• Etusivu
  • LVI

Älä anna periksi kevään pölyille – vaihda suodattimet ilmanvaihtolaitteeseen

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Swegon ILTO Oy
Julkaistu 24.03.2022
20223_77493.jpg

Nenä on jo valmiiksi tukossa katupölystä, ja siitepölykausi on vasta alkamassa. Eikä tässä vielä kaikki, sillä autojen pakokaasu ja noki kantautuvat nekin sisään kotiin ikkunoista ja tuloilmaventtiileistä.
Kevät on sisäilman laadun kannalta raskasta aikaa, ja sen takia etenkin monen allergikon tai ilman epäpuhtauksiin muuten herkästi reagoivan jaksaminen on koetuksella. Hengitysliiton mukaan jokaisen asunnossa olevan ihmisen tulisi saada vähintään neljä litraa raikasta ulkoilmaa joka sekunti. Sen takia moitteetta toimiva ilmanvaihto on todellinen terveysteko.

Jokakeväistä piinaa voi torjua helpolla kotikonstilla eli vaihtamalla ilmanvaihtolaitteen suodattimet.

Info

Info

Kuinka usein suodattimet kannattaa vaihtaa?

Suodattimet on syytä vaihtaa ainakin kaksi kertaa vuodessa, sillä näin voi parantaa selvästi kodin sisäilman laatua ja sitä kautta kohentaa omaa ja perheensä hyvinvointia. Hengitysliitto suosittelee, että suodattimet vaihdetaan keväisin ja syksyisin. Keväällä varaudutaan katu- ja siitepölyaikaan ja syksyllä lian ja pölyn tahraama suodatin vaihdetaan uuteen ennen lämmityskauden alkua.

Milloin suodatin on vaihdettava suosituksia useammin?

Ilmanvaihtolaitteen suodatinten vaihtaminen voi olla tilannekohtaisesti paikallaan useamminkin. Suodatin likaantuu herkästi, kun asunnossa on kotieläimiä, sillä niistä irtoaa karvapölyä ja turkin hilsettä. Vilkasliikenteisen kadun varressa tai teollisuusalueen lähellä asuvan suodattimet mustuvat myös keskimääräistä nopeammin.

Metsäluonto tuo paljon iloa, vehreyttä ja mukavia ulkoilureittejä, mutta vastapainoksi kodin lähellä kasvavasta metsästä saattaa kantautua runsaasti siitepölyä ilmanvaihtolaitteen suodattimiin.

Jos perheessä on pieniä lapsia, voi ahkeralla suodatinten vaihtamisella minimoida jälkikasvunsa allergiariskejä.
Jos epäilyttää, suodatinten kunnon voi käydä tarkistamassa silloin tällöin. Silminnähden likaiset suodattimet kannattaa heti vaihtaa.

Miten valita oikeanlainen suodatin?

Valmistajat suosittelevat käyttämään ilmanvaihtolaitteissa niihin tarkoitettuja alkuperäissuodattimia, jotta laitteet toimisivat asianmukaisesti. Takuu voi raueta, jos alkuperäissuodattimia ei ole käytetty.

Laadukkaita suodattimia käyttämällä säästää myös rahaa, sillä niiden vaihtoväli on pidempi kuin tarvikesuodattimilla. Lisäksi alkuperäissuodattimet kuluttavat vähemmän sähköä ja vähentävät ilmanvaihtokanaviston puhdistuksen tarvetta.

Älä säästä väärissä paikoissa!

On erittäin tärkeää valita suodattimet oikein. On mahdollista, että tarvikesuodattimet sopivat kodin ilmanvaihtolaitteeseen kokonsa ja muotonsa puolesta ja ne jopa näyttävät samalta kuin alkuperäiset suodattimet, mutta niiden toiminta saattaa kuitenkin poiketa selvästi alkuperäismallista.

Hintaero eri laatuisten suodattimien välillä on pieni, mutta vaikutus sisäilman laatuun suuri.
Jos esimerkiksi suodattimen painehäviö on liian suuri, asuntoon ei tule tarpeeksi ilmaa. Tämä voi synnyttää talon sisään alipaineen, joka taas aiheuttaa ilmavuotoja talon rakenteiden läpi ja tuo erilaisia epäpuhtauksia rakenteista.

Liian pieni painehäviö voi puolestaan synnyttää asunnon sisälle ylipainetta, joka saattaa aiheuttaa kosteuden kertymistä rakenteisiin ja jopa homevaurioita.

5 vuoden takuu Swegon-suodattimilla

20223_77497.jpg

Swegon CASA -ilmanvaihtokoneisiin voi saada normaalin kahden (2) vuoden takuun lisäksi kolmen (3) vuoden lisätakuun käyttämällä alkuperäissuodattimia.

Alkuperäissuodattimet helposti

Alkuperäissuodattimet voi tilata helposti kestotilauksena koko taloyhtiölle casastore-verkkokaupasta

Swegon ILTO Oy
LVI
koneellinen ilmanvaihto
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20223_77493.jpg
Mitä seuraa jos suodattimia ei vaihdeta?
Hengitysilman laadulla on suuri vaikutus hyvinvointiimme ja pahimmillaan huono sisäilma voi aiheuttaa jopa terveyshaittoja. Hengitysliiton mukaan jokaisen asunnossa olevan ihmisen tulisi saada vähintään 4 litraa raikasta ulkoilmaa joka sekunti. Mutta koska ilma tulee ulkoa, sen mukana saattaa kantautua mm. siitepölyä, katupölyä, pakokaasuja tai nokea, mikäli sitä ei ensin suodateta. Tehokas suodatus onkin ainoa keino varmistaa puhdas sisäilma. Suodattimet tulee myös vaihtaa säännöllisesti, jotta ilma pysyy kaiken aikaa terveellisenä.
20212_68737.jpg
Swegon
Huono sisäilma voi aiheuttaa terveysongelmia kuten väsymystä, päänsärkyä tai hengitystieoireita ja sen lisäksi usein yleistä tyytymättömyyttä asuinoloihin. Aina ei edes tiedosteta, että ongelmat saattavat johtua huonosta sisäilmasta. Toimiva ilmanvaihto on erittäin tärkeää niin asukkaiden kuin talon rakenteidenkin kannalta.
Swegon
Taloyhtiön energiasaneerauksen peruspilarina modernit ilmanvaihtokoneet
As. oy Espoon Pikku Pietarin pihassa toteutettiin laajat energiasaneeraukset vuonna 2022. Energiasaneerauksen peruspilariksi nousi ilmanvaihtokoneiden uusiminen. Energiankulutus laski merkittävästi ja taloyhtiön energialuokka parani.
20155_43327.jpg
Muutostöissä asennettiin huoneistokohtainen iv
Keskeisellä paikalla sijaitsevaan vanhaan Loimaan kirkkoherranvirastoon saneerattiin persoonallisia asuntoja. Samalla rakennuksen ulkoasu koki täydellisen muutoksen.Yksikerroksisen virastotalon vanhat toimistohuoneet muokattiin asunnoiksi. Pohjaratkaisut pilareineen tekivät muutoksesta haastavan, mutta niinpä asunnoistakin tuli tavallisuudesta poikkeavia. Vanhan rakennuksen päälle rakennettiin vielä toinen asuinkerros ja tilavat lasitetut terassit.Rakennuksessa on hyödynnetty vahvaa loimaalaista osaamista. Esimerkiksi parketit ovat paikalliselta Timberwiselta, kivitasot Loimaan Kiveltä ja ilmanvaihtojärjestelmäksi Loimaan IV-asennus asensi niin ikään paikkakunnalla valmistetut Valloxin matalaenergiailmanvaihtokoneet.Tilaa veloitukseton esite Vallox - hyvä sisäilma
20211_68066.jpg
Jäätyykö ilmanvaihtosi pakkasella?
Raikasta ilmaa tarvitaan myös talvipakkasilla. Kylmien kuukausien aikana voi tulla kiusaus säästää energiaa sulkemalla ilmanvaihto. Näin ei missään nimessä saa tehdä. Ilmanvaihtoa tarvitaan myös talvella, jotta sisäilma pysyy miellyttävänä ja terveellisenä.
202011_67427.jpg
Haaveiletko raikkaasta sisäilmasta?
Ilmanvaihtokone on kuin talosi keuhkot: se huolehtii, että sisätiloissa riittää raikasta ilmaa ja että käytetty ilma poistuu. Kun tuloilma suodatetaan puhtaaksi, jaksat ja voit paremmin. Siksi on tärkeää, että vaihdat suodattimet säännöllisesti!

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton