• Etusivu
  • Ajankohtaista

RIL Suunnitteluopas matalaenergiarakentamiseen

Rakentajan toimitus
Julkaistu 26.11.2013
201310_36520.jpg

Kestävä kehitys, energiatehokkuus sekä ilmastonmuutos ovat kaikki tämän päivän käytetyimpiä termejä, jotka eivät taatusti ole jääneet keneltäkään kuulematta. Miten nämä vaikuttavat varsinaiseen rakentamiseen?

Matalaenergiarakentamista, sen periaatteita sekä menetelmiä on Suomessa kehitetty jo kymmeniä vuosia. Varsinainen pohja matalaenergiarakentamiselle on tosin syntynyt vasta nyt viime vuosien aikana kiristyvien viranomaisohjeiden sekä teknisen kehityksen myötä. Kansainväliset päästöjen vähentämissopimuksien noudattaminen tulee yhä kasvavassa määrin edellyttämään uudisrakentamisen siirtymistä kohti matalaenergiarakentamista sekä vanhemmassa rakennuskannassa energiatehokkuuden parantamista.

RIL 249-2009 kertoo matalaenergiarakentamisesta yksityiskohtaisemmin, avaa käsitteet ja perehtyy myös energiakorjausten suunnitteluun ja toteutukseen.
Ohje pyrkii tuomaan eri osapuolille kattavaa tietoa matalaenergiarakentamisesta sekä edistämään matalaenergia- ja passiivitalojen yleistymistä. Matalaenergiarakentaminen-ohje ei perehdy ainoastaan uudisrakentamiseen, vaan avaa myös energiakorjauksen sekä asuinrakennusten ylläpidon ja käytön maailmaa.

Tiedätkö korjaushankkeesi suunnitteluperusteet?
Uusimmat RIL oppaat nyt saatavilla Jäsentukun kautta

Info

Info

Suunnittelutyötä ohjaavat normit ja määräykset

RIL:n ohjeet, normit sekä käsikirjat toimivat hyvänä apuna ja ohjenuorana suunnittelijoille sekä rakentajille. Osa Jäsentukun kautta saatavista kirjoista on uudistettuja sekä korvaavia teoksia aiemmin ilmestyneille ja pitävät näin sisällään tämän päivän parasta tietämystä ja viimeisimpiä suunnitteluvaatimuksia.

  • RIL –kirjasarja. Sisältää: käsi- ja oppikirjat, normit ja ohjeet sekä erikoisjulkaisut.
  • Rakennustiedon julkaisu RT-kortisto. Rakennustieto Oy toimii kiinteistö- ja rakentamisalan tietopalveluiden ja julkaisujen kustantajana. Rakennustiedosta löytyy ajankohtaiset rakennusalan säännökset, ohjeet ja tuotetiedot.
  • RakMK – Suomen rakentamismääräyskokoelma. Ympäristöministeriön ylläpitämä tietokanta, joka sisältää asetuksena annetut ja rakentamista koskevat säännökset ja ohjeet. Nämä asetukset sekä säännökset ovat velvoittavia.
  • Muut yleiset hyvää rakentamistapaa noudattavat ohjeet.
Ajankohtaista
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

Katu, jossa on taloja rivissä
Mitä tehdä, kun hallitus panttaa tietoja?
Asioiden kysely hallitukselta - ei vastauksia - sain isännöitsijältä kirjeen, jossa luki, että lain mukaan hallituksen tulee vastata osakkkaan kysymyksiin, mutta laissa ei ole mitään määräaikaa. Olen haastanut taloyhtiön ja isännöitsijän käräjille huonosti tehdyn remontin johdosta. Mikä olisi kirjemalli, jolla saisin tietoa kaikista jo pidetyistä ja tulevista hallituksen kokouksista, missä on asioita käsitelty, yhdellä ja jatkuvalla pyynnöllä.. Onko laissa sellaista kohtaa, että minulle ei saisi tässä tilanteessa antaa mitään tietoja? Hallituksen kokoukset ovat jo vuosia olleet salaisia ja minun tulee vain arvailla milloin niitä on pidetty. Onko minulla tässä tapauksessa oikeus saada tiedot siitä miten hallitus on asioita käsitellyt ja päättänyt?
20236_82145.jpg
Hallituksen velvollisuus tiedottaa osakkaita?
Taloyhtiömme ''sai'' uuden isännöitsijän. Valinnasta tai mistään muustakaan ei ole osakkeenomistajille kerrottu mitään. Itse kysyin sähköpostilla, enkä saanut vastausta. Kiinteistönvälittäjäni avulla sain vinkin ja uusi isännöintitoimisto selvisi. Selvisi myös heidän maineensa. Ilmeisesti tarjous oli edullisempi kuin jonkun muun ja nyt minulla on ainakin syvä huoli taloyhtiön asioista. Täällä on muutenkin säästetty aivan vääristä asioista, esim. ikkunaremontti tehtiin kahteen kertaan. - Mutta. Kuka on vastuussa, jos uusi firma saa (taas) yhtiön raha-asiat sekaisin? Tulossa on vielä kaiken lisäksi putkiremontti - on ollut tuloillaan jo muutaman vuoden.
20173_48598.jpg
Säärasituksen kestävä ja hengittävä rappaus
MonoRoc -paksurappauseristejärjestelmällä kaunis, kestävä ja energiatehokas julkisivuIlmastonmuutos lisää Suomessa julkisivuja rasittavia voimakkaita sateita ja tuulia sekä jäätymis-sulamissyklien määrää, kun lämpötila vaihtelee talvisin enemmän nollan molemmin puolin. Weberin MonoRoc on moderni ja tasavärinen sekä erittäin kestävä paksurappauseristejärjestelmä, jossa on kiinnitetty erityistä huomiota rappauksen suojaavaan vaikutukseen. Järjestelmällä saadaan huoltovapaan rapatun julkisivun lisäksi energiatehokas vaippa niin uuteen kuin vanhaan korjattavaan rakennukseen.
20223_77586.jpg
Miten remontti vaikuttaa koti­vakuutukseen talo­yhtiössä?
Taloyhtiöasujan hyvä huomioida remonttien vaikutus kotivakuutukseen. Kotivakuutus onkin hyvä päivittää ja tarkistaa tehtyjen remonttien jälkeen. Tässä artikkelissa käymme läpi mitkä tekijät vaikuttavat kotivakuutukseen remonttien osalta.
20204_64066.jpg
Poikkeusajan ohjeet asuinrakennusten korjaushankkeisiin
Sosiaali- ja terveysministeriö ja ympäristöministeriöValtioneuvoston toteuttamat rajoitukset koronavirusepidemian hillitsemiseksi vaikuttavat myös rakennusten korjaushankkeiden suunnitteluun ja toteutukseen.Sosiaali- ja terveysministeriö ja ympäristöministeriö ovat laatineet ohjeet, joissa on kuvattu, mitä asioita täytyy ottaa huomioon korjaushankkeissa koronavirustilanteen aikana. Ohjetta sovelletaan silloin, kun korjauskohteessa on asukkaita korjauksen aikana.
Huoneiston tutkiminen suurennuslasilla
Vuokrattavan huoneiston kunto ja korjaus
Kun huoneistoa ollaan vuokraamassa, kannattaa sekä vuokranantajan että vuokralaisen oikeusturvan takaamiseksi dokumentoida huoneiston sen hetkinen kunto huolellisesti. Dokumentoinnissa voidaan hyödyntää sekä kirjoitettuja muistiinpanoja että kuva- ja videomateriaalia. Dokumentoinnin tarkoitus on varmistaa, että vuokralainen ei joudu vastuuseen jo olleista virheistä sekä puutteista. Samalla se antaa myös turvan vuokranantajalle, mikäli huoneistoon on ilmennyt vikoja vuokrasuhteen aikana.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton