• Etusivu
  • Piha

Onko taloyhtiön jätehuone hallinnassa vai hallitseeko kaaos? Miksi panostaa jätehuoneeseen?

Rakentajan toimitus
Päivitetty 12.10.2023
20229_65243.jpg

(Kuva: Shutterstock)

Taloyhtiön jätehuone voi olla pahimmillaan pelkkää sotkua ja roskanvientireissut asukkaalle voivat olla se pakollinen paha. Voisiko toisin olla? Voisiko jätehuone palvella jokapäiväistä jätteiden käsittelyä miellyttävällä tavalla? Roskanvientireissu voisi ehkä myös olla mukava piipahdus ulkoilmassa ilman vastenmielistä ajatusta jätehuoneen siivottomuudesta? Tai vaikkapa hyvän mielen tuoja, kun tietää tekevänsä hyvän teon lajittelemalla jätteensä asianmukaisesti.

Taloyhtiön jätehuone ei ole kaikkia jätteitä varten

Ihmisten eläessä ja asuessa jätettä muodostuu väistämättä ja roskanvientireissuja harvemmin voi välttää. Jätehuoneet ovat asumisen ja elämisen eli ruoanvalmistuksen, biojätteen, pakkausjätteiden, lehtien ja vaatteiden yms. jätteitä varten. Jätteiden lajittelu korostuu entisestään, kun kiertotalous eli materiaalien tehokas kierrätys ja uudelleenkäyttö yleistyy.

Usein kuitenkin voi havaita, että jätehuone ei toimi tarkoituksenmukaisesti eli sinne laitetaan kaikkea muuta kuin sinne kuuluvaa, esimerkiksi rikki menneitä huonekaluja tai isompia kappaleita, jotka eivät mahdu normaalisti. Nämä aiheuttavat esimerkiksi astioiden jäämistä auki, jolloin roskat mahdollisesti tippuvat ja haittaeläimet voivat päästä roskapussien kimppuun. Tippuvat roskapussit eivät ainakaan lisää asumisturvallisuutta, kun pussien sisällöstä ei ole tietoa eli voiko sitä turvallisesti itse edes mahdollisesti siirtää.

Suuret esineet ja huonekalut eli esimerkiksi pöydät, tuolit, runkopatjat, lastenrattaat yms. voivat aiheuttaa yllättäviä vaikutuksia myös jätehuollon kalustolle eli esimerkiksi rikkoutumista, kun kalusto ei ole tarkoitettu isojen kappaleiden jätehuoltoon. Kyseisiä esimerkkejä tapahtuu ajoittain ja aina näitä ei tule ajatelleeksi, kun tavaroita jätetään jätehuoneeseen – onhan se jätehuone, jonne jätteet laitetaan?

Vastuu huonekaluista ja muista suurista jätteistä – esimerkiksi omista remontoinnin jätteistä – eroon pääsemisessä on asukkaalla tai vuokralaisella. Huonekalujen yms. jätteiden jättäminen jätehuoneeseen tai vaikkapa luontoon aiheuttaa taloyhtiölle ja yhteiskunnalle merkittävät kustannukset. Nämä kustannukset maksavat jokainen meistä maksaa vastikkeina, vuokrina ja veroina. Yleinen epäjärjestys jätehuoneessa voi myös muuttua nopeasti yleiseksi tavaksi.

Miksi panostaa jätehuoneen suunnitteluun? Entä mitkä ovat tyypilliset virheet?

Minkä takia taloyhtiön kannattaisi sitten panostaa jätehuoneeseen ja sen suunnitteluun? Hyötyjä on monia – eikä pelkästään vain asujalle. Minkämoinen jätehuone sitten voisi olla hyvä?

Huomio

Huomio

Hyvä jätehuone mahdollistaa:

  • Asianmukaisen lajittelun käyttötarpeeseen nähden tarpeeksi monella ja oikeankokoisilla keräysastioilla
  • Turvallisen liikkumisen ja asioinnin hyvällä valaistuksella sekä itse jätehuoneessa että sen ympäristössä
  • Helpon lajittelun selkeillä ja riittävillä opasteilla sekä astiamerkinnöillä (+ lajitteluohjeet!)
  • Jätehuoneen pysymistä siistinä
  • Helpon ylläpidon hyvillä ja selkeillä ajoväylillä sekä jätehuoneen siisteyden avustuksella
  • Jätekustannuksien laskemisen aina kun sekajäte muuttuu lajitelluksi jätteeksi (sekajäte kalliimpaa kuin lajiteltu jäte)
  • Kokonaiskustannuksien laskeminen, kun tyhjennysvälit laskevat lajitellulla jätteellä
  • Paremman asumiskokemuksen arkisen asian sujuvoittamisella

Tyypilliset virheet jätehuoneissa aiheuttavat jätehuoneiden toimimattomuutta ja vaikeuttavat siis näin asukkaiden arkipäiväistä elämää. Mitkä ovat siis tyypilliset virheet?

Huomio

Huomio

Mitkä ovat tyypilliset virheet jätehuoneissa?

  • Erityisesti vanhoissa kiinteistöissä liian ahtaat jätehuoneet, jolloin käyttäjät eivät pysty toimittamaan sujuvasti jätteiden hoitoa esimerkiksi ikäihmisten joutuessa avaamaan raskaita luukkuja pitkältä sivulta
  • Astioita lisätään ja lisätään, jolloin astiamäärä kasvaa, mutta samalla unohdetaan käyttäjä eli ohjeistus on puutteellista lajittelun lisääntyessä
  • Astiat ovat liian pieniä tai sopivuus on huono eli ei panosteta tarpeeksi jätteiden hallinnan suunnitteluun
  • Ei varauduta jätehuoneen muunneltavuuteen eli jätetään pienelle painoarvolle tulevaisuuden muutostarpeet
  • Valaistus puutteellista, joka vaikeuttaa pimeässä Suomessa suurimman osan vuodesta arkipäiväistä ja usein toistuvaa toimenpidettä
  • Seinäpintoja ei suojata kuluvuuden takia eli tahrat ja jätteet voivat sotkea alkuperäisen pinnan, jota ei välttämättä pystytä tai haluta uusia usein

Miten suunnitella hyvin ja tarkoituksenmukainen jätehuone? Entä mistä saa apua?

Toimiva ja tarkoituksenmukainen jätehuoneen suunnitteluun ja ohjeistukseen saa apua yrityksiltä, kunnista ja kunnallisista jätehuolloista. Kuntien jätehuoltomääräykset asettavat vaatimuksia jätetilojen suunnittelulle. Lisää ja tarkempaa tietoa ja vastauksia saa siis paikallisesta esimerkiksi rakennusvalvonnasta tai jätehuollosta muun muassa vaikka ajoväylien mitoituksiin, pintojen kaltevuuksiin, astioiden määrään suhteessa asuinhuoneistoihin ja paloturvallisuuskysymyksiin.

Jätehuollon järjestely on tällä hetkellä Suomessa erittäin paikallista eli säädökset voivat vaihdella paikan mukaan, esimerkiksi tällä hetkellä vaikkapa Lapissa ei välttämättä pystytä kaikilla alueilla kierrättämään biojätettä. Nämä aluekohtaiset erot ja vaatimukset jätteenkäsittelylle voi tarkastaa kunnan nettisivuilta.

(Kuva: Rakentaja.fi)
(Kuva: Rakentaja.fi)

Epäjärjestykseen auttaa myös palveluiden lisäksi viestintä ja yhteisten sääntöjen kertaaminen. Jätehuollon järjestäminen on kuitenkin pääasiassa isännöitsijän vastuulla, missä tapauksessa taloyhtiön hallituksen jäsenet voivat viedä viestiä isännöitsijälle asukkailta tulleiden palautteiden perusteella.

Lisätietoa

Ympäristöhuollon asiantuntija Olli Miettistä (Lassila & Tikanoja) on haastateltu artikkelia varten. Lisää tietoa jätehuollosta saa kunnista ja tulevaisuuden säädöksistä – esimerkiksi tekstiilin keräys tulossa pakolliseksi – muun muassa Ympäristöministeriön sivuilta.

Piha
jätehuolto
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen OMAtaloyhtiö-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

202111_73400.jpg
Saako taloyhtiön roskalavaa tonkia aarteiden toivossa?
Roskalavaryhmässä käy kuhina. Nyt on hyvää tavaraa tarjolla, kannattaa käydä tarkistamassa.Toisen roska on toisen aarre, niinhän se menee, mutta saako roskalavalta ottaa mitä haluaa ja kuka tahansa? Entä voiko taloyhtiö joutua vastuuseen, jos dyykkari teloo itsensä lavalle kömpiessä tai saa kauniin nojatuolin mukana kutsumattomia vieraita? Lakimies Markus Talvio Jurinetistä tietää vastaukset.
20181_51394.jpg
Onko jätevesien käsittelyn uusi lainsäädäntö sinulle tuttu?
Arviolta 100 000 rantakiinteistön omistajaa joutuu tekemään jätevesiremontinJätevesien käsittelyä koskeva lainsäädäntö uudistui huhtikuussa 2017. Biolanin teettämä tuore kuluttajakysely kertoo, että kiinteistönomistajat ovat epävarmoja lainsäädännön velvoitteista. Myös vanhoihin kiinteistöihin tarvitaan pikaisia jätevesiremontteja. Biolanin marraskuussa teettämään jätevesikyselyyn vastasi 923 suomalaista pientaloasujaa tai mökkiläistä.Jätevesijärjestelmä on kunnostettava ensi vuoden lokakuuhun mennessä, jos rakennus sijaitsee luokitellulla pohjavesialueella tai enintään 100 metrin päässä rannasta. Tietysti sillä ehdolla, että se ei jo täytä uuden lain vaatimuksia. Biolanin teettämän kyselyn vastaajista lähes 80 prosenttia oli tietoinen takarajan päivämäärästä. Sen sijaan yli puolet vastaajista ei tiennyt, että tämä velvoite koskee myös vanhoja kiinteistöjä.‒ Kaikkien ennen vuotta 2004 rakennettujen ja rannassa tai pohjavesialueella sijaitsevien kiinteistöjen jätevesijärjestelmät pitää kunnostaa määräpäivään mennessä. Rantamökit ovat suurin yksittäinen ryhmä, jossa tarvitaan jätevesiremontteja määräaikana mennessä. Arviolta noin 100 000 rantakiinteistölle tarvitaan parannuksia jätevesiasioihin seuraavan kahden vuoden aikana, arvioi Biolan Ekoasuminen Oy:n toimitusjohtaja Matti Hakala.
20211_68191.jpg
Metallin kierrätys - tuubista toimeen!
Metallin kierrätyksen voisi ajatella olevan hyvin suoraviivaista hommaa. Mutta kuten kaikessa kierrätyksessä, on metallissakin omat sudenkuoppansa ja niksinsä. Metallin kierrätykseen taloyhtiöissä vaikuttaa 1.7.2021 voimaan tullut jätelaki. Tähän mennessä alle 20 asunnon taloyhtiöissä, joista syntyi alle 50 kg metallijätettä viikossa, metallin kierrättäminen on ollut vapaaehtoista. Nyt pienmetallin keräysastiat tulevat myös jo viiden asunnon taloyhtiöihin.
20227_79033.jpg
Varo valvomattomia SER-talkookeräyksiä
Kuluttajan voi olla vaikea tunnistaa, toimiiko esimerkiksi taloyhtiössä yleistyneiden sähkö- ja elektroniikkalaitteiden avolavakeräysten järjestäjä laillisesti. Lähimmän virallisen, maksuttoman vastaanottopisteen voi etsiä verkkopalvelussa kierrätys.info.
Katu, jossa on taloja rivissä
Onko osakkeenomistajilla oikeus tutkia kirjanpito?
Onko osakkeenomistajilla oikeus tutkia taloyhtiön kirjanpito? Onko mitään erikseen kiellettyä kirjanpidollista asiaa, johon osakkeenomistajalla ei ole oikeutta? Kenelle pyyntö asunto-osakeyhtiössä tulee esittää, jos osakas haluaa tutustua kirjanpitoon (kuitteihin)?
Helsinki ylhäältä päin kuvattuna
Saako kerrostaloon asentaa ovisilmän, joka kuvaa oven ympäristön?
Saako kerrostalossa asentaa sähköistä ovisilmää nykyisen ovisilmän tilalle, joka näyttää isona ovikellon soittajan eli kuvaan tulee koko kerrostasanteen kuva? Kyseessä on huononäköinen asukas, joka haluaisi tällaisen asentaa.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton