• Etusivu
  • LVI

Kuka vastaa taloyhtiön ilmanvaihdon huollosta?

Kenen vastuulla ovet suodattimet, liesituulettimet, venttiilit tai ilmanvaihtokanavat?

Sari Nieminen
Kaupallinen yhteistyö
Vallox Oy logoVallox OyLue lisää
Päivitetty 11.04.2025
ilmanvaihtosuodattimien vaihtovastuu taloyhtiössä-1920x1080

Alkuperäissuodattimen käyttö varmistaa ilmanvaihtokoneen toiminnan juuri oikealla tavalla.

Olipa ilmanvaihtojärjestelmä millainen tahansa, kaipaa se huoltoa säännöllisin väliajoin.

Vuoden 2019 vastuunjakotaulukossa ilmanvaihdon suodattimien vaihtaminen merkittiin taloyhtiön vastuuksi. Isommissa taloyhtiöissä huoltotoimenpiteet hoitaakin tyypillisesti huoltoyhtiö. Yhtiöjärjestyksessä voidaan kuitenkin sopia vastuunjakotaulukosta poikkeavia käytäntöjä, ja pienemmissä taloyhtiöissä voi olla tilanne, että osakkeenomistajat tai asukkaat vastaavat itse esimerkiksi suodattimien vaihdosta. Asia kannattaa varmistaa isännöitsijältä.  

Kuka hoitaa suodattimien vaihdon?

Olipa vastuu kenen tahansa, asukkaan on hyvä varmistua, että on ilmanvaihtokoneen suodattimet tulevat vaihdetuksi. Suodattimet tulisi vaihtaa vähintään kahdesti vuodessa, mutta tarvittaessa useamminkin. Suodattimien vaihtoväliin vaikuttaa muun muassa se miten paljon ulkoilmassa on siitepölyä, pienhiukkasia tai pakokaasuja. Mitä likaisempaa ulkoilma on, sitä useammin suodattimet tulee vaihtaa. Tuloilman suodatus on huomattava terveys- ja viihtyvyystekijä, jonka merkitys vain kasvaa ruuhkaisilla kaupunkialueilla, joiden ilmassa on runsaasti epäpuhtauksia.

On myös erittäin tärkeää huolehtia, että uudet suodattimet ovat suodatusluokaltaan, mitoiltaan ja virtausvastukseltaan sellaiset kuin koneeseen on suunniteltu. Mikäli uusi suodatin poikkeaa alkuperäisestä, voi seurauksena olla muutoksia ilmavirtojen määrissä, mikä taas voi johtaa asunnon alipaineen kasvuun tai pahimmassa tapauksessa tehdä asunnosta ylipaineisen. Ylipaine voi työntää talvella huoneilman kosteutta ulkoseinärakenteisiin tai ikkunalasien väliin ja aiheuttaa kosteusvaurioita.

Vallox-alkuperäissuodatinpaketissa on aina kaikki yhteen vaihtokertaan tarvittavat suodattimet, jolloin suodattimien vaihto on helppoa.

Lämmöntalteenottokennon pesu

Myös muut ilmanvaihtokoneen huoltotoimenpiteet kuuluvat vastuunjakotaulukon mukaan taloyhtiölle. Yleensä parin vuoden välein tehty hellävarainen pesu lämpimällä vedellä ja käsiastianpesuaineella riittää. Kennon tulee antaa kuivua kunnolla ennen sen asennusta takaisin koneeseen. Levylämmönvaihtimessa ei ole liikkuvia, kuluvia tai rikkoutuvia osia, joten pesun lisäksi se ei kaipaa muuta huoltoa.

Liesituuletin ja ilmanvaihtoventtiilit osakkaan vastuulla

Liesikuvun metallisen suodattimen puhdistuksesta vastuu sen sijaan kuuluu osakkaalle. Tarkista liesituulettimen käyttöohjeesta, saako rasvasuodattimen pestä tiskikoneessa.

Ilmanvaihtoventtiileihin kertyy pikkuhiljaa näkyvää pölyä ja kun sitä on kertynyt pieneen rakoon riittävästi, voivat likaantuneet poistoventtiilit alkaa jopa suhista. Taloyhtiön asukkaat voivat itse varovasti puhdistaa venttiilit nihkeällä liinalla tai imurin suulakkeella. Puhdistettaessa on oltava tarkkana, että venttiilien säätöasento ei missään tapauksessa muutu, sillä venttiilien avulla ilmanvaihtojärjestelmän ilmavirrat on säädetty suunnitelman mukaisiksi.

Taloyhtiön edustajien kannattaakin painottaa asukkaille, että ilmanvaihtoventtiileihin ei varovaista puhdistusta lukuun ottamatta pidä koskea, sillä se on yllättävän tavallista. Suomalaisen ilmanvaihtoventtiilejä ja muita ratkaisuja valmistavan Climeconin kyselyssä helmikuussa 2018 (Talotekniikka-lehti.fi 23.3.2018) neljännes vastaajista (26 %) sanoi säätäneensä tai tukkineensa ilmanvaihtoventtiilejä ja 15 prosenttia oli peittänyt esimerkiksi vedon tunteen takia kotinsa korvaus- tai tuloilma-aukkoja. Tällaiset toimenpiteet voivat saada keskitetyllä ilmanvaihdolla toimivan kerrostalon kaikkien asuntojen ilmanvaihdon sekaisin.

Huoneistokohtainen ilmanvaihto onkin usein tällaisistakin syistä parempi ratkaisu, sillä silloin jokaiseen asuntoon voidaan säätää huoneistossa asuville sopiva ilmanvaihto ja houkutus venttiilien omatoimiseen säätöön vähenee.

Ilmanvaihtokanavien puhdistus ja järjestelmän säätö aina ammattilaisten toimesta

Ilmanvaihtokanavien puhdistus on aina taloyhtiön vastuulla ja työtä jonka vain ammattilaisen tulee tehdä. Kanavien puhdistustarvetta voi arvioida irrottamalla yhden tuloilmaventtiilin kehyksineen ja pyyhkimällä kanavan sisäpintaa esimerkiksi talouspaperilla. Tuloventtiilien ympärille kattopintaan ilmestyvä tumma rengas ei ole merkki likaisista kanavista, vaan siitä että huoneessa on pölyä, joka kiertää pienenä pyörteenä venttiilin ympärillä. Tämän jäljen voi imuroida katosta pölynimurin harjapäällä.

Poistoilmakanavat likaantuvat aina enemmän, mutta niiden pöly ei tule enää takaisin huoneeseen. Ilmanvaihtokanavien puhdistusta suositellaan tehtäväksi vähintään kymmenen vuoden välein, mutta joissain olosuhteissa se voi olla tarpeen useamminkin. Ilmanvaihtokoneen suodattimien säännöllinen vaihtaminen alkuperäistä vastaaviin vähentää kanavien likaantumista.

On myös hyvä muistaa, että ilmanvaihtojärjestelmä tulisi säätää uudelleen aina, kun asuntoon tehdään oleellisia muutoksia. Oikein säädetty ilmanvaihtojärjestelmä takaa sen, että jokaiseen huoneeseen tulee riittävä määrä raikasta ilmaa. Mikäli järjestelmä ei toimi asukkaan mielestä oikein, voi säädöt tai järjestelmän asetukset olla pielessä, ja niiden säätäminen on syytä jättää ammattilaisen tehtäväksi.

<p data-block-key="gy639">Suodattimien tulee aina olla suodatusluokaltaan, mitoiltaan ja virtausvastukseltaan sellaiset kuin koneeseen on suunniteltu, jotta ilmavirrat ja talon painesuhteet eivät muutu.</p>
Suodattimien tulee aina olla suodatusluokaltaan, mitoiltaan ja virtausvastukseltaan sellaiset kuin koneeseen on suunniteltu, jotta ilmavirrat ja talon painesuhteet eivät muutu.

Tilaa esite

Antamasi tiedot välitetään artikkelissa mainitulle yritykselle jatkokäsittelyyn.

Vallox Oy
LVI
ilmanvaihto
koneellinen ilmanvaihto
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen OMAtaloyhtiö-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20213_69486.jpg
Näin valitset oikean liesikuvun ilmanvaihtokoneen tai huippuimurin ohjaukseen
Liesikuvun hankinta on keittiön rakentajalle tai remontoijalle tärkeää, sillä se vie ruuanlaiton käryt pois asunnosta. Liesikuvun pitää toimia tehokkaasti, sopia keittiön sisustukseen sekä sopia teknisesti asunnon ilmanvaihtojärjestelmään.Liesikuvun valinnassa on tärkeä selvittää, millainen on asunnon ilmanvaihtojärjestelmä. Ohjataanko liesikuvulla huippuimuria tai ilmanvaihtokonetta? Tarvitaanko keittiöön niin sanottu talotuuletin? Vai onko kerrostalossa, johon kupu tulee, ilmanvaihdon yhteispoistojärjestelmä? Tässä jutussa keskitymme liesikupuihin, joilla ohjataan ilmanvaihtokonetta tai huippuimuria.
huoneistokohtainen ilmanvaihto
Ilmanvaihto kuntoon omassa asunnossa
Hyvä sisäilma on raikas ja terveellinen. Yksi riittävän ilmanvaihdon tunnusmerkki on huoneilman pysyminen raikkaana myös makuuhuoneissa yön aikana. Muita tunnusmerkkejä ovat mm. pesuhuoneen ja saunan tehokas kuivuminen ja raikas ilma wc:ssä (pesuhuoneen peili kuivuu suihkun jälkeen viimeistään 15 minuutin kuluessa).
vanha kerrostalon julkisivu
Asuntosaneerauksissa näkyvä osa ilmanvaihdolla
Saksalaiset ovat tunnettuja perusteellisuudestaan ja tämä näkyy myös saneerausliiketoiminnassa. Tutustuminen kahteen alueelliseen toimijaan Saksassa osoitti, että toiminnasta löytyi paljon yhtäläisyyksiä ja opittavaakin.Muutamat havainnot nousivat ylitse muiden: uudistuotannon ohella myös perusparannuksiin liitetään aina lämmöntalteenotolla varustetun ilmanvaihtojärjestelmänasentaminen, asunnot korjataan pääsääntöisesti asuttuina ja vuokralainen on peruskorjauksen keskipisteessä.
Vallox 125 MV
Energiatehokas ilmanvaihtokone nykyaikaisilla ominaisuuksilla
Vallox 125 MV -ilmanvaihtokone mullistaa ilmanvaihdon saneerauksen. Koneen eri malleilla voidaan korvata kymmeniä vanhoja ilmanvaihtokonemalleja, jolloin saavutetaan energiatehokas ja ominaisuuksiltaan nykyaikainen ilmanvaihto helposti ja nopeasti.
20231_80575.jpg
Ilmanvaihto ja energiatehokkuus – säästätkö vai tuhlaatko huomaamattasi?
Moni omakotiasuja pohtii, voisiko ilmanvaihtoa pienentää energian säästämiseksi ja kuinka paljon ilmanvaihto kuluttaa energiaa? Missä kohtaa sen käytössä voi tinkiä? Ja voiko koneellisella ilmanvaihdolla jopa säästää energiaa? Koneellisen ilmanvaihdon lämmöntalteenotolla voi säästää energiaa, kun huomioi sen käytössä pari seikkaa. Ennen tätä kuitenkin on hyvä tietää, mistä ilmanvaihdon energiankulutus muodostuu.
202111_73653.jpg
Kolme uutta vaihtoehtoa vanhan talotuulettimen tilalle
Talotuuletin on yleinen 80- ja 90-luvun asunnoissa käytetty ilmanvaihtoratkaisu. Se on keittiöön sijoitettu liesikuvun ja puhaltimen yhdistelmä, joka poistaa likaista ja kosteaa ilmaa keittiöstä ja WC-/kylpytiloista. Poistetun ilman tilalle virtaa raikasta ulkoilma ulkoseinissä olevien raitisilmaventtiilien kautta.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton