• Etusivu
  • Ajankohtaista

RIL Suunnitteluopas matalaenergiarakentamiseen

Rakentajan toimitus
Julkaistu 26.11.2013
201310_36520.jpg

Kestävä kehitys, energiatehokkuus sekä ilmastonmuutos ovat kaikki tämän päivän käytetyimpiä termejä, jotka eivät taatusti ole jääneet keneltäkään kuulematta. Miten nämä vaikuttavat varsinaiseen rakentamiseen?

Matalaenergiarakentamista, sen periaatteita sekä menetelmiä on Suomessa kehitetty jo kymmeniä vuosia. Varsinainen pohja matalaenergiarakentamiselle on tosin syntynyt vasta nyt viime vuosien aikana kiristyvien viranomaisohjeiden sekä teknisen kehityksen myötä. Kansainväliset päästöjen vähentämissopimuksien noudattaminen tulee yhä kasvavassa määrin edellyttämään uudisrakentamisen siirtymistä kohti matalaenergiarakentamista sekä vanhemmassa rakennuskannassa energiatehokkuuden parantamista.

RIL 249-2009 kertoo matalaenergiarakentamisesta yksityiskohtaisemmin, avaa käsitteet ja perehtyy myös energiakorjausten suunnitteluun ja toteutukseen.
Ohje pyrkii tuomaan eri osapuolille kattavaa tietoa matalaenergiarakentamisesta sekä edistämään matalaenergia- ja passiivitalojen yleistymistä. Matalaenergiarakentaminen-ohje ei perehdy ainoastaan uudisrakentamiseen, vaan avaa myös energiakorjauksen sekä asuinrakennusten ylläpidon ja käytön maailmaa.

Tiedätkö korjaushankkeesi suunnitteluperusteet?
Uusimmat RIL oppaat nyt saatavilla Jäsentukun kautta

Info

Info

Suunnittelutyötä ohjaavat normit ja määräykset

RIL:n ohjeet, normit sekä käsikirjat toimivat hyvänä apuna ja ohjenuorana suunnittelijoille sekä rakentajille. Osa Jäsentukun kautta saatavista kirjoista on uudistettuja sekä korvaavia teoksia aiemmin ilmestyneille ja pitävät näin sisällään tämän päivän parasta tietämystä ja viimeisimpiä suunnitteluvaatimuksia.

  • RIL –kirjasarja. Sisältää: käsi- ja oppikirjat, normit ja ohjeet sekä erikoisjulkaisut.
  • Rakennustiedon julkaisu RT-kortisto. Rakennustieto Oy toimii kiinteistö- ja rakentamisalan tietopalveluiden ja julkaisujen kustantajana. Rakennustiedosta löytyy ajankohtaiset rakennusalan säännökset, ohjeet ja tuotetiedot.
  • RakMK – Suomen rakentamismääräyskokoelma. Ympäristöministeriön ylläpitämä tietokanta, joka sisältää asetuksena annetut ja rakentamista koskevat säännökset ja ohjeet. Nämä asetukset sekä säännökset ovat velvoittavia.
  • Muut yleiset hyvää rakentamistapaa noudattavat ohjeet.
Ajankohtaista
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen OMAtaloyhtiö-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20222_76809.jpg
Vedenmittaus­järjestelmän avulla energia­tehokkuutta
Taloyhtiön linjasaneerausta mietittäessä on punnittava montaa asiaa. Erilaiset säädökset ja lait velvoittavat ottamaan vedenmittauksessa huomioon myös energiansäästön ja vesilaskutuksen. Pelkkä vesimittareiden asentaminen ei siis enää riitä.
20226_78593.jpg
Lomailijan muistilista - muista nämä, kun lähdet matkalle
Lomakausi lähestyy ja moni suuntaa mökille, ulkomaille tai road tripille. Jotta voit hyvin ja turvallisin mielin nauttia lomasta, kannattaa koti huolehtia kuntoon ennen matkalle lähtöä.
20145_39216.jpg
Uusilla venttiileillä lämmönhukka kuriin
Jos asunto-osakeyhtiön ilmanvaihtona on painovoimainen ilmanvaihto käsisäätöisillä venttiileillä, vaihto energiatehokkaampiin lämpötilan mukaan säätyviin venttiileihin on paikallaan.Käsikäyttöiset venttiilit pitäisi muistaa talven jälkeen kääntää kesäasentoon ja kesän jälkeen talviasentoon. Aika usein tämä kuitenkin unohtuu. Kun venttiilit ovat kesäasennossa läpi vuoden, kylminä vuodenaikoina ne päästävät lämpöä hukkaan. Talviasennossa taas kesällä ilmanvaihto ei toimi toivotulla tavalla.Venttiilien säätyessä ulkolämpötilan mukaan ei venttiilejä tarvitse käännellä.Jätä yhteydenottopyyntö uusista venttiileistä
202211_80320.jpg
Onko osakkaalla oikeus valita urakoitsija itse?
Liittyen kosteusvaurioon, jonka kuivatuksen/korjauksen rakenteiden osalta katsotaan kuuluvan taloyhtiölle ja pintakorjausten, kuten seinän ja keittiön sokkeleiden paikkaus purkamisen ja kuivatuksen jälkeen, kuuluvan osakkaalle.Onko osakkaalla oikeus valita itse urakoitsija tekemään korjaukset, joiden kustannukset kuuluvat osakkaalle itselleen? Voiko isännöitsijä osakasta kuulematta tilata urakoitsijan tekemään ko. korjaukset ja sen jälkeen laskuttaa osakasta?
201612_47856.jpg
Tehokas kosteussuoja varsinkin kellarille
Kostea, tunkkainen kellari, jossa seinän maali ja rappaukset lohkeilevat on tyypillinen näky useissa kerros- ja omakotitaloissa. Sadevesi on kyllästänyt kellarin seiniä ympäröivän maan tai pohjavesi on noussut talon anturaan saakka, jolloin talo niin kutsutusti seisoo vedessä. Salaojat voivat olla puutteellisia tai virheellisesti tehty. Kellarin ottaminen hyötykäyttöön voi olla vain haaveena näissä tilanteissa.Tehokas kosteussuojaus syntyy rakenteiden ulkopuolisesta lämmöneristyksestä ja niiden hengittämis- ja kuivumismahdollisuuksista, kapillaarisen kosteuden katkaisusta ja tehokkaasta salaojituksesta. ISODRÄN®-levyllä on kaikki nämä ominaisuudet. Siksi Isodräniä käyttämällä voidaan varmistaa esim. kellaritilojen kuivana pysyminen.
20185_52981.jpg
Ilmanvaihto kaipaa säännöllistä huoltoa
Taloyhtiöissä ilmanvaihto ja sen ongelmat aiheuttavat usein keskustelua. Olipa ilmanvaihtojärjestelmä millainen tahansa, kaipaa se huoltoa säännöllisin väliajoin. Oikein huollettuna ilmanvaihto pitää huoneilman raikkaana kaikissa tilanteissa.Tilaa veloitukseton Huoneistokohtainen asuntoilmanvaihto -esite Esitepalvelusta

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton