• Etusivu
  • LVI

Ilmansuodattimen valinnalla on suuri merkitys sisäilman laatuun

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Swegon ILTO Oy
Julkaistu 07.01.2021Päivitetty 24.03.2022
20223_77493.jpg

Hengitysilman laadulla on suuri vaikutus hyvinvointiimme ja pahimmillaan huono sisäilma voi aiheuttaa jopa terveyshaittoja. Hengitysliiton mukaan jokaisen asunnossa olevan ihmisen tulisi saada vähintään 4 litraa raikasta ulkoilmaa joka sekunti. Mutta koska ilma tulee ulkoa, sen mukana saattaa kantautua mm. siitepölyä, katupölyä, pakokaasuja tai nokea, mikäli sitä ei ensin suodateta. Tehokas suodatus onkin ainoa keino varmistaa puhdas sisäilma. Suodattimet tulee myös vaihtaa säännöllisesti, jotta ilma pysyy kaiken aikaa terveellisenä.

Info

Info

Milloin suodattimet pitää vaihtaa?

Hengitysliitto suosittelee, että suodattimet vaihdetaan kaksi kertaa vuodessa, aina keväällä ennen katu- ja siitepölyajan alkua sekä syksyllä, jotta suodattimeen kerääntynyt lika ja pölyt eivät haittaisi ilmanvaihtoa.
Suodattimet tulee vaihtaa useammin erityisesti silloin kun:

  • Asunnossa asuu useita henkilöitä (ilmassa runsaammin pölyä ja tekstiilinukkaa)
  • Asunnossa on kotieläimiä (karvapöly ja turkin hilse saattaa tukkia suodattimet)
  • Pieniä lapsia (minimoi allergiariskit)
  • Runsasliikenteisten katujen ja teollisuusalueiden läheisyydessä (runsas määrä haitallisia hiukkaspäästöjä ulkoilmassa)
  • Metsän läheisyydessä(runsaasti siitepölyä)

Silminnähden likaiset suodattimet on aina vaihdettava viipymättä.

Miten valitsen suodattimen?

Käyttämällä ilmanvaihtolaitteessasi siihen tarkoitettuja alkuperäissuodattimia varmistat, että se toimii suunnitelmien ja määräysten mukaisesti. Usein myös takuun edellytyksenä on, että laitteessa käytetään alkuperäissuodattimia. Laadukkaat suodattimet tuovat myös kustannussäästöjä, sillä niiden vaihtoväli on pidempi, ne kuluttavat vähemmän sähköä ja vähentävät ilmanvaihtokanaviston puhdistuksen tarvetta.

Tarvikesuodattimet saattavat sopia laitteeseen kokonsa ja muotonsa puolesta, mutta usein jäljitelmien materiaali, paksuus ja rakenne ovat erilaisia kuin alkuperäissuodattimissa. Niiden toiminta saattaa poiketa merkittävästi alkuperäisestä, vaikka ne päällisin puolin näyttävät samalta.

Jos esimerkiksi suodattimen painehäviö on liian suuri, asuntoon ei tule tarpeeksi ilmaa. Tämä voi synnyttää talon sisään alipaineen, joka taas aiheuttaa ilmavuotoja talon rakenteiden läpi ja tuo erilaisia epäpuhtauksia rakenteista. Liian pieni painehäviö voi puolestaan synnyttää asunnon sisälle ylipainetta, joka saattaa aiheuttaa kosteuden kertymistä rakenteisiin ja jopa homevaurioita. On siis erittäin tärkeää, että valitset suodattimesi oikein.
Hintaero erilaatuisten suodattimien välillä on pieni, mutta vaikutus sisäilman laatuun suuri. Panostus suodattimeen on olematon hinta verrattuna siitä saatavaan hyötyyn.

5 vuoden takuu Swegon-suodattimilla

20214_69935.jpg

Swegon CASA -ilmanvaihtokoneisiin voi saada normaalin kahden (2) vuoden takuun lisäksi kolmen (3) vuoden lisätakuun käyttämällä alkuperäissuodattimia.

Tutustu takuuehtoihin täältä

Alkuperäissuodattimet helposti

Alkuperäissuodattimet voi tilata helposti kestotilauksena koko taloyhtiölle casastore-verkkokaupasta

Siirry CASAstoreen tästä

Swegon ILTO Oy
LVI
koneellinen ilmanvaihto
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20212_68737.jpg
Swegon
Huono sisäilma voi aiheuttaa terveysongelmia kuten väsymystä, päänsärkyä tai hengitystieoireita ja sen lisäksi usein yleistä tyytymättömyyttä asuinoloihin. Aina ei edes tiedosteta, että ongelmat saattavat johtua huonosta sisäilmasta. Toimiva ilmanvaihto on erittäin tärkeää niin asukkaiden kuin talon rakenteidenkin kannalta.
20223_77493.jpg
Älä anna periksi kevään pölyille - vaihda suodattimet ilmanvaihto­laitteeseen
Nenä on jo valmiiksi tukossa katupölystä, ja siitepölykausi on vasta alkamassa. Eikä tässä vielä kaikki, sillä autojen pakokaasu ja noki kantautuvat nekin sisään kotiin ikkunoista ja tuloilmaventtiileistä.Kevät on sisäilman laadun kannalta raskasta aikaa, ja sen takia etenkin monen allergikon tai ilman epäpuhtauksiin muuten herkästi reagoivan jaksaminen on koetuksella. Hengitysliiton mukaan jokaisen asunnossa olevan ihmisen tulisi saada vähintään neljä litraa raikasta ulkoilmaa joka sekunti. Sen takia moitteetta toimiva ilmanvaihto on todellinen terveysteko.Jokakeväistä piinaa voi torjua helpolla kotikonstilla eli vaihtamalla ilmanvaihtolaitteen suodattimet.
Swegon
Taloyhtiön energiasaneerauksen peruspilarina modernit ilmanvaihtokoneet
As. oy Espoon Pikku Pietarin pihassa toteutettiin laajat energiasaneeraukset vuonna 2022. Energiasaneerauksen peruspilariksi nousi ilmanvaihtokoneiden uusiminen. Energiankulutus laski merkittävästi ja taloyhtiön energialuokka parani.
20155_43327.jpg
Muutostöissä asennettiin huoneistokohtainen iv
Keskeisellä paikalla sijaitsevaan vanhaan Loimaan kirkkoherranvirastoon saneerattiin persoonallisia asuntoja. Samalla rakennuksen ulkoasu koki täydellisen muutoksen.Yksikerroksisen virastotalon vanhat toimistohuoneet muokattiin asunnoiksi. Pohjaratkaisut pilareineen tekivät muutoksesta haastavan, mutta niinpä asunnoistakin tuli tavallisuudesta poikkeavia. Vanhan rakennuksen päälle rakennettiin vielä toinen asuinkerros ja tilavat lasitetut terassit.Rakennuksessa on hyödynnetty vahvaa loimaalaista osaamista. Esimerkiksi parketit ovat paikalliselta Timberwiselta, kivitasot Loimaan Kiveltä ja ilmanvaihtojärjestelmäksi Loimaan IV-asennus asensi niin ikään paikkakunnalla valmistetut Valloxin matalaenergiailmanvaihtokoneet.Tilaa veloitukseton esite Vallox - hyvä sisäilma
20211_68066.jpg
Jäätyykö ilmanvaihtosi pakkasella?
Raikasta ilmaa tarvitaan myös talvipakkasilla. Kylmien kuukausien aikana voi tulla kiusaus säästää energiaa sulkemalla ilmanvaihto. Näin ei missään nimessä saa tehdä. Ilmanvaihtoa tarvitaan myös talvella, jotta sisäilma pysyy miellyttävänä ja terveellisenä.
202011_67427.jpg
Haaveiletko raikkaasta sisäilmasta?
Ilmanvaihtokone on kuin talosi keuhkot: se huolehtii, että sisätiloissa riittää raikasta ilmaa ja että käytetty ilma poistuu. Kun tuloilma suodatetaan puhtaaksi, jaksat ja voit paremmin. Siksi on tärkeää, että vaihdat suodattimet säännöllisesti!

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton