• Etusivu
  • Osakas

Avoimuus palkitaan – myös taloyhtiössä

Rakentajan toimitus
Julkaistu 01.06.2018Päivitetty 19.07.2022
20186_53290.jpg

Soitan hallituksen puheenjohtajalle. Hän vastaa reippaan iloisesti ja voimme keskustella avoimesti meitä molempia koskevan kiinteistön huolto- ja kunnossapitotöistä. Hetkeä myöhemmin olen jo laittanut isännöitsijälle pikaviestipalvelulla kuvan ja viestin, johon saan välittömän vastauksen, peukun. Kohta jo tulee sähköpostia koko hallitukselle ja kaikki vastaavat mahdollisuuksiensa mukaan, aikailematta.

Tässä kiteytyy hyvän hallitustyöskentelyn ydin. Viestintä on mutkatonta ja helppoa, tietoa on saatavilla ja sitä jaetaan konstailemattomasti. Kuin kirsikkana kakun päällä ovat myös taloyhtiön osakkaat hyvällä osanotolla mukana yhtiökokouksissa. Taloyhtiössä järjestetään yhdessä talkoita, istutetaan kukkia ja hankitaan yhteisiin tiloihin uusia kalusteita. Kaikki sujuu niin kuin sen pitääkin. Onko kaikki vain hyvien yhteensattumien summaa?

Uskon, että mitä enemmän osakkaita ja asukkaita huomioidaan tiedottamisessa sekä pidetään viestinnässä ja tekemisessä mukana, kysytään mielipidettä ja osallistetaan, sitä mutkattomammin myös taloyhtiön hyvä kiinteistönpito onnistuu. Osakkaiden tulee päästä kertomaan omat mielipiteensä ja niitä tulee kunnioittaa ja kuunnella herkällä korvalla. Se rikkoutunut rappurallikin, josta aamutervehdyksen lomassa kuultiin, korjataan viivytyksettä.

Hallitus tekee töitä koko taloyhtiön yhteisen edun ja myös hyvän ilmapiirin eteen. Oleellista on, että yksittäisellä osakkaalla on halutessaan vaikuttamismahdollisuuksia taloyhtiön päätöksenteossa ja arjessa. Tässä taloyhtiössä tiedottaminen on läpinäkyvää – myös vuokralaisille.

Riittävä viestintä lisää asumisviihtyisyyttä ja auttaa osaltaan myös ristiriitojen ennaltaehkäisemisessä. Kun asioista viestitään selvästi, ei jää tulkinnanvaraa, joka aiheuttaisi turhaa kitkaa taloyhtiön sisällä.

Hallituksen tehtävä on huolehtia siitä, että yhtiön kirjanpito ja varainhoidon valvonta on asianmukaisesti järjestetty. Tämä tarkoittaa, että muun muassa remontteja on ennakoivasti otettu huomioon myös talouden suunnittelussa. Kiinteistöllä olevista rakennuksista on pidetty huolta ja asukkaat viihtyvät.

Viihtyvyys lähtee paitsi arjen toimivuudesta, pitkälti myös yhteisten pelisääntöjen noudattamisesta.

Järjestyssääntöjen noudattamisella vaikutetaan myös asukkaiden turvallisuuden tunteeseen. Monissa taloyhtiöissä on järjestyssäännöt, joissa on sovittu muun muassa yhteisten tilojen ja piha-alueiden käytöstä sekä kellonajoista, jolloin talossa alkaa hiljaisuus. Jollei näin ole, löydät järjestyssäännöt kätevästi Omataloyhtiö.fi -palvelusta, voit muokata niitä taloyhtiöllenne sopivaksi ja ehdottaa niiden vahvistamista yhtiökokouksessa. Näin on jo otettu ensimmäinen askel kohti viihtyisää taloyhtiötä.

Teksti: Omataloyhtiö.fi päätoimittaja Heidi Uusitalo

Osakas
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20146_40093.jpg
Ilmoitusvelvollisuus - totuuksia ja myyntimiesten puheita
Tiedonantovelvollisuus perustuu lakiin ja velvoittaa kaikkia rakentajia ilmoittamaan Verohallinnolle tiedot rakennusurakoista, työntekijöistä, työnantajista ja työsuhteista. Mistä on kyse ja mitkä säädökset koskevat erityyppisiä ja erikokoisia urakoita? Keräsimme tiedonantovelvollisuuden taustat ja yksityiskohdat yhteen.Tiedonantovelvollisuutta on muutettu 1.11.2019 veromenettelylain 15 d §:n 2. momentin muutoksen vuoksi. Muutoksilla on pyritty raportoinnin yksinkertaistamiseen ja turhien tietojen karsimiseen.
20224_77702.jpg
Kylpyhuone liikunta­esteisille - tutustu arkea helpottaviin erikois­ratkaisuihin
Jos taloyhtiössä on iäkkäämpiä tai liikuntarajoitteisia asukkaita, arkea helpottavia tuotteita voi valita kylpyhuoneeseen osakasmuutoksena esimerkiksi linjasaneerauksen yhteydessä. IDOn valikoimasta löytyy niin tavallista korkeampia wc-istuimia kosketusvapaalla huuhtelutoiminnolla, ergonomisia kyynärtukia kuin pyörätuolin käytön huomioivia pesualtaitakin.
20223_77463.jpg
Putkiremontti tulossa - vanha kylpy­huone uuteen loistoon
Perinteinen putkiremontti on lähivuosina edessä tuhansissa 1970- ja 80-luvun kerrostaloissa. Tällöin eteen tulee myös kylpyhuoneen uusiminen, mikä on monesti asukkaille remontin näkyvin osa.
20151_42049.jpg
Työllistä, kysy lasituksen talviasennusetua!
Kaikille 12.-31.1.2015 aikana suunnittelu- ja kustannusarvion tilanneille ja siitä tarjouksen saaneille ilmainen lämpömittari!*Pieni ja langaton lämpömittari ilmoittaa lämmön huomaamattomasti maisemaan istuen. Sisältää sisä- ja ulkoyksikön. Vastaanotin pystyy vastaanottamaan signaaleja jopa kolmelta ulkoanturilta.Tilaa ilmainen suunnittelu- ja kustannusarviokäynti lasituksesta!Talviasennuksessa on ideaa!Käytä hyväksesi talvialennustaJätä hyvästit lumitöilleSäästää pihaa ja istutuksia terassin asennuksessaEnergiansäästöä ja suojaaAikaista kevättäTilaa ilmainen suunnittelu- ja kustannusarviokäynti lasituksesta!
20222_76722.jpg
Ulkopuolinen henkilö yhtiökokouksen puheenjohtajaksi?
Yhtiömme hallitus ja isännöitsijä yhdessä olivat pyytäneet yhtiökokoukseemme ulkopuolisen henkilön johtamaan kokousta. Tästä ei ollut mainintaa kokouskutsussa. Oliko toiminta hyvän hallintotavan ja lain mukaista?
Katu, jossa on taloja rivissä
Kaaos pyöräsuojassa - kenen pyörät suojaan?
Voiko yhtiökokous tai hallitus asettaa rajoituksia pyöräsuojan käyttöoikeuksiin seuraavasti:1. Pyörien säilytys on sallittua ainoastaan talossa kirjoilla asuvien omassa käytössä oleville pyörille. Muutama asukas säilyttää pyörävarastossa useita lastensa pyöriä, vaikka kukaan lapsista ei ole talon kirjoilla eikä täten asu virallisesti talossa.2. Voidaanko yksittäisen asukkaan säilytettävien pyörien määrää rajoittaa?Yhtiöjärjestyksessä ei ole mainintaa asiasta.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton