• Etusivu
  • Remontti

Oikeaoppinen korjaushankkeen suunnittelu

Rakentajan toimitus
Julkaistu 12.09.2013Päivitetty 13.09.2013
20139_36255.jpg

Korjaushankkeen onnistunut lopputulos edellyttää hyvää, kokonaisvaltaista suunnittelua, jossa huomioidaan niin nykypäivän laatuvaatimukset kuin käyttäjien toiveet. Tavoitteena korjaushankkeissa on saavuttaa toimiva ja pitkäikäinen rakenne, jolla on vaikutusta koko kiinteistön käyttöikään ja siten myös arvon nousuun.

Suunnitteluoppaat kiinteistöjen korjaushankkeisiin

Uudisrakentamisessa on suunnittelijalla käytössään tyhjä tila, jonka voi täyttää tarvittavilla toiminnoilla ja tilojen siirtely ja muuttelu onnistuu varsin helposti. Korjausrakentamisessa haasteet muodostuvat jo olemassa olevista tiloista ja rakenteista joiden saattaminen uutta vastaavaan tasoon vaatii tuntemusta vanhoista ja nykyisin käytössä olevista toteutustavoista. Apua vaatimusten ja määräysten mukaiseen suunnitteluun löytyy RIL suunnitteluoppaista.

Tiedätkö korjaushankkeesi suunnitteluperusteet?
Nyt saat tilattua RIL suunnitteluoppaat Jäsentukusta!

RIL - Suomen Rakennusinsinöörien Liitto

Puolueettomana valtakunnallisena asiantuntijaorganisaationa RIL julkaisee ajan tasalla olevaa ammattikirjallisuutta rakennusalan asiantuntijoiden sekä opiskelijoiden ammattitaidon kehittämiseen sekä ylläpitämiseen. Julkaisut ovat korkeatasoisia sekä eri käyttötarkoituksiin soveltuvaa ajantasaista kirjallisuutta.

Ammattinsa osaava kirjasto käsittää 350 teosta, jotka ovat syntyneet kuuden vuosikymmenen aikana. Kirjasto on kokonaisuudessaan monipuolinen, ajanmukainen, oloihimme sovellettu sekä hyvää rakennustapaa edistävä tietokokoelma, jota viranomaiset käyttävät antaessaan ohjeita työn suorittamiseen.

Ajantasaista tietoa hankkeen osapuolille

Suunnittelutyö edellyttää aina vuorovaikutusta hankkeen osapuolten kesken. Lähtökohta yhdenmukaiselle, määräykset täyttävälle rakennustyön toteutukselle helpottuu, kun käytössä on yleisesti hyväksytyt ohjeet, joihin kaikilla on mahdollisuus perehtyä.

Jäsentukussa tarjolla olevissa RIL oppaissa perehdytään eri korajaustyöaiheisiin aina rakennuspohjan ja tonttialueen kuivatuksesta routasuojaukseen ja rakennusten veden- ja kosteudeneristysohjeista taloyhtiöiden linjasaneerauksiin. Myös matalaenergiarakentamiseen on tarjolla nykypäivän vaatimukset täyttävä RIL opas.

Oppaiden käsittelemiä aiheita tullaan esittelemään tarkemmin tulevina kuukausina Omataloyhtiö.fi Suunnittelija lehdessä. Tulevia aiheita ovat muun muassa: RIL 249-2009 Matalaenergiarakentaminen, joka avaa matalaenergiarakentamisen perusteita ja taustatietoja niin uudisrakentajalle kuin korjausrakentajallekin. Kyseisessä teoksessa on käsittelyssä niin pien- kuin kerrostalotkin. RIL 260-2012 valottaa uutta toimintatapaa, ryhmäkorjaushanketta jossa ryhmä taloyhtiöitä toteuttaa peruskorjaushankkeen yhteistyössä. Julkaisu kertoo hankkeen kokoamisesta, suunnittelusta sekä toteutuksesta.

Uusimmat RIL oppaat nyt saatavilla Jäsentukun kautta

Info

Info

Suunnittelutyötä ohjaavat normit ja määräykset

RIL:n ohjeet, normit sekä käsikirjat toimivat hyvänä apuna ja ohjenuorana suunnittelijoille sekä rakentajille. Osa Jäsentukun kautta saatavista kirjoista on uudistettuja sekä korvaavia teoksia aiemmin ilmestyneille ja pitävät näin sisällään tämän päivän parasta tietämystä ja viimeisimpiä suunnitteluvaatimuksia.

  • RIL –kirjasarja. Sisältää: käsi- ja oppikirjat, normit ja ohjeet sekä erikoisjulkaisut.
  • Rakennustiedon julkaisu RT-kortisto. Rakennustieto Oy toimii kiinteistö- ja rakentamisalan tietopalveluiden ja julkaisujen kustantajana. Rakennustiedosta löytyy ajankohtaiset rakennusalan säännökset, ohjeet ja tuotetiedot.
  • RakMK – Suomen rakentamismääräyskokoelma. Ympäristöministeriön ylläpitämä tietokanta, joka sisältää asetuksena annetut ja rakentamista koskevat säännökset ja ohjeet. Nämä asetukset sekä säännökset ovat velvoittavia.
  • Muut yleiset hyvää rakentamistapaa noudattavat ohjeet.
Remontti
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20166_46901.jpg
Uuden tupakkalain vaikutus taloyhtiöille?
Eduskunnan täysistunto hyväksyi 21. kesäkuuta uuden tupakkalain sosiaali- ja terveysvaliokunnan mietinnön mukaisesti (StVM 7/2016) ja laki astui voimaan 15.8.2016. Tupakkalain uudistuksella pyritään edistämään erityisesti nuorten savuttomuutta, mutta uudistuksesta löytyy kättä pidempää myös taloyhtiöissä kitkaa aiheuttavaan parveke- ja huoneistotupakointiin.
20236_82145.jpg
Voiko osakkaita palkita siivoamisesta?
Voiko taloyhtiö jollain tavalla rahallisesti palkita niitä osakkeenomistajia, jotka siivoavat taloyhtiön rappukäytäviä? Kyse on pienen taloyhtiön osakkaista, joista muutamat säännöllisesti talkoohengessä osallistuvat yhteisten tilojen siivoamiseen. Taloyhtiö ei käytä siivousfirmaa.
20223_77091.jpg
Taloyhtiöiden hoitokulut uhkaavat kasvaa
Taloyhtiöiden hoitokuluissa on alkaneelle vuodelle nousupaineita. Etenkin lämmityskulut ovat kasvaneet maailmanmarkkinahintojen ja päästöoikeuksien hinnan jyrkän kohoamisen seurauksena. Kokosimme taloyhtiöille tärkeimpiä talousarvion laatimisessa huomioitavia asioita.
20219_72590.jpg
Kuka maksaa vahingonteot?
Taloyhtiössä on vuokralainen yksityisen omistamassa asunnossa. Kyseisessä asunnossa tehtiin murto ja parvekkeen ns. parvekkeen ulkoinen liukuovi oli auki mutta parvekkeen ovi oli lukossa, tämä rikottiin ja mentiin sisälle. Kyseinen henkilö ei halunnut tehdä ilmoitusta poliisille mutta taloyhtiön toimesta oven ikkuna korjattiin taloyhtiön laskuun, joka maksoi useita satasia.Kysynkin, eikö tämän korjauksen olisi kuulunut maksaa huoneiston omistaja, kun tämä todistettavasti oli tahallinen vahingonteko. Tämä asunnossa oleva on asunnon omistajan sukulaispoika, eikä näin ollen halunnut, että tämä maksaisi sitä kun hän on kuulemma varaton.Minun mielestäni tällaiset tahalliset vahingonteot ei pitäisi mennä taloyhtiön maksettavaksi.
201112_29019.jpg
Korjausrakentaminen 2012 järjestetään 1.2.2012 klo. 10.00 alkaen
Korjausrakentaminen 2012 on yhden päivän tiivis ja interaktiivinen päättäjäfoorumi, joka järjestetään jo kolmatta kertaa Wanhan Sataman uniikissa miljöössä. Tapahtumassa kohtaa vuosittain n. 800 korjausrakentamisen ammattilaista ja n. 40 ratkaisuntarjoajaa.Tapahtuma on täysin veloitukseton ja ilmoittautua voit tästä!
20186_53290.jpg
Avoimuus palkitaan - myös taloyhtiössä
Soitan hallituksen puheenjohtajalle. Hän vastaa reippaan iloisesti ja voimme keskustella avoimesti meitä molempia koskevan kiinteistön huolto- ja kunnossapitotöistä. Hetkeä myöhemmin olen jo laittanut isännöitsijälle pikaviestipalvelulla kuvan ja viestin, johon saan välittömän vastauksen, peukun. Kohta jo tulee sähköpostia koko hallitukselle ja kaikki vastaavat mahdollisuuksiensa mukaan, aikailematta.Tässä kiteytyy hyvän hallitustyöskentelyn ydin. Viestintä on mutkatonta ja helppoa, tietoa on saatavilla ja sitä jaetaan konstailemattomasti. Kuin kirsikkana kakun päällä ovat myös taloyhtiön osakkaat hyvällä osanotolla mukana yhtiökokouksissa. Taloyhtiössä järjestetään yhdessä talkoita, istutetaan kukkia ja hankitaan yhteisiin tiloihin uusia kalusteita. Kaikki sujuu niin kuin sen pitääkin. Onko kaikki vain hyvien yhteensattumien summaa?Uskon, että mitä enemmän osakkaita ja asukkaita huomioidaan tiedottamisessa sekä pidetään viestinnässä ja tekemisessä mukana, kysytään mielipidettä ja osallistetaan, sitä mutkattomammin myös taloyhtiön hyvä kiinteistönpito onnistuu. Osakkaiden tulee päästä kertomaan omat mielipiteensä ja niitä tulee kunnioittaa ja kuunnella herkällä korvalla. Se rikkoutunut rappurallikin, josta aamutervehdyksen lomassa kuultiin, korjataan viivytyksettä.Hallitus tekee töitä koko taloyhtiön yhteisen edun ja myös hyvän ilmapiirin eteen. Oleellista on, että yksittäisellä osakkaalla on halutessaan vaikuttamismahdollisuuksia taloyhtiön päätöksenteossa ja arjessa. Tässä taloyhtiössä tiedottaminen on läpinäkyvää – myös vuokralaisille.Riittävä viestintä lisää asumisviihtyisyyttä ja auttaa osaltaan myös ristiriitojen ennaltaehkäisemisessä. Kun asioista viestitään selvästi, ei jää tulkinnanvaraa, joka aiheuttaisi turhaa kitkaa taloyhtiön sisällä.Hallituksen tehtävä on huolehtia siitä, että yhtiön kirjanpito ja varainhoidon valvonta on asianmukaisesti järjestetty. Tämä tarkoittaa, että muun muassa remontteja on ennakoivasti otettu huomioon myös talouden suunnittelussa. Kiinteistöllä olevista rakennuksista on pidetty huolta ja asukkaat viihtyvät.Viihtyvyys lähtee paitsi arjen toimivuudesta, pitkälti myös yhteisten pelisääntöjen noudattamisesta.Järjestyssääntöjen noudattamisella vaikutetaan myös asukkaiden turvallisuuden tunteeseen. Monissa taloyhtiöissä on järjestyssäännöt, joissa on sovittu muun muassa yhteisten tilojen ja piha-alueiden käytöstä sekä kellonajoista, jolloin talossa alkaa hiljaisuus. Jollei näin ole, löydät järjestyssäännöt kätevästi Omataloyhtiö.fi -palvelusta, voit muokata niitä taloyhtiöllenne sopivaksi ja ehdottaa niiden vahvistamista yhtiökokouksessa. Näin on jo otettu ensimmäinen askel kohti viihtyisää taloyhtiötä.Teksti: Omataloyhtiö.fi päätoimittaja Heidi Uusitalo

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton