• Etusivu
  • Remontti

RIL 247-2008 Rakennusalan oikeuskäytäntö

Miten pienet yksityiskohdat vaikuttavat lopputulokseen

Rakentajan toimitus
Julkaistu 07.05.2014
20145_39234.jpg

RIL-julkaisujen sarjassa Rakennusalan oikeuskäytäntöä on aikaisemmin esittelyssä olleista RIL-oppaista poikkeuksellinen, sillä se valottaa rakennusalan sopimuskäytäntöä sekä suunnittelua aivan erilaisesta näkökulmasta.

Todelliset tapaukset ja ratkaisut esimerkein

Kirjaan on koottu vuosina 1980-2008 annettuja KKO:n ratkaisuja ja päätöksiä selkeine perusteluineen. Kootut tapaukset ovat todellisia tapahtumia ja korostavat yksityiskohtien merkitystä niin suunnitelmissa kuin sopimusten laatimisessa. Tapaukset esitetään alusta loppuun yksityiskohtaisesti.

Kirjassa tapauskohtaisesti käsiteltävät aiheet koskettavat niin suunnitteluvaihetta, sopimuksien solmimista, varsinaista rakentamista kuin myös rakentamisen jälkeistä vastaanottovaihetta ja takuuajan tapahtumia.

Rakennusalan ja -urakoiden juridiikka koostuu suuresta määrästä erilaisia lakeja, määräyksiä, asetuksia sekä ohjeita. Lukuisista ohjeista ja niiden yksityiskohtaisuudesta huolimatta syntyy erimielisyyksiä, joihin ratkaisua haetaan oikeusteitse.

RIL 247-2008 Rakennusalan oikeuskäytäntöä sisältää erinomaisia, tositapahtumiin pohjautuvia esimerkkejä siitä, miten pienet yksityiskohdat voivat vaikuttaa lopputulokseen. Samalla korostuu, miten helposti oikeusteitse ratkaisujen hakemisen olisi voinut pienin toimenpitein välttää.

RIL suunnitteluoppaat saatavilla myös Jäsentukusta

Info

Info

Suunnittelutyötä ohjaavat normit ja määräykset

RIL:n ohjeet, normit sekä käsikirjat toimivat hyvänä apuna ja ohjenuorana suunnittelijoille sekä rakentajille. Osa Jäsentukun kautta saatavista kirjoista on uudistettuja sekä korvaavia teoksia aiemmin ilmestyneille ja pitävät näin sisällään tämän päivän parasta tietämystä ja viimeisimpiä suunnitteluvaatimuksia.

  • RIL –kirjasarja. Sisältää: käsi- ja oppikirjat, normit ja ohjeet sekä erikoisjulkaisut.
  • Rakennustiedon julkaisu RT-kortisto. Rakennustieto Oy toimii kiinteistö- ja rakentamisalan tietopalveluiden ja julkaisujen kustantajana. Rakennustiedosta löytyy ajankohtaiset rakennusalan säännökset, ohjeet ja tuotetiedot.
  • RakMK – Suomen rakentamismääräyskokoelma. Ympäristöministeriön ylläpitämä tietokanta, joka sisältää asetuksena annetut ja rakentamista koskevat säännökset ja ohjeet. Nämä asetukset sekä säännökset ovat velvoittavia.
  • Muut yleiset hyvää rakentamistapaa noudattavat ohjeet.
Remontti
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20149_40733.jpg
Nyt on asukaskyselyiden aika!
Asukaskyselyn tekeminen on loistava keino kartoittaa osakkaiden ja asukkaiden mielipiteitä, odotuksia ja toiveita. Parhaimmillaan osakkaiden vastauksien pohjalta pystyy kartoittamaan myös taloyhtiön strategiaa. Asukaskyselyitä kuitenkin käytetään hyväksi liian harvoin, vaikka yleisesti osakkaat osaisivatkin arvostaa tällaista elettä.Osakkaille ja asukkaille tärkeimpiä asioita ovat ne näkyvimmät, arjen toimivuuteen liittyvät seikat, puutteet näissä on helppo kartoittaa asukaskyselyllä. Toimiva arki = tyytyväiset osakkaat. Kysely kannattaa järjestää niin, että vastaajilla on mahdollisuus pysyä nimettöminä.Valmiin pohjan asukaskyselyä varten löydät täältä.
Kerrostalo alhaalta kuvattuna
Viikon kysymys: Ongelmia ilmennyt, voiko vastuunjakoa vielä muuttaa?
Yhtiössä 4 huoneistoa ja sen rakennusvuosi 2000, rakennuttajayritystä ei ole enää olemassa. 2011 varsinaisessa yhtiökokouksessa päätettiin korjausvastuiden menevän kiinteistöliiton vastuunjakotaulukon mukaan.Yhtiössä on paalutettu perustuksien reunat ja keskiosa maavaraisella laatalla. Keskiosa on painunut vuosien varrella maksimissaan 10 mm. Painumista on korjattu väliseinien osalta rakennuttajan toimesta n. 9 sitten. Painuminen on jatkunut edelleen.Ainakin yhdessä huoneistossa painuma on ollut voimakasta kylpyhuoneessa ja osakas on siitä ilmoittanut muille osakkaille elokuun lopulla.Syyskuun lopulla pidettävässä ylimääräisessä yhtiökokouskutsussa on asialistalla "vastuut kylpyhuoneremonteista (jokainen vastuullinen huolehtimaan osakkeensa kunnosta)".Voiko yhtiökokous päättää ilman ilmoittaneen osakkaan suostumusta vastuunjaon muuttamisesta sen jälkeen, kun osakas on ilmoittanut mahdollisesta vauriosta yhtiön muille osakkaille?
20221_75492.jpg
Miksi autopaikkaani taloyhtiössä ei hoideta?
Omistan taloyhtiössämme pihassa autopaikkaosakkeen, josta maksan kuukausittain hoitovastiketta. Koko omistamiseni ajan (kaksi vuotta) huoltoyhtiö on jättänyt paikoitusruudun auraamatta lumesta ja kesällä haravoimatta. Olen huomauttanut siitä useasti isännöitsijälle ja hallituksen puheenjohtajalle, mutta mitään ei ole tapahtunut.Mikä neuvoksi, mitä voin tehdä? Mitä parkkiruudun vastikkeeseen yleensä kuuluu?
Kerrostalo alhaalta kuvattuna
Viikon kysymys: Kuka maksaa vedeneristystarkastuksen taloyhtiössä?
Teimme Kylpyhuone ja saunaremontin 1983 rivitalon huoneistossa. Taloyhtiö velvoitti sen tekemään ja maksaa vedeneristyksen ja muita taloyhtiölle kuuluvia (kuten lattiakaivon uudistaminen). Kumpi maksaa vedeneristystarkastusmaksun n. 400 euroa?
201810_55118.jpg
Hallituksen kokouksia
As.oy Remontti-Mallinnus on Omataloyhtiö.fi:n kuvitteellinen taloyhtiö, jonka elämää ja remontointia pääset seuraamaan as.oy Remontti-Mallinnus -artikkelisarjassa. Artikkelisarjasta löytyy runsaasti tietoa taloyhtiön elämästä ja remontoinnista.
Kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Osakkeenomistajan oikeudet
Osakkeenomistajan oikeudet yhtiössä ovat kahdentyyppisiä. Toiset oikeudet liittyvät yhtiön päätöksentekoon ja yhtiötä kokonaisuutena koskeviin asioihin (hallinnoimisoikeudet). Toiset oikeudet puolestaan sisältävät erilaisia yhtiön ja osakkeenomistajan omaa varallisuutta koskevia seikkoja (varallisuuspitoiset oikeudet).Hallinnoimisoikeuksina on pidetty mm. seuraavia oikeuksia:oikeus osakekirjan saamiseenoikeus osakeluettelomerkintöjen ja muiden vastaavien tekemiseenoikeus osallistua yhtiökokoukseen ja käyttää siellä osakasoikeuksiaoikeus vaatia haluamansa asian käsittelyä yhtiökokouksessa oikeus saada määrätyissä tilanteissa henkilökohtainen kutsu yhtiökokoukseenoikeus moittia yhtiökokouksen päätöstä ja vaatia sen muuttamistaoikeus vaatia kanteella yhtiöjärjestyksen kohtuullistamista oikeus vaatia uuden asunto-osakeyhtiölain 9-luvun 13 §:n tarkoittamissa tapauksissa erityistä tarkastustaEdellä mainittu luettelo ei ole tyhjentävä, vaan asunto-osakeyhtiölaissa on lukuisia muita hallinnoimisoikeuksina pidettäviä oikeuksia.Osakkeenomistajan varallisuuspitoisia oikeuksia ovat mm.:oikeus hallita yhtiöjärjestyksen huoneistoselitelmässä tarkoitettua huoneistoa tai muuta osaa rakennuksesta tai kiinteistöstäoikeus esittää, mikäli yhtiöjärjestyksessä on lunastuslauseke, sen mukainen lunastusvaatimus ja lunastaa osakkeet sekäoikeus vahingonkorvausvaatimuksen esittämiseenMyöskään tämä luettelo ei ole tyhjentävä ja em. oikeuksien sisältö saattaa olla eri yhtiöissä hieman erilainen johtuen taloyhtiön yhtiöjärjestyksen määräyksistä.Osakkeenomistajalla ei ole lakiin perustuvaa velvollisuutta osakasoikeuksiensa käyttämiseen. Tästä johtuu, että osakkeenomistajan passiivisuus ei yksinään aiheuta itse osakkeenomistajan osakasaseman menettämistä.Määrätyissä tilanteissa osakkeenomistajan on kuitenkin säilyttääkseen oikeutensa toimittava määräajassa. Esimerkkinä tästä voidaan mainita yleensä siirtyneen osakkeen lunastusvaatimuksen esittäminen, päätöksentekoon liittyvän moitekanteen nostaminen sekä korvausvaatimuksen esittäminen.Mikäli määräaikaa ei noudateta, ei osakkeenomistajalla ole oikeutta esittää vaatimusta määräajan päätyttyä.Vaikka osakkeenomistaja ei käyttäisikään osakkeenomistajan oikeuksia, on hän siitä huolimatta velvollinen suorittamaan yhtiölle yhtiöjärjestyksen ja yhtiökokouksen päätösten mukaiset velvoitteet, jotka perustuvat hänen osakasasemaansa yhtiössä.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton