• Etusivu
  • Rakentaminen

Pohjoismaat yhtenä rintamana kirittämään ilmastoystävällistä rakentamista

Rakentajan toimitus
Päivitetty 28.02.2025
kunnossapitoselvityksen-tekeminen-1920x1080

Pohjoismaat lisäävät yhteistyötä rakentamisen ilmastopäästöjen suitsimiseksi ja rakentamisen kiertotalouden vauhdittamiseksi sekä tähtäävät yhdessä vähähiilisen rakentamisen edelläkävijäksi koko maapallon mitassa. Pohjoismaiden ministerit hyväksyivät julkilausuman vähähiilisestä rakentamisesta ja rakentamisen kiertotaloudesta Islannin Reykjavikissa 10. lokakuuta.

"Pohjoismaissa on paljon osaamista rakentamisen hiilijalanjäljen pienentämisessä. Voimme oppia toisiltamme ja tarjota osaamistamme myös muun maailman tarpeisiin. Voimme olla esimerkki siitä, miten kunnianhimoiset ilmasto- ja kiertotaloustavoitteet muuttuvat käytännön ratkaisuiksi. Hienoa, että kaikki Pohjoismaat seisovat Suomen aloitteesta laaditun julkilausuman takana", sanoo Suomea Reykjavikissa edustanut valtiosihteeri Terhi Lehtonen.

Yhtenäisempää rakentamista ja yhteistä vaikuttamista EU:ssa

Julkilausumassa Pohjoismaat sopivat jatkavansa yhteistyötä rakennetun ympäristön hiilineutraaliutta edistävien standardien, tietopohjan sekä menetelmien suhteen. Suomi, Ruotsi ja Norja kehittävät parhaillaan vähähiilisen rakentamisen lainsäädäntöä, minkä ansiosta yhtenäistämiselle on nyt hyvä tilaisuus.

Suomessa ympäristöministeriön valmisteleman vähähiilisen rakentamisen tiekartan tavoitteena on sisällyttää rakentamisen hiilijalanjälki osaksi rakentamismääräyksiä vuoteen 2025 mennessä. Ruotsissa ja Norjassa säädökset tulevat voimaan jo 2022.

Pohjoismaat sitoutuivat myös vaikuttamaan EU-neuvostossa siihen, että rakentamisen kiertotalouden lainsäädännöllisiä esteitä puretaan EU:n rakennustuoteasetuksen tulevassa uudistuksessa. Yhteisenä tavoitteena on helpottaa rakennustuotteiden uudelleenkäyttöä ja kierrätystä koko EU:ssa.

"Ilmastoystävällinen rakentaminen nähdään osaksi kestävyyskriisin ratkaisua kautta Pohjoismaiden. Tehtävää on myös meillä. Vähähiilisen rakentamisen ja rakentamisen kiertotalouden vakiinnuttaminen edellyttää yhteistyötä niin hallinnossa, kiinteistö- ja rakennusalalla, teollisuudessa kuin tiedeyhteisössä kaikissa pohjoismaissa. Ajattelutavan täytyy myös muuttua, esimerkiksi purettavat rakennukset tulee nähdä käyttökelpoisena materiaalina, ei jätteenä. Aika muutokselle on kypsä", valtiosihteeri Lehtonen toteaa.

Pohjoismainen rakentamisen ilmastofoorumi pureutui käytäntöön

Vähähiilisen rakentamisen yhtenäistäminen oli teemana myös ensimmäisessä pohjoismaisessa rakentamisen ilmastofoorumissa, jonka ympäristöministeriö ja Ruotsin asuntovirasto Boverket järjestivät 3.10. Ruotsin Malmössa. Foorumi kokosi lähes sata virkamiestä, tutkijaa ja yritysten edustajaa keskustelemaan yhtenäistämisestä käytännössä.

Tapaamisen tuloksena seuraavaksi selvitetään rakentamisen päästötietokantojen yhteiskehittämistä sekä rakennusten hiilijalanjäljen arviointimenetelmien yhdenmukaistamista. Työn etenemistä voi seurata Swedish Lifecycle Centerin verkkosivuilta, ja tulokset julkaistaan kesällä 2020. Seuraava rakentamisen pohjoismainen ilmastofoorumi järjestetään syksyllä 2020 Kööpenhaminassa.

Lähde: Ympäristöministeriön tiedote 11.10.2019

Rakentaminen
suunnittelu
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen OMAtaloyhtiö-uutiskirje:

Sinua voisi kiinnostaa myös:

Lyyra-korttelin tiilijulkisivu
LYYRA – Hakaniemen uusi tiilikortteli
Hakaniemeen on rakenteilla uusi maamerkki, kolmen rakennuksen LYYRA-kortteli. Alueen viime vuosien lähes ainoat uudisrakennukset nousevat Siltasaarenkadun molemmin puolin aivan metron sisäänkäynnin viereen.
20228_79409.jpg
Taloyhtiön hallituksen valinnat, vastuut ja tehtävät
Asunto-osakeyhtiölain 7-luvun 1 – 16 §:issä on taloyhtiön hallitusta koskevia säännöksiä. Luvun 1 §:n nojalla taloyhtiöllä on oltava hallitus, johon kuuluu vähintään kolme (3) jäsentä ja enintään viisi (5) jäsentä. Jos hallituksen jäseniä on vähemmän kuin kolme, taoyhtiön hallitukseen tulee valita ainakin yksi varajäsen.Hallituksen vastuista ja valinnasta sekä muista asunto-osakeyhtiölain velvoitteista kertoo porilainen asianajaja Markku Asmala Asianajotoimisto Asmala Härmäläinen Santavuo Oy:stä.
20221_74341.jpg
Kuusi helppoa vinkkiä järkevään vedenkäyttöön
Oman vedenkulutuksen määrä tulee usein yllätyksenä kulutuksen mukaiseen vesilaskutukseen siirtymisen jälkeen. "Ei voi pitää paikkaansa", on yleinen kommentti, johon isännöitsijä joutuu ensimmäisten laskujen jälkeen vastaamaan.Poimi tästä Verton vinkit vedensäästöön!
20222_76713.jpg
Miksi isännöitsijä kielsi kaikki lumityöt taloyhtiössä?
Kyseessä on viiden huoneiston rivitaloyhtiö, jossa lumityöt sisältyvät kiinteistöhuoltosopimukseen. Tulevat kun ehtivät, eikä alle 3 senttimetrin takia. Tontille tulevan ajoväylän edessä oleva pyörätie aurataan aikaisin, jolloin siihen voi jäädä korkeakin karhe, joka estää pääsyn molempiin suuntiin. Eikä muutenkaan kiva tarpoa hangessa!Kysymys: Onko yhtiön hallituksella oikeus kieltää osakkaalta kaikenlainen lumitöiden tekeminen yhtiön tontilla? Isännöitsijä antoi hallituksen pyynnöstä täyskiellon lumitöitä tekevälle osakkeenomistajalle.
Kerrostalo alhaalta kuvattuna
Viikon kysymys: Hoitovastikkeen maksuperusteen muutos - pienien asuntojen omistajat maksumiehiksi?
Kerrostalossamme on meneillään putkistosaneeraus, jonka yhteydessä uusitaan mm. TV- ja Laajakaistayhteydet siten, että toimittaja on kuitenkin edelleen sama.Nyt hallitus on päättänyt esittää yhtiökokoukseen muiden yhtiöjärjestys muutosten lisäksi, että entinen TV ja Laajakaista osuus muutetaankin huoneistokohtaiseksi hoitovastikkeeksi, eli maksu muutetaan tasasuureksi maksuksi aiemman m2 perusteisen sijaan.No, itse näen asian niin, että suurneliöiset hyötyvät tästä muutoksesta pienneliöisten kustannuksella. Lisäksi meillä on toimiva mokkulayhteys maaseutu-/kaup.asunnossa, joten aika harmillinen lisä-lisäkustannus.Löytyykö tietävää neuvoa asiassa miten toimia ?
Pyörävarasto
Kesytä taloyhtiön pyöräkaaos
Työmatka- ja harrastuspyöräilyn suosio kasvaa edelleen, mikä on kestävää kehitystä ja aktiivisen elämäntavan merkki. Lähes jokaisella suomalaisella on pyörä ja monilla useampikin eri käyttötarkoitusta varten. Kasvaneeseen tilantarpeeseen on pystytty vastaamaan uusissa kerrostaloissa, mutta vanhoissa taloyhtiöissä pitää tiloja organisoida uudelleen tai tehostaa tilankäyttöä.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton