• Etusivu
  • Palvelut

Pieni taloyhtiö keksi nykyaikaisen tavan nostattaa yhteishenkeä

– naapureiden chatissa tavara liikkuu ja lenkille löytää aina seuraa

Johanna TeelahtiKaupallinen yhteistyö DNA Oy
Julkaistu 27.03.2024
espoolainen-roope-makkonen-1920x1080

Makkosen ja Ehon kotona hyörivät myös portugalinvesikoirat Urho ja Paavo. Lenkeillä tulee monesti vastaan tuttuja, ja toisinaan naapureiden kanssa lähdetään myös yhteislenkeille. KUVA: JENNA LEHTONEN © Jenna Lehtonen

Espoolaiset Roope ja Katariina asuvat taloyhtiössä, jossa yhteiset asiat hoituvat mutkattomasti verkon yli. Näppärät nettiratkaisut ovat tuoneet naapureita lähemmäs toisiaan myös tosielämässä.

– Kyllä toimiva verkko on nykyarjen peruskiviä. Tietokonekin on laitteena käytännössä täysin turha ilman nettiä, pohtii Roope Makkonen, 29, läppäriään naputellessaan.

Espoolainen Makkonen ja tämän kumppani Katariina Eho, 30, ovat osa internetin kanssa kylki kyljessä kasvanutta sukupolvea, joille hyvät yhteydet ovat itsestäänselvyys.

– Kun muutimme tänne, ei verkon toimivuudesta onneksi tarvinnut huolehtia.

Asumisoikeusyhtiö, jossa Makkonen ja Eho asuvat, tarjoaa muuttajille valmiin DNA Taloyhtiönetin. Kaikkien asuntojen vastikkeisiin kuuluu 10 megabitin perusyhteys, jonka käyttöönottoon ei vaadita kuin asiakkaaksi rekisteröityminen ja yhteensopiva modeemi.

– Tämä on varmasti todella hyvä ratkaisu varsinkin vähän iäkkäämmille asukkaille. Liittymiä ei tarvitse osata kilpailuttaa ja vertailla, vaan kaikki hoituu helposti, Makkonen toteaa ja jatkaa:

<p data-block-key="837ot">Peliharrastus on tärkeä sosiaalisen kanssakäymisen kanava Makkoselle. Netissä pitkät välimatkat kavereihin unohtuvat. KUVA: JENNA LEHTONEN</p>
Peliharrastus on tärkeä sosiaalisen kanssakäymisen kanava Makkoselle. Netissä pitkät välimatkat kavereihin unohtuvat. KUVA: JENNA LEHTONEN

– Meillekin oli tärkeää saada netti heti pelaamaan, koska minun työni ja Katariinan sosionomiopinnot hoituivat aiemmin lähes kokonaan etänä. Sittemmin arki on toki muuttunut.

Pariskunta sai tammikuussa ensimmäisen lapsensa, ja nyt perheessä etsitään netistä vastauksia vauva-arjen kiperiin kysymyksiin, kaivellaan inspiraatiota ruokapöytään ja käperrytään iltaisin selaamaan suoratoistopalveluita.

Makkonen myös pelaa paljon, minkä vuoksi pariskunta on päätynyt päivittämään vastikkeeseen sisältyvän perusnopeuden astetta järeämpään. Nopeammankin liittymän hinta on taloyhtiön asukkaille edullisempi kuin erikseen hankittuna.

– Kavereiden kanssa pelatessa saa liian helposti osakseen veljellistä kuittailua, jos yhteydet pätkivät, naurahtaa Makkonen.

Taloyhtiön yhteiset asiat hoidetaan netissä

Taloyhtiönetin mutkattomuus näkyy Makkosen ja Ehon mukaan myös koko rivitalonaapuruston yhteisessä arjessa.

Kun kaikilla asukkailla on kotonaan taatusti toimiva verkko, helpottuu myös taloyhtiön asioiden hoitaminen. Yhteinen tekeminen ei rajoitu enää vain kerran vuodessa pidettävään asukaskokoukseen.

– Hyvä netti mahdollistaa modernin yhteydenpidon. Meillä on esimerkiksi asukkaiden yhteinen WhatsApp-ryhmä, jossa sovitaan talkoista ja huikkaillaan, jos jollain on jäänyt avaimet oveen, Makkonen kertoo.

Keskusteluryhmästä on myös mahdollista vaikkapa löytää ostaja tarpeettomaksi jääneille huonekaluille tai kysellä remonttivinkkejä osaavammilta.

Kevättalvelta Makkoselle on jäänyt tuoreena muistiin hankala tilanne, jossa ilmoitus parkkipaikan auraustöistä oli jätetty huoltoyhtiön toimesta lepattamaan roskakatoksen ovenpieleen. Loskasateessa läpimäräksi kastunut paperinpala oli jäädä monelta huomiotta.

– Naapurit sitten muistuttelivat viestitse toisiaan, että muistattehan siirtää auton, ennen kuin auraajat tulevat. Minun lapsuudessani tällaiset asiat jouduttiin hoitamaan vielä ovelle koputtelemalla.

– Nyt voi olla varma siitä, että tärkeät tiedotteet tavoittavat kaikki asukkaat.

Naapurit tuntevat toisensa

Makkonen kokee mutkattoman yhteydenpidon lähentäneen naapureiden keskinäisiä välejä.

– Kaikki täällä tuntevat toisensa ja tervehtivät pihalla. Kun poikamme syntyi, kaikki pysähtyivät vuorollaan kyselemään kuulumisia.

Viime syksynä talkoiden päätteeksi takapihoilta kannettiin yksissä tuumin tuoleja ja pöytiä naapureiden yhteistä grillihetkeä varten. Makkaraa maistellessaan asukkaat pääsivät jakamaan ajatuksiaan ja kokemuksiaan taloyhtiöstä rennossa ympäristössä. WhatsApp-ryhmän kautta kutsuttiin syömään myös ne, jotka eivät päässeet osallistumaan talkootöihin.

Kun yhteishenki on hyvä, naapurisovun ylläpitäminen on helpompaa myös kiireisten ja meluisien ruuhkavuosien keskellä.

– Jos seinän läpi kuuluu vauvan huutoa tai koiran haukkumista, siitä voi ja saa huomauttaa. Homma toimii myös toiseen suuntaan – jos aikoo pitää juhlat tai lapsella on erityisen itkuinen kausi, naapuriin on helppo laittaa ennakoivasti viestiä, Makkonen kiittelee.

Info

Info

DNA Taloyhtiönetti tuo yhteydet jokaiseen kotiin

DNA Netti taloyhtiöille on järkevä ja kustannustehokas tapa saada koko taloyhtiö nettiin.

Taloyhtiö tekee operaattorin kanssa sopimuksen nettipalveluiden toimittamisesta. Kytkennän jälkeen asukkaat saavat käyttöönsä vuokraan tai vastikkeeseen sisältyvän taloyhtiönetin perusnopeuden. DNA:n Taloyhtiöpalvelu varmistaa, että kaikki tilatut palvelut toimivat mutkattomasti – aina asennuksesta ylläpitoon ja huoltoon.

Taloyhtiösopimuksen etuna asukkaat voivat nostaa oman nettinsä nopeutta jopa puolet edullisemmin kuin ilman taloyhtiösopimusta. Näin asumisen kiinteät kulut pysyvät kohtuullisina.

Teksti: Johanna Teelahti, kuvat: Jenna Lehtonen

DNA Oy
Palvelut
netti
taloyhtiönetti
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

naisella mietteliäs ilme pöydän vieressä ja tietokone edessä
Muista nämä, kun valitset laajakaistaa taloyhtiöön
Nykyisin arki pyörii vahvasti netissä ja sen vuoksi on tärkeä varmistaa, että taloyhtiön verkkoyhteys ei aiheuta asukkaille harmaita hiuksia, vaan tekee elämästä sujuvampaa. Millaisia asioita taloyhtiön laajakaistan valinnassa kannattaa ottaa huomioon? Entä mistä kaivaa lisätietoa, kun nettiliittymien sanasto hämmentää?
202212_80500.jpg
Miten taloyhtiö­päättäjät voivat vaikuttaa asumisen kustannuksiin?
Asumisen kustannukset, samoin kuin rakentamisenkin, ovat nousseet voimakkaasti ja moni taloyhtiö miettii lisävastikkeen perimistä. Nopeita säästöjä lämmityskuluihin ei löydy enää suurista remonteista tälle lämmityskaudelle. Huomattavasti ketterämpi vaihtoehto saada lämmityskustannukset kuriin löytyy älyteknologiasta.Samanaikaisesti energiakulujen kasvaessa monissa taloyhtiöissä joudutaan varautumaan myös kasvavaan korjaustarpeeseen. Suomalaisissa asuinrakennuksissa korjausvelka hipoo VTT:n arvion mukaan jo 10 miljardia euroa. Tuleviin remontteihin on hyvä varautua kaikenlaisella säästämisellä.
20221_74326.jpg
7 tärkeää kysymystä yhtiökokoukseen
Kevään myötä käynnistyy ahkera yhtiökokouskausi. Yhtiökokous on hyvä paikka tarkistaa, ovatko taloyhtiön nettiyhteydet ajan tasalla, tietoturvaan liittyvät asiat kunnossa taloyhtiön laitetiloissa ja kaikki muut palvelut ajan tasalla.DNA:n taloyhtiömyynnin asiantuntijat listasivat seitsemän asiaa, jotka kannattaa selvittää ja huomioida seuraavassa yhtiökokouksessa. Kiinteistön tekniikka, digipalvelut ja tietoturva herättävät usein kysymyksiä – mutta mistä apu? Kaikissa talon asukkaiden, hallitusten tai isännöitsijän mieltä askarruttavissa asioissa voi aina olla yhteydessä DNA:lle.
20231_80624.jpg
Päätöksenteko yhtiökokouksessa vaatii tietoa
Nettiliittymän hankinta nousee monessa taloyhtiössä kevään yhtiökokouksen puheenaiheeksi. Päätöksenteko vaatii tietoa. Miksi taloyhtiönetti on hyvä asia, mitä se merkitsee ja miten se hankitaan?Laadukas nettiyhteys kuuluu nykyaikaisen taloyhtiön peruspalveluihin siinä missä lämpö, vesi ja kiinteistönhuolto. Nopea netti on valttia myös esimerkiksi asuntoa myydessä. Nykyisille asukkaille taloyhtiönettiin siirtyminen tarkoittaa usein myös sitä, että nettiyhteyden kuukausihinta putoaa roimasti.
20231_80680.jpg
Näin teet taloyhtiönetillä selvää säästöä taloyhtiön asukkaille
On itsestäänselvyys, että taloyhtiö pitää huolta, että kiinteistössä on sähköä ja vettä. Samaan aikaan sopivan netin löytäminen jätetään usein asukkaiden huoleksi. Sen takia moni maksaa netistä huomattavasti enemmän, kuin olisi pakko.
Helsingin kaupunki ylhäältä
Energiaremontin seitsemän yleisintä virhettä
Taloyhtiön energiaremontti vaatii suunnittelua ja ennakointia, jottei vanhat järjestelmät ehdi hajoamaan ennen remonttia. Usein energiaremontissa mietityttää, mikä voi mennä pieleen ja miten ongelmia voisi välttää. Yleensä itse teknisten ratkaisujen ongelmat ovat vähäisiä ja vältettävissä hyvällä suunnittelulla. Suurimmat hankaluudet liittyvät usein hankkeen valmisteluun. Helsingin kaupunki listasi tähän artikkeliin seitsemän tyypillisintä sudenkuoppaa satunnaisessa järjestyksessä.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton