• Etusivu
  • Remontti

Omaisuuden suojaus tulvalta asukkaan ja omistajan vastuulla

Rakentajan toimitus
Päivitetty 22.11.2023
talvinen katunäkymä jossa useita pienkerrostaloja

Suomen ympäristökeskus ja Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö tiedottavat

Asukkaiden ja omistajien kannattaa varautua tulvavahinkoihin etukäteen jo nyt, kun kevään tulva-aika lähestyy. Oman alueen tulvavaroituksia ja -tiedottamista on syytä seurata, sillä kiinteistön omistajan ja asukkaan vastuulla on suojella itseään ja omaisuuttaan omilla toimillaan. Näin muistuttavat Suomen ympäristökeskus ja Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö.

Tulva-aika näyttäisi tänä keväänä alkavan Etelä- ja Lounais-Suomessa keskimääräistä myöhemmin eli aikaisintaan maalis-huhtikuun vaihteessa. SYKE julkaisee tarkemman tulvaennusteen myöhemmin maaliskuussa. Tulvatilanteen kehittymistä ja ennusteita voi seurata mediasta ja esim. tästä linkistä.

Suositeltavia käytännön toimia ennen tulvaa

Asukkaan ja kiinteistön omistajan kannattaa hyvissä ajoin selvittää, miten tulva on alueella aiemmin vaikuttanut tai miten sen oletetaan leviävän. Apuna voi käyttää tulvakarttoja. Jos on epätietoisuutta siitä, onko oma kiinteistö tulvariskialueella, asia kannattaa selvittää hyvissä ajoin. Kaupunkialueilla vahinkoriskiä lisäävät hulevesitulvat. Kiinteistöjen omistajat ja niiden asukkaat voivat vähentää ja osin estää tulvista aiheutuvia vahinkoja hyvällä varautumisella. Vähintään kolmen asunnon rakennuksissa tulee olla pelastussuunnitelma.

Omaisuuden turvaamiseksi on hyvä varautua siirtämään omaisuutta turvaan sekä hankkia esim. hiekkasäkkejä ja muita suojaamismateriaaleja. Koska vesi saattaa tulla asuntoon myös kellarin tai wc:n viemärin kautta, on hyvä varmistaa, että viemärin mahdollinen takaiskuventtiili on kunnossa. Kellarin lattian ritiläkaivon tukkimista varten kannattaa varata muovia ja painoiksi sopivia esineitä.

Tulva voi aiheuttaa myös välillisiä riskejä, kuten juomaveden saastumisen, tulipalon, avunsaannin vaikeutumisen tai estää kotoa poistumisen. SPEK muistuttaa, että hätätilanteiden varalta kotiin on tärkeää hankkia alkusammutusvälineitä, ensiaputarvikkeita sekä kotivaraa. Siihen kuuluu puhdasta juomavettä, ruokaa ja muita välttämättömyystarvikkeita useammaksi päiväksi.

Poikkeuksellisten tulvavahinkojen korvaamiskäytäntö muuttuu

Poikkeuksellisten tulvien aiheuttamia vahinkoja korvataan valtion budjettivaroista tämän vuoden loppuun saakka. Sen jälkeen näitä rakennus- ja irtaimistovahinkoja korvataan vakuutuksista. Jos tulvaturvan sisältävää vakuutusta ei ole, kiinteistön tai irtaimiston omistaja vastaa itse poikkeuksellisten tulvien aiheuttamista kustannuksista. Kotivakuutukseen sisältyvää tulvaturvaa kannattaa tiedustella omasta vakuutusyhtiöstä.

Vastuunjako tulvatilanteissa

  • Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen (ELY) vastuulla on vesitilanteen seuranta, tulvavaarasta tiedottaminen sekä ennakoivat tulvantorjuntatoimenpiteet kuten säännöstelyn ohjaus.
  • Suomen ympäristökeskus SYKE tekee tulvaennusteita ja karttoja sekä tukee ELY-keskuksen toimintaa.
  • Pelastusviranomainen suunnittelee ja johtaa sekä toimintaa tulvantorjuntatilanteissa että pelastustoimintaa.
  • Kunta suojelee omia rakenteitaan ja toimintaansa sekä tukee pelastusviranomaisia.
  • Asukas ja kiinteistön omistaja suojelee ihmisiä ja omaisuutta omatoimisesti.
Remontti
viemäröinti
turvallisuus
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen OMAtaloyhtiö-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

202110_73087.jpg
Toimiva vedenhallinta on keskeinen osa kiinteistöjen kunnossapitoa
Toimiva vesitekniikka, johon kuuluu muun muassa sade- ja jätevesiviemäröinti, on olennainen osa kiinteistöjen ylläpitoa. Asiantuntevan kumppanin tuella vesitekniikka toteutuu edullisesti palvelun laadusta tinkimättä. Haussa onkin henkilökohtainen palvelu ja pitävät aikataulut – yritys, jossa myös työnjohto tekee töitä.
202111_73600.jpg
Koronapassin käytön laajentaminen rakennusalalle?
Rakennusteollisuus RT vaatii koronapassin käytön laajentamista rakennusalalla, jolla rokotekattavuus on vasta 60 prosenttia.
Asbestipurkajat työssä
Asbestia sisältävien rakenteiden purku kuuluu ammattilaiselle
Asbestiksi kutsutaan kuitumaisia silikaattimineraaleja. Nämä kuuluvat serpentiineihin tai amfiboleihin. Asbestilajeja ovat krysotiili, krokidoliitti, amosiitti, antofylliitti, tremoliitti ja aktinoliitti. Kaikki asbestilajit ovat terveydelle vaarallisia. Kuitumaista asbestia terveysvaikutuksiltaan muistuttaa myös erioniitti, joka on erikseen mainittu valtioneuvoston säädöksissä asbestityöstä.
supertube_virtauspyorre_viemarin_pystykokoojassa x
Viemärijärjestelmän suunnittelu entistäkin helpommaksi ja joustavammaksi katkeamattoman ilmapylvään avulla
Suurten rakennusten viemärijärjestelmien suunnittelu ja toteutus hydraulisesti toimiviksi on sekä monimutkaista että tilankäytöllisesti haastavaa, erityisesti paineentasaushaarojen osalta, jotka vievät paljon tilaa hormeista. Geberit on kehittänyt ratkaisun tähän ongelmaan: Geberit Silent-Pro -järjestelmä, joka käyttää innovatiivista SuperTube-tekniikkaa. Tämä innovaatio yksinkertaistaa viemärijärjestelmien asennusta korkeissa rakennuksissa ja mahdollistaa tilatehokkaamman rakennussuunnittelun tulevaisuudessa.
Katu, jossa on taloja rivissä
Viikon kysymys: Isännöitsijä laiminlyö suurimman osan velvollisuuksista
Olemme viiden huoneiston taloyhtiö. Isännöitsijätoimisto on hoitanut hallintomme v. 2007 lähtien. Pari vuotta sitten meillä vaihtui isännöitsijätoimiston puolesta isännöitsijä, joka ei ole hoitanut asioita hyväksyttävästi.
20157_43862.jpg
Jäteveden lämpö hyödyksi kotien lämmitykseen
Fortumin uudella lämpöpumppulaitoksella Espoon Suomenojalla otetaan puhdistetun jäteveden sisältämää lämpöenergiaa talteen.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton