• Etusivu
  • Rakentaminen

Pohjoismaat yhtenä rintamana kirittämään ilmastoystävällistä rakentamista

Rakentajan toimitus
Päivitetty 08.09.2023
201910_60638.jpg

Pohjoismaat lisäävät yhteistyötä rakentamisen ilmastopäästöjen suitsimiseksi ja rakentamisen kiertotalouden vauhdittamiseksi sekä tähtäävät yhdessä vähähiilisen rakentamisen edelläkävijäksi koko maapallon mitassa. Pohjoismaiden ministerit hyväksyivät julkilausuman vähähiilisestä rakentamisesta ja rakentamisen kiertotaloudesta Islannin Reykjavikissa 10. lokakuuta.

"Pohjoismaissa on paljon osaamista rakentamisen hiilijalanjäljen pienentämisessä. Voimme oppia toisiltamme ja tarjota osaamistamme myös muun maailman tarpeisiin. Voimme olla esimerkki siitä, miten kunnianhimoiset ilmasto- ja kiertotaloustavoitteet muuttuvat käytännön ratkaisuiksi. Hienoa, että kaikki Pohjoismaat seisovat Suomen aloitteesta laaditun julkilausuman takana", sanoo Suomea Reykjavikissa edustanut valtiosihteeri Terhi Lehtonen.

Yhtenäisempää rakentamista ja yhteistä vaikuttamista EU:ssa

Julkilausumassa Pohjoismaat sopivat jatkavansa yhteistyötä rakennetun ympäristön hiilineutraaliutta edistävien standardien, tietopohjan sekä menetelmien suhteen. Suomi, Ruotsi ja Norja kehittävät parhaillaan vähähiilisen rakentamisen lainsäädäntöä, minkä ansiosta yhtenäistämiselle on nyt hyvä tilaisuus.

Suomessa ympäristöministeriön valmisteleman vähähiilisen rakentamisen tiekartan tavoitteena on sisällyttää rakentamisen hiilijalanjälki osaksi rakentamismääräyksiä vuoteen 2025 mennessä. Ruotsissa ja Norjassa säädökset tulevat voimaan jo 2022.

Pohjoismaat sitoutuivat myös vaikuttamaan EU-neuvostossa siihen, että rakentamisen kiertotalouden lainsäädännöllisiä esteitä puretaan EU:n rakennustuoteasetuksen tulevassa uudistuksessa. Yhteisenä tavoitteena on helpottaa rakennustuotteiden uudelleenkäyttöä ja kierrätystä koko EU:ssa.

"Ilmastoystävällinen rakentaminen nähdään osaksi kestävyyskriisin ratkaisua kautta Pohjoismaiden. Tehtävää on myös meillä. Vähähiilisen rakentamisen ja rakentamisen kiertotalouden vakiinnuttaminen edellyttää yhteistyötä niin hallinnossa, kiinteistö- ja rakennusalalla, teollisuudessa kuin tiedeyhteisössä kaikissa pohjoismaissa. Ajattelutavan täytyy myös muuttua, esimerkiksi purettavat rakennukset tulee nähdä käyttökelpoisena materiaalina, ei jätteenä. Aika muutokselle on kypsä", valtiosihteeri Lehtonen toteaa.

201910_60639.jpg

Pohjoismainen rakentamisen ilmastofoorumi pureutui käytäntöön

Vähähiilisen rakentamisen yhtenäistäminen oli teemana myös ensimmäisessä pohjoismaisessa rakentamisen ilmastofoorumissa, jonka ympäristöministeriö ja Ruotsin asuntovirasto Boverket järjestivät 3.10. Ruotsin Malmössa. Foorumi kokosi lähes sata virkamiestä, tutkijaa ja yritysten edustajaa keskustelemaan yhtenäistämisestä käytännössä.

Tapaamisen tuloksena seuraavaksi selvitetään rakentamisen päästötietokantojen yhteiskehittämistä sekä rakennusten hiilijalanjäljen arviointimenetelmien yhdenmukaistamista. Työn etenemistä voi seurata Swedish Lifecycle Centerin verkkosivuilta, ja tulokset julkaistaan kesällä 2020. Seuraava rakentamisen pohjoismainen ilmastofoorumi järjestetään syksyllä 2020 Kööpenhaminassa.

Lisätietoja:

Lisätiedonantajat tavoitettavissa perjantaina 11.10. klo 14.30 lähtien.

Vähähiilinen rakentaminen: erityisasiantuntija Matti Kuittinen, 0295 250 268, matti.kuittinen@ym.fi

Rakentamisen kiertotalous: hallitusneuvos Kirsi Martinkauppi, 0295 250 177, kirsi.martinkauppi@ym.fi

Lähde: Ympäristöministeriön tiedote 11.10.2019

Rakentaminen
suunnittelu
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen OMAtaloyhtiö-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

Lyyra-korttelin tiilijulkisivu
LYYRA – Hakaniemen uusi tiilikortteli
Hakaniemeen on rakenteilla uusi maamerkki, kolmen rakennuksen LYYRA-kortteli. Alueen viime vuosien lähes ainoat uudisrakennukset nousevat Siltasaarenkadun molemmin puolin aivan metron sisäänkäynnin viereen.
202112_73898.jpg
Kerrostalot maan tasalle ja uutta tilalle: Näin toimii purkava täydennys­rakentaminen
Helsingin Mellunmäessä käynnistyy Suomen suurin purkavan täydennysrakentamisen hanke. Mistä siinä on kyse?
20189_54840.jpg
Piha- ja salaojaremontti ajankohtaista?
Taloyhtiön piha- ja salaojaremontin tarvekartoitus sekä suunnittelu kannattaa ehdottomasti antaa luotettavan suunnittelutiimin hoidettavaksi. Suunnittelua johtaa kokenut pääsuunnittelija. Piha- ja rakennesuunnittelija kiinnitetään taloyhtiön palvelukseen heti alussa.Arkkitehti- ja insinööritoimisto Doventus Oy:n arkkitehti ja toimitusjohtaja Tero Seppänen, tiivistää: – Yhteistyö on voimaa ja asiakas voittaa aina, kun suunnittelijoiden yhteistyö toimii heti hankkeen alusta saakka. Tarjoamme rakennesuunnitteluun yhdistettynä pihasuunnitteluosaamisen ja lopputuloksena on salaojaremontin jälkeen teknisesti erinomaisesti toimiva ja viihtyisämpi hyvin suunniteltu pihaympäristö. Myös kiinteistön arvo nousee.
20121_29124.jpg
Parveke ja terassi suojaan talven lumilta ja myrskyiltä
Lasitettu parveke tai terassi voidaan sisustaa aivan uudella tavalla ja tehdä siitä mieluisa ja monikäyttöinen vapaa-ajantila. Lasitus suojaa parveketta ja terassia ja sisustuskin säilyy siistimpänä. Eri vuodenajat näyttävät parhaat puolensa kun on asennettu lasitus parvekkeelle tai terassille. Lasitettu parveke tai terassi on myös hyvä valtti asunnon myynnissä ja vuokramarkkinoilla.Lue lisää parvekelasituksestaTutustu lisää lasiterasseihinJätä yhteydenottopyyntö
30_P_78992.jpg
Miten rakennusvalvontaa tulisi uudistaa?
Miten kuntien rakennusvalvontojen toimintaa tulisi mielestäsi kehittää? Miten rakennusvalvonnat voisivat palvella asiakkaitaan entistä paremmin? Ympäristöministeriö kerää 31. elokuuta asti palautetta ja kehitysideoita Otakantaa.fi-palvelussa rakennusvalvontojen uudistamista varten.Rakennusvalvontojen toimintaperiaatteet, hinnoittelu ja resurssit vaihtelevat kunnissa huomattavasti. Moni esimerkiksi kotipaikkakunnallaan ja mökillään rakentanut on voinut huomata erot kuntien käytännöissä - samoin monet rakennusyrittäjät.Rakennusvalvonnan uudistamisen tavoitteena on kehittää toimintatapoja ja parantaa rakennusvalvontojen resursseja, lisätä tiedonvaihtoa ja ammatillista osaamista sekä asiakkaiden tasavertaista kohtelua. Uudistuksesta päätettiin hallituksen rakennepoliittisessa ohjelmassa vuonna 2013.
20143_38633.jpg
Kierrätys kannattaa taloyhtiössä
Yhdyskuntajätettä kertyi Suomessa vuonna 2012 kaikkiaan reilut 2,7 miljoonaa tonnia. Tästä jätteestä kolmannes meni kierrätykseen. Kierrätettävän jätteen osuus ei ole käytännössä noussut kymmeneen vuoteen, joten kierrättämisen edistämisessä Suomessa on vielä paljon tehtävää.Ympäristön ja talouden kannalta on järkevää välttää kaatopaikkasijoitusta ja hyödyntää jätteet mahdollisimman tehokkaasti uusioraaka-aineina tai energiana teollisuudessa. Tästä lähtee myös EU:n jätedirektiivi, joka pitää kaatopaikkasijoitusta lähtökohtaisesti huonoimpana jätteenkäsittelymuotona.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton