• Etusivu
  • Osakas

Uusi pelastuslaki voimaan 1.7.2011

Rakentajan toimitus
Julkaistu 27.05.2011Päivitetty 30.04.2014
20115_26289.jpg

Uusi pelastuslaki tuli voimaan 1.7.2011

Pelastuslain uudistus tuli voimaan 1.7.2011. Tehdyt uudistukset koskevat rakennusten turvallisuuteen liittyvien velvoitteiden osalta myös taloyhtiöitä. Lain tarkistamisen tavoitteena oli erityisesti onnettomuuksien ehkäisy ja asumisturvallisuuden parantaminen. Samassa yhteydessä tulee voimaan kolme Valtionneuvoston antamaa asetusta.

Pelastuslain uudistushankkeessa edellinen, vuodesta 2004 lukien voimassa ollut, pelastuslaki on tarkistettu ja ajanmukaistettu kauttaaltaan.

Muutoksia lainsäädännössä

Taloyhtiöiden kannalta merkittävimmät uudistukset käsittelevät palotarkastuksia, pelastussuunnittelua sekä väestönsuojia.

Palotarkastukset

Pelastuslaitos määrittelee palotarkastusten kohteet paikallisen riskinarvioinnin perusteella. Tällä pyritään kohdentamaan valvonta nykyistä paremmin riskikohteisiin. Pelastuslaitos valvoo myös kansalaisille säädettyjä varautumis- ja toimintavelvoitteita sekä rakennuksiin liittyvien turvallisuusvelvoitteiden noudattamista.

Pelastussuunnitelmat

Valtioneuvoston asetuksella annetaan tarkempia säännöksiä kohteista, joihin on laadittava pelastussuunnitelma. Tavanomaisten taloyhtiöiden osalta pelastussuunnitelma on laadittava asuinrakennuksiin, joissa on vähintään kolme asuinhuoneistoa. Erillistalo- tai paritaloyhtiöihin suunnitelmaa ei tarvitse laatia.

Pelastussuunnitelma on pidettävä ajan tasalla ja siitä on tiedotettava tarvittavalla tavalla asianomaisen rakennuksen tai muun kohteen asukkaille ja työntekijöille sekä muille, joiden on osallistuttava pelastussuunnitelman toimeenpanoon.

Väestönsuojat

Väestönsuojien rakentamisvelvoitteet lieventyvät. Uuden pelastuslain mukaan väestönsuoja tulee jatkossa rakentaa kaikkiin rakennuksiin, joiden kerrosala on yli 1 200 neliömetriä. Aiemmin raja oli 600 neliömetriä.

Rakennuksen peruskorjauksen yhteydessä ei enää tarvitse rakentaa uutta väestönsuojaa. Sen sijaan väestönsuoja tulee kunnostaa muutos- ja korjaustyön yhteydessä. Myös yleisten väestönsuojien rakentamisvelvoitteesta luovutaan. Muutokset pienentävät väestönsuojien rakentamisen kustannuksia arviolta noin 21 miljoonaa euroa vuodessa.

20115_26356.jpg

Muita uudistuksia

Pelastuslaitos voi jatkossa periä maksun valvontasuunnitelman mukaisen palotarkastuksen tai muun valvontatoimenpiteen suorittamisesta. Lisäksi pelastuslaitos voi periä maksun hätäkeskukseen liitetyn paloilmoittimen toistuvasta erheellisestä toiminnasta. Tällä tähdätään paljon turhia hälytyksiä aiheuttavien erheellisten ilmoitusten vähentämiseen.

Avain turvallisuuteen: Käytävät ja uloskäynnit järjestykseen

Tärkeitä keinoja tahallisesti sytytettyjen tulipalojen estämiseksi ovat järjestyksen ja siisteyden ylläpitäminen sekä helposti syttyvien tavaroiden asianmukainen säilyttäminen. Helposti syttyvää materiaalia tai muuta tulipalon syttymisen tai leviämisen vaaraa aiheuttavaa tavaraa saa säilyttää vain siihen tarkoitetuissa paikoissa. Käytännössä tämä tarkoittaa esimerkiksi räjähdysvaarallisten aineiden säilyttämistä tarkoitukseen suunnitelluissa lukittavissa kaapeissa tai vastaavissa paikoissa sekä roskien ja muiden jätteiden säilyttämistä vain tarkoitukseen varatuissa paikoissa.

Osakas
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20236_82003.jpg
Oikeus saada asia yhtiökokouksessa käsiteltäväksi?
Laki sanoo selvästi, että osakkeenomistajalla on oikeus saada asia yhtiökokouksen asialistalle kunhan se on yhtiökokouksen päätettäviin asioihin kuuluva ja on esitetty riittävän ajoissa, (jona on ainakin pidettävä viikkoa ennen aikaisinta yhtiökokouksen kutsumisaikaa eli 2 kk ja 1 viikko).Yhtiökokouksen puheenjohtaja totesi, että kokous on laillinen ja päätösvaltainen niiden asioiden osalta, jotka on kutsussa mainittuna. Minä itse olin taas sitä mieltä, että tällainen kokous, jossa hallitus on käyttänyt väärin harkintavaltaansa, ei ole laillinen ja päätösvaltainen.Miten asia todella on, kun jotkut juristit taas selvästi kirjaavat: "hallituksella ei ole harkintavaltaa silloin kun osakas haluaa asianmukaisen asian yhtiökokouskutsuun, jos se on riittävän ajoissa jätetty. Jos sitä ei ehditä valmistella seuraavaan yhtiökokoukseeen, niin se on otettava seuraavaan varsinaiseen tai ylimääräiseen yhtiökokoukseen ellei osakas muuta vaadi."
Kerrostalo alhaalta kuvattuna
Voiko taloyhtiön korjaushankkeen kuluista saada vapautuksen?
Jos huoneiston omistaja asentaa asuntoon omalla kustannuksella huoneistokohtaisen ilmastoinnin, voiko hallitus tai yhtiökokous vapauttaa kyseisen huoneiston myöhemmin tulevista IV-saneerauksen kuluista, koska saneerauksen ei enää tarvitse kohdistua kyseiseen huoneistoon.Jos voi, miten se pitää kirjata yhtiön tiedostoihin että vapautus pysyy voimassa?Taloyhtiöltä ja rakennusvalvonnalta on jo toimenpidelupa olemassa, toteutus on enää kiinni mainitsemistani kuluista. Taloyhtiö hyötyy heti asuntokohtaisen IV:n lämmöntalteenotosta ja siinä tarvittava sähkökulukin on kyseisen asunnon.
Katu, jossa on taloja rivissä
Poistuuko vastuu onnettomuudesta varoituskyltillä?
Piha- ja parkkialueella on taloyhtiön varastorakennus, rakennuksen katolla ei ole lumiesteitä joten lumet tulevat osin tielle, ja jos rakennuksen seinän vierestä kulkee lumet tulevat päälle. Poistuuko taloyhtiön vastuu lumen aiheuttamasta onnettomuudesta asentamalla varoituskyltti rakennuksen seinään "varo katolta putoavaa lunta" tai joku "lippusiima" joka estää kulkemisen?
20219_72540.jpg
Putki­remontin yhteydessä uusittava kylpy­huone - hyvä vai huono sijoitus?
Perinteinen putkiremontti on lähivuosina edessä tuhansissa 70- ja 80-luvun kerrostaloissa. Tällöin eteen tulee myös kylpyhuoneen ja sen kalusteiden uusiminen, mikä on monesti asukkaille remontin näkyvin osa. Mitä tulisi ottaa huomioon, jotta remontti on hyvä sijoitus tulevaisuuteen ja osakkaat voivat olla tyytyväisiä uusittuihin kylpyhuoneisiinsa?
20233_81117.jpg
Salaojaremontti tehtiin aikaisin keväällä ja piha on valmis kesää varten!
Kevät on kiinteistön perustuksille kovaa aikaa. Talvi on saattanut rapauttaa kivijalkaa, ja kun sulamisvedet sitten humahtavat rakenteita vasten, kosteus voi päätyä vääriin paikkoihin. Kun taloyhtiön salaojituksen laittaa kuntoon ennen roudan sulamista, kiinteistön perustukset ovat suojassa kevään kosteusrasitukselta. Moni taloyhtiö haluaa hoitaa urakan ennen kesää senkin vuoksi, että pihan ehtii saamaan valmiiksi ja vehreäksi suvea ja lomailua varten.
202112_73890.jpg
Lumityöt ja liukkauden torjunta talkoilla?
Rivitaloyhtiössämme on lumityöt tehty talkoilla, jossa vuoroviikoin vastuu siirtyy toiselle osakkaalle. Yhtiössä on 6 huoneistoa. Myös liukkauden torjunta seuraa lumivuoroja. Nyt yksi osakas kieltäytyy noudattamasta velvoitettaan.Voiko yhtiö yhtiökokouksen päätöksellä tehdä sopimuksen, jossa osakas tai yhtiö voi tilata työn, jolla osakkaan lumi- ja liukkaudentorjuntapalvelut suoritetaan viikolla, joka osuu kieltäytyjän kohdalle? Sopimuksen mukaiset kustannukset yhtiö veloittaa osakkaalta.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton