• Etusivu
  • Remontti

RIL Suunnitteluopas: Rakennusten veden- ja kosteudeneristysohjeet

Rakentajan toimitus
Julkaistu 30.07.2014
20142_38135.jpg

Rakenteiden kosteusteknisen toiminnan haasteita on noussut esille 2000-luvulla. Nämä esille tulleet ongelmat ovatkin omalta osaltaan vaikuttaneet mm. RIL 107-2012 ohjeen sisältöön.

Vaikuttajia on useita: ilmastonmuutoksen johdosta nousevat kosteusrasitukset, home- sekä kosteusongelmat, matalaenergiarakentaminen ja sitä seurannut vaipan kosteusteknisten olosuhteiden muutos. Myös standardien uusiutuminen sekä tuotehyväksyntämenettely ovat vaikuttaneet omalta osaltaan.

Ohje RIL 107-2012 korvaa aiemmin ilmestyneen RIL 107-2000 ohjeen.

Käytännön ohjeita ja ratkaisuja

Rakennusten veden- kosteudeneristysohjeet sisältää käytännön ratkaisuja sekä teknisiä ohjeita, miten rakennusten kosteustekninen suunnittelu, toteutus, ylläpito sekä korjaus tulisi tehdä, jotta lopputulokseksi saataisiin terve rakennus.

Ohjeiden avulla pyritään varmistamaan että suunnittelu sekä toteutus tapahtuvat hyvän rakentamistavan mukaisesti niin korjaus- kuin uudisrakentamisessakin. Näin kosteus- ja homeongelmia ei pääsisi syntymään.

Info

Info

Suunnittelutyötä ohjaavat normit ja määräykset

RIL:n ohjeet, normit sekä käsikirjat toimivat hyvänä apuna ja ohjenuorana suunnittelijoille sekä rakentajille. Osa Jäsentukun kautta saatavista kirjoista on uudistettuja sekä korvaavia teoksia aiemmin ilmestyneille ja pitävät näin sisällään tämän päivän parasta tietämystä ja viimeisimpiä suunnitteluvaatimuksia.

  • RIL –kirjasarja. Sisältää: käsi- ja oppikirjat, normit ja ohjeet sekä erikoisjulkaisut.
  • Rakennustiedon julkaisu RT-kortisto. Rakennustieto Oy toimii kiinteistö- ja rakentamisalan tietopalveluiden ja julkaisujen kustantajana. Rakennustiedosta löytyy ajankohtaiset rakennusalan säännökset, ohjeet ja tuotetiedot.
  • RakMK – Suomen rakentamismääräyskokoelma. Ympäristöministeriön ylläpitämä tietokanta, joka sisältää asetuksena annetut ja rakentamista koskevat säännökset ja ohjeet. Nämä asetukset sekä säännökset ovat velvoittavia.
  • Muut yleiset hyvää rakentamistapaa noudattavat ohjeet.
Remontti
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen OMAtaloyhtiö-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20199_60195.jpg
Miksi sähkösaneeraus kannattaa?
Kiinteistön sähköjärjestelmät kannattaa uusia viimeistään linjasaneerauksenyhteydessä, sillä putkiremontti tarjoaa hyvän mahdollisuuden päivittää rakennuksen sähkö- ja tietoverkkokaapelointi kerralla kustannustehokkaasti. Lisäksi taloyhtiön sähköjohtojen ja putkien elinkaari on laskennallisesti sama, eli 30-50 vuotta. Samalla korjaukset ja parannukset lisäävät kiinteistön ja asuntojen arvoa sekä asumismukavuutta ja -turvallisuutta.- Kun linja- ja sähkösaneeraus toteutetaan saman aikaisesti varmistetaan energiatehokkuuden kannalta järkevät ratkaisut. Kokonaisvaltainen saneeraus vaikuttaa myös kiinteistön arvoon, sanoo Consti Talotekniikka Oy:n sähköasennuspäällikkö Juhani Erkkilä.Sähkösaneerausta suunniteltaessa on hyvä tarkistaa, että sähkökalusteet vastaavat nykyajan elektroniikan tarpeita sekä valaistuksen ajanmukaisuus ja riittävyys. Ehkä on hyvä ottaa myös esille sähköautojen mahdolliset latauspisteet ja niiden laajentaminen tarpeen lisääntyessä.
20213_69535.jpg
Tulot ja menot tasapainoon
Taloyhtiön tulot koostuvat osakkailta perityistä vastikkeista, vuokrista, käyttökorvauksista ja muista mahdollisista tuotoista. Menoja taloyhtiöille tulee kiinteistön hoidosta henkilöstö- ja hallintokuluina sekä käytöstä ja huollosta aiheutuvina kustannuksina. Taloyhtiöt joutuvat maksamaan myös erinäisiä veroja, kuten kiinteistö- ja tuloveroja.
20236_82063.jpg
Kylpyhuoneremontin kustannusten jako?
Ostimme rivitaloasunnon 2010, jossa ilmeni noin vuosi muuton jälkeen homevaurio. Tarkempien tutkimusten yhteydessä ilmeni, että kylpyhuoneessa on liian vähän vesieristettä, joka on osaltaan voinut vaikuttaa homekasvuston muodostumiseen. Tämän seurauksena koko kylpyhuone jouduttiin uusimaan eli seinälevyt, vesieristeet sekä seinä- ja lattialaatat. Kylpyhuoneessa oli siis jo laatat ostohetkellä.Taloyhtiö suostui korvaamaan purkutyön, levytyksen, vesieristyksen ja niistä aiheutuneet kulut urakoitsijalle. Itse maksoimme laatat. Kysymys kuuluu, että kenen vastuulla on laatoitustyöstä aiheutuneet kustannukset?
20233_81336.jpg
Vakiovirtaus­puhallin ilman­vaihto­koneessa parantaa asumis­mukavuutta
Mitä korkeampi rakennus, sitä suuremmaksi muodostuu esimerkiksi tuulen ja lämpötilaerojen aiheuttama paine-ero. Mitä haittaa hallitsemattomista paine-eroista voi olla asukkaille, ja miten ongelman voi ratkaista?
20226_78565.jpg
Tiesitkö, että putkiremontti vaikuttaa vakuutuksen hintaan?
Omakotitalossa ja taloyhtiössä asuvan vakuutuksissa on oleellinen ero. Omassa omakotitalokiinteistössään asuva vakuuttaa sekä rakennukset että irtaimiston. Osakeyhtiössä asuttaessa taloyhtiö sitä vastoin vakuuttaa kiinteistön ja asukas kotivakuutuksen myötä irtaimiston kiinteistön sisällä.
20236_82003.jpg
Voiko vesimaksu olla nolla euroa?
Asun kerrostalossa ja taloyhtiön yhtiöjärjestyksessä on, että vesimaksu peritään henkilöluvun mukaan. Vesimaksun suuruuden hallitus määrää. Yhtiövastike taasen peritään neliöiden mukaan. Taloyhtiössä hallitus on määritellyt, että vesimaksu on nolla euroa ja kerää vesimaksun yhtiövastikkeessa. Asiaa ei ole käsitelty yhtiökokouksessa. Voiko hallitus toimia näin?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton