• Etusivu
  • Osakas

Tulot ja menot tasapainoon

Rakentajan toimitus
Julkaistu 15.03.2012Päivitetty 01.03.2021
20213_69535.jpg

Taloyhtiön tulot koostuvat osakkailta perityistä vastikkeista, vuokrista, käyttökorvauksista ja muista mahdollisista tuotoista. Menoja taloyhtiöille tulee kiinteistön hoidosta henkilöstö- ja hallintokuluina sekä käytöstä ja huollosta aiheutuvina kustannuksina. Taloyhtiöt joutuvat maksamaan myös erinäisiä veroja, kuten kiinteistö- ja tuloveroja.

Taloyhtiön tulot

Osakkailta perittävän vastikkeen yleisnimitys on yhtiövastike.
Yhtiövastike voidaan periä joko yhtenä eränä tai se voidaan jakaa erilaisten kulujen perusteella. Jako voi perustua huoneistojen pinta-alaan tai osakkeiden määrään, jolloin puhutaan hoitovastikkeesta, tai esimerkiksi veden todelliseen kulutukseen, jolloin puhutaan vesivastikkeesta. Vastikkeiden määräämisen perusteiden on löydyttävä yhtiöjärjestyksestä. Toisin sanoen, jos yhtiöjärjestyksessä ei ole mainintaa, että veden kulutuksesta peritään vesivastiketta, ei vedestä perittyjä maksuja voida kutsua vastike-nimellä. Sen, kuinka paljon vastiketta minäkin vuonna peritään, päättää yleensä yhtiökokous, ellei yhtiöjärjestyksessä ole muuta määrätty.

Vastike-ryhmään kuuluvat myös osakkailta mahdollisesti perittävät hankeosuudet.
Hankeosuudet ovat kertaluontoisia suorituksia ja niillä on tarkoitus kattaa yhtiön teettämiä investointi-, korjaus- tai rakennushankkeita ja näin välttyä ottamasta lainaa. Jos yhtiö on kuitenkin ottanut lainaa, peritään osakkailta pääomavastiketta, jolla katetaan lainan lyhennys ja hoitokulut. Pääomavastikkeesta on käytetty, ja joissa taloyhtiöissä käytetään edelleen, myös nimeä rahoitusvastike, mutta kirjanpitosäännösten mukaan pääomavastike on oikeampi termi.

Taloyhtiön tulot koostuvat osakkailta perityistä vastikkeista, vuokrista, käyttökorvauksista ja muista mahdollisista tuotoista.
Taloyhtiön tulot koostuvat osakkailta perityistä vastikkeista, vuokrista, käyttökorvauksista ja muista mahdollisista tuotoista.

Taloyhtiöllä voi olla hallussaan omia osakkeitaan, joita eteenpäin vuokraamalla yhtiö voi saada vuokratuloja. Osakkeet voivat koskea esimerkiksi:

  • autotallipaikkoja,
  • asuinhuoneistoja tai
  • liikehuoneistoja.
    • Joissakin tapauksissa yhtiöllä voi olla hallussaan niin hyvin tuottavia liikehuoneistoja, ettei sen tarvitse periä vastikkeita osakkailtaan tai se voi jopa jakaa voittoa.

Käyttökorvauksia taloyhtiö voi periä esimerkiksi saunan tai pesutuvan käytöstä.

Myös vesimaksut luetaan käyttökorvauksiksi, jollei niitä ole yhtiöjärjestyksessä määrätty vastikkeiksi. Muita tuottoja taloyhtiö voi saada esimerkiksi käyttöomaisuuden luovutusvoittoina tai korvauksina mainostilasta.

Asunto-osakeyhtiölain mukaan perimillään yhtiövastikkeilla taloyhtiö voi kattaa menot, jotka aiheutuvat kiinteistön hankinnasta tai rakentamisesta, kiinteistön sekä rakennusten ylläpidosta ja hoidosta, tarpeellisista perusparannusmenoista tai lain mukaan yhtiölle kuuluvista velvoitteista. Myös muut yhtiön saamat tuotot käytetään edellä mainittujen kustannusten kattamiseen.

Taloyhtiön menot

Taloyhtiön hoitokuluja on tilinpäätöksessä tyypillisesti eritelty perusteellisemmin, mutta yhtiön jokapäiväisessä toiminnassa tärkeintä osaa kuluista näyttelevät kiinteistön ja rakennusten hallinto-, ylläpito- ja hoitokulut.

Jos yhtiöllä on yhtiöjärjestyksen määräämä isännöitsijä, ovat hänen palkkionsa hallintokuluja.

Muita hallintokuluja ovat esimerkiksi puhelin- ja postikulut, toimistotarvikkeet ja pankin palvelumaksut.


Ylläpito- ja hoitokuluihin kuuluvat esimerkiksi:
  • talonmiespalvelut,
  • työkalujen hankinnat,
  • ulkoalueiden hoitokulut,
  • siivous-, lämmitys-, vesi- ja sähkökulut,
  • jätehuollosta aiheutuvat kustannukset,
  • vakuutukset,
  • vuokrat ja
  • kiinteistövero.

Jos rakennusta tai ulkoalueita korjataan samaan kuntoon kuin ne uutena olivat, luetaan korjauskulut ylläpito- ja hoitokuluihin. Jos taas rakennus tulee korjauksen jälkeen parempaan kuntoon kuin se oli uutena, on kyse perusparannusmenoista. Perusparannusmenot käsitellään kirjanpidossa aktivoitavina kuluina, joten ne eivät vaikuta kokonaisuudessaan yhtiön tuloslaskelman näyttämään tulokseen.

Sen, kuinka paljon vastiketta minäkin vuonna peritään, päättää yleensä yhtiökokous, ellei yhtiöjärjestyksessä ole muuta määrätty.
Sen, kuinka paljon vastiketta minäkin vuonna peritään, päättää yleensä yhtiökokous, ellei yhtiöjärjestyksessä ole muuta määrätty.
Osakas
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20098_18365.jpg
Palvelun laatu ratkaisee putkiremontissakin
Valtion teknillinen tutkimuskeskus (VTT) on tutkinut putkiremontin nykyisiä konsepteja ja toteaa, että teknisiä ratkaisuja on kyllä tarjolla, mutta vasta palvelun laatu ratkaisee asukastyytyväisyyden. VTT tarjoaa ratkaisuksi kaikkien putkistoremontin osapuolten verkostoitumista, jonka pohjana on huolella laadittu hankesuunnittelu.
20236_82063.jpg
Vastikkeiden perusteena olevat neliöt?
Taloyhtiömme yhtiöjärjestyksessä vastikeperuste on huoneistoneliöt. Asiasta on nyt keskustelua, kun suurempien remonttien rahoitus on herättänyt osakkaiden kiinnostuksen. Nämä on kuitenkin määritelty tähän tapaan ainoassa kohdassa, jossa niistä on maininta (taulukko, jossa huoneistotyyppi, pinta-ala & osakenumerot):Huoneistotyyppi: 6h + kPinta-ala: "115 + askarteluhuone"Osakenumerot: 1-10Muuta määrittelyä ei ole, eikä edes taloyhtiön kokonaisneliöitä.Kuinka neliöt tulisi laskea? Askarteluhuone on noin 10 neliötä, joten tuosta voisi tulkita, että vastikeperuste on joko 115 neliötä tai 125 neliötä. Historiallinen käytäntö taloyhtiössä tuntee molemmat tulkinnat, ilmeisesti asiasta on käyty keskustelua, mutta mitään tällaista ei ole dokumentoitu..
20129_32067.jpg
JuriNet asianajotoimistot auttavat lakiasioissa
JuriNet on Suomalaisten asianajotoimistojen nopeasti kasvava ja nykyaikainen yhteenliittymä. JuriNet tarjoaa asianajopalveluja taloyhtiöille, sekä kaikille rakennus- ja kiinteistöalan ammattilaisille vaivattomasti, kustannustehokkaasti ja edullisesti. Toimistoissa on Suomessa noin 50 ammattilaista. JuriNetistä löydät helposti osaavat juristit, jotka ovat valmiita perehtymään juuri teidän asiaanne. JuriNetillä on lukuisia luotettavia rakennus- ja kiinteistöalan ammattilaisia yhteistyökumppaneina ja kokemusta vaativistakin toimeksiannoista.Jätä yhteydenottopyyntö!
20215_70527.jpg
Saako ylimääräisen yhtiö­kokouksen järjestää mielipide­kyselynä?
Voiko taloyhtiön hallitus ja isännöitsijä järjestää ylimääräisen kokouksen etukäteen valmisteltuna pöytäkirjaluonnoksena?Yhtiön hallitus on päättänyt pitää ylimääräisen yhtiökokouksen ns. mielipide- ja ennakkokyselynä. Olen ilmoittanut isännöitsijälle, etten suostu moiseen käsittelyyn, vaan haluan pitää sen videokokouksena.Yhtiön hallitus on lähettänyt etukäteen luonnoksen pöytäkirjasta sekä lomakekyselyn rasti-ruutuun -menettelyllä hyväksynkö vai en kyseisen kohdan pöytäkirjasta. Tämä lomake on tarkoitus palauttaa joko 1) sähköpostilla, 2) huollon postilaatikkoon, 3) Huoltoyhtiön asiakaspalvelupisteeseen tai 4) perinteisellä postilla. Täyttyykö tällaisella menettelyllä lainsäätäjän ajatus/tarkoitus etäkokouksesta?
20234_81522.jpg
Maksaako osakas yhtiölainan nostokuluja?
Meillä on seitsemän huoneiston rivitaloyhtiö, jonka hallituksen puheenjohtajana toimin. Olemme aloittamassa kesällä saneeraushanketta, jonka budjetti on noin 60.000 €. Tähän tarvitsemme pankkilainaa noin 50.000 €. Meillä on pantti, jonka arvo 48.000 €, mutta pankki vaatii vähintään 65.000 € arvoisen pantin/kiinnityksen. Tämä hankkiminen ei ole ongelma. Samalla harkitsemme isommalle summalle panttia/kiinnitystä tulevaisuutta silmällä pitäen.Onko oikea menettelytapa se, että rahoitus hankitaan, osakkaille tarjotaan mahdollisuus maksaa jyvitetty osuutensa ja kaikki lainan nostokulut katetaan yhtiön varoista riippumatta tuleeko yhtiölainaosuus vai ei?
20236_82003.jpg
Puheenjohtajan firma urakoi taloyhtiössä - meneekö oikein?
Asumme taloyhtiössä, jossa 80% osakekannasta on yhden pääomistajan omistuksessa. Pääomistajan omistamat asunnot ovat vuokra-asuntoja. Muut 20% osakkeista ovat asuja-omistajien hallinnassa.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton