• Etusivu
  • LVI

Taloyhtiön energiasaneerauksen peruspilarina modernit ilmanvaihtokoneet

As. oy Espoon Pikku Pietarin piha

Kaupallinen yhteistyö Swegon ILTO Oy
Päivitetty 24.10.2023
kauklahti-julkisivu_inkku

As. oy Espoon Pikku Pietarin pihassa toteutettiin laajat energiasaneeraukset vuonna 2022. Energiasaneerauksen peruspilariksi nousi ilmanvaihtokoneiden uusiminen. Energiankulutus laski merkittävästi ja taloyhtiön energialuokka parani.

Energiankulutus on laskenut noin neljänneksellä

Kun taloyhtiö lähtee suunnitelmallisesti pienentämään kiinteistöjensä energiankulutusta ja sen avulla parantamaan energialuokitustaan, ilmanvaihtokoneiden vaihtaminen nousee suureen rooliin.

Tämä huomattiin espoolaisessa asunto-osakeyhtiö Espoon Pikku Pietarin pihassa, jossa toteutettiin ARAn tukien rohkaisemana laajat energiasaneeraukset vuonna 2022.

Saneerauksen kolme peruspilaria olivat ilmanvaihtokoneiden uusiminen, lämmitysmuodon vaihtaminen kaukolämmöstä maalämpöön sekä sähköautojen latauspisteiden asentaminen taloyhtiön parkkipaikoille.

Osakkaiden energiankulutus on laskenut noin neljänneksellä, ja taloyhtiön energialuokitus parantunut B-tasolle.

Lämmöntalteenoton hyötysuhde parantunut huomattavasti

Kauklahden kaupunginosassa vuoden 2006 asuntomessualueella sijaitseva taloyhtiö valitsi urakoitsijaksi Ilmastonikkarit. Se vaihtoi rivitaloyhtiön 29 asuntoon entisten Vallox 75/95- ja 130 E -laitteiden tilalle Swegonin CASA Smart W4 xs -ilmanvaihtokoneet.

Urakkaan saatiin ARA:lta noin 30 prosentin energiatuki toteutuneista kustannuksista.

Taloyhtiö tilasi energiasaneerauksensa tueksi esiselvityksen Suomen Energiainsinööreiltä. Siitä ilmeni, että uusien ilmanvaihtokoneiden lämmöntalteenoton hyötysuhde on noin 70-80 prosenttia, kun vielä rakennushetkellä reilu 15 vuotta sitten yllettiin vain noin 50 prosenttiin. Swegon CASA W4 xs -laitteiden lämmönvaihtimen lämpötilahyötysuhde on jopa 82 prosenttia.

Swegonin CASA Smart W4 xs asennettuna.
Swegonin CASA Smart W4 xs asennettuna.

Sama ilmanvaihtokone sopi kaikkiin koteihin

Swegonin laitteisiin päädyttiin myös hinnan takia. Monipuolisten ominaisuuksien ja helpon asennettavuuden ansiosta ne olivat lopulta kaikkein kannattavin vaihtoehto.

– Sama iv-kone sopi kaikkiin asuntoihin. Muilta valmistajilta olisi pitänyt tilata eri laitteita eri kokoisiin asuntoihin, mikä olisi nostanut kokonaishintaa, taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja Petri Kinnunen kertoo.

Muutamaan kotiin kuten Kinnusille vaihdettiin ilmanvaihtokoneen lisäksi myös CASA-liesikupu. Keittiön paraatipaikalla on nyt CASA Rock, joka on erittäin tehokkaalla kärynsieppausominaisuudella varustettu design-liesikupu

Taloyhtiön aiempi E-luku oli noin E=140 ja se tarkoitti C-energialuokkaa. Nyt E-luvut ovat 88-98 ja energiatehokkuusluokkamme on B.

Petri Kinnunen, taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja

Petri Kinnusen keittiöön asennettiin saneerauksen yhteydessä Swegon CASA Rock -liesikupu.
Petri Kinnusen keittiöön asennettiin saneerauksen yhteydessä Swegon CASA Rock -liesikupu.

Sähkönkulutus laskenut 25 prosenttia

Kinnunen seuraa kotinsa sähkönkulutusta ja hän on havainnut, että kulutusluvut ovat vuodessa laskeneet noin 25 prosenttia. Hänellä on käytössään määräaikainen sähkösopimus, Vuorenkoskella pörssisähkö. Yhtä kaikki, energiankulutuksen laskeminen hyödyttää kaikkia.

Saadakseen energiatukea ARAlta as. oy Pikku-Pietarin pihan piti myös kohentaa energialuokitustaan. Kaukolämmön tilalle tulivat noin 300 metriä syvät maalämpökaivot.

– Maalämmön kuluttaman sähkön osuus ei kuitenkaan näy osakkaan omissa sähkölaskuissa, joten kulutuksen laskun täytyy johtua juuri uusista ilmanvaihtokoneista, Kinnunen sanoo.

Tehokas ja huomaamaton kosteusautomatiikka

Lauri Vuorenkosken taustalla on hänen äidistään 80-luvun alussa tehty maalaus.
Lauri Vuorenkosken taustalla on hänen äidistään 80-luvun alussa tehty maalaus.

Lauri Vuorenkoski on asunut vaimonsa Katri Söderin kanssa taloyhtiössä noin kymmenen vuotta. Hän on huomannut, että uudet CASA-laitteet ovat helppokäyttöisiä edellisiin verrattuna.

– Aiemmin ilmanvaihdon tilaa piti säätää liesikuvusta, jossa oli valittavissa neljä eri tilaa. Nyt ei tarvitse tehdä juuri mitään.

– Jos käy esimerkiksi suihkussa tai pesee pyykkejä tai tiskaa, niin ilmanvaihdon kosteusautomatiikka huomaa sen, ja tehostus lähtee päälle, samoin kuin ruokaa laitettaessa, Vuorenkoski kertoo.

Kosteusautomatiikka on CASA W4 xs -ilmanvaihtokoneissa vakiona. 

Energialuokitus nostettiin B-tasolle

Saadakseen energiatukea ARAlta espoolaistaloyhtiön piti myös kohentaa energialuokitustaan. Kaukolämmön tilalle valittiin maalämpö. Lämmöntuottotapa vaikuttaa kertoimeen, jolla energialuokkaa lasketaan ja maalämmöllä tämä kerroin on alhaisin. 

Taloyhtiön aiempi E-luku oli noin E=140 ja se tarkoitti C-energialuokkaa. ARAn energiatuen ehtojen mukaan energialukua piti laskea ainakin 36 prosenttia.

– Meidän tapauksessa piti siis saada painettua E-luku 105:een tai sen alle, eli uusien rivitaloasuntojen rakennusmääräyksen vaatimustasolle, Petri Kinnunen kertaa.

Tavoitteessa onnistuttiin paremmin kuin hyvin. Toivottuun lopputulokseen tarvittiin sekä iv-konesaneeraus että lämmitystavan vaihtaminen.

– Nyt E-luvut ovat 88-98 ja energiatehokkuusluokkamme on B.

Kohteessa käytetyt tuotteet

Swegon ILTO Oy
LVI
ilmanvaihto
energiaremontti
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen OMAtaloyhtiö-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20223_77493.jpg
Mitä seuraa jos suodattimia ei vaihdeta?
Hengitysilman laadulla on suuri vaikutus hyvinvointiimme ja pahimmillaan huono sisäilma voi aiheuttaa jopa terveyshaittoja. Hengitysliiton mukaan jokaisen asunnossa olevan ihmisen tulisi saada vähintään 4 litraa raikasta ulkoilmaa joka sekunti. Mutta koska ilma tulee ulkoa, sen mukana saattaa kantautua mm. siitepölyä, katupölyä, pakokaasuja tai nokea, mikäli sitä ei ensin suodateta. Tehokas suodatus onkin ainoa keino varmistaa puhdas sisäilma. Suodattimet tulee myös vaihtaa säännöllisesti, jotta ilma pysyy kaiken aikaa terveellisenä.
20212_68737.jpg
Swegon
Huono sisäilma voi aiheuttaa terveysongelmia kuten väsymystä, päänsärkyä tai hengitystieoireita ja sen lisäksi usein yleistä tyytymättömyyttä asuinoloihin. Aina ei edes tiedosteta, että ongelmat saattavat johtua huonosta sisäilmasta. Toimiva ilmanvaihto on erittäin tärkeää niin asukkaiden kuin talon rakenteidenkin kannalta.
20223_77493.jpg
Älä anna periksi kevään pölyille - vaihda suodattimet ilmanvaihto­laitteeseen
Nenä on jo valmiiksi tukossa katupölystä, ja siitepölykausi on vasta alkamassa. Eikä tässä vielä kaikki, sillä autojen pakokaasu ja noki kantautuvat nekin sisään kotiin ikkunoista ja tuloilmaventtiileistä.Kevät on sisäilman laadun kannalta raskasta aikaa, ja sen takia etenkin monen allergikon tai ilman epäpuhtauksiin muuten herkästi reagoivan jaksaminen on koetuksella. Hengitysliiton mukaan jokaisen asunnossa olevan ihmisen tulisi saada vähintään neljä litraa raikasta ulkoilmaa joka sekunti. Sen takia moitteetta toimiva ilmanvaihto on todellinen terveysteko.Jokakeväistä piinaa voi torjua helpolla kotikonstilla eli vaihtamalla ilmanvaihtolaitteen suodattimet.
20224_77884.jpg
Mistä hyvä sisäilma on tehty?
Hyvä sisäilma on tärkeä hyvinvoinnin osa-alue taloyhtiön asukkaille ja tilojen käyttäjille. Asunnon ilman tulee vaihtua tarpeeksi usein, jotta se pysyy hyvänä hengittää. Tarve vaihtelee tilojen käytön mukaan, joten ilmanvaihtoon kannattaa kiinnittää huomioita.
20216_71425.jpg
Kesä on hyvää aikaa ilmastointijärjestelmän kunnon selvittämiseen
Motiva on julkaissut kiinteistöammattilaisille suunnatun tarkistuslistan. Asiantuntija muistuttaa helposti unohtuvista tarkistuskohteista.
20073_4255.jpg
1950-luvun rintamamiestalon peruskorjaus
Viidenkymmenen vuoden asuminen oli jättänyt jälkensä rakennukseen ja nelihenkinen perhe halusi taloonsa nykyaikaisia ratkaisuja. Ikkunat, ulko-ovet, keittiö- ja saunaosasto uusittiin. Koska peruskorjauksen jälenn rakennuksen tiiviys parani oleellisesti, painovoimainen ilmanvaihtojärjestelmä vaihdettiin koneelliseen tulo-/poistojärjestelmään. Ilmanvaihtokoneeksi valittu VALLOX DIGIT SE sijoitettiin kellariin saunatilojen läheisyyteen. Poikittaiset kanavoinnit tehtiin lähes kokonaan kellaritilassa ja asuintiloihin tarvittiin pystynousujen lisäksi vain muutama lyhyt vaakakanava, jotka oli helppo koteloida näkymättömiin.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton