Nyt on aika vaihtaa IV-laitteiden suodattimet
Suodatinkangas on helppo kiinnittää tuuletusluukkuun kaksipuolisella teipillä.
Erkki Markovaara on tyytyväinen mies. Joitakin vuosia sitten hän hankki kotiinsa uudet korvausilmaventtiilit ja ilmansuodattimet.
"Se oli hyvä päätös. Ilmanlaatu sisällä muuttui kertaheitolla ja yöunetkin paranivat", Markovaara sanoo ja lisää vaihtavansa suodattimet muutaman kerran vuodessa. "Kyllä ne mustuvat täällä Helsingin Marjaniemessäkin vaikka omakotitaloalueella ollaankin. Lähellä on suuria liikenneväyliä ja tehtaiden savuttavia piippuja", hän toteaa.
Nykypäivän asumisvaatimuksiin kuuluvat vähintään EU7/F7 -luokan suodattimet, jotka pystyvät tehokkaasti poistamaan myös terveydelle haitallisimmat pienhiukkaset. Markovaaran käyttämän Filtrete-suodattimen on VTT:n testeissä todettu olevan suodatusteholtaan korkeaa EU9/F9 luokkaa. Tämä tarkoittaa, että Filtrete suodattaa alle yhden mikrometrin hiukkaset (esimerkiksi siitepölyn ollessa kooltaan noin 20 mikrometriä). Filtrete-suodatinkankaan kuiduissa on pieni sähköinen varaus, johon siite- ja katupöly sekä näkymättömätkin pienhiukkaset pysähtyvät. Suodattimen huokoinen rakenne mahdollistaa ilman virtauksen pienellä painehäviöllä, joten puhdas ilma kulkee tehokkaasta suodatuksesta huolimatta vapaasti sisään asuntoon.
Ilmansuodatuksessa vertailu kannattaa, sillä markkinoilla on edelleen paljon heikkotehoisia karkeasuodattimia, jotka nimensä mukaisesti pysäyttävät vain karkeimman hiekkapölyn. Yleensä karkeasuodattimia käytetään koneellisessa ilmanvaihdossa esisuodattimina. Filtreten suodatuskyky on huippuluokkaa, mutta hinnaltaan se ei eroa EU3/G3 -luokan karkeasuodattimista.
Noin 2000 suomalaisen on arvioitu kuolevan vuosittain ennenaikaisesti pienhiukkasten aiheuttamiin sairauskohtauksiin. Sisäilman laadusta kannattaa siis huolehtia terveydellisistäkin syistä. Riskiryhmään kuuluvat paitsi astmasta ja hengityselinsairauksista kärsivät myös verisuoni- ja sydäntauteja sairastavat. Pienhiukkaset kulkeutuvat hengitettäessä keuhkojen kautta verenkiertoon. Korvausilman suodatuksen ansiosta sisäilman laatu paranee, kun siite- ja katupöly eivät pääse sisälle asuntoon. Hyvä suodatin estää myös vaarallisten pienhiukkasten kulkeutumisen sisätiloihin. Puhdas korvausilma helpottaa hengitysteiden ärsytysoireita. Riittävä ja raikas sisäilma vaikuttaa yöunen laatuun ja vireystasoon päivälläkin. Laadukkaalla ilmansuodattimella voidaan keväisin siitepölyaikaan helpottaa varsinkin allergikkojen ja astmaatikkojen elämää. Tosin hyvä sisäilma on tärkeä jokaiselle.
Korvausilmaventtiiliksi Markovaara on valinnut Velco-venttiilin.
"Tärkeää venttiiliä valitessa oli, että sitä ei tarvitse itse jatkuvasti säätää. Velco-venttiilissä on termostaatti, joka tunnustelee ilman lämpötilaa ja venttiili säätyy sen mukaan automaattisesti. Sekin oli plussaa, että suodattimen vaihtaminen on helppoa. En tarvitse mitään työkaluja, kun vedän venttiilin ulos seinästä ja vaihdan puhtaan suodatinsukan", Markovaara kertoo. Markovaarojen makuuhuoneeseen ikkunan yläpuolelle on asennettu korvausilmaventtiili, kuten kuuluukin. Olohuoneen ikkunassa olevassa puisessa tuuletusluukussa käytetään vielä erikseen siihen sopivaksi leikattua suodatinkangasta.
"Kun on tottunut oleskelemaan raikkaassa ilmassa, sitä osaa jo vaatia kesälläkin, kun ikkunoita pidetään auki. Allergisen nuhan oireet helpottuvat, kun sisätilojen ilma on suodatettua", Markovaara sanoo. "Katupölykin jää suodattimeen eikä kulkeudu sisälle. Sen huomaa siitäkin, että ikkunalaudat ovat keväisinkin ihan puhtaat, vaikka ulkona pölyää."
Markovaara innostui sisäilman puhdistamisesta niin, että kotiin hankittiin myös Filtrete Ultra Slim -ilmapuhdistin. Siitepölyä kulkeutuu sisään vaatteissa ja hiuksissa, kodin tekstiileistä irtoaa pölyä. Myös kodin arkipuuhat, kuten ruoanlaitto tai lasten leikit, vaikuttavat ilmanlaatuun, joten sisäilmanpuhdistimesta on hyötyä vaikka tuloilma olisikin suodatettu. Markovaaran ohella monet lemmikieläinten omistajat ovat huomanneet ilmansuodattimen hyödyt. Filtrere Ultra Slimin on testeissä todettu suodattavan jopa 98% ilmassa olevista hiukkasista; myös homeitiöistä ja eläinpölystä
Ilmanvaihdon järjestäminen toimivaksi on yleensä helppoa eikä maksa paljoa. Kokonaan puuttuvat korvausilmaventtiilit voi helposti asentaa puiseen tuuletusluukkuun, jollainen löytyy monesta 1970-80 -luvun kodista. Venttiili voidaan myös asentaa seinään tehtyyn uuteen läpivientiin lämpöpatterin ja ikkunan yläpuolelle. Mikäli asunnossa on vanha venttiiliaukko, se voidaan hyödyntää. Suodatinta valitessa kannattaa suosia laadukasta F9 -luokan suodatinta. Hintaero tai materiaalin paksuus eivät kerro suodattimien laatueroista, joten suodatinta valitessa kannattaa tutkia tuotetiedot tarkkaan.