• Etusivu
  • LVI

Kostean alapohjan hajuhaitat voivat tuntua asunnossa asti

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Velco
Julkaistu 04.03.2015Päivitetty 05.03.2015
20153_42513.jpg

Tekninen isännöitsijä Antti Toivonen Helsingin kaupungin Heka-Siilitie Oy

Taloyhtiöiden alapohjien kaksi tyypillisintä ongelmaa ovat kosteus sekä radon. Näihin molempiin oli törmätty myös Helsingin kaupungin vuokrataloyhtiöissä.
Herttoniemen Siilitiellä sijaitsevan kerrostalon kosteus- ja radonongelma saatiin ratkaistua, vaikka 1950–60-luvulla rakennettu kerrostalo on osaksi kallion päällä valitettavasti vieläpä niin, että pintavesien valuminen kohti perustuksia on väistämätöntä.

Jätä yhteydenottopyyntö Velco APT -laitteistosta

Ei mitenkään uusi tai tuntematon vaiva

Taloyhtiössä peruskorjauksia on tehty jo muutamaan otteeseen. Viimeinen näistä tehtiin noin kymmenen vuotta sitten. Tässä korjauksessa alapohjasta poistettiin kaikki ylimääräinen, mutta kosteus jäi.
– Edellisten remonttien yhteydessä alapohjan tiloja on siivottu, mutta varsinaista ratkaisua ongelmaan ei ole ollut aiemmin saatavilla. Salaojiakin on pohdittu, mutta todellisuus on se, että niiden kaivaminen kiinteistön ympärille olisi ollut suhteettoman kallis urakka ja tähän ei yksinkertaisesti varaa, toteaa 20 vuotta alueen kiinteistöistä vastannut tekninen isännöitsijä Antti Toivonen Helsingin kaupungin Heka-Siilitie Oy:stä.

Ratkaisuksi parempi ilmanvaihto

Alapohjaan pääsevän kosteuden ehkäiseminen on saneerauskohteissa usein haastavaa. Kosteuden poistamiseksi on syytä pohtia toimivaa ratkaisua. Ilmanvaihto tiloissa oli huono, joten ilman kiertoa oli loogista lähteä parantamaan. Ratkaisuksi alapohjan ongelmaan asennettiin VELCO APT-laitteistoja kevättalvella 2014.

Velco APT -laitteisto
Velco APT -laitteisto

Alapohja kuivui nopeasti

- Kosteuden mukanaan tuoma tunkkaisuus ajautui huoneistoihin koneellisesta poistoilmajärjestelmästä johtuen. Nyt, kun kosteus on poissa, myös tästä aiheutuvat hajuhaitat on ehkäisty. Tämä on luonnollisesti kantautunut meille positiivisena palautteena. Kaiken kaikkiaan kiinteistössä ollaan erittäin tyytyväisiä suoritettuun hankkeeseen, toteaa tekninen isännöitsijä Toivonen.

Info

Info

Alapohjan kuivatukseen Velco APT-laitteisto

VELCO APT -laitteiston käyttöä ohjaa moottorisäädin, josta poistopuhaltimen tehoa säädetään. Samanaikaisesti tilaan johdetaan tilalle uutta korvausilmaa ulkoseinässä olevan erillisen ulkoyksikön kautta. Tämän ansiosta alapohjan ilma pysyy raikkaana. Yksikön sisäpuolella ilmantuloa säätää ulkolämpötilan mukaan automaattisesti säätyvä VELCO korvausilmaventtiili.
Laitteiston pieni sähkönkulutus (max 140 W/h) ei aiheuta merkittävää kasvua sähkölaskussa laitteistosta saatuun suureen hyötyyn verrattuna. Tärkeä huomioitava seikka on, ettei laitteisto käy koko ajan täydellä teholla. Velco APT sopii niin omakotitalon, rivitalon kuin kerrostalon alapohjan kuivana pitoon.

Faktoja kohteesta:
• 1950–60-lukujen taitteessa rakennettu kerrostaloyhtiö
• Ongelmana pintavesien ohjautuminen/kapilaarinen kosteus alapohjassa
• Salaojaurakka olisi ollut liian kallis eikä välttämättä olisi poistanut ongelmaa
• Kustannukset laitteistosta asennettuna 3000–3500 €/laite

Velco APT -laitteiston ulkoyksikkö on huomaamaton.
Velco APT -laitteiston ulkoyksikkö on huomaamaton.

Haluan lisätietoa

Kiinnostuitko? Jätä yhteydenottopyyntö

Antamasi tiedot välitetään artikkelissa mainitulle yritykselle jatkokäsittelyyn.

Velco
LVI
alapohja
kuivatus
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20154_42984.jpg
Märän alapohjan kuivatus = parempi sisäilma
Kosteus, home, hajut – tiedostatko kiinteistön alapohjan ongelmat?Talon alapohjan huono tai puutteellinen ilmanvaihto ja rakenteelliset ongelmat aiheuttavat hajua, kosteusvaurioita ja jopa hometta. Asukkaille ne ovat terveysriski, jota ei aina tiedosteta.VELCO APT -laitteisto on tehokas ja taloudellinen tapa kuivata kiinteistön alapohja pitäen sen kuivana ja tuuletettuna pysyvästi. VELCO voidaan asentaa niin omakoti-, rivi- kuin kerrostaloonkin. Se soveltuu kaikkiin tiloihin, joissa tarvitaan kosteuden kurissa pitävää tuuletuslaitteistoa.Jätä yhteydenottopyyntö Velco APT -laitteistosta
20164_46104.jpg
Mistä voisi johtua alakäytävän tunkkainen haju?
Monelle asukkaalle ja kiinteistön omistajalle tulee yllätyksenä, missä kunnossa rakennuksen alapohja on. Ongelma havaitaan usein vasta siinä vaiheessa, kun asuin- tai oleskelutiloissa huomataan epämiellyttää hajua. Hajut ja muut ilman epäpuhtaudet kulkeutuvat rakennevuotoina asuintiloihin asuntojen ollessa hieman alipaineisia alapohjaan nähden. Useissa tapauksissa myös kiinteistön ilmanvaihto on muutenkin puutteellista eikä korvausilman saanti ole riittävää.
20179_50248.jpg
Märkä alapohja tuottaa ongelmia
Alapohjien kosteusongelmat ovat maassamme varsin yleisiä. Ongelmat korostuvat siinä vaiheessa, kun alapohjan ilmanvaihto on riittämätön ja sieltä virtaa ilmaa asuintiloihin. Monesti myös kiinteistön asuintilojen ilmanvaihto on puutteellinen eikä korvausilmansaanti ole riittävää.
Rivitalon etupiha
Pienen taloyhtiön haasteet kosteusongelman hoidossa
Kun Jäkärlänkujan rivitaloyhtiö Helsingissä kohtasi mittavat kosteusongelmat, päätti taloyhtiön asukkaat lähestyä ongelmaa innovatiivisella tavalla SafeDrying-järjestelmän avulla. Tämä osoittautui kustannustehokkaaksi ratkaisuksi verrattuna perinteisille kosteudenpoistotekniikoille.
20223_77127.jpg
Kun salaojaremontti ei ole ratkaisu - näin korjaat mahdottomat kosteus­ongelmat
Kosteusongelmat ovat tyypillisiä erityisesti tietyn aikakauden taloyhtiöissä ja omakotitaloissa. Märkä kellaritila on usein oire kosteusongelmasta perustuksissa. Salaojien asentaminen tai korjaus ei välttämättä auta. Usein ongelman lähde on perustamistavassa sekä kapillaarikatkon puutteessa. Tällöin kosteus pääsee nousemaan kapillaarisesti perustuksia pitkin ylöspäin. Ongelma esiintyy varsinkin rinnetonteille rakennetuissa rakennuksissa, joissa salaojaremontti voi olla mahdoton toteuttaa ympärillä olevien olosuhteiden vuoksi eivätkä kosteusongelmat välttämättä ratkea sillä.Kun etsitään vaihtoehtoa salaojille, kannattaa harkita SafeDrying-järjestelmän asennusta.
20229_79484.jpg
Rakennusten täydellinen kosteussuoja ja lämmöneriste
Terve, hengittävä ja energiatehokas kellarin seinä on mahdollista toteuttaa rakennusfysiikan peruslakeja hyödyntävällä ratkaisulla. Maanalaisen seinän lämpimänä ja kuivana pysymisen edellytys on kunnollinen kosteussuoja, joka koostuu salaojituksesta, kapillaarisesta katkaisusta ja lämmöneristyksestä. Katso video, miten helppo remontti ISODRÄN-rakenteella on tehdä.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton