaksi ratkaisuksi verrattuna perinteisille kosteudenpoistotekniikoille.
20223_77127.jpg
Kun salaojaremontti ei ole ratkaisu - näin korjaat mahdottomat kosteus­ongelmat
Kosteusongelmat ovat tyypillisiä erityisesti tietyn aikakauden taloyhtiöissä ja omakotitaloissa. Märkä kellaritila on usein oire kosteusongelmasta perustuksissa. Salaojien asentaminen tai korjaus ei välttämättä auta. Usein ongelman lähde on perustamistavassa sekä kapillaarikatkon puutteessa. Tällöin kosteus pääsee nousemaan kapillaarisesti perustuksia pitkin ylöspäin. Ongelma esiintyy varsinkin rinnetonteille rakennetuissa rakennuksissa, joissa salaojaremontti voi olla mahdoton toteuttaa ympärillä olevien olosuhteiden vuoksi eivätkä kosteusongelmat välttämättä ratkea sillä.Kun etsitään vaihtoehtoa salaojille, kannattaa harkita SafeDrying-järjestelmän asennusta.
20229_79484.jpg
Rakennusten täydellinen kosteussuoja ja lämmöneriste
Terve, hengittävä ja energiatehokas kellarin seinä on mahdollista toteuttaa rakennusfysiikan peruslakeja hyödyntävällä ratkaisulla. Maanalaisen seinän lämpimänä ja kuivana pysymisen edellytys on kunnollinen kosteussuoja, joka koostuu salaojituksesta, kapillaarisesta katkaisusta ja lämmöneristyksestä. Katso video, miten helppo remontti ISODRÄN-rakenteella on tehdä.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton