• Etusivu
  • Remontti

Päivitä ikkunat nykyaikaisempiin!

Rakentajan toimitus
Päivitetty 22.06.2023
201310_36793.jpg

Vanhojen ikkunoiden vaihtaminen energiatehokkaampiin säästää lämmityskuluissa.

Kun taloyhtiöön vaihdetaan ikkunat, eri vaihtoehtojen punnitsemiseen kannattaa uhrata aikaa, jotta lopputulos palvelee asukkaiden ja taloyhtiön tarpeita parhaiten. Ikkunoiden uusiminen on prosessi, jolla saavutetaan esimerkiksi energiataloudellista hyötyä. Oikein valituilla ikkunoilla pystytään vaikuttamaan myös sisäilman terveellisyyteen.

Ikkunanvaihtoprojektia ei kannata myöskään tehdä hosuen: Hyvään ennakkosuunnitteluun käytetyt panostukset maksavat itsensä nopeasti ajan oloon monin kerroin takaisin.

Energiankulutus pienemmäksi uusilla ikkunoilla

Ikkunaremonttien tuoksinassa uusien ikkunoiden ominaisuuksien miettimiseen ei hankintavaiheessa välttämättä ehditä laittaa riittävästi aikaa. Pohdinta kuitenkin kannattaisi. Uusien ikkunoiden tuoma hyöty näkyy ja tuntuu monella tavalla: esimerkiksi kiinteistön lämmityskustannukset pienenevät ja vedon tunne poistuu.
– On sääli, että vanhojen perusikkunoiden tilalle vaihdetaan joskus automaattisesti uudet perusikkunat eikä mietitä, miten modernien ikkunoiden ominaisuudet voisivat esimerkiksi parantaa asumisviihtyvyyttä ja pienentää kuluja, Taneli Lundén, korjausrakentamisen myyntipäällikkö Fenestralta huomauttaa.

Lundén korostaa, että hyvä ennakkosuunnittelu on muutenkin ikkunoiden vaihtoprojektissa A ja O. Esimerkiksi malli-ikkunan tilaaminen ja asennus ennen varsinaista lopputilausta on asia, mistä harmittavan moni yhtiö tinkii.
– Se pidentää projektia ehkä muutamalla viikolla, mutta siinä taloyhtiö konkreettisesti näkee mitä on tulossa. Tämä taas puolestaan yleensä sujuvoittaa ratkaisevasti itse projektin kulkua, Lundén selvittää.

Asumisviihtyvyyttä ja tyyliä

Ikkunoiden ominaisuudet ovat monin tavoin kehittyneet huimasti useilla eri osa-alueilla. Muun muassa asumisviihtyvyyttä voi parantaa niillä monin tavoin: hyvä ääneneristys on esimerkki ominaisuudesta, josta asukas voi nauttia joka päivä.

– Vaikka omalla asuinalueella ei olisikaan hirvittävää liikennemelua, kaupunkiolosuhteissa ääneneristävyys on joka tapauksessa hyvä hoitaa ajan tasalle ikkunoiden vaihdon yhteydessä, Lundén sanoo.
Lundén huomauttaa, että ikkunaremontin yhteydessä ikkunoiden lisävarustelu on pieni investointi niiden elinkaarikustannuksiin suhteutettuna.
– Taloyhtiön kannattaa miettiä, voisiko esimerkiksi etelän julkisivuun hankkia auringonsuojausikkunat ja vastaavasti pohjoisen puolelle perusikkunaa tuhdimman lämmöneristyksen. Asukkaat puolestaan voisivat arvostaa myös itsepuhdistuviin laseihin satsaamista.

Mahdollisuus asuntokohtaisiin ratkaisuihin

Myös asuntokohtaisille ratkaisuille on hyvä varata mahdollisuus. Asukkaat voivat valita auringonsuojaukseen perinteisten sälekaihtimien lisäksi myös ikkunoiden väliin integroituja ratkaisuja. Helojenkaan ei tarvitse olla bulkkitavaraa: Fenestra tarjoaa yksinoikeudella Suomessa tanskalaisen Randin design-heloja, joiden avulla voi vaikuttaa kodin ilmeeseen.

– Ikkunaremontin mittakaavassa tällaiset yksityiskohdat ovat pieniä, mutta yksittäisen asukkaan kodissa niillä voi olla iso esteettinen merkitys, Lundén huomauttaa.

Kulut alas tuloilmaikkunoiden avulla

Taloyhtiön kuluihin voi vaikuttaa huomattavasti perehtymällä korvausilmajärjestelmiin. Niin sanotut tuloilmaikkunat, joissa tuloilma esilämmitetään talviaikaan kierrättämällä ilma ikkunan välitilassa, säästävät lämmityskustannuksissa selvää rahaa. Muutenkin ikkunaremontin yhteydessä kannattaa muistaa ilmanvaihtoasiat eikä tyytyä heti halvimpaan vakioratkaisuun.

– Juuri korvausilmaratkaisuissa maksaa vaivan perehtyä muihinkin kuin perustuotteisiin, Lundén vinkkaa.
– Lisäksi nykyään tätä päivää on ilmanvaihto- ja lämmitysjärjestelmien keskinäisistä säädöistä ja tasapainottamisesta huolehtiminen ikkunoiden vaihdon yhteydessä. Vasta kun kokonaisuus on kunnossa, saadaan kaikki energiatehokkuushyödyt irti.

Uudet ikkunat parantavat asuinmukavuutta.
Uudet ikkunat parantavat asuinmukavuutta.

Mistä aloittaa?

Ikkunoiden kunnon kartoituksen voi aloittaa joko taloyhtiön hallitus, isännöitsijä tai yksittäinen asukas. Aiheeseen voi tutustua arvioimalla saneeraustarpeen tai tutustumalla esitteisiin.
Voit myös tilata kuntokartoituksen, josta sinulle jää kirjallinen dokumentti. Asiantuntija osaa suositella remontointitavat sekä parhaat tuotteet kyseiseen kiinteistöön. Dokumentti toimii erinomaisena välineenä ikkunakysymyksiä mietittäessä.

Remontti
ikkunat
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen OMAtaloyhtiö-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20219_72599.jpg
Oikeat tiivisteet talvitiivistykseen
Ikkunan huurtuminen on yleinen ilmiö, joka johtuu ilman kosteuden tiivistymisestä kylmälle lasipinnalle. Se voi tapahtua sekä ikkunan sisä- että ulkopinnalla, ja syyt voivat vaihdella.Talvella ikkunoiden tiivistäminen on tärkeää lämmityskulujen säästämiseksi ja vedotonta sisäilmaa varten. Tiivisteiden kunto kuitenkin tulee usein ilmi vasta talvella, kun sisällä on lämmintä ja ulkona kylmää. Silloin huomaa helposti, mistä vedot pääsevät sisään. Vaikka parasta aikaa tiivistämiseen on lämmin vuodenaika, voit tehdä joitakin toimenpiteitä myös talvella.Muista kuitenkin, että itseliimautuvat tiivisteet kannattaa asentaa vasta, kun ulkolämpötila on vähintään +5 astetta. Jos tiivistäminen on välttämätöntä pakkasella, tarkista kiinnitykset keväällä lämpimämmällä säällä.Lue lisää: Näin asennat itseliimautuvan tiivisteen >>
20205_64879.jpg
DIY-palstalta löydät tavallisen kodinomistajan remonttiarkea ja ratkaisuja
Tältä palstalta löydät tavallisen kodinomistajan remonttiarkea ja ratkaisuja matalalla kynnyksellä. Pyrimme etsimään helppoja keinoja ja parhaita neuvoja kaikkien kotiremppaajien käyttöön – neuvoja pintaremonttiin ja vinkkejä pikku nikkarointeihin. Kaikki palstalla esitellyt tapaukset on toteutettu kotioloissa ja ihan itse.
202212_80369.jpg
Piha-alueiden hiekoitusvastuu?
Rivitaloyhtiössämme piha-alueiden hiekoitus on nykyisin osakkaiden vastuulla, mutta käytössä ei ole vuorolistaa. Mikäli pihalla tapahtuu osakkaan itsensä liukastuminen, korvausvelvollisuus jää taloyhtiölle eikä vastuuvakuutuksemme korvaa vahinkoja. Mikäli hiekoitusvastuu annetaan osakkaille vuorolistan mukaan, vakuutus tietääkseni korvaisi myös osakkaiden kaatuiluja.Vahinkojahan kuitenkin sattuu, joten mikä henkilökohtainen korvausvastuu tästä aiheutuu hiekoitusvuorossa olevalle osakkaalle? Vaikeilla keleillä hiekoitus voi helposti jäädä riittämättömäksi tai myöhästyä monestakin syystä. Ymmärrettävistä syistä osakkaat eivät halua ottaa riskiä, että joutuisivat korvausvelvollisuuteen.
20223_77501.jpg
Saako yhtiöjärjestystä muuttaa 3/4 osan enemmistöllä?
Olemme taloyhtiö, jossa on 8 erillistaloa. Yhtiöjärjestyksen mukaan talot kuuluvat osakkaan kunnossapitovastuulle paitsi vesikatto. Olemme muuttamassa yhtiöjärjestystä niin, että vesikatotkin kuuluvat osakkaalle. Osakkaista 3/4 on tämän muutoksen kannalla.Astuuko yhtiöjärjestyksen muutos voimaan suoraan kokouksen päätöksellä?
Yhteiskäyttöpyörien kaunis konttivarasto taloyhtiön pihalla. Kontin katolla kasvaa viherkatto ja pihalla kaksi kuormapyörää.
Yhteiskäyttöpyörä taloyhtiöön: Arkimatkoja kestävällä tavalla
Helsingin Lauttasaaressa tehtiin mielenkiintoinen kokeilu, jossa asukkaat pääsivät testaamaan yhteiskäyttöisiä sähköavusteisia kuormapyöriä. Kokeilu alkoi 18. huhtikuuta ja jatkui aina elokuun loppuun asti. Kokeilun mahdollisti Circular Green Blocks -hanke yhteistyössä Lauttasaaren taloyhtiöklubin kanssa. Tavoitteena on kannustaa kestävään liikkumiseen ja luoda toimintamalli, joka edistää lainaus- ja yhteiskäyttöratkaisuja kiertotalouden hengessä.Lue vinkit ja katso video, miten yhteiskäyttöpyörät voisivat sopia teidän taloyhtiönne tarpeisiin. Yhteiskäyttöpyörien toimivuudesta sekä toimintamallista herääviin kysymyksiin vastaa HSY:n projektisuunnittelija Juuso Vähä-Piikkiö.
mies avaa tyhjän kukkaron ja pöydällä näkyy kannettava tietokone sekä laskelmia paperilla
Onko taloyhtiössä asukkaiden välit tulehtuneet?
Asuuko naapurissa painajainen? Päättääkö isännöitsijä tai hallituksen puheenjohtaja kaikesta? Miten saada välit naapurin kanssa kuntoon? Tällaiseen tilanteeseen on voitava puuttua, mutta miten?Me olemme Jurinetissa nyt kehittäneet taloyhtiöille Suomessa täysin uuden sovintomenettelyn.Sovintomenettely tarkoittaa sitä, että ensin kartoitamme mistä taloyhtiössä riidellään. Sen jälkeen juristimme voivat tulla paikan päälle ja kertoa, miten asiat tulisi lain mukaan ratkaista. Kun kaikilla on tiedossa puitteet, joiden sisällä voidaan neuvotella, on helpompi päästä sovinnolliseen ratkaisuun.Juristeillamme on kokemusta sovittelutoiminnasta laajemminkin. Tämä menettely on varmasti kustannustehokkain tapa saada sopu aikaan taloyhtiöissä ja sen jälkeen yhtiössä voidaan taas keskittyä olennaisempiin asioihin. Palvelumme edullisuus varmasti yllättää sinut.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton