• Etusivu
  • Osakas

Uusi pelastuslaki voimaan 1.7.2011

Rakentajan toimitus
Päivitetty 30.04.2014
20115_26289.jpg

Uusi pelastuslaki tuli voimaan 1.7.2011

Pelastuslain uudistus tuli voimaan 1.7.2011. Tehdyt uudistukset koskevat rakennusten turvallisuuteen liittyvien velvoitteiden osalta myös taloyhtiöitä. Lain tarkistamisen tavoitteena oli erityisesti onnettomuuksien ehkäisy ja asumisturvallisuuden parantaminen. Samassa yhteydessä tulee voimaan kolme Valtionneuvoston antamaa asetusta.

Pelastuslain uudistushankkeessa edellinen, vuodesta 2004 lukien voimassa ollut, pelastuslaki on tarkistettu ja ajanmukaistettu kauttaaltaan.

Muutoksia lainsäädännössä

Taloyhtiöiden kannalta merkittävimmät uudistukset käsittelevät palotarkastuksia, pelastussuunnittelua sekä väestönsuojia.

Palotarkastukset

Pelastuslaitos määrittelee palotarkastusten kohteet paikallisen riskinarvioinnin perusteella. Tällä pyritään kohdentamaan valvonta nykyistä paremmin riskikohteisiin. Pelastuslaitos valvoo myös kansalaisille säädettyjä varautumis- ja toimintavelvoitteita sekä rakennuksiin liittyvien turvallisuusvelvoitteiden noudattamista.

Pelastussuunnitelmat

Valtioneuvoston asetuksella annetaan tarkempia säännöksiä kohteista, joihin on laadittava pelastussuunnitelma. Tavanomaisten taloyhtiöiden osalta pelastussuunnitelma on laadittava asuinrakennuksiin, joissa on vähintään kolme asuinhuoneistoa. Erillistalo- tai paritaloyhtiöihin suunnitelmaa ei tarvitse laatia.

Pelastussuunnitelma on pidettävä ajan tasalla ja siitä on tiedotettava tarvittavalla tavalla asianomaisen rakennuksen tai muun kohteen asukkaille ja työntekijöille sekä muille, joiden on osallistuttava pelastussuunnitelman toimeenpanoon.

Väestönsuojat

Väestönsuojien rakentamisvelvoitteet lieventyvät. Uuden pelastuslain mukaan väestönsuoja tulee jatkossa rakentaa kaikkiin rakennuksiin, joiden kerrosala on yli 1 200 neliömetriä. Aiemmin raja oli 600 neliömetriä.

Rakennuksen peruskorjauksen yhteydessä ei enää tarvitse rakentaa uutta väestönsuojaa. Sen sijaan väestönsuoja tulee kunnostaa muutos- ja korjaustyön yhteydessä. Myös yleisten väestönsuojien rakentamisvelvoitteesta luovutaan. Muutokset pienentävät väestönsuojien rakentamisen kustannuksia arviolta noin 21 miljoonaa euroa vuodessa.

20115_26356.jpg

Muita uudistuksia

Pelastuslaitos voi jatkossa periä maksun valvontasuunnitelman mukaisen palotarkastuksen tai muun valvontatoimenpiteen suorittamisesta. Lisäksi pelastuslaitos voi periä maksun hätäkeskukseen liitetyn paloilmoittimen toistuvasta erheellisestä toiminnasta. Tällä tähdätään paljon turhia hälytyksiä aiheuttavien erheellisten ilmoitusten vähentämiseen.

Avain turvallisuuteen: Käytävät ja uloskäynnit järjestykseen

Tärkeitä keinoja tahallisesti sytytettyjen tulipalojen estämiseksi ovat järjestyksen ja siisteyden ylläpitäminen sekä helposti syttyvien tavaroiden asianmukainen säilyttäminen. Helposti syttyvää materiaalia tai muuta tulipalon syttymisen tai leviämisen vaaraa aiheuttavaa tavaraa saa säilyttää vain siihen tarkoitetuissa paikoissa. Käytännössä tämä tarkoittaa esimerkiksi räjähdysvaarallisten aineiden säilyttämistä tarkoitukseen suunnitelluissa lukittavissa kaapeissa tai vastaavissa paikoissa sekä roskien ja muiden jätteiden säilyttämistä vain tarkoitukseen varatuissa paikoissa.

Osakas
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen OMAtaloyhtiö-uutiskirje:

Sinua voisi kiinnostaa myös:

asukas keskustelee remontin työnjohtajan kanssa ja he katselevat suunnitelma paperia remontoitavassa huoneessa
Taloyhtiön kunnossa­pito­vastuu: Miten huolto­työt pitäisi jakaa?
Kunnossapitovastuun jakautumisesta taloyhtiöissä on annettu selkeät ohjeet. Silti kysymyksiä siitä, kuka on vastuussa yhtiön rakennuksen tietyn osan kunnostamisesta tai vian korjaamisesta, syntyy usein. Epävarmuutta lisää se, että uusissa asunto- osakeyhtiöissä on usein nykyaikaisia laitteistoja, joita kaikki asukkaat eivät osaa käyttää.Esimerkiksi huoneiston sisäinen ilmanvaihtojärjestelmä huoltotöineen voi olla asukkaalle "hepreaa". Mitä oudompi laite asukkaalle on, sitä varmemmin on myös epäselvää, kuuluuko jonkin sen osan huolto asukkaalle. Jos asukkaalla ei ole johonkin laitteeseen käyttöohjeita tai jos ei tiedä, kuka laitteen huollosta vastaa, on järkevintä ottaa yhteyttä isännöitsijään jo ennen kuin ongelmia ilmenee.
Ovella PyöräNoja
Onko talvipyöräily huomioitu taloyhtiönne varastotiloissa?
Ennen talven tuloa taloyhtiön kannattaa miettiä ovatko säilytystilat kunnossa ja ajan tasalla. Kesärenkaat vaihdetaan talvirenkaisiin ja niille tarvitaan säilytystilat. Polkupyörät, potkulaudat ja muut harrastevälineet laitetaan talvisäilöön. Osa jatkaa pyöräilyä myös talvella ja varsinkin silloin korostuu turvalliset ja helppokäyttöiset säilytystilat.
Tyhjä Kostea kellari
Mistä kellarin kosteusongelmat yleensä johtuvat?
Kostea, tunkkainen kellari, jossa seinän maali ja rappaukset lohkeilevat on tyypillinen näky useissa kerros- ja omakotitaloissa. Sadevesi on kyllästänyt kellarin seiniä ympäröivän maan tai pohjavesi on noussut talon anturaan saakka, jolloin talo niin kutsutusti seisoo vedessä. Salaojat voivat olla puutteellisia tai virheellisesti tehty. Kellarin hyötykäyttöön ottamisesta voi olla vain haaveena näissä tilanteissa.
20141_37624.jpg
Korjausrakentaminen 14 - tapahtuma 4.2.2014 Wanha Satama
KORJAUSRAKENTAMINEN 2015 - tapahtuma järjestetään 3.2.2015 Helsingin Wanhassa Satamassa klo 10-17.Tapahtuma kokoaa yhteen korjausrakentamisen ammattilaiset ympäri Suomen.Päivän päätteeksi rentoudutaan After Workin merkeissä klo 16-17.Yksi päivä, joka kannattaa käyttää hyödyksi! Tervetuloa!Ilmoittaudu täältä...
20217_71698.jpg
Miten äänileikkuri toimii yhtiö­kokouksessa?
As. Oy, jossa on 12 asunhuoneistoa. Vuonna 2010 tehdyn yj:n mukaan yhteinen osakemäärä on 32, joista asunto 1:llä on 8 osaketta (puutaloyhtiössä yhdistetty asuntoja) ja asunnot 5 ja 6 on yhdistetty tämän yj:n aikana, hellä on 2+2 osaketta ja kaikilla muilla (10 kpl) on 2 osaketta/asunto. Itse omistan yhtiössä 6 kpl 2 osakkeen asuntoa.Oletetaan, että yhtiökokouksessa ovat kaikki osakkeet edustettuina ja suoritetaan asian päättämiseksi lippuäänestys ja käytetään äänileikkuria. Saan yhden osakkaan 2 osaketta puolelleni (paikalla tai valtakirjalla) kaikki muut osakkaat ovat erimieltä, tai itse olen erimieltä päätöksestä.Miten osakkeet jakautuvat päätöksessä ja miten lasketaan? Yhtiössä ollaan yleisesti sijoittaja osakasta vastaan, asiat pyritään tekemään edulliseksi talossa asuville.
Pariskunta tutkii tablettia
Kulutusperusteinen laskutus ohjaa säästeliääseen vedenkäyttöön
Kun jokainen maksaa vain kuluttamastaan käyttövedestä, tulee vesilaskutuksesta oikeudenmukaisempaa. Omista kulutusvalinnoista vastaaminen kannustaa vähentämään vedenkulutusta ja samalla säästämään myös energiaa sekä ympäristöä.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton