• Etusivu
  • Ajankohtaista

Parvekelasitus on pätevä vastaus energiasäädöksiin

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Lumon Suomi Oy
Päivitetty 05.03.2014
20141_37542.jpg

Parvekkeiden lasitus tuottaa Suomen oloissa lämmitysenergialaskuun parhaimmillaan runsaan kymmenen prosentin säästöt.

Parvekelasituksen asentaminen vähentää vanhojen asuinkerrostaloasuntojen lämmitysenergian kulutusta keskimäärin 5,9 prosentilla. Tämä vastaa energiatehokkuusvaikutukseltaan 100 millimetrin paksuista lisälämmöneristystä.

Jätä yhteydenottopyyntö!

Parvekelasituksia on Suomessa asennettu 1980-luvun puolivälistä lähtien. 1990-luvulla parvekelasitusten suosio kasvoi voimakkaasti, koska kerrostaloasukkaat alkoivat entistä enemmän arvostaa parvekkeen käytettävyyttä myös kevään ja syksyn koleilla säillä.

Viiden viimeisimmän vuoden aikana parvekelasitusten merkitys huoneiston energiatehokkuuden kohentajana on noussut erittäin tärkeäksi lisäkriteeriksi parvekelasitusta hankittaessa.

- Lasituksen arvo elinkaarinäkökulmasta tulee edelleen kasvamaan lähitulevaisuudessa, kun myös eri materiaalien hiilijalanjälki otetaan tarkasteluissa huomioon. Tänä ja viime vuonna käyttöön otetut energiatehokkuussäädökset sisältävät jo vaatimuksia, joiden huomioonottaminen tekee lasituksesta vielä järkevämmän ratkaisun kuin se ennen näitä kiristyneitä säädöksiä oli, toteaa Ramboll Finland Oy:n energia-asiantuntija Kimmo Hilliaho.

Hilliaho on perehtynyt parvekelasitusten energiatehokkuuteen sekä diplomityössään Tampereen teknillisessä yliopistossa että sen jälkeen Ramboll Finlandin tekemissä, Lumon Oy:n tilaamissa tutkimushankkeissa. Hän esitteli viimeksi mainittujen tuloksia Tampereen teknillisen yliopiston järjestämässä rakennusfysiikkaseminaarissa lokakuussa 2013.

Lue lisää parvekelasivaihtoehdoista

Hyödyt suurimmat 70-luvun taloissa

Hilliaho selvitti tutkimuksessaan parvekelasituksen vaikutuksia hervantalaisen, 1970-luvulla rakennetun asuinkerrostalon energiatehokkuuteen. Energiatehokkuuden arviointi perustui dynaamiseen mallinnukseen ja tehtyihin lämpötilamittauksiin sekä tulosten keskinäiseen vertailuun.

Hilliahon ja Rambollin energiasuunnittelijan Eerik Mäkitalon esittämät tulokset paljastivat huomattavia, lasitukseen ja lasituksen puuttumiseen liittyviä eroja rakennusten energiatehokkuudessa.

- Lasituksen energiatehokkuusvaikutukset ovat parhaimmillaan etenkin niissä 1970-luvun taloissa, joita rakennettaessa eristävyys- ja energiatehokkuuskriteerit ovat olleet vähällä huomiolla. Lasituksen edut vielä korostuivat sisäänvedetyillä parvekkeilla, siis parvekkeilla, joiden seinä on kolmelta sivultaan rakenteeltaan umpinainen, Hilliaho selvittää.

Parvekkeiden lasitus tuottaa Suomen oloissa lämmitysenergialaskuun parhaimmillaan runsaan kymmenen prosentin säästöt. Keskimääräinen säästö 256 lähiökerrostaloasunnon simulointitarkastelun perusteella on 5,9 prosenttia.

- Suurin hyöty parvekelasituksesta saadaan Helsingissä sijaitsevassa, 1970-luvulla valmistuneessa kerrostalossa, jonka sisäänvedetyt parvekkeet on suunnattu etelään ja jonka tuloilma otetaan parvekkeen kautta, Hilliaho kiteyttää.

Jätä yhteydenottopyyntö!

Lumon Suomi Oy
Ajankohtaista
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen OMAtaloyhtiö-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20101_19988.jpg
Uusi ilme Lumonin laseilla
Taloyhtiön hallitus vastaa kiinteistön kunnossapysymisestäTaloyhtiön hallituksen keskeinen tehtävä on pitää huolta kiinteistön kunnosta ja sen arvon säilymisestä. Vastuunsa ymmärtävä hallituksen jäsen tarkkailee rakennuksen kuntoa ja ryhtyy vian havaittuaan toimenpiteisiin. Jos hallitus ei ole huomannut vaikkapa parvekkeiden maalipintojen huonoa kuntoa, voi asukas esittää siitä kysymyksen hallitukselle. Jos hallitus ei tämän jälkeen ryhdy toimenpiteisiin asian tutkimiseksi ja korjaamiseksi, jää vastuu lisävahinkojen synnystä hallituksen jäsenille.
20103_20872.jpg
Lumon lasiterassi
Lasikuistit, porstuat ja verannat ovat kuuluneet perinteiseen, suomalaiseen talonrakentamiseen. Vuosien saatossa ovat talojen ilme ja rakennusmateriaalit muuttuneet ja lasikuistit pelargonioineen ovat päässeet unohtumaan. Energiansäästötavoitteet, rakennusten kalliit neliöhinnat ja luontoarvojen korostuminen ovat nostaneet nykyajan lasikuistit uuteen kukoistukseen.
20225_78291.jpg
Syyt, miksi kannattaa hankkia kaihtimet parvekkeelle
Lasitettu parveke laajentaa asuintilaa lähemmäksi luontoa. Kun parveke on lasitettu, huomaa usein istuvansa siellä säätilasta ja vuodenajasta riippumatta. Vaikka olohuonekin olisi viihtyisä ja kauniisti sisustettu, parveke vetää kuitenkin puoleensa.Visor Kaihtimet antavat keinon pitää olosuhteet aina miellyttävinä. Lumonin lasituksiin on saatavissa integroituvat kaihtimet, jotka suojaavat niin paahtavalta auringon lämmöltä kuin ohikulkijoiden katseilta.Visor Kaihtimet kannattaa hankkia kerralla koko taloyhtiön parvekelaseihin ja ne ovat kätevä laitattaa myös vaikkapa parvekelasien huollon yhteydessä. Näin taloyhtiö saa ne mittojen mukaan tehtynä ja valmiiksi ammattilaisen paikoilleen asentamana.
lumitöitä tienvieressä ja auto hautautuneena lumeen
Viikon kysymys: Kuka on vastuussa hoitamattomista kiinteistön lumitöistä?
Eräänä vuonna sekä pelastuslaitos että poliisi puuttuivat Helsingin rakennusviraston laiminlyönteihin katualueiden hoidossa. Kaupunki oli aurannut mm. Kallion alueella katuja ja aiheuttanut kadunvarteen pysäköidyille autoilijoille aamu jumpan. Autojen sivulla oli noin 0,50 – 0,80 m kovan lumivalli, jota oli hyvin vaikea poistaa. Muutamien autojen kylkiin oli jopa tullut lumilohkareista naarmuja. Kaupunki oli aurannut lumet kiinteistöjen vastuulle ja kaupunki vaati kiinteistöjä poistamaan ko. vallit. Kiinteistöt ovat hoitaneet oman osuutensa jokseenkin hyvin, mutta kaupunki ei. Voisiko kaupunki alkaa sakottaa kiinteistöjä hoitamattomista lumitöistä? Mahtaako poliisi käyttää "kaupunkilaista järkeä" laatiessaan sakkoja kiinteistöille? Eli kysymykseni kuuluu: onko hoitamattomasta kiinteistön lumitöistä vastuussa taloyhtiön hallitus, isännöitsijä vai taloyhtiön huoltoyhtiö. Kenelle se sakko kirjoitetaan?
20236_82003.jpg
Tupakoinnin kieltäminen taloyhtiössä?
Osakas on tehnyt esityksen tupakan hajun leviämisen torjumiseksi. Mikä on nykyisten lakien, asetusten ja muiden määräysten mukainen menettelytapa asian eteenpäin viemiseksi? Ovatko päätökset hallituksen vai yhtiökokouksen tehtävä? Miten asiassa edetään, jos joku esittää parveketupakoinnin kieltämistä? Voidaanko kielto ulottaa jopa asuntoihin? Kuinka terveysviranomaiset liittyvät tähän? Terveydellinen haitta on kai kiellon peruste?
20198_59270.jpg
Reaaliaikainen vedenkulutusseuranta on tuottava energiasijoitus
Älykäs vedenmittaus on tuottava energiainvestointi ja reaaliaikainen vedenkulutustieto enemmän kuin vesilaskun loppusumman määrittelijä. Mihin kaikkeen sitä voi hyödyntää?Kymmenen minuutin suihkuun kuluvalla energialla jääkaappi hurisee kolme viikkoa. Lämmin vesi on arvotavaraa – nykyaikaisen kerrostalon energiasta lähes puolet kuluu veden lämmittämiseen.Reaaliaikaisella vedenkulutuksen seurannalla on poikkeuksetta kulutusta hillitsevä vaikutus. Syy on yksinkertainen: kun omat valinnat konkretisoituvat tarkoiksi numeroiksi, on tottumuksiin helppo tehdä muutoksia. Kulutuksen mukainen vesilaskutus tukee muutosta entisestään.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton