• Etusivu
  • Remontti

Ympäristömelun vaimentaminen lisää asuinmukavuutta: Miten meluhaitat torjutaan

Rakentajan toimitus
Julkaistu 08.05.2019Päivitetty 24.05.2022
20225_78293.jpg

Ympäristömelun vaimentaminen on kovin vaikeaa kaupunkiolosuhteissa. Kuva Shutterstock.

Melusta puhutaan paljon. Asiana melu on hankala, sillä melun aiheuttama häiriö koetaan yksilöllisesti. Tyypillisiä ympäristöstä kuuluvan melun aikaansaamia vaikutuksia ovat rentoutumisen häiriintyminen, keskittymis- ja suorituskyvyn aleneminen sekä erilaiset stressioireet. Sosiaali- ja terveysministeriön asetuksessa asunnon ja muun oleskelutilan terveydellisistä olosuhteista onkin melulle asetettu selkeät raja-arvot, jotka eivät saisi ylittyä.

Äänieristys ja meluntorjunta on siis hyvin tärkeä osa asuinviihtyvyyttä. Ympäristömelun vaimentaminen lisää todistetusti asuinalueen viihtyvyyttä. Sisätiloihin ja pihaan kuuluvaa melua voidaan vaimentaa esimerkiksi rakentamalla meluseinä, pengertämällä maata tai lisäämällä kasvillisuutta. Kasvillisuus toimii akustisesti pehmeänä materiaalina, sillä kasvien on todettu imevän korkeataajuisia ääniä, jotka häiritsevät ihmiskorvaa.

Melunlähteitä ja desibelejä

Mistä asuinympäristön melu syntyy? Rakennetussa ympäristössä on yleensä useita melunlähteitä, kuten liikenne, teollisuuslaitokset ja rakennustyömaat. Rakennusten sisällä melua aiheuttavia tekijöitä ovat sitä vastoin yleensä erilaiset tekniset laitteet sekä kaikenlainen toiminta rakennuksessa.

Meluhaittaa aiheuttavia teknisiä laitteita voivat olla esimerkiksi ilmanvaihtolaitteet, hissit, vesikalusteet, pesutuvan koneet ja muuntamot. Teknisten laitteiden aiheuttama keskiäänitaso asuinhuoneissa saa olla päiväaikana (klo 7-22) enintään 35 desibeliä ja yöaikana (klo 22-7) enintään 30 desibeliä. Jos melua esiintyy yöaikaan satunnaisesti tai harvoin, arvot saavat olla tätä suurempia, kuitenkin siten, että yli 45 dB tasoja ei esiinny lainkaan.

Muissa tiloissa, esimerkiksi keittiössä, pesuhuoneessa tai saunassa, keskiäänitaso saa olla enintään 40 desibeliä. Laitteista aiheutuva melu voi olla jokseenkin tasaista ja jatkuvaa, kuten ilmanvaihtolaitteiden tuottamassa melussa, tai hetkellistä, yksittäisten kovien äänten aiheuttamaa haittaa, jollaista syntyy esimerkiksi hissin liikkeistä.

Teknisten laitteiden aiheuttamien yksittäisten melutapahtumien terveyshaittaa enimmäisäänitason perusteella arvioitaessa melun esiintymisen toistuvuus ja kesto vaikuttavat sallittavaan tasoon. Tällöin väli on 30-45 desibeliä.

Melu voi myös olla kapeakaistaista, jolloin äänitaso ei ole kovin korkea, mutta äänen taajuus tekee siitä häiritsevän. Tällaisia ääniä ovat esimerkiksi matala jyrinä tai korkea vinkuna.

Yöaikainen (klo 22—7) musiikkimelu tai muu vastaava mahdollisesti unihäiriötä aiheuttava melu, joka erottuu selvästi taustamelusta, ei saa ylittää 25 dB yhden tunnin keskiäänitasona mitattuna niissä tiloissa, jotka on tarkoitettu nukkumiseen.

Pieni muutos desibeleissä voi parantaa arkea huomattavasti

Mitä numeroina ilmaistut desibelirajat sitten käytännössä tarkoittavat? Ihmisen korva erottelee äänenvaihtelut 0-120 desibelin välillä. Jo pieni desibelimuutoksen alentuma vaikuttaa suuresti. Tämä johtuu siitä, että desibeli (dB) mittayksikkönä toimii logaritmisen asteikon mukaisesti. Melun lisääntyessä 10 desibelillä korvan havainnoima melutaso kaksinkertaistuu ja äänienergia kymmenkertaistuu. 65 desibeliä tarkoittaa siten kuullun äänitason kaksinkertaistumista verrattuna 55 desibeliin.

Desibelimäärien arkimerkitystä voi yrittää hahmottaa huomioimalla, että lehtien havina, kärpäsen surina tai hiljainen kuiskaava puhe vastaa 30 desibeliä, liikenteen melu vilkkaan valtaväylän vieressä 80 desibeliä ja diskossa desibelit ovat noin 90.

Vaikka desibelimäärät asuinalueilla useimmiten pysyvät ohjearvojen puitteissa, on kuitenkin esimerkiksi pihoja, joiden ympärivuorokautinen keskiarvo nousee liikenteen vuoksi yli 65 desibeliin eli kaksinkertaiseen määrään hyväksyttävään tasoon verrattuna.

Huomio

Huomio

Esimerkkejä desibelimääristä:

  • 30 dB - kärpäsen surina, kuiskaava puhe
  • 30 - 50 dB - tietokone
  • 50 - 70 dB - keskustelun äänet
  • 70 - 100 bB - liikenteen melu, ravintola, konsertti
  • yli 125 dB - kipukynnys ylittyy
Melutason sietokyky:
  • 85 dB - 8 h
  • 88 dB - 4 h
  • 91 dB - 2 h
  • 94 dB - 1 h
Esimerkiksi kerrostalojen sisäpihoilla melu heijastuu kovista pinnoista.
Esimerkiksi kerrostalojen sisäpihoilla melu heijastuu kovista pinnoista.

"Äänenvaimentajakasvit" tulee valita oikein

Erityisesti kaupunkiympäristössä pensasaidat ja kasviseinämät toimivat hyvin melun vaimentajina. Tällaisessa ympäristössä melu heijastuu helposti kovista pinnoista, kuten kiveyksistä tai rakennuksista. Kasvien käyttämisellä on myös esteettisiä etuja. Lisäksi voidaan lisätä maisemallisia arvoja ja luoda pihaan yksityisyyttä.

On tärkeää huomioida, että melun vaimenemiseen vaikuttavat erityisesti kasvillisuuden tiheys, lehtimassan jakautuminen kasvin eri osiin sekä kasvin rungon ja lehtien muodot. Pinta-alaltaan mahdollisimman suuri, pensasmainen kasvi heijastaa ja vaimentaa melua kaikkein tehokkaimmin. Lisäksi kasvien sijoittelulla voidaan vaikuttaa meluntorjunnan tehokkuuteen. Esimerkiksi kahdessa tai kolmessa rivistössä lomittain olevat kasvit vaimentavat ääntä paremmin kuin yksi rivi.

Kasvien tulee olla suuria, jotta niillä on arvoa meluesteenä. Alle metrin korkuiset kasvit ovat melko turhia, ellei niitä istuteta meluvallina toimivaan rinteeseen. Toisaalta pitkärunkoinen ja korkealatvuksinen metsämäntykään ei toimi melua vaimentavana kasvina. Sen sijaan makedonianmänty, kuuset, tuijat ja pihdat ovat mainioita ympäri vuoden ääntä eristäviä kasveja. Ne ovat tuuheita alhaalta asti, ja niiden ääntä absorboiva vaimennuspinta-ala on suuri. Lisäksi tuuhealehvästöiset kasvit keräävät talvisin lumipeitteen, joka myös omalta osaltaan vaimentaa ääniä.

Lehtipensaista ääntä vaimentamaan voi suositella esimerkiksi nopeakasvuisia idänvirpiangervoa, juhannusruusua, valamonruusua, pihasyreeniä ja viitapihlaja-angervoa, jotka tekevät runsaasti juurivesoja. Lisäksi näiden kasvustosta tulee todella tiheä. Juurivesoja runsaasti tekevät kasvit tulee istuttaa tarpeeksi kauas kulkuväylistä, etteivät ne levitessään estä kulkemista ja väylän kunnossapitoa.

On huomioitavaa, että pienessä pihassa melun vaimentaminen on hankalaa, eikä tässä juurikaan onnistuta. Joskus kuitenkin jo pelkkä melulähteen peittäminen näkyviltä saattaa vaimentaa melua psykologisesti ja luoda pihaan rauhallisempaa tunnelmaa.

Kasvillisuuden tiheys, lehtimassan jakautuminen sekä kasvin rungon ja lehtien muodot vaikuttavat melun vaimentamiseen.
Kasvillisuuden tiheys, lehtimassan jakautuminen sekä kasvin rungon ja lehtien muodot vaikuttavat melun vaimentamiseen.
Remontti
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20166_46930.jpg
Lainakatosta säästöpakko?
Viimeistään nyt pitää oppia säästämään, sillä asuntolainojen lainakatto tulee voimaan perjantaina. Lakimuutos koskee vain uusia asuntolainoja. Jatkossa lainaa voi saada korkeintaan 90 prosenttia annettavien vakuuksien käyvästä arvosta (asunnon hankintahinnasta). Jos kyse on ensiasunnosta, asuntolaina voi olla enintään 95 prosenttia vakuuksien käyvästä arvosta (ASP-lainassa jatkossakin 90 prosenttia). Asuntoa ei siis voi ostaa kokonaan velaksi käyttämällä vakuutena vain ostettavaa asuntoa.Yksi merkittävämpiä muutoksia on, että lainakattoa (enimmäisluototussuhdetta) laskettaessa vakuudeksi ei jatkossa hyväksytä henkilötakausta. Esimerkiksi vanhemmat eivät voi enää taata lastensa asuntolainaa pelkällä henkilövakuudella. Lainakatto koskee asunto-osakkeen tai asuinkiinteistön hankintaan ja myös peruskorjaukseen otettavia lainoja. Lainakattoa sovelletaan vakituiseen käyttöön tarkoitetun asunnon lisäksi myös vapaa-ajan asunnon tai sijoitusasunnon hankintaan myönnettävään lainaan.Finanssivalvonta voi vielä laskea lainakattoa aina 80 prosenttiin asti, jos viranomaiset katsovat, että asuntomarkkinat ovat ylikuumenemassa tai velkaantuminen kiihtyy liikaa. Ensiasunnon ostajille lainakatto on kuitenkin aina viisi prosenttiyksikköä korkeampi.
Kylpyhuone ja suihku
Viikon kysymys: Suihku/ammehanan vaihto
Ostin asunnon rakennusvaiheessa, mutta vaihdoin silloin ehdotetun suihku/ammehanan kylpyhuoneeseen omavalintaiseen. Nyt tämä hana on mennyt tukkoon ja pitäisi vaihtaa uusi. Ehdotin taloyhtiölle, että saavat vaihtaa sen sellaiseen, mikä taloyhtiössä on käytössä, mutta he sanoivat, että minun tulee itse ostaa ja kustantaa sekä hana että asennus. Eikö vesikalusteet kuulu kiinteistön hoidettavaviksi?
20229_79648.jpg
Uudet lämmöneristeet esittelyssä FinnBuildissä
Erittäin korkeat ja edelleen nousevat sähkön, kaasun ja polttopuiden hinnat tulevat koskettamaan jokaista tulevana talvena. Tehokas tapa alentaa lämmityskustannuksia nyt ja tulevaisuudessa on laadukas eristäminen. Kansainvälinen rakennus- ja talotekniikan messutapahtuma FinnBuild isännöi myös Kingspan Insulation Oy asiantuntijoita, jotka ovat valmiita neuvomaan parhaan mahdollisen eristystavan suhteen.
202212_80505.jpg
Viikon kysymys: Miten osakkeen haltuunoton voi purkaa?
Taloyhtiö on ottanut huoneiston haltuun ja asunto voi olla halussa enintään kolme vuotta.Miten haltuunotto on mahdollista purkaa ennen tuon kolmen vuoden kulumista? Asunnon haltuunotto on tehty häiriökäyttäytymisen johdosta ja esimerkiksi vastikkeita ei ole maksamatta.Eli miten osakkeen omistaja voi saada asunnon takaisin itselleen tai myydä sen?
20229_79555.jpg
Yhtiövastikkeen korottaminen - miten ja kuinka paljon?
Viimeaikoina on taloyhtiöiden yhtiövastikkeisiin kohdistuu ennennäkemätön korotuspaine. Energian hinnannousu vaikuttaa etenkin lämmityskustannuksiin, mutta myös mm. kiinteistönhuollon ja jätehuollon hinnat ovat nousussa. Korkotason nousu taas aiheuttaa paineen nostaa pääomavastiketta. Miten ja kuinka paljon vastiketta voidaan nostaa?
20236_82003.jpg
Viikon kysymys: Hallitukselle ei vastuuvapautta, voidaanko samat jäsenet valita uudelleen?
Yhtiökokouksessa päätettiin yksimielisesti, että hallitukselle ja isännöitsijälle ei myönnetä vastuuvapautta. Voidaanko hallitus, jolle ko. vapautta ei ole myönnetty valita uudelleen jatkamaan? Järki sanoo, että ei, mutta onko olemassa asiasta joku lakipykälä, jossa asia sanottaisiin.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton